Si të pastroni veshët nga dylli

Published On: January 11th, 2023Categories: Të ndryshme0 Comments on Si të pastroni veshët nga dylli

Si të pastroni veshët nga dylli

 

Cerumeni, i njohur edhe si dylli i veshit, është i nevojshëm për shëndetin e veshit. Në fakt, në të vërtetë nuk është fare dyll, por i përbërë pjesërisht nga qelizat e vdekura të lëkurës nga kanali i veshit. Zona brenda kanalit të dëgjimit rigjallërohet vazhdimisht dhe ndërsa qelizat e vdekura hiqen, ato tërhiqen në një proces që prodhon dyll veshi.

Kanali i veshit është gjithashtu i veshur me qime, të cilat ndihmojnë në lëvizjen e dyllit të veshit përgjatë kanalit dhe jashtë trupit tonë. Dylli i veshit krijohet nga sekrecionet nga gjëndrat ceruminoze dhe dhjamore, të vendosura në kanalin e jashtëm të veshit. Ceruminous është një gjëndër djerse, ndërsa gjëndrat dhjamore nxjerrin vaj për të ndihmuar në zbutjen e lëkurës.

Roli i dyllit të veshit është të mbrojë lëkurën nga infeksioni pasi është një antimikrobik natyral. Një funksion tjetër i dyllit të veshit është pastrimi i kanalit të veshit ndërsa lëviz ngadalë nëpër kanal dhe jashtë veshit me lëvizje të nofullës si përtypja. Gjatë kësaj lëvizjeje, ai bart me vete mbeturinat dhe ndotjet që mund të kenë hyrë në kanal.

Si shumë gjëra të tjera në trupin tonë, veshët kërkojnë një ekuilibër. Nëse ka shumë pak dyll veshi, kanali i veshit mund të thahet; ndërsa shumë dyll mund të shkaktojë humbje të përkohshme të dëgjimit. Në mënyrë ideale kanalet e veshit nuk duhet të kenë nevojë për pastrim. Megjithatë, nëse shumë dyll grumbullohet dhe shkakton simptoma, mund të konsideroni përdorimin e një metode të sigurt në shtëpi për ta hequr atë, e cila nuk përfshin shkopinj me majë pambuku.

Lëndimet e daulles së veshit nga shkopinjtë me majë pambuku

Përdorimi i shkopinjve me majë pambuku për të pastruar veshët është ende një shkak kryesor i vrimës së daulles së veshit. Daullja e veshit, e quajtur gjithashtu membrana timpanike, mund të shpohet nga objektet që hyjnë në kanalin e veshit.

Në një studim, një mostër e të dhënave të departamentit të urgjencës tregoi se 66% e atyre që trajtoheshin për një perforim traumatik kishin shkaktuar vetëlëndimin duke i ngjitur gjërat në vesh; gati gjysma e tyre ishin shkopinj me majë pambuku.

Mjekët nga Spitali Henry Ford që studionin këtë temë gjetën një lidhje midis membranave timpanike të këputura dhe përdorimit të shkopinjve me majë pambuku. Të dhënat u prezantuan në një konferencë shkencore të mbajtur në Çikago, ku ata folën sesi më shumë se gjysma e atyre që u panë nga një otolaringolog pranuan se kishin përdorur shkopinj pambuku për të pastruar veshët e tyre.

Studimi përfshiu 1540 pacientë të cilëve iu kishte plasur daullja e veshit në një moment gjatë viteve 2001 deri në 2010. Edhe pse ata gjetën se shumica e rasteve u shëruan me sukses pa ndërhyrje, disa përjetuan deficite neurologjike si paraliza e nervit të fytyrës dhe kërkonin riparim kirurgjik të daulles së veshit.

Artikuj të tjerë që njerëzit kanë raportuar se përdorin për të pastruar veshët e tyre përfshijnë kapëse flokësh, stilolapsa ose lapsa, kapëse letre dhe piskatore. Është e rëndësishme të kuptoni se asgjë nuk duhet të futet brenda veshit, sepse është e rrezikshme.

Ndërsa veshi i jashtëm mund të pastrohet me sapun dhe ujë, kanali i veshit nuk ka nevojë për këtë. Uji që futet gjatë dushit ose kur lani flokët shpesh është i mjaftueshëm për të liruar dyllin dhe për ta ndihmuar atë të largohet nga veshi juaj.

Gabimet që mund të bëni gjatë pastrimit të veshëve

Përveç përdorimit të aplikuesve me majë pambuku, otolaringologët rekomandojnë kundër:

 • Pastrimit të rregullt — Në mënyrë ideale, nuk keni nevojë t’i pastroni veshët fare, dhe definitivisht jo çdo ditë apo edhe çdo ditë tjetër. Dylli i veshit është i dobishëm dhe siguron mbrojtje, lubrifikim dhe veti antibakteriale.
 • Vendosjes së të gjitha llojeve të objekteve me majë — Karficat, thonjtë e gjatë dhe gjilpërat e qepjes përdoren nga disa njerëz për të pastruar veshët. Por këto paraqesin të njëjtat rreziqe si shkopinjtë e pambukut, pasi ato lehtë mund të presin ose dëmtojnë lëkurën ose të shpojnë daullen e veshit.
 • Qirinjtë — Qirinjtë e veshit janë procesi i përdorimit të një pajisjeje të zbrazët në formë koni dhe ndezjes së zjarrit. Praktikuesit thonë se ajo heq dyllin dhe papastërtitë e tjera nga veshi duke krijuar presion negativ dhe duke tërhequr mbeturinat jashtë. Por Chernobilsky thotë: “Kam parë vrima të daulles së veshit dhe djegie nga flokët e njerëzve që marrin flakë”.

Në një studim, studiuesit përdorën matje timpanometrike në një model të kanalit të veshit për të demonstruar se qirinjtë e veshit nuk prodhojnë me sukses presion negativ. Ata treguan gjithashtu se si depozitohej dylli në disa prej modeleve. Studiuesit anketuan gjithashtu 122 otolaringologë dhe identifikuan 21 dëmtime të veshit që rezultojnë nga përdorimi i qirinjve.

FDA paralajmëron se përdorja e qirinjve për dyllin e veshit, e quajtur edhe terapia termike e veshit, rrit rrezikun e djegieve, veshëve të bllokuar nga dylli i qiririt dhe shpimit të daulles së veshit. Gjithashtu me këtë praktikë lidhet edhe vonesa në kërkimin e kujdesit mjekësor për kushte të tjera themelore, si humbja e dëgjimit, çrregullimet e nyjeve temporomandibulare dhe kanceri.

 • Përdorimi i shiringave për shpëlarje — Edhe pse shpëlarja e kanalit të veshit me shiringë mund të jetë e sigurt, nëse harroni të thani veshin kur të keni mbaruar, mund të rrisë rrezikun për veshin e notarit. Ky është një infeksion bakterial i dhimbshëm i kanalit të jashtëm të veshit i shkaktuar nga lagështia e shtuar.

Dylli është i shëndetshëm, por akumulimi mund të ndikojë në dëgjim

Në shumicën e rasteve, dylli i veshit del nga kanali i veshit dhe nga trupi vetvetiu. Ndonjëherë mund të ndikohet ose bllokohet kundër daulles së veshit. Ky është një problem i zakonshëm i parë nga mjekët, të cilët mendojnë se shkaku më i zakonshëm është përdorimi i aplikuesve me majë pambuku që mund të heqin një pjesë të dyllit sipërfaqësor, por shpesh e shtyjnë pjesën tjetër më thellë në kanalin e veshit.

Individët që mbajnë aparate dëgjimi ose priza veshi janë në një rrezik më të lartë për bllokim nga dylli i veshit.

Një grumbullim i dyllit të veshit mund të zvogëlojë dëgjimin pasi valët e zërit nuk janë më në gjendje të arrijnë membranën timpanike me aq efikasitet.

Simptomat e impaktimit të dyllit të veshit mund të përfshijnë gjithashtu:

 • Vertigo – një ndjenjë e të qenit i çekuilibruar, që çon në marramendje dhe vjellje
 • Tringëllimë në vesh – zhurmë në vesh
 • Kollë e shkaktuar nga presioni që stimulon një nerv në vesh
 • Ndjenja e mbushjes dhe rëndesës në vesh.
 • Dhimbje veshi
 • Infeksion i veshit
 • Kruarje
 • Marramendje
 • Drenazh nga kanali i veshit

Qëndroni larg zhurmës së lartë për të mbrojtur dëgjimin

Humbja e dëgjimit mund të rezultojë nga ndikimi i dyllit të veshit në membranën timpanike, si dhe nga shkaqe të tjera mjekësore dhe mjedisore. Disa zakone, duke përfshirë qëndrimin rregullisht rreth zhurmave të larta në festa ose koncerte, dëgjimi i muzikës me kufje dhe përdorimi i telefonave celularë, janë disa nga shkaqet e zakonshme të humbjes së dëgjimit.

Shumica e njerëzve përjetojnë tringëllimë në veshët, një ditë pas një koncerti me zë të lartë. Kjo konsiderohet një shenjë paralajmëruese për humbjen e dëgjimit.

Humbja e dëgjimit e lidhur me rreziqe të tjera shëndetësore

Tringëllima në veshë dhe humbja e dëgjimit mund të rezultojë nga një daulle veshi që është e ndikuar me dyll; këto kushte shoqërohen me rreziqe të tjera shëndetësore. Kur grumbullimi i dyllit të veshit nuk njihet tek të moshuarit, mund të paraqesë probleme serioze si humbja e dëgjimit dhe rënia e aftësisë njohëse.

Në një studim me 1,162 individë, studiuesit arritën në përfundimin se humbja e dëgjimit ishte e lidhur në mënyrë të pavarur me një rritje në rënien njohëse te të rriturit e moshuar, ndoshta nëpërmjet efekteve të humbjes së dëgjimit në ngarkesën njohëse dhe një reduktim të angazhimit social.

Studiuesit shkruan se humbja e dëgjimit ishte e përhapur në pothuajse dy të tretat e të rriturve 70 vjeç e lart dhe se kjo është një gjendje e patrajtuar. Mesatarisht, ata që morën pjesë në studim që kishin humbje dëgjimi treguan dëmtim të konsiderueshëm mendor tre vjet më herët se ata të cilët nuk kishin humbje dëgjimi.

Tringëllima në veshë shoqërohet gjithashtu me çrregullime të dhimbjes dhe dhimbje koke, duke përfshirë migrenën. Shpesh çon në vështirësi të gjumit, si gjumë i vonuar, zgjime në mes të gjumit dhe lodhje kronike. Tringëllima në veshë shoqërohet gjithashtu me deficite njohëse, duke përfshirë shpejtësinë e ngadalësuar të përpunimit kognitiv dhe problemet me vëmendjen.

Një mënyrë e sigurt për të mbajtur veshët tuaj të pastër

Nëse keni shkopinj me majë pambuku në shtëpi, merrni një moment për të lexuar informacionin e printuar në kuti. Ju mund të habiteni kur të gjeni një paralajmërim që thotë: “Mos futni shkopinj në kanalin e veshit”. Pra, nëse mendoni se keni një grumbullim dylli në kanalin e veshit që shkakton simptoma, çfarë mund të bëni për ta hequr atë në mënyrë të sigurt?

Mënyra më e thjeshtë, më efektive dhe më e sigurt është që:

 • fillimisht të zbutni dyllin me disa pika vaj ulliri, vaj kokosi ose ujë të ngrohtë në kanalin tuaj të veshit.
 • Shtrihuni në krah me një peshqir nën kokë për të kapur çdo gjë që mund të derdhet.
 • Pasi të keni lënë disa minuta që vaji të zbusë dyllin, shtoni një kapak me 3% peroksid hidrogjeni në kanalin e veshit. Mund të dëgjoni disa flluska dhe mund të përjetoni një ndjesi të lehtë thumbimi.
 • Pas rreth pesë minutash, mbani një pecetë në dorë, kthejeni kokën dhe lëreni tretësirën dhe dyllin e tepërt të rrjedhin.
 • Përsëriteni këtë me veshin tjetër.

Ndërsa kjo është një metodë e sigurt për heqjen e dyllit të tepërt të veshit, është e rëndësishme të theksohet se nuk duhet t’i pastroni veshët çdo herë duke e bërë këtë, pasi mund të thajë kanalin tuaj të veshit dhe të rrisë rrezikun e një infeksioni.

Nëse vëreni se vazhdimisht keni dyll të tepërt të veshit, kjo mund të jetë një shenjë e mungesës së omega-3. Konsideroni të shtoni omega-3 në dietën tuaj duke përdorur sardelet, açuge dhe salmon të egër.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook