Haloxylon Salicornicum; Një nga Bimët më kurative të Shkretëtirës

 

Arabisht; الرمث, Er-rameth

Emir shkencor: Haloxylon Salicornicum

Anglisht: Saxaul

Haloxylon konsiderohet një nga bimët më të mira të shkretëtirës dhe kryesisht gjendet në Gadishullin Arabik. Haloxylon është njohur që në kohët e lashta me emrin Rameth ose Hamd, ku poetët thurnin poezi për të. Mjekët myslimanë i përdornin rrënjët e bimës për kurimin e shumë sëmundjeve. Ajo është bimë shumëvjeçare me lartësi 30-100 cm, dhe quhet ndryshe bima e idhët.

Përmbajtja e bimës: Haloxylon përmban Alkaloide, ku më të rëndësishmet janë: Alholocelin, Alhaluxan, Alanabazin, dhe  Aloksideren. Ajo përmban gjithashtu minerale, coumarins, vajra avullues, saponin, Sterol, Candiac glycoside dhe Flavonoide.

Dobitë shëndetësore të Haloxylon

– Mbron mëlçinë dhe trajton sëmundjet e saj.

– Trajton sëmundjet e ndryshme të lëkurës.

– Ndihmon në kurimin e problemeve të shtyllës kurrizore sidomos diskun.

– Për dhimbjet e kyçeve, reumatizmën dhe problemet me gjurin.

– Mbron shëndetin e kockave dhe lufton Osteoporosis.

– Ul nivelin e sheqerit në gjak.

– Ndihmon në forcimin e flokut të dobët.

– Ndihmon në rritjen dhe mbirjen e flokut.

– Rregullon efektet e etheve dhe zvogëlon ndodhjen e tyre.

– Lufton kërpudhat e trupit.

– Ndihmon në luftimin dhe parandalimin e tumoreve.

– Ndihmon në kurimin e plagëve dhe djegieve në lëkurë (me lyerje nga jashtë).

– Ndihmon në kurimin e zgjebes dhe Ekzemës.

– Aktivizues i organeve të trupit.

– Qetësues i stomakut dhe zorrëve.

– Ul tensionin e lartë të gjakut.

– Qetëson dhe ndihmon në kurimin e Astmës.

Disa studime shkencore që janë bërë rreth bimës i gjeni në lidhjet e mëposhtme:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21715272

http://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/714075/

http://www.floraofqatar.com/haloxylon_salicornicum.htm

http://www.researchgate.net/publication/258255379