Degjenerimi i Trurit

Published On: May 6th, 2023Categories: Shëndeti Mendor0 Comments on Degjenerimi i Trurit

Degjenerimi i Trurit; Shkaqet, Simptomat dhe Zgjidhjet Natyrale

 

Degjenerimi i trurit është një temë serioze! Truri ynë është një organ i fuqishëm. Është qendra komanduese e sistemit tonë nervor dhe qendra e të gjitha funksioneve dhe sistemeve të trupit tonë. Është përgjegjës për kujtesën, mësimin, energjinë mendore dhe disponimin tonë. Megjithatë, çrregullimet degjenerative të trurit janë të shfrenuara në botën tonë. Miliona njerëz në botë po përballen me sëmundjen e Alzheimerit, dhe kjo është vetëm një formë e degjenerimit të trurit.

Degjenerimi i trurit është padyshim një çështje serioze dhe simptomat e tij, duke përfshirë problemet e kujtesës, konfuzionin dhe ndryshimet e humorit mund të jenë mjaft të frikshme. Patjetër që ju dëshironi t’i shmangni këto simptoma, të mbroni trurin dhe të qëndroni të mprehtë mendërisht, të ruani kujtesën dhe të keni një humor të mirë për pjesën tjetër të jetës tuaj. Fatmirësisht, ka disa strategji natyrore që mund t’ju ndihmojnë me këtë.

Në këtë artikull do të mësoni se çfarë është degjenerimi i trurit. Do të mësoni për simptomat e zakonshme dhe shkaqet kryesore të degjenerimit të trurit. Më pas do të shohim zgjidhjet më të mira natyrore për të ndihmuar në mbrojtjen e trurit nga degjenerimi. Ju i detyroheni trurit tuaj për të lexuar, studiuar dhe zbatuar këtë informacion!

Çfarë është degjenerimi i trurit

Degjenerimi i trurit është një problem serioz me të cilin po përballet shoqëria jonë në plakje sot. Sëmundjet neurodegjenerative ose degjenerative të trurit shkaktojnë përkeqësim të trurit dhe nervave me kalimin e kohës. Ato çojnë në probleme të kujtesës, konfuzion, ndryshime të personalitetit dhe simptoma të tjera në varësi të llojit të degjenerimit të trurit. Disa çrregullime degjenerative të trurit, të tilla si çmenduria, sëmundja e Alzheimerit dhe sëmundja e Parkinsonit zhvillohen dhe përkeqësohen me kalimin e moshës, ndërsa të tjera, si sëmundja Tay-Sachs, janë gjenetike dhe zhvillohen në një moshë më të hershme.

Problemet degjenerative të trurit janë në rritje. Rreth 5 milionë njerëz janë të prekur nga sëmundja e Alzheimerit, 1 milion me sëmundjen e Parkinsonit, 400,000 me sklerozë të shumëfishtë (MS), 30,000 me sëmundjen e Huntingtonit dhe 30,000 me sklerozë anësore amiotrofike (ALS) vetëm në Shtetet e Bashkuara.

Simptomat kryesore të degjenerimit të trurit

Simptomat e degjenerimit të trurit mund të varen nga lloji i çrregullimit neurodegjenerativ që mund të përjetojë dikush. Simptomat e zakonshme përfshijnë:

– Humbje kujtese

– Harresë

– Konfuzion

– Ndryshime të humorit

– Ankth

– Apati

Simptoma të reja mund të zhvillohen dhe simptomat zakonisht përkeqësohen me kalimin e kohës ndërsa gjendja përparon. Aktualisht nuk ka kurë për sëmundjet neurodegjenerative, megjithatë, diagnoza dhe trajtimi i hershëm mund të jenë shumë të dobishme.

Trajtimi konvencional përfshin mjekimin dhe menaxhimin e sjelljes, por shumë pak arrihet të ndihmohet i sëmuri, ndërsa metodat natyrore të trajtimit, duke përfshirë ilaçet bimore, dietën dhe ndryshimet e stilit të jetesës mund të përmirësojnë gjendjen dhe të trajtojnë e vonojnë ndjeshëm simptomat. Këto strategji diete dhe stili jetese janë gjithashtu një çelës absolut për parandalimin e degjenerimit të trurit. Para se të zhytemi në zgjidhjet natyrore për degjenerimin e trurit, le të diskutojmë disa nga shkaqet kryesore të degjenerimit të trurit.

Shkaqet kryesore të degjenerimit të trurit

Për të parandaluar dhe trajtuar në mënyrë efektive degjenerimin e trurit, së pari, duhet të kuptojmë faktorët që ndikojnë në shëndetin e trurit dhe që mund të çojnë në degjenerim të trurit. Shumica e njerëzve po bëjnë gjëra çdo ditë që po degjenerojnë në mënyrë progresive trurin e tyre dhe ata nuk e dinë se kjo po ndodh.

Dieta juaj, mënyra e jetesës dhe shëndeti i përgjithshëm ndikojnë në shëndetin e trurit tuaj. Le të hedhim një vështrim në shkaqet kryesore të degjenerimit të trurit.

– Pabarazitë e sheqerit në gjak

Kur dëgjoni termin çekuilibër të sheqerit në gjak, ndoshta mendoni për diabetin. Sidoqoftë, çekuilibrat e sheqerit në gjak jo vetëm që rrisin rrezikun e diabetit, por rrezikojnë edhe shëndetin e trurit tonë. Nëse dieta juaj është e lartë në karbohidrate të përpunuara dhe sheqer të rafinuar dhe e ulët në perime, yndyra të shëndetshme dhe proteina të pastra, ju jeni duke e përgatitur veten për çekuilibër të sheqerit në gjak.

 

Mosbalancimi i sheqerit në gjak mund të çojë në probleme me kujtesën, mjegull të trurit, nervozizëm, luhatje të humorit, marramendje, dëshira dhe lodhje. Ngrënia e një rostiçerie ose vakti të shpejtë me karbohidrate mund t’ju japë një shpërthim energjie, por gjithashtu do të çojë në një rënie të sheqerit menjëherë pasi të karakterizohet nga mjegulla e trurit dhe lodhja.

– Toksiciteti mjedisor

Fatkeqësisht, toksinat gjenden rreth nesh në ajrin tonë të ndotur, ujin e rubinetit komunal, ushqimet jo organike dhe të përpunuara, produktet plastike, hapësirat e brendshme të mykura dhe produktet e zakonshme të bukurisë, trupit dhe ato shtëpiake. Problemi është se të gjitha këto toksina mjedisore mund të kenë një ndikim serioz në trurin tonë dhe shëndetin e përgjithshëm.

Neurotoksinat, të tilla si etanoli (në alkool), glutamati, mykotoksinat, oksidi nitrik, toksina botulinum (në Botox), tetrodotoksina dhe toksina e tetanozit, janë veçanërisht të dëmshme për funksionimin neurologjik. Toksiciteti mjedisor mund të çojë në probleme të kujtesës, mjegull të trurit, çmenduri, sëmundje neurodegjenerative, luhatje të humorit, nervozizëm, lodhje, ankth, depresion dhe probleme të shëndetit mendor.

– Mënyra e jetesës ulur

Ju mund të mendoni se stërvitja dhe lëvizja janë të rëndësishme vetëm për forcën tonë fizike, pamjen e tonifikuar ose aftësinë kardiovaskulare. E vërteta është se ato janë kritike edhe për shëndetin e trurit tonë.

Lëvizja e rregullt është veçanërisht e rëndësishme për zonat e trurit që janë të rëndësishme për formimin e kujtesës. Drejtimi i një stili jetese të ulur mund të rrisë rrezikun e problemeve të kujtesës, problemeve të të mësuarit dhe rënies njohëse.

– Stresi kronik dhe zakonet e këqija të gjumit

Amigdala në trurin tonë është përgjegjëse për përpunimin emocional. Kur jemi nën stres, amigdala  sinjalizon hipotalamusin tonë, e cila është përgjigja që do të rrisë rrahjet e zemrës, do të rrisë shqisat tona, do të çojë në frymëmarrje më të rënduar dhe konsum më të madh të oksigjenit, rrit nivelet e kortizolit dhe nxit adrenalinën në të gjithë sistemin tonë. Problemi është se nëse jeni duke përjetuar stres kronik, kjo përgjigje ndaj stresit nuk përfundon kurrë, gjë që çon në akumulimin e kortizolit.

Kortizoli nuk është vetëm i rëndësishëm për përgjigjen tonë ndaj stresit, por gjithashtu ndihmon hipokampusin tonë, pjesën e trurit ku përpunohen dhe ruhen kujtimet tona. Kur ka shumë kortizol në sistemin tonë për shkak të stresit kronik, ai mund të dëmtojë trurin tonë. Mund të dëmtojë funksionin e trurit dhe kujtesës, të prishë rregullimin e sinapseve dhe të vrasë qelizat e trurit. Stresi kronik ka një efekt serioz negativ në kujtesën dhe mësimin tonë dhe rrit rrezikun e degjenerimit të trurit.

Nëse jeni duke përjetuar një gjumë të dobët rregullisht, ai mund të ketë një ndikim serioz në trurin tuaj dhe shëndetin e përgjithshëm. Gjumi i dobët mund të rrisë gjasat për stres kronik, kortizol të lartë, lodhje dhe inflamacion kronik. Këta faktorë mund të kontribuojnë në mjegullën e trurit, problemet e kujtesës, vështirësitë në të mësuar, ndryshimet e humorit dhe humorin e ulët. Privimi i gjumit mund të rrisë gjithashtu rrezikun e demencës, sëmundjes Alzheimer dhe sëmundjeve të tjera neurodegjenerative.

– Infeksionet e zorrëve dhe dysbioza

Përsëri, nëse mendoni për shëndetin e zorrëve, truri mund të mos jetë gjëja e parë që ju vjen në mendje. Sidoqoftë, ekziston një lidhje e qartë dhe e fortë midis shëndetit të zorrëve dhe trurit. Vetëm mendoni pak: Përpara një një takimi të ri ose ndonjë ngjarje të rëndësishme, mund të përjetoni probleme me zorrët ose të paktën flutura në stomak.

Kjo lidhje midis zorrëve dhe trurit nuk ndodh vetëm kur ndodhin ngjarje emocionuese ose stresuese afatshkurtra, por komunikimi midis këtyre dy organeve është i vazhdueshëm, afatgjatë dhe intim. Disbioza e zorrëve dhe infeksionet e zorrëve çojnë në një çekuilibër në të gjithë trupin tonë dhe rrisin inflamacionin kronik.

Mosbalancimi i mikrobiomit të zorrëve dhe inflamacioni kronik pasues mund të çojë në degjenerim të trurit. Ato mund të rrisin rrezikun dhe simptomat e mjegullës së trurit, problemeve të kujtesës, vështirësive në të mësuar, njohjes, çështjeve të shëndetit mendor, çekuilibrit të humorit dhe sëmundjeve neurodegjenerative.

Zgjidhje natyrale për degjenerimin e trurit

Degjenerimi i trurit mund të jetë mjaft i frikshëm. Ne dëshirojmë të qëndrojmë të mprehtë mendërisht, të ruajmë kujtesën dhe të kemi një humor të mirë për pjesën tjetër të jetës sonë.

Lajmi i mirë është se ka zgjidhje natyrale të mrekullueshme për degjenerimin e trurit. Ja çfarë rekomandojmë:

– Dietë anti-inflamatore

Ngrënia e një diete anti-inflamatore të pasur me ushqime të pasura me lëndë ushqyese është gjëja e parë më e mirë që mund të bëni për të parandaluar degjenerimin e trurit dhe për të përmirësuar shëndetin e trurit tuaj. Së pari, eliminoni të gjitha ushqimet inflamatore, duke përfshirë sheqerin e rafinuar, glutenin, vajrat e rafinuar, ushqimet e skuqura dhe të përpunuara, qumështin konvencional, mishin dhe vezët e ushqyer me drithëra, pijet e gazuara dhe me sheqer, dhe ushqimet ndaj të cilave jeni të ndjeshëm.

Në vend të kësaj, hani një dietë anti-inflamatore dhe konsumoni zarzavate, perime, fruta me indeks të ulët glicemik, barishte, erëza, yndyrna të shëndetshme, mish të ushqyer me bar dhe peshk të egër.

– Jepini përparësi gjumit të mirë

Nëse doni të parandaloni degjenerimin e trurit ose të përmirësoni simptomat tuaja, prioritizimi i gjumit të mirë është kritik. Gjumi është i nevojshëm për pushim, riparim dhe përtëritje qelizore, që do të thotë se gjumi lejon qelizat e trurit të rigjenerohen dhe qelizat e reja të trurit të formohen.

Për të përmirësuar gjumin, shmangni sheqerin dhe kafeinën gjatë gjithë ditës, veçanërisht në mbrëmje, përpiquni të mos hani vonë gjatë natës, reduktoni stresin dhe fikni pajisjet elektronike disa orë para gjumit. Përfundoni duke përdorur aktivitete relaksuese, të tilla si leximi, fjalëkryqet, banjat shëruese, shënimi i ditarit dhe lutja. Investoni në një shtrat të rehatshëm, jastëkë dhe perde të errëta ose një maskë gjumi.

– Ulni stresin dhe praktikoni lutjen dhe faljen

Reduktimi i stresit është thelbësor për parandalimin dhe reduktimin e degjenerimit të trurit. Për të ulur nivelet e stresit, bëni lëvizje të rregullta, meditim, frymëmarrje, regjistrime në ditar, regjistrime relaksimi, shëtitje në natyrë, biseda pozitive me veten, afirmim, mirënjohje të përditshme ndaj Zotit dhe lutje.

Praktikoni faljet (5 namazet) e përditshme, ndaluni për të vlerësuar edhe gjërat e vogla gjatë ditës. Kjo është një nga gjërat më të rëndësishme që mund të bëni për shëndetin e trurit tuaj çdo ditë!

– Lëvizjet dhe ushtrimet e rregullta

Lëvizja dhe stërvitja janë kritike për shëndetin e trurit dhe mund të luajnë një rol të rëndësishëm në parandalimin dhe trajtimin e degjenerimit të trurit. Lëvizja e rregullt mund të ndihmojë në reduktimin e inflamacionit kronik, uljen e niveleve të stresit dhe uljen e rrezikut të problemeve të kujtesës, problemeve të të mësuarit dhe rënies njohëse.

Synoni të ushtroheni të paktën 20 deri në 30 minuta minimalisht 5 herë në javë duke kombinuar stërvitjen kardiovaskulare, stërvitjen e forcës dhe rezistencës dhe ushtrimet me ndikim të ulët. Përkushtohuni për të qëndruar aktiv gjatë gjithë ditës. Bëni një shëtitje gjatë drekës, shtriquni rregullisht, luani me fëmijët ose kafshët shtëpiake, ngjitni shkallët në vend të ashensorit dhe gjeni mënyra të tjera për t’u futur fshehurazi në lëvizje në ditën tuaj.

– Mbështet shëndetin e zorrëve

Truri dhe zorrët janë të lidhura ngushtë dhe mbështetja e zorrëve është e rëndësishme për parandalimin dhe reduktimin e degjenerimit të trurit. Sigurohuni që një dietë miqësore me zorrët, anti-inflamatore dhe e pasur me lëndë ushqyese të jetë e pasur me perime, yndyrna të shëndetshme, proteina të pastra dhe ushqime të pasura me probiotikë, si lakër turshi, kimchi dhe kefir.

Për më tepër, rekomandojmë marrjen e ilaçit bimor ProbioHerb, që ndihmon në optimizimin e shëndetit të zorrëve dhe përmirësimin e përthithjes së lëndëve ushqyese duke reduktuar inflamacionin që lidhet me zorrët. Kur inflamacioni i zorrëve zvogëlohet, ai gjithashtu redukton ndërmjetësuesit inflamatorë në tru.

– Ulni ngarkesën toksike

Reduktimi i ngarkesës toksike është një hap kyç për të parandaluar dhe reduktuar degjenerimin e trurit. Blini sa më shumë ushqime organike. Hiqni produktet konvencionale të bukurisë, trupit dhe shtëpiake dhe zëvendësojini ato me alternativa organike, natyrale ose të bëra vetë.

Pini ujë të pastër dhe pa toksina.

Kaloni sa më shumë kohë në natyrë duke bërë shëtitje në natyrë, duke u tokëzuar ose thjesht duke u ulur jashtë duke lexuar një libër ose duke medituar. Përdorimi i një sauna infra të kuqe për të ndihmuar në nxitjen e djersitjes dhe depërtimit të thellë të nxehtësisë në qeliza, mund të përmirësojë edhe detoksifikimin.

– Magnezi

Magnezi është një mineral kritik që shumica e njerëzve kanë mungesë. Është i rëndësishëm për shëndetin e trurit, shëndetin mendor, lehtësimin e stresit dhe relaksimin.

Bajamet, spinaqi, avokadot, bananet, lakra jeshile, farat e kungullit, farat e lulediellit dhe shqemet janë burime të shkëlqyera të magnezit.

– Acidet yndyrore Omega-3

Acidet yndyrore omega-3, duke përfshirë acidin eicosapentaenoic (EPA) dhe acidin docosahexaenoic (DHA) janë të pabesueshme për shëndetin e trurit dhe mund të ndihmojnë në parandalimin ose përmirësimin e degjenerimit të trurit. Mund të ndihmojë demencën, sëmundjen e Alzheimerit, depresionin dhe ankthin, midis kushteve të tjera të trurit dhe shëndetit mendor.

Peshku i egër është një burim i shkëlqyeshëm i acideve yndyrore omega-3.

– Mbështetja mitokondriale

Mitokondria është fuqia e qelizës sonë, prandaj mbështetja e mitokondrive është kritike për të mbrojtur qelizat e trurit nga degjenerimi.

Ne rekomandojmë Zinginax për mbështetjen mitokondriale, kundër degjenerimit të trurit dhe shumë më tepër.

Ky ilaç bimor i fuqishëm është një përzierje e metabolitëv dytësore aktivë të bimëve të shkretëtirës për të mbështetur metabolizmin efikas mitokondrial, prodhimin e energjisë (ATP) për rritjen e vitalitetit, shëndetin e trurit, njohjen dhe shëndetin mendor, shëndetin e kockave, muskujve, etj.

Bimët e Shkretëtirës për Shëndetin e Trurit dhe Kujtesën


Shëndeti i Trurit, veçanërisht shëndeti i kujtesës, përqëndrimit dhe mprehtësisë na jep fuqinë për të fuqizuar veten dhe për të arritur sukses në fusha të ndryshme. Këto ditë, njerëzit janë më të prirur të marrin suplemente bimore për të përmirësuar shëndetin e kujtesës në mënyrë natyrale.

Për të ofruar produktet bimore më të dobishme për kujtesën dhe përqendrimin, ne kemi kombinuar bimë të shkretëtirës me bimë të tjera që përmirësojnë shëndetin e kujtesës, përqëndrimin dhe mprehtësinë mendore, në produktet bimore të mëposhtme. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook