Diabeti Tip 1

Published On: November 30th, 2022Categories: Autoimune, Diabeti0 Comments on Diabeti Tip 1

Diabeti Tip 1; Simptomat, Shkaqet, Mbajtja nën kontroll, Kura bimore

 

Diabeti tip 1, i njohur dikur si diabeti i të miturve ose diabeti i varur nga insulina, është një gjendje kronike në të cilën pankreasi prodhon pak ose aspak insulinë. Insulina është një hormon i nevojshëm për të lejuar që sheqeri (glukoza) të hyjë në qeliza për të prodhuar energji.

Faktorë të ndryshëm, përfshirë gjenetikën dhe disa viruse, mund të kontribuojnë në diabetin tip 1. Edhe pse diabeti tip 1 zakonisht shfaqet gjatë fëmijërisë ose adoleshencës, ai mund të zhvillohet edhe tek të rriturit.

Përkundër hulumtimeve aktive, diabeti tip 1 nuk ka shërim nga mjekësia konvencionale. Trajtimi përqendrohet në administrimin e niveleve të sheqerit në gjak me insulinë, dietë dhe stilin e jetës për të parandaluar komplikimet.

Simptomat

Shenjat dhe simptomat e diabetit tip 1 mund të shfaqen relativisht papritmas dhe mund të përfshijnë:

 • Etje e tepërt
 • Urinim i shpeshtë
 • Lagie e shtratit te fëmijët që më parë nuk e bënin këtë gjatë natës
 • Uri ekstreme
 • Humbje e pavullnetshme e peshës
 • Irritueshmëri dhe ndryshime të tjera të humorit
 • Lodhje dhe dobësi
 • Shikim i turbullt

Këshillohuni me mjekun tuaj nëse vëreni ndonjë nga shenjat dhe simptomat e mësipërme tek ju ose fëmija juaj.

Shkaqet

Shkaku i saktë i diabetit tip 1 është i panjohur. Zakonisht, sistemi imunitar i trupit – i cili normalisht lufton bakteret dhe viruset e dëmshëm – shkatërron gabimisht qelizat prodhuese të insulinës në pankreas.

Shkaqe të tjera të mundshme përfshijnë:

 • Gjenetika
 • Ekspozimi ndaj viruseve dhe faktorëve të tjerë mjedisorë

Roli i insulinës

Pasi të shkatërrohen një numër i konsiderueshëm i qelizave ishullore, do të prodhohet pak ose aspak insulinë. Insulina është një hormon që vjen nga një gjëndër e vendosur prapa dhe poshtë stomakut (pankreasit).

 • Pankreasi sekreton insulinë në rrjedhën e gjakut.
 • Insulina qarkullon, duke lejuar sheqerin të hyjë në qeliza.
 • Insulina ul sasinë e sheqerit në rrjedhën e gjakut.
 • Ndërsa niveli i sheqerit në gjak bie, po ashtu bie edhe sekretimi i insulinës nga pankreasi.

Roli i glukozës

Glukoza – një sheqer – është një burim kryesor i energjisë për qelizat që përbëjnë muskujt dhe indet e tjera.

 • Glukoza vjen nga dy burime kryesore: ushqimi dhe mëlçia.
 • Sheqeri thithet në rrjedhën e gjakut, ku futet në qeliza me ndihmën e insulinës.
 • Mëlçia ruan glukozën si glukogjen.
 • Kur nivelet e glukozës janë të ulta, si p.sh. kur nuk keni ngrënë brenda një kohe, mëlçia zbërthen glukogjenin e ruajtur në glukozë për të mbajtur nivelin e glukozës brenda një kufiri normal.

Në diabetin tip 1, nuk ka insulinë që të lejojë glukozën në qeliza, kështu që sheqeri ndërtohet në rrjedhën e gjakut. Kjo mund të shkaktojë komplikime të rrezikshme për jetën.

Faktorët e rrezikut

Disa faktorë të njohur të rrezikut për diabetin tip 1 përfshijnë:

 • Histori familjare. Kushdo që ka një prind ose motër apo vëlla me diabet të tipit 1 ka një rrezik paksa të rritur të zhvillimit të gjendjes.
 • Gjenetika. Prania e gjeneve të caktuara tregon një rrezik të rritur të zhvillimit të diabetit tip 1.
 • Gjeografia. Incidenca e diabetit tip 1 ka tendencë të rritet ndërsa jetoni larg Ekuatorit.
 • Mosha. Edhe pse diabeti tip 1 mund të shfaqet në çdo moshë, ai shfaqet në dy maja të dukshme. Pika e parë ndodh tek fëmijët midis 4 dhe 7 vjeç, dhe e dyta është tek fëmijët midis 10 dhe 14 vjeç.

Komplikimet

Me kalimin e kohës, komplikimet e diabetit tip 1 mund të ndikojnë në organet kryesore të trupit, duke përfshirë zemrën, enët e gjakut, nervat, sytë dhe veshkat. Ruajtja e një niveli normal të sheqerit në gjak mund të zvogëlojë në mënyrë dramatike rrezikun e shumë komplikimeve.

Përfundimisht, komplikimet e diabetit mund të jenë paaftësi ose madje edhe të rrezikshme për jetën.

 • Sëmundja e zemrës dhe enëve të gjakut. Diabeti rrit në mënyrë dramatike rrezikun për probleme të ndryshme kardiovaskulare, përfshirë sëmundjen e arterieve koronare me dhimbje në gjoks (anginë), sulm në zemër, goditje në tru, ngushtim të arterieve (aterosklerozë) dhe presion të lartë të gjakut.
 • Dëmtimi i nervit (neuropatia). Sheqeri i tepërt mund të dëmtojë muret e enëve të vogla të gjakut (kapilarët) që ushqejnë nervat, veçanërisht në këmbë. Kjo mund të shkaktojë ndjesi shpimi gjilpërash, mpirje, djegie ose dhimbje që zakonisht fillojnë në majat e gishtërinjve të këmbëve ose duarve dhe gradualisht përhapet lart. Kontrolli i dobët i sheqerit në gjak mund të bëjë që të humbni përfundimisht të gjithë ndjenjën në gjymtyrët e prekura.

Dëmtimi i nervave që prekin traktin gastrointestinal mund të shkaktojë probleme me nauze, të vjella, diarre ose kapsllëk. Për burrat, mosfunksionimi erektil mund të jetë një problem.

 • Dëmtimi i veshkës (nefropatia). Veshkat përmbajnë miliona grupe të vogla të enëve të gjakut që filtrojnë mbeturinat nga gjaku. Diabeti mund të dëmtojë këtë sistem delikat të filtrimit. Dëmtimi i rëndë mund të çojë në dështim të veshkave ose sëmundje të pakthyeshme të veshkave në fazën përfundimtare, e cila kërkon dializë ose transplant të veshkave.
 • Dëmtimi i syrit. Diabeti mund të dëmtojë enët e gjakut të retinës (retinopatia diabetike), duke shkaktuar kështu verbëri. Diabeti rrit gjithashtu rrezikun e kushteve të tjera serioze të shikimit, të tilla si kataraktet dhe glaukoma.
 • Dëmtimi i këmbës. Dëmtimet nervore në këmbë ose rrjedhja e dobët e gjakut në këmbë rrit rrezikun e komplikimeve të ndryshme të këmbës. Mbetet e patrajtuara, shkurtimet dhe fshikëzat mund të bëhen infeksione serioze që në fund mund të kërkojnë amputim të gishtave të këmbëve, putave ose këmbëve.
 • Kushtet e lëkurës dhe gojës. Diabeti mund t’ju ​​lërë më të ndjeshëm ndaj infeksioneve të lëkurës dhe gojës, përfshirë infeksione bakteriale dhe kërpudhore. Sëmundja e mishrave të dhëmbëve dhe goja e thatë kanë më shumë të ngjarë.
 • Komplikimet e shtatzënisë. Niveli i lartë i sheqerit në gjak mund të jetë i rrezikshëm si për nënën ashtu edhe për fëmijën. Rreziku i abortit, lindjes së mbetur dhe defektet e lindjes rriten kur diabeti nuk kontrollohet mirë. Për nënën, diabeti rrit rrezikun e ketoacidozës diabetike, probleme diabetike të syve (retinopatia), presionit të lartë të gjakut të shkaktuar nga shtatzënia dhe preeklampsi.

Diagnoza

Testet diagnostikuese përfshijnë:

 • Testi i hemoglobinës së glikuar (A1C). Ky test gjaku tregon nivelin mesatar të sheqerit në gjak për dy ose tre muajt e fundit. Ai mat përqindjen e sheqerit në gjak të bashkangjitur me proteinën që mbart oksigjenin në qelizat e kuqe të gjakut (hemoglobina). Sa më i lartë të jetë niveli i sheqerit në gjak, aq më shumë hemoglobinë do të keni me sheqer të bashkangjitur. Një nivel A1C prej 6.5% ose më i lartë në dy teste të veçanta tregon diabetin.

Nëse testi A1C nuk është i disponueshëm, ose nëse keni disa kushte që mund ta bëjnë testin A1C të pasaktë – siç është shtatzënia ose një formë e pazakontë e hemoglobinës (varianti i hemoglobinës) – mjeku mund të përdorë këto teste:

 • Testi i zakonshëm i sheqerit në gjak. Një mostër gjaku do të merret dhe mund të konfirmohet nga testimi i përsëritur. Vlerat e sheqerit në gjak shprehen në miligramë për decilitër (mg / dL) ose millimole për litër (mmol / L). Pavarësisht kur keni ngrënë për herë të fundit, një nivel i rastësishëm i sheqerit në gjak prej 200 mg / dL (11.1 mmol / L) ose më i lartë sugjeron diabetin, veçanërisht kur shoqërohet me ndonjë nga shenjat dhe simptomat e diabetit, siç është urinimi i shpeshtë dhe etja ekstreme.
 • Testi i agjërimit të sheqerit në gjak. Një mostër gjaku do të merret pas një agjërimi gjatë natës. Një nivel i agjërimit të sheqerit në gjak më pak se 100 mg / dL (5.6 mmol / L) është normal. Një nivel i agjërimit të sheqerit në gjak nga 100 në 125 mg / dL (5.6 në 6.9 mmol / L) konsiderohet prediabet. Nëse është 126 mg / dL (7 mmol / L) ose më e lartë në dy teste të veçanta, ju keni diabet.

Nëse jeni diagnostikuar me diabet, mjeku juaj mund të kryejë gjithashtu teste gjaku për të kontrolluar autantitrupat që janë të zakonshëm në diabetin tip 1. Këto teste ndihmojnë mjekun të bëjë dallimin midis diabetit tip 1 dhe tipit 2 kur diagnoza është e pasigurt. Prania e ketoneve – nënprodukteve nga prishja e yndyrës – në urinën tuaj sugjeron gjithashtu diabet tip 1.

Pas diagnozës

Do të vizitoni rregullisht mjekun tuaj për të diskutuar menaxhimin e diabetit. Gjatë këtyre vizitave, mjeku do të kontrollojë nivelet tuaja A1C. Qëllimi i A1C i synuar mund të ndryshojë në varësi të moshës dhe faktorëve të ndryshëm të tjerë, por Shoqata Amerikane e Diabeteve në përgjithësi rekomandon që nivelet e A1C të jenë nën 7 përqind, gjë që përkthehet në një glukozë mesatare të vlerësuar prej 154 mg / dL (8.5 mmol / L).

Krahasuar me testet ditore të përsëritura të sheqerit në gjak, testimi A1C tregon më mirë se sa mirë funksionon plani juaj i trajtimit të diabetit. Një nivel i ngritur A1C mund të sinjalizojë nevojën për një ndryshim në regjimin tuaj të insulinës, planin e vaktit ose të dyja këto.

Përveç testit A1C, mjeku do të marrë gjithashtu mostra gjaku dhe urine në mënyrë periodike për të kontrolluar nivelin e kolesterolit, funksionin e tiroides, funksionin e mëlçisë dhe funksionin e veshkave.

Mbajtja e sëmundjes nën kontroll

Trajtimi për diabetin tip 1 përfshin:

 • Marrja e insulinës
 • Numërimi i karbohidrateve, yndyrnave dhe proteinave
 • Monitorimi i shpeshtë i sheqerit në gjak
 • Konsumimi i ushqimeve të shëndetshme
 • Ushtrimi rregullisht dhe mbajtja e një peshe të shëndetshme

Qëllimi është që të mbash nivelin e sheqerit në gjak sa më afër normalit, për të vonuar ose parandaluar komplikimet. Në përgjithësi, qëllimi është që të mbani nivelin e sheqerit në gjak gjatë ditës para ngrënies midis 80 dhe 130 mg / dL (4.44 deri 7.2 mmol / L) dhe numrat tuaj pas ngrënies jo më të larta se 180 mg / dL (10 mmol / L) dy orë pasi të hahet.

Mënyra e jetesës dhe mjetet shtëpiake

Menaxhimi i kujdesshëm i diabetit tip 1 mund të zvogëlojë rrezikun e komplikimeve serioze – madje edhe të rrezikshme për jetën. Konsideroni këto këshilla:

 • Bëni një angazhim për të menaxhuar diabetin tuaj. Merrni ilaçet tuaja sipas rekomandimit. Mësoni gjithçka që mundeni për diabetin tip 1. Bëni ushqimin e shëndetshëm dhe aktivitetin fizik pjesë të rutinës suaj të përditshme.
 • Identifikoni veten. Vishni një etiketë ose byzylyk që thotë se keni diabet. Mbani një çantë glukagon në afërsi të rasteve të një urgjence të ulët të sheqerit në gjak – dhe sigurohuni që miqtë dhe të dashurit tuaj e dinë se si ta përdorin atë.
 • Programoni një provim vjetor fizik dhe teste të rregullta për sytë. Gjatë fizikut, mjeku do të kërkojë ndonjë ndërlikim që lidhet me diabet, si dhe ekran për probleme të tjera mjekësore. Specialisti për kujdesin e syve do të kontrollojë për shenjat e dëmtimit të retinës, kataraktet dhe glaukomën.
 • Kushtojini vëmendje këmbëve tuaja. Lani këmbët çdo ditë në ujë të vakët. I thani ato butësisht, veçanërisht midis gishtërinjve. Hidratoni këmbët me locion. Kontrolloni këmbët çdo ditë për fshikëza, prerje, plagë, skuqje ose ënjtje. Këshillohuni me mjekun tuaj nëse keni ndonjë problem të lënduar ose të këmbës që nuk shërohet.
 • Mbani nën kontroll presionin e gjakut dhe kolesterolin. Konsumi i ushqimeve të shëndetshme dhe ushtrimi i rregullt mund të shkojë shumë përpara drejt kontrollit të presionit të lartë të gjakut dhe kolesterolit.
 • Nëse pini duhan ose përdorni forma të tjera të duhanit, hiqni dorë. Pirja e duhanit rrit rrezikun për komplikime të diabetit, përfshirë sulmin në zemër, goditje në tru, dëmtimin e nervit dhe sëmundjet e veshkave.
 • Nëse pini alkool, veproni me përgjegjësi. Alkooli mund të shkaktojë ose sheqer të lartë ose të ulët në gjak, varësisht nga sa ju pini dhe nëse hani në të njëjtën kohë. Kontrolloni nivelin e sheqerit në gjak para se të flini.
 • Merrni stresin seriozisht. Hormonet që trupi mund të prodhojë në përgjigje të stresit të zgjatur mund të parandalojnë insulinën të funksionojë siç duhet, dhe mund t’ju stresojnë dhe frustrojnë edhe më shumë. Bëni një hap prapa dhe vendosni disa kufij. Prioritizoni detyrat tuaja. Mësoni teknikat e relaksimit. Bëni shumë gjumë.

Bimët e Shkretëtirës në Mbështetje të Pacientëve me Sëmundje Autoimune


Sëmundjet Autoimmune dhe fushat e tyre përkatëse janë të lidhura me strukturën e punës së sistemit imun. Sëmundjet autoimune ndodhin si rezultat i çekuilibrit në funksionimin e sistemit imunitar. Baza e sëmundjeve aotoimune është si shkak i dështimit të sistemit imun në dallimin mes trupave të huaj dhe trupave që gjenden në brendësi të tij në mënyrë të zakonshme dhe natyrshëm. Kur dështon në zbulimin e trupave të huaj, sistemi imun sulmon indet e tij, pra vetveten. Ai mund të sulmojë një qelizë të vetme, mund të sulmojë një organ ose një sistem të tërë. Ky është dështim i ushtrisë në mbrojtje të trupit nga sulmet e huaja. Por më shumë se kjo është dështimi i ushtrisë së imunitetit në identifikimin e anëtarëve të trupit të tij.

Ekipi ynë i Kërkimit dhe Zhvillimit (WAHR&D), ka identifikuar bimët e egra shkretinore më efikase, të kombinuara në lloj dhe sasi të caktuar, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacientëve me çrregullime autoimune, si Multiple Sclerosis (MS), Artriti Reumatoid, Tiroiditi Hashimoto, Lupus, Hepatiti Autoimun, Diabeti Tip 1, Anemia Hemolitike Autoimune, Epilepsia, Sindromi Sjogren, Skleroderma, Urtikaria/Hives, etj.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook