BIPOLAR DISORDER – ÇRREGULLIMI BIPOLAR

BIPOLAR DISORDER – ÇRREGULLIMI BIPOLAR

 

Çrregullimi bipolar – i njohur në të kaluarën si depresioni maniak – është një çrregullim që ndikon në  gjendjen emocionale shpirtërore të njeriut me lëkundje nga një ekstrem në tjetrin. Nëse keni çrregullim bipolar, ju do të keni periudha ose “episode” depresioni, ku ndiheni shumë i dobët dhe letargjik, dhe mani, ku ndjeheni shumë në qejf dhe tepër aktiv (mania e rëndë njihet ndryshe si hypomania.)
Simptomat e çrregullimit bipolar varen në atë se cilin humor jeni duke përjetuar. Ndryshe nga lëkundja e thjeshtë e humorit, çdo episod i skajshëm i çrregullimit bipolar mund të zgjasë për disa javë ose më gjatë, dhe disa njerëz nuk mund të përjetojnë një gjendje shpirtërore “normale” shumë shpesh.

 • Depresioni

Faza e depresionit të çrregullimit bipolar është ajo që diagnostikohet shpesh për herë të parë. Fillimisht mund të diagnostikoheni me depresion klinik para se të keni një episod maniak më vonë (nganjëherë disa vite më vonë), pas së cilës ju mund të diagnostikoheni me çrregullim bipolar. Gjatë një episodi të depresionit, ju mund të keni ndjenja dërrmuese sikur çdo gjë është pa vlerë, të cilat potencialisht mund të çojnë në mendimin e vetëvrasjes.
Nëse ju gjeni ndjenjë vetëvrasje ose keni simptoma të rënda depresive, kontaktoni mjekun tuaj, kujdesin koordinator ose shërbimet vendorë të urgjencës së shëndetit mendor sa më shpejt të jetë e mundur.

 • Mania

Gjatë një faze maniake të çrregullimit bipolar, ju mund të ndjeheni shumë të lumtur dhe të keni shumë plane dhe ide ambicioze. Mund të shpenzoni shuma të mëdha parash në gjëra që nuk mund t’i përballoni dhe që normalisht nuk do ju duhen. Mos ndjesia se si ha apo fle, të folurit shpejt dhe mërzitja lehtë dhe shpejt janë edhe karakteristikat e zakonshme të fazës maniake të çrregullimit bipolar.
Gjatë fazës maniake, ju mund të ndjeheni shumë kreativ dhe ta shihni maninë si një përvojë pozitive. Megjithatë, gjatë fazës maniake të çrregullimit bipolar, ju gjithashtu mund të keni simptoma të psikozës (ku ju shihni ose dëgjoni gjëra që nuk janë atje, apo të jeni të bindur për gjëra që nuk janë të vërteta).

Të jetosh me çrregullim bipolar

Fazat e larta dhe të ulëta të çrregullimit bipolar shpesh janë aq ekstreme sa ndërhyjnë në jetën e përditshme. Megjithatë, ka disa opsione për trajtimin e çrregullimit bipolar që mund të bëjë një ndryshim. Këto opsione kanë për qëllim të kontrollojnë efektet e një episodi dhe të ndihmojnë dikë me çrregullim bipolar për të jetuar jetën sa më normalisht të jetë e mundur.
Mendohet se duke përdorur një kombinim të trajtimeve të ndryshme është mënyra më e mirë për të kontrolluar çrregullimin bipolar. Trajtimi mund të përfshijë përpjekjen për të njohur shkakun dhe shenjat e një episodi të depresionit apo manisë, trajtimin psikologjik duke folur me terapist që ju japin këshilla se si të përmirësoni marrëdhëniet tuaja, këshillat për stilin e jetesës të tilla si duke bërë stërvitje të rregullt, planifikim aktivitetesh që ju gëzojnë dhe që ju japin një ndjenjë të arritjes, këshillat për përmirësimin e dietës suaj dhe mënyrat për të bërë më shumë gjumë.

Simptomat e çrregullimit bipolar

Çrregullimi bipolar karakterizohet nga luhatja ekstreme e humorit. Luhatja e humorit mund të shkojë nga ekstremi i lartë (mania) në ekstremin e ulët (depresioni). Episode të manisë dhe depresionit shpesh mund të zgjasin për disa javë apo më shumë.

Depresioni: Gjatë një periudhe prej depresioni, simptomat tuaja mund të përfshijnë:

 • Ndjenja e trishtuar dhe e pashpresë.
  • Mungesa e energjisë dhe vitalitetit.
  • Vështirësi në përqëndrim dhe në kujtimin e gjërave.
  • Humbja e interesit në aktivitetet e përditshme.
  • Ndjenja e boshllëkut ose se gjithçka është pa vlerë.
  • Ndjenja e fajit dhe dëshpërimit.
  • Ndjenja pesimist për çdo gjë.
  • Vetë-dyshimi.
  • Të qenit delusional, duke pasur halucinacione dhe shqetësime ose mendime të palogjikshme.
  • Mungesa e oreksit.
  • Vështirësi në fjetje.
  • Zgjim herët.
  • Mendime për vetëvrasjeje.

Mania: Faza maniake e çrregullimit bipolar mund të përfshijë:
• Ndjenjë lumturie dhe gëzimi të madh.
• Të folur shumë shpejt.
• Ndjenja plot energji.
• Ndjenjë vetë-rëndësishëm.
• Ndjenjë të plotë të ideve të mëdha të reja dhe me plane të rëndësishme.
• Hutim i lehtë.
• Inatosje me lehtësi ose shqetësim i shpejt.
• Të qenit delusional, duke pasur halucinacione dhe shqetësime ose mendime të palogjikshme.
• Mos përgjumje.
• Mos ngrënie.
• Bërja e gjërave që shpesh kanë pasoja shkatërruese, të tilla si shpenzimet shuma të mëdha parash për sende të shtrenjta dhe nganjëherë të papërballueshme.
• Marrjen e vendimeve apo thënia e gjërave që janë jashtë karakterit dhe që të tjerët e shohin si të rrezikshme ose të dëmshme.
• Çiklizmi i shpejtë.

Nëse keni çrregullim bipolar, ju mund të keni episode të depresionit më rregullisht se keni episode të manisë. Ose mund të keni maninë më shpesh se depresioni.
Midis episodeve të depresionit dhe manisë, ju mundet që ndonjëherë të keni periudha me humor “normal”. Megjithatë, disa njerëz me çrregullim bipolar në mënyrë të përsëritur mund të lëkunden shumë shpejt nga një fazë e lartë në fazë të ulët pa pasur një periudhë “normale” në mes. Kjo është e njohur si çiklizmi i shpejtë.
Çrregullimi bipolar është një gjendje ekstremesh. Një person me çrregullim bipolar mund të jetë i pavetëdijshëm kur gjendet në fazën e gjendjes së manisë. Por pasi episodi të mbarojë, ai mund të tronditet për sjelljen që ka bërë. Megjithatë, në atë kohë, ai mund të mendojë se njerëzit e tjerë janë negativ ose të padobishëm.
Disa njerëz me çrregullim bipolar kanë episode më të shpeshta dhe të rënda se të tjerët. Natyra ekstreme e gjendjes do të thotë se duke qëndruar në një punë mund të jetë e vështirë dhe marrëdhëniet mund të bëhen të tendosura. Ekziston edhe një rritje e rrezikut të vetëvrasjes.
Gjatë episodeve të manië dhe depresionit, dikush me çrregullim bipolar mund të përjetojnë ndjesi të çuditshme, të tilla si duke parë, dëgjuar apo nuhatur gjëra që nuk janë aty (halucinacione). Ata gjithashtu mund të besojnë gjëra që njerëzve të tjerë iu duken të paarsyeshme (iluzione). Këto lloje të simptomave janë të njohur si psikoza ose një episod psikotik.

Shkaqet e sëmundjes

Shkaku i saktë i çrregullimit bipolar nuk është kuptuar plotësisht. Mirëpo, ekspertët besojnë se një numër i faktorëve të ndryshëm veprojnë së bashku dhe bëjnë që një person të ketë më shumë gjasa për t’u prekur nga sëmundja. Këto mendohet të jenë një përzierje komplekse e faktorëve fizikë, mjedisorë dhe socialë.
Çekuilibri kimik në tru: çrregullimi bipolar besohet gjerësisht të jetë rezultat i zhbalancimeve kimike në tru. Kimikatet përgjegjës për kontrollin e funksioneve të trurit janë quajtur neurotransmitters, ku përfshihen norepinephrine, serotonin dhe dopamine.
Nëse ka mosbalancim në nivelin e një ose më shumë neurotransmetuesve, kjo mund të shkaktojë simptomat e çrregullimit bipolar. Për shembull, episode të manisë mund të ndodhin kur nivelet e norepinephrine janë shumë të larta, dhe episode të depresionit mund të ndodhin si  rezultat i uljes së niveleve norepinephrine.
Gjenetika: çrregullimi bipolar mendohet të jetë i lidhur edhe me gjenetikën. Çrregullimi bipolar duket sikur kandidon në familje; anëtarët e familjes së një personi të sëmurë mund të kenë një rrezik në rritje të zhvillimit të sëmundjes tek ata. Megjithatë, nuk ka një gjen të vetëm të caktuar që të jetë përgjegjës për çrregullimin bipolar. Në vend të kësaj, ajo që mendohet është se një numër i faktorëve gjenetik dhe mjedisor që janë shkaktues për gjendjen.
Rrethanat: Një rrethanë apo situatë stresuese shpesh shkakton simptomat e çrregullimit bipolar. Nga shembujt e rrethanave stresuese janë:
• abuzimi fizik, seksual ose emocional.
• ndarja e një marrëdhënie mes dy personave që duhen.
• vdekja e një anëtari të ngushtë të familjes ose e një të dashuri.
Këto lloje të ngjarjeve jetë-ndryshuese mund të shkaktojnë episode të depresionit gjatë gjithë jetës së një personi.
Çrregullimi bipolar mund të jetë shkaktuar nga sëmundje fizike, çrregullimet e gjumit dhe problemet dërrmuese në jetën e përditshme, siç janë problemet me të holla, punë apo marrëdhënie.

TRAJTIMI NATYRAL PER ÇRREGULLIMIN BIPOLAR

 • Ushqimi

Një dietë e shëndetshme është një komponent vital i çdo programi të përgjithshëm për trajtimin e çrregullimeve të shëndetit mendor. Në qoftë se ju vuani nga probleme të shëndetit mendor, duhet të siguroheni për t’u testuar për alergjitë ushqimore.
Është thelbësore për të ngrënë një dietë të qëndrueshme dhe të ndryshme të përditshme të shëndetit, të rrisni konsumin e frutave të tilla si mollë, manaferrat, fruta guri, dhe perime, sidomos zarzavate të errëta, sallata, sasi të vogla të përditshme të burimit të proteinave të kualitetit të lartë, të tilla si peshk, shpezë të egër organike, bizon, mish qengji, vezë, fasule, bishtajore, acidet yndyrore esenciale, drithërat, të tilla si quinoa dhe oriz ngjyrë kafe, arra dhe fara.
Siguroheni që të ndryshoni ushqimet që hani në çdo vakt për të siguruar një furnizim të bollshëm të ushqyesve dhe enzimave dhe për të shmangur rrezikun e zhvillimit të ndjeshmërisë ndaj ushqimit, dhe të jeni të kujdesshëm që të mos ngopeni gjatë ngrënies.
Pini shumë ujë të pastër, të filtruar gjatë gjithë ditës.
Nëse vuani nga hypoglycemia, duhet të shmangni ushqimet e larta në karbohidrate glycemike. Hani ushqime që janë të larta në një shumëllojshmëri të perimeve, pjesë të vogla dhe të qëndrueshme të proteinave të kualitetit dhe të ulët në karbohidratete. Përveç kësaj, hani ushqime të shëndetshme të tilla si: të gjitha lëngjet e perimeve ose zarzavate të freskëta me një grusht arra ose fara, ose një vezë të zierë, një sasi të proteinave të përfituara nga gjeli i detit e deri te gjethet e marules, ose fruta të freskëta të përzier me yndyrna esenciale dhe pluhur proteinash cilësore, të tilla si kërp ose pluhur të proteinave organike të papërpunuara si hirra. Hani diçka çdo dy deri tre orë në mes të ngrënies për të mbajtur të stabilizuar nivelet e sheqerit në gjak.
Është e rëndësishme që të mos shtoni toksicitet të mëtejshëm në sistemin tuaj kështu që përpiquni të jeni të përmbajtur për sa më poshtë:

– Mos konsumoni asnjë ëmbëltues artificial, të tilla si Splenda, NutraSëeet ose Aspartame.
– Mos konsumoni fruktozë të lartë si shurupi i misrit ose glutamate mono-sodium.
– Mos pini asnjë pije të gazuar.
– Shmangni të gjitha restorantet e ushqimit të shpejtë.
– Shmangni të gjitha ushqimet e konservuara.
– Hiq apo redukto kafeinën.
– Eliminoni grurin dhe glutenin.

– Eliminoni produktet konvencionale të qumështit. Produktet më të mira të qumështit janë ato të papërpunuara, të pasterilizuar dhe qumështit të lopëve që ushqehen me bar. Nëse kjo është e padisponueshme, atëherë blej qumështit organik.
– Shmangni mishin e viçit konvencional. Viçi më e mirë është ai që ushqehet me bar.

 • Produkte bimore në mbështetje të atyre që vuajnë nga çrregullimi bipolar

Bimët e Shkretëtirës për përkrahjen e Shëndetit Mendor


Të gjithë e dimë rëndësinë e aftësisë fizike për të na mbajtur të shëndetshëm dhe të gjallëruar gjatë gjithë jetës sonë. Ajo që mund të mos e dini është se aftësia mendore është po aq e rëndësishme. Në fakt, të dyja janë të ndërthurura. Neglizhimi i shëndetit mendor mund t’ju bëjë më pak elastik ndaj ndryshimeve të jetës, duke ju lënë më shumë të ngjarë të bëni zgjedhje të dobëta të jetesës.

Jetesa në një qytet të ngarkuar dhe në një botë sfiduese, bën që çdo person të përjetojë stres në jetën e përditshme. Qoftë kaos shtëpiak, afate të lodhshme, projekte, provime, që të gjitha shkaktojnë stres dhe ankth.

Shumë më pak stres ju motivon për arritje të mëdha, por nëse treguesi arrin lart, atëherë është koha për t’u shqetësuar!

Kështu, për të ruajtur ekuilibrin emocional dhe për të reduktuar stresin, ankthin dhe depresionin, ne kemi hulumtuar bimët shkretinore më efikase për këtë synim dhe kemi zhvilluar produktet bimore që i gjeni të detajuara më poshtë. (shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook