Astragalus Spinosus

Published On: December 16th, 2022Categories: Bimët Shkretinore0 Comments on Astragalus Spinosus

Astragalus Spinosus – Anti-inflamator dhe Anti-Kancer i fuqishëm

 

Arabisht: القتاد

Anglisht: Astragalus.

Emri shkencor: Astragalus Spinosus

Familja: Fabaceae.

Astragalus Spinosus Forssk; Bimë shkurrore që rritet në shkretëtirë, me gjëmba të shumtë dhe të mprehtë si gjilpëra, për të qenë një agjent i fortë anti-inflammator, antiviral, immunomodulatory, analgesic, antioxidant, anticancer, cardiotonic, hepatoprotectiv; me një përmbajtje të lëndëve aktive të fuqishme me mbi 126 komponentë të ndryshëm, kryesisht flavonoide, saponina, polisaharide si përbërësit kryesorë bioaktivë, por gjithashtu përmban saharozë, aminoacide dhe acide fenolike, saponina steroide, astragalinë, formononektin, kalikozinë, dimetilhomopterkarpin, glukozid-imetilav3’di’di -7-O-beta, kaempferol, quercetin, polisaharide acidike që përmbajnë acid D-galakturonik, D-galaktozë, L-fukozë (6-deoil-L-galaktozë), D-ksilozë, L-arabinozë, etj. Ka aktivitet parmakologjik të shkëlqyer në sistemin imun, ndalon plakjen e qelizave imune, ndihmon për kurimin e sëmundjeve autoimune dhe gjenetike, mbron sistemin nervor dhe parandalon goditjet në tru, forcon zemrën dhe parandalon sëmundjet e saj, lufton qelizat kancerore në lloje të ndryshme të kancerit, përmirëson qarkullimin e gjakut, eliminon mbetjet e mëlçisë, rinovon indet e dëmtuara, lufton hepatitin dhe HIV, forcon qelizat e kuqe dhe të bardha të gjakut, lufton stresin dhe ankthin, ndihmon për uljen e efekteve anësore të kimioterapisë, etj.

Bimë shkurrore dhe e ashpër, që rritet në shkretëtirë, me lartësi deri në 2 m, me gjëmba të shumtë dhe të mprehtë si gjilpëra, me lule të bardha dhe të vogla, me fara të vogla të cilat kur thahen shpërndahen lehtë nga era. Kjo bimë është ushqim i preferuar i deveve. Devetë që hanë nga kjo bimë konsiderohen më të forta dhe më rezistuese. Nga Astragalus nxirret rrëshirë që shërben për prodhimin e ilaçeve.

Origjina e Astragalus  është Lindja e Mesme. Është përdorur në mjekësinë e vjetër arabe, kryesisht për përforcimin dhe rezistencën ndaj sëmundjeve, për shkarkimin e helmeve dhe zhvillimin e indeve të reja. Studimet më të fundit kanë rezultuar se Astragalus është kuruesi më i mirë i sëmundjeve kronike.

Pjesët e bimës që përdoren: Rrënjët dhe rrëshira.

Dobitë mjekësore të  Astragalus

– Ndalon plakjen e qelizave imune.

– Forcon sistemin imunitar.

– Ndihmon për kurimin e sëmundjeve autoimune.

– I bën qelizat imune të luftojnë në mënyrë të menjëhershme trupat e huaj.

– Forcon zemrën dhe parandalon sëmundjet e saj.

– Mbron sistemin nervor dhe parandalon goditjet në tru.

– Lufton qelizat tumorale dhe ndalon zhvillimin e tyre.

– Ndihmon për kurimin e kancerit të prostatës.

– Ndihmon për kurimin e kancerit të gjirit.

– Ndihmon për kurimin e kancerit të stomakut.

– Parandalon plakjen e qelizave të trupit.

– Përmirëson qarkullimin e gjakut, eliminon mbetjet e mëlçisë, rinovon indet e dëmtuara, kuron pacientët me hepatit kronik.

– Ndihmon për kurimin e Hepatit A, B,C.

– Pastron gjakun dhe enët e gjakut.

– Ndihmon për kurimin e leukemisë.

– Një studim i hershëm ka treguar se Astragalusi forcon qelizat e kuqe dhe të bardha të gjakut.

– Ndihmon për kurimin e Anemisë.

– Ndihmon për kurimin e alergjive.

– Ndimon për kurimin e AIDS.

– Parandalon stresin dhe ankthin.

– Punon si mburojë për trupin nga viruset dhe qelizat tumorale.

– Ul nivelin e lartë të sheqerit dhe ndihmon për kurimin e Diabetit tipi 2.

– Astragalus ndihmon për uljen e efekteve anësore të kimioterapisë.

– Vepron si antioksidant për kurimin e sëmundjeve të zemrës.

– Ndihmon për kurimin e melanomës.

Ndalon rënien e flokut, dhe nxit mbirjen e tij.

Shënim!

– Astragalus Spinosus konsiderohet e sigurtë dhe pa efekte anësore, nëse përdoret pa e tepruar.

– Ekstrakti i bimës është një nga përbërësit e kurave tona për sëmundje të ndryshme, e përshtatur në formulat bimore përkatëse.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook