Harpagophytum Procumbens; Për dhimbjet, kockat, nyjet

Harpagophytum Procumbens; Për dhimbjet, kockat, nyjet

 

Arabisht: مخلب الشيطان، الخطاف

Angilsht: Devil’s claw, grapple plant, wood spider.

Emri shkencor: Harpagophytum Procumbens

Bimë shumëvjeçare, me degë të forta, rrënjët janë deri 2 m thellësi, gjethet të mëdha me ngjyrë jeshile në gri, lulet ngjyrë vjollcë, rozë ose të kuqe. Kthetra e djallit nga greqishtja e vjetër d.m.th. “bimë grackë”, për shkak të gjëmbave shumë të fortë që ka.

Orgjina e bimës është Afrika e Jugut, është përdorur prej tyre për kurimin e artritit, etheve dhe çrregullimeve të tretjes, çrregullimet e mëlçisë dhe reumatizmën. Në vitin 1900 u analizua dhe u përdor kryesisht për sëmundjet e reumatike dhe artrite.

Pjesët e bimës që përdoren: Rrënjët.

Përmbajtja aktive e bimës: harpagoside, a monoterpene glucoside. Other iridoid glycosides include procumbide, harpagide, 8-para-coumaroyl-harpagide, and verbascoside. Harpagoside can be progressively hydrolyzed to harpagid and harpagogenin. Commercial sources extract contain 1.4% to 2% of harpagoside. Other constituents include carbohydrates, flavonoids (kaempferol, luteolin), aromatic acids, phytosterols, and triterpenes.

Dobitë mjekësore

– Ndihmon për kurimin e artritit dhe reumatizmës.

– Ndihmon për kurimin e osteoarthritis të gjurit, tek shumë pacientë ka pasur përmirësim, lëvizshmëri dhe fleksibilitet.

– Lufton kancerin e kockave dhe redukton dhimbjet e pacientëve të kancerit.

– Ul kolesterolin dhe monitoron nivelin e glukozës në gjak, dhe ndihmon për kurimin e diabetit.

– Ul tensionin e lartë të gjakut, stabilizon rrahjet e zemrës,

– Qetëson muskujt, dhe lufton përdhesin.

– Ndihmon në kurimin e migrenës.

– Ndihmon tretjen, stimulon oreksin,  largon aciditetin e stomakut dhe kuron ulçërën e stomakut.

– Kuron disa infeksione të lëkurës.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook