Si ta kuptoni trupin kur keni psoriasis

Si ta kuptoni trupin kur keni psoriasis

 

Një shpërthim i psoriasis mund të jetë një përvojë sfiduese. Ju mund të keni për ta menaxhuar psoriasis gjatë gjithë jetës, dhe me kalimin e kohës gjendja mund të shpërthejë dhe të shkaktojë lezione të reja të lëkurës që paraqitnen së bashku me dhimbje të tjera dhe parehati. Psoriasis mund të ndizet edhe në qoftë se jeni duke bërë çmos për të menaxhuar gjendjen.

Psoriasis reagon ndryshe për secilin person. Sjellje apo situata të veçanta mund të shkaktojnë shpërthim të psoriasis, edhe për diçka që nuk është e njohur si një shkas.

Një arsye tjetër që mund të keni një shpërthim është se plani aktual i trajtimit duhet të rivlerësohet. Psoriasis është një kusht kronik që kërkon kujdes të rregullt. Nevojat e trajtimit mund të ndryshojnë me kalimin e kohës.

Psoriasis dhe trupi

Psoriasis është një kusht autoimun që shkakton qelizat e lëkurës të rriten shumë shpejt. Kjo rezulton në lezione në lëkurë. Psoriasis i lehtë ose i rëndë kërkon trajtim jo vetëm të lëkurës, por edhe të sistemit imunitar.

Hulumtuesit janë duke u përpjekur për të përcaktuar gjenet që shkaktojnë psoriasis me shpresën e gjetjes pasqyrë në sistemin imunitar, se si ai e shkakton psoriasis.

Shkaktimi i psoriasit

Shkaktimi i psoriasit mund të jetë nga një goditje lodhëse e sistemit  imunitar, e cila shkakton që psoriazi të ndizet. Sistemi imunitar është i ndjeshëm ndaj disa shkaktarëve, dhe këto shkaktarë janë unike për secilin person. Përcaktimi i shkakut të psoriasit do t’ju ndihmojë ta menaxhoni më mirë atë.

Konsideroni këto shkaktarë kur vlerësoni shpërthimin më të fundit të psoriasis

  • Stresi

Stresi mund të jetë shkaktar për shpërthimin e psoriasisit. Përjetimi i stresit mund të rezultojë në inflamacion dhe mund t’i vendosë sistemit imunitar një veshje, duke shkaktuar një mbiprodhim të qelizave të lëkurës.

Menaxhimi i stresit është çelësi për të jetuar me psoriasis. Ju duhet të përpiqeni të eliminoni stresin nga jeta tuaj, duke kryer aktivitete praktike që mund t’ju ndihmojnë të relaksoheni. Meditimi, stërvitja dhe gjumi adekuat mund të ndihmojnë në nivelin e stresit. Nëse nuk jeni në gjendje të hiqni dorë nga stresi, bisedoni me një profesionist shëndetësor. Ju duhet të siguroheni që të kujdeseni për shëndetin mendor, pasi psoriasis mund të çojë në ankth dhe depresion.

  • Infeksioni

Ju mund të sëmureni me një infeksion që shpie në një shpërthim të psoriasis. Sistemi imunitar mund të kapërcejë infeksione të caktuara ose sëmundje dhe të shkaktojë psoriasis. Një nga infeksionet më të zakonshme që prek psoriasisis është infeksioni i fytit. Ju mund të keni infeksion në fyt pa shenja të dukshme.

Por edhe Infeksione të tjera mund të ndikojnë  në psoriasis. Ju duhet të shikoni simptomat tuaja me kujdes, nëse keni një infeksion dhe të kontaktoni mjekun nëse dyshoni një infeksion që ju ka shkaktuar psoriasis.

  • Lëndimi i lëkurës

Kontrolloni trupin për të përcaktuar nëse një dëmtim i lëkurës mund të jetë burim i shpërthimit të psoriasis. Lëndimet e lëkurës janë aq të rëndësishme sa një djegie serioze, si psh një prerje e vogël ose gërvishtje. Shfaqja e një plage të re të lëkurës si pasojë e një dëmtimi të lëkurës njihet si fenomen Koebner.

  • Medikamente të caktuara

Medikamentet kimike që merrni, që nuk kanë lidhje me psoriasis, mund të jenë shkaktarë. A keni filluar një ilaç të ri për një gjendje tjetër? Disa ilaçe që mund të çojnë në shpërthim të psoriasis përfshijnë:

– beta blockers

– lithium

– antimalarials

– nonsteroidal anti-inflammator

  • Moti i ftohtë

Moti i ftohtë në muajt e dimrit mund të jetë një arsye tjetër për shkak të ndezjes së psoriasis. Moti i ftohtë ka një ndikim më të rëndësishëm në psoriasis se moti më i butë apo i nxehtë. Kjo është për shkak se ajri është më i thatë dhe ju jeni më pak të ekspozuar ndaj rrezeve të diellit, gjë që mund të ndihmojë psoriasis.

Ju duhet të bëni një përpjekje për të luftuar faktorët e motit të ftohtë.

  • Parandalimi i ndezjes së ardhshme

Të jetosh me psoriasis kërkon që të jesh në harmoni me trupin dhe të praktikosh zakone të shëndetshme. Vini re se çfarë e shkakton psoriasis dhe merrni masa për të shmangur efektet e tyre negative. Psoriasis mund të menaxhohet, por ju takon juve të qëndroni në krye të gjendjes.

Produkte bimore për trajtimin natyral rrënjësor të Psoriasis

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook