DIETA LEPTIN QË PROMOVON TRAJTIMIN E DIABETIT

Published On: December 26th, 2022Categories: Diabeti0 Comments on DIETA LEPTIN QË PROMOVON TRAJTIMIN E DIABETIT

DIETA LEPTIN; PËR LUFTIMIN E LEPTIN-REZISTENCËS DHE INSULIN-REZISTENCËS; QË PROMOVON TRAJTIMIN E DIABETIT DHE MBIPESHËS

 

Leptin, një hormon që luan një rol kyç në rregullimin e krijimit të energjisë dhe të shpenzimit të saj, mund të jetë një nga hormonet më të rëndësishme në trupin e njeriut, që përcakton shëndetin dhe jetëgjatësinë tuaj. Insulina është një tjetër hormon i rëndësishëm, dhe që të dy punojnë në varg.

Si rezistenca ndaj insulinës dhe rezistenca ndaj leptin janë të lidhura me trashjen dhe diabetin, dhe dëmtimi i aftësisë së tyre për të transferuar informacion për receptorët është thelbi i vërtetë themelor për shumicën e të gjitha sëmundjeve kronike degjenerative.

Metabolizmi afërsisht mund të përkufizohet si kimi që e kthen ushqimin në jetë, dhe për këtë arsye, insulina dhe leptin janë të dyja kritike për shëndetin dhe sëmundjet. Insulina punon së bashku me leptin për të kontrolluar cilësinë e metabolizmit, dhe, në një masë të konsiderueshme, normën e metabolizmit.

Duke kuptuar më mirë mënyrën se si ndërvepron leptin dhe receptorët e tij, studiuesit tani besojnë se do të jenë në gjendje për të gjetur trajtime të reja për mbipeshën dhe çrregullimet e tjera metabolike si Diabeti tipi 2, si edhe për sëmundjet inflamatore të tilla si artriti reumatoid dhe psoriasis.

Sipas hulumtimit të fundit të publikuar në revistën “Molecular Cell”, receptori leptin ka dy këmbë të varura që rrotullohen derisa ata të vijnë në kontakt me leptin.

Pasi leptin ngjitet me receptorin, këto këmbë pushojnë së rrotulluari dhe bëhen të ngurtë, duke dërguar një sinjal për një enzimë të quajtur Janus kinase, e cila ka aftësinë për të burgosur citokinat inflamatore. Besohet se burgosja nga ana e kinazës Janus mund të ndihmojë në përmirësimin e çrregullimeve inflamatore dhe metabolike.

Alan Saltiel, Drejtor i Institutit të Shkencave të Jetës, thotë:

“Ky studim mund të ndihmojë në zgjidhjen e një çështje të rëndësishme me të cilën kemi luftuar për disa kohë … Që kur u mësua se leptin është një rregullator mjeshtër i oreksit, u kuptua pse rezistenca ndaj efekteve të tij zhvillon trashje, dhe kjo ka qenë një pengesë e madhe për të zbuluar ilaçe të reja për trashjen dhe diabetin. Zhvillimi i një pasqyrëe të qartë të asaj se si leptin mund të lidhet për receptorin e tij, mund të jetë hapi i parë në tejkalimin e rezistencës leptin. ”

Fakti se fokusi kryesor është hedhur në zhvillimin e ilaçeve kimike për të “rregulluar” rezistencën leptin është i kuptueshëm. Kjo është mënyra e vetme për industrinë mjekësore që të rrisë fitimet e saj. Por, mënyra për të korrigjuar rezistencën leptin nuk ka të bëjë me ilaçet kimike, por çdo gjë të bëjë me dietën dhe shtesat natyrale. Por së pari …

Çfarë është saktësisht Leptin?

Leptin është një hormon shumë i fuqishëm dhe me ndikim që prodhohet nga qelizat tuaja të yndyrës. Yndyra juaj, me anë të leptin, i tregon trurit tuaj nëse ju duhet të jeni i uritur dhe të hani që të prodhoni më shumë yndyrë, nëse ju duhet të riprodhoni, ose (pjesërisht duke kontrolluar insulinën), nëse do të angazhohet në mirëmbajtje dhe riparim. Me pak fjalë, leptin është mënyra se si rezervat tuaja të yndyrës i flasin trurit dhe e bëjnë me dije se sa energji është në dispozicion dhe, më e rëndësishmja, çfarë duhet bërë me të.

Prandaj, leptin duhet të jetë në krye të zinxhirit ushqimor në rëndësinë metabolike dhe në lidhje me sëmundjet.

Nëse sinjali juaj leptin është duke punuar si duhet, kur rezervat tuaja të yndyrës janë “plotë”, yndyra shtesë do të shkaktojë një rritje në nivelin tuaj leptin, i cili sinjalizon trurin për të ndaluar ndjesinë e urisë, për të ndaluar ngrënien, për të ndaluar ruajtjen e yndyrës dhe për të filluar djegien e yndyrave shtesë.

Kontrollimi i urisë është mënyra kryesore (por jo e vetmja) me anë të cilës leptin kontrollon ruajtjen e energjisë. Uria është një energji shumë e fuqishme, e lashtë, dhe e thellë, e cila në qoftë se stimulohet mjaftueshëm, do të bëjë që ju të hani dhe të ruani më shumë energji. E vetmja mënyrë për të ngrënë më pak në një afat të gjatë kohor është që të mos jeni të uritur, dhe e vetmja mënyrë për ta bërë këtë është duke kontrolluar hormonet që rregullojnë urinë, ku primari është hormoni leptin.

Si mund të bëhesh Leptin-Rezistent?

Dikush mund të bëhet leptin-rezistent nga i njëjti mekanizëm i përgjithshëm që bëhet insulinë-rezistent; nga mbi-ekspozimi i vazhdueshëm i niveleve të larta të hormonit. Nëse ju hani një dietë që është e lartë në sheqerna (veçanërisht fruktozë), drithëra, dhe ushqime të përpunuara – një dietë që njëkohësisht rrit inflamacionin në trupin tuaj-, sheqeri metabolizohet në qelizat e yndyrës, dhe yndyra liron dallgë të madhe në leptin. Me kalimin e kohës, në qoftë se trupi juaj është ekspozohet ndaj shumë shumë leptin, ai do të bëhet rezistent ndaj tij, pikërisht ashtu si bëhet rezistent ndaj insulinës.

Mënyra e vetme e njohur për të rivendosur sinjalet e duhura leptin (dhe insulinë) është duke parandaluar ato dallgët që liron yndyra, dhe mënyra e vetme e njohur për ta bërë këtë është nëpërmjet dietës ushqimore dhe shtesave natyrale. Si e tillë, dieta mund të ketë një efekt më të thellë në shëndetin tuaj se çdo modalitet tjetër i njohur i trajtimit mjekësor.

Një dietë strategjike me ushqime të plota, siç detajohet në planet tona ushqimore në trajtimet natyrale të sëmundjeve të ndryshme që paraqiten në faqen tonë të internetit; së bashku me shtesat natyrale që ne i mundësojmë pacientëve, do të rrisë ndjeshmërinë e insulinës dhe leptin-t në mënyrë që truri të mund të dëgjojë edhe një herë sinjalet reaguese që vijnë nga këto hormone.

Trashja dhe obeziteti ndihmon rritjen e rrezikut të kancerit

Rezistenca ndaj Leptin-it dhe insulinës është e para dhe qendra e çështjes së trashjes, e cila tani është një problem me përmasa epike, sepse ajo rrit rrezikun për një shumëllojshmëri të gjerë të sëmundjeve të tjera të rënda. Të paktën 20 sëmundje dhe kushte të ndryshme i atribohen në mënyrë direkte mbipeshës. Ky problem shoqëror ka dalë në vetëm katër dekadat e fundit, në pjesën më të madhe për shkak të udhëzimeve dietetike të gabuara rëndë.

Një sëmundje e lidhur me peshën e tepërt është edhe kanceri. Sipas studimeve më të fundit, duke qenë i trashë, nxit rritjen e tumoreve ekzistuese për shkak të pavëmendshmërisë ndaj dietës, dhe kjo mund të ndihmojë shpjegimin pse pacientët e dobët të kancerit shpesh kanë rezultate më të mira se sa homologët e tyre të trashë.

Përmbledhje

Pra, për ta përmbledhur: Rezistenca ndaj Insulinës dhe rezistenca ndaj leptin-it janë faktorët thelbësor të Diabetit dhe të trashjes, e cila nga ana e saj është një faktor rreziku për kancer dhe mund të nxisë rritjen e tumorit. Por përgjigja nuk qëndron vetëm te një pilulë. Për të luftuar rezistencën ndaj insulinës dhe ndaj leptin-it:

– Shmangni sheqerin, fruktozën, drithërat, dhe ushqimet e përpunuara.

– Hani një dietë të shëndetshme të ushqimeve të plota, të papërpunuara, dhe në mënyrë ideale organike.

– Ulni shumë prej proteinave me origjinë shtazore.

– Konsumoni yndyrë me cilësi të lartë të shëndetshme, si arrë kokosi, vaj kokosi, vaj ulliri, avokado, arra, omega-3, etj.

Produkte bimore për Diabetin

Nëse jeni duke kërkuar të zmbrapsni rezistencën ndaj insulinës, të stabilizoni sheqerin në gjak dhe të rifitoni shëndetin, ju duhet patjetër Paketa Bimore e mbështetjes së pacientëve të Diabetit. Kjo paketë përfshin gjithçka që ju nevojitet për të përmirësuar ndjeshmërinë ndaj insulinës, për të zvogëluar inflamacionin dhe për të zvogëluar rrezikun e problemeve shëndetësore të lidhura me çekuilibrin e dobët të sheqerit në gjak, siç janë problemet e metabolizmit, sëmundjet e zemrës, çmenduria, sëmundja e Alzheimerit, kanceri, depresioni, tensioni i lartë, mbipesha dhe sëmundjet e veshkave. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook