Capparis Spinosa; Bimë e shkretëtirës që trajton kancerin

Capparis Spinosa; Bimë e shkretëtirës që trajton kancerin dhe zëvendëson viagrat

 

Arabisht: القَبَّار, الكَبَر, الشَفَلَّح

Anglisht: Caper bush, flinders rose.

Emri shkencor: Capparis Spinosa L

Familja: Capparaceae

Capparis Spinosa është bimë shkurre shumëvjeçare, me lartësi deri 70cm. me gjethe ovale, me lule të bardha ose rozë të zbehtë. Me frute të kuq kur piqen dhe me fara të shumta brenda tyre.

Origjina e kaprës është Egjipti, por është e përhapur edhe në disa zona të ndryshme të botës. Kjo bimë është rezistuese ndaj kushteve ekstreme të motit, preferon zona të ngrohta dhe më diell. Frutat e bimës përdoren në gatime të ndryshme si; në sallata, pasta, supë, etj. Lulet e bimës frekuentohen shumë nga bletët dhe mjalti I kaprës konsiderohet shumë cilësor.

Vecoritë e Capparis spinosa: Analgesic; Anthelmintic; Antihaemorrhoidal; Aperient; Deobstruent; Depurative; Diuretic; Emmenagogue; Expectorant; Tonic; Vasoconstrictor, antioxidant, antimicrobial.

Pjesët që përdoren: Të gjitha pjesët.

Elementët aktiv të kaprës: Flavonoids rutin, kaempferol-3-glucoside, kaempferol-3-rutinoside, kaempferol-3-rhamnorutinoside. Other components include quercetin 3- O -glucoside, quercetin 3- O -glucoside-7- O -rhamnoside, a neë flavonoid quercetin 3- O -(6-alpha-L-rhamnosyl-6-beta-D-glucosyl)-beta-D-glucoside, and 2 novel (6 S )-hydroxy-3-oxo-alpha-ionol glucosides. One article reports on the anti-inflammatory activity of the polyprenol cappaprenol-13.Other identified compounds include ursolic acid, coumaric acid, nicotinamide, sitosterol, cadabicine, and stachydrine Selenium, calories, saturated fat, Polyunsaturated fat, Monounsaturated fat, sodium, potassium, dietary fiber, calcium, iron, vitamin A, C, B6, B12, D, etj.

Dobitë mjekësore të Capparis spinosa

– Aktivizon sistemin imun, mbron qelizat e shëndetshme dhe lufton radikalet e lira.

– Lufton toksinat në gjak dhe pastron trupin nga lëndët toksike.

– Lufton mikrobet dhe viruset e trupit.

– Ndihmon në kurimin e kancerit të mushkërive, gjakut, mëlçisë, stomakut dhe zorrës së trashë.

– Nxit dhe aktivizon funksionin e mëlçisë dhe shpretkës.

– Përmirëson qarkullimin dhe është e dobishme në trajtimin e aterosklerozës.

– Ndihmon tretjen, dhe largon fryrjet e  barkut.

– Zbut zorrët dhe gjeneron urinën dhe menstruacionet.

– Ndihmon për të hequr qafe sekrecionet bronkiale pulmonare.

– E dobishme në trajtimin e disa rasteve të anemisë.

– Përdoret për të trajtuar edemën, përdhesin dhe artritin.

– Ndihmon në kurimin e sëmundjeve alergjike  dhe sëmundjet e lëkurës.

– Qetëson dhimbjet e dhëmbëve.

– Ndihmon për të hequr qafe gurët e veshkave.

– Ndihmon për kurimin e sëmundjeve të syrit si, tharjen e syrit dhe zbardhjen e tyre.

– Në vendet e Gjirit Persik është përdorur për stimulimin seksual dhe është një zëvëndësues natyral i viagrave.

Shënim!

– Duhet të merret vetëm me rekomandimin e herbalistit, në dozën dhe kombinimin e  caktuar.

– Ekstrakti i bimës përdoret në formulat tona të kurave të caktuara.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook