Shkaqet e Gjakderdhjes Rektale

Published On: December 18th, 2022Categories: Gastrointestinale0 Comments on Shkaqet e Gjakderdhjes Rektale

Shkaqet e Gjakderdhjes Rektale dhe Mënyrat Natyrale të Trajtimit

 

Nëse keni pasur gjakderdhje kohët e fundit, shpresojmë të mos e keni injoruar atë sikur nuk është ndonjë gjë e madhe. Të shohësh gjak të kuq të ndezur në letër higjienike ose në tualet është padyshim një shenjë se diçka nuk është mirë në trupin tënd në atë moment, veçanërisht në traktin gastrointestinal. Ndonjëherë mund të jetë thjesht se keni qenë duke luftuar me kapsllëk ose ndoshta janë simptoma të hemorroideve, por ndonjëherë shkaku i gjakderdhjes rektale mund të jetë më serioz.

Gjakderdhja rektale shpesh shkaktohet nga një çarje e vogël ose jashtëqitje e fortë, por gjakderdhja rektale mund të shkaktohet edhe nga probleme më serioze shëndetësore si kanceri.

Është me të vërtetë e rëndësishme të identifikohet shkaku kryesor i gjakderdhjes rektale. Nëse e dini se është diçka jo aq serioze, atëherë ka një sërë ilaçesh natyrale për të zgjedhur, por nëse është më serioze, atëherë është e rëndësishme të dini edhe atë shkak. Kur bëhet fjalë për gjakderdhjen rektale, patjetër që duhet të dini shkakun për ta trajtuar siç duhet dhe për ta hequr qafe atë.

Le të flasim se si të kuptojmë shkakun dhe metodën më të mirë të trajtimit natyral për rastin e gjakderdhjes rektale.

Çfarë është gjakderdhja rektale?

Rektumi është pjesa e fundit e zorrës së trashë që përfundon pak para anusit. Dikush thuhet se ka gjakderdhje rektale kur ai ose ajo kalon gjak nga rektumi. Me fjalë të tjera, gjaku po del nga anusi. Zakonisht gjaku përzihet me jashtëqitje, duke rezultuar në një jashtëqitje të përgjakshme.

Gjakderdhja rektale, ose gjakderdhja nga rektumi, është një lloj gjakderdhje gastrointestinale ose GI. Kur keni gjakderdhje të vërtetë rektale (në vend të gjakut në jashtëqitjen tuaj si rezultat i gjakderdhjes diku tjetër në sistemin tretës), ajo është shpesh shumë e lehtë dhe do të ndalet vetë brenda një kohe të shkurtër. Megjithatë, gjakderdhja rektale mund të jetë gjithashtu e moderuar në të rëndë dhe, natyrisht, kjo është shumë më shqetësuese dhe kërkon kujdes të menjëhershëm mjekësor.

Si e dini kur keni gjakderdhje rektale?

Disa njerëz shohin pika gjaku në letrën e higjienës ose vërejnë ndryshim të ngjyrës së ujit në tualet. Disa njerëz gjithashtu vërejnë se kanë jashtëqitje të përgjakshme. Ngjyra e jashtëqitjes së përgjakshme është në fakt mjaft domethënëse dhe mund të tregojë nëse gjakderdhja është ose jo gjakderdhje e vërtetë rektale ose nëse e ka origjinën diku tjetër në traktin tretës.

Sigurohuni që të keni parasysh ngjyrën e gjakut që shihni kur shkoni në tualet. Gjaku i kuq i ndezur zakonisht nënkupton që gjakderdhja është e ulët në zorrën e trashë ose rektum. Gjaku me ngjyrë të kuqe të errët ose ngjyrë kafe më shpesh tregon se burimi i gjakderdhjes është më i lartë në zorrën e trashë ose në zorrën e hollë. Jashtëqitjet e zeza (të quajtura edhe “melena”) janë shpesh tregues të gjakderdhjes gastrointestinale në stomak, si për shembull nga ulçerat e stomakut me gjakderdhje.

Simptomat e gjakderdhjes rektale

 • Gjak i kuq i ndezur në jashtëqitje
 • Gjak i kuq i ndezur në të brendshme ose letër higjienike
 • Gjak i kuq i ndezur në tualet
 • Dhimbje rektale dhe/ose presion
 • Jashtëqitje e përgjakur e cila mund të jetë me ngjyrë të kuqe, ngjyrë gështenjë ose të zezë
 • Një jashtëqitje me një pamje të errët, e ngjashme me katranin (një shenjë tjetër e një jashtëqitje të përgjakshme)
 • Me gjakderdhje anale të moderuar ose të rëndë, dikush mund të përjetojë gjithashtu ndjenja marramendjeje ose trullosje, konfuzion apo edhe të fikët për shkak të humbjes së gjakut.

Nëse keni diarre të përgjakshme, atëherë është e rëndësishme të dini se diarreja me gjak mund të shkaktohet nga gjakderdhja kudo në traktin tretës, duke filluar nga goja deri në anus. Diarreja e përgjakshme është zakonisht një shenjë paralajmëruese e gjakderdhjes gastrointestinale ose GI që rezulton nga një dëmtim ose një sëmundje, siç është një infeksion bakterial.

Shkaqet dhe Faktorët e Rrezikut

Gjaku në jashtëqitje është një nga shenjat më të dukshme të gjakderdhjes rektale. Shpesh mund të jetë mjaft alarmante, veçanërisht nëse nuk e keni përjetuar kurrë më parë. Mundohuni të qëndroni të qetë. Në fakt, ekziston një numër i madh i shkaqeve të mundshme të gjakderdhjes rektale. Shumicën e kohës, është një nga simptomat e hemorroideve që bëhen të dukshme.

Gjakderdhja më e zakonshme nga anusi shkakton:

 • Një çarje në lëkurën e anusit (e quajtur edhe një çarje anale)
 • Hemorroide
 • Kapsllëk kronik
 • Jashtëqitje të forta

Shkaqet më pak të zakonshme të gjakderdhjes rektale përfshijnë:

 • Koliti ulçeroz
 • Koliti ishemik (inflamacion në zorrën e trashë i shkaktuar nga rrjedhja e reduktuar e gjakut)
 • Diarre (deri në pikën që shkakton acarim anal)
 • Prolapsi rektale
 • Sindroma e ulçerës së vetmuar të rektumit (një plagë në murin e rektumit)
 • Kanceri anal
 • Polipet e zorrës së trashë
 • Kanceri i zorrës së trashë
 • Angiodisplazia (anomalitë në enët e gjakut pranë zorrëve)
 • Kolecistiti (inflamacion i fshikëzës së tëmthit)
 • Divertikuloza
 • Kist ganglion (inflamacion i zorrës së trashë i shkaktuar nga një infeksion)
 • Trajtimi me rrezatim

Është e mundur që të keni gjakderdhje rektale dhe të mos e dini. Disa gjakderdhje rektale janë të dukshme vetëm nëse një mostër e jashtëqitjes vendoset nën mikroskop. Një test guaiac i jashtëqitjes mund të kryhet për të gjetur gjak të padukshëm në një mostër të jashtëqitjes.

Çfarë e shkakton gjakderdhjen rektale?

Nëse jeni të shqetësuar për gjakderdhjen tuaj rektale, dhe gjakderdhja rektale është e moderuar në të rëndë, ose gjakderdhja rektale zgjat më shumë se një deri në dy ditë, konsultohuni me mjekun tuaj. Nëse është e moderuar në të rëndë, atëherë duhet të kërkoni kujdes urgjent mjekësor. Në shumicën e rasteve, nëse jeni nën moshën 40 vjeç dhe shkaku i gjakderdhjes suaj rektale është i dukshëm (si kapsllëku ose hemorroidet), atëherë mjeku mund të mos sugjerojë ndonjë test shtesë. Nëse jeni mbi moshën 40 vjeç, atëherë shumë mjekë konvencionalë do të rekomandojnë një kolonoskopi, ose ndonjë test tjetër, për të përjashtuar shkaqet serioze të gjakderdhjes rektale si kanceri.

Mënyra natyrale për të ndaluar gjakderdhjen nga rektumi

Në varësi të shkakut rrënjësor të gjakderdhjes rektale, do të duhet të zgjidhni trajtimin natyral që i përshtatet më mirë situatës suaj. Këto trajtime natyrale janë të gjitha parandaluese natyrale të gjakderdhjes rektale gjithashtu.

 1. Lehtësoni kapsllëkun

Nëse kapsllëku është çështja shëndetësore pas gjakderdhjes suaj rektale, atëherë duhet të shikoni mjetet natyrale për lehtësimin e kapsllëkut. Kur gjërat lëvizin lehtësisht, atëherë gjakderdhja rektale ka shumë më pak gjasa për shkak të kapsllëkut.

Si të shmangni kapsllëkun ose të dilni në anën tjetër të tij dhe të bëheni përsëri “të rregullt”?

Ju patjetër duhet të shikoni dietën tuaj. A merrni fibra të mjaftueshme? A po pini mjaftueshëm ujë? Këto janë dy gjëra shumë të thjeshta që janë absolutisht thelbësore për lehtësimin natyral të kapsllëkut. Ushqimet me fibra të larta që ndihmojnë në lehtësimin e kapsllëkut përfshijnë perimet jeshile, fasulet, kungujt, kumbullat e thata dhe fiqtë. Lëngjet e ngrohta të kockave dhe çajrat e nxehtë bimor janë gjithashtu të shkëlqyera.

Ka ushqime që duhet të shmangni nëse kapsllëku është një problem. Këto përfshijnë gjëra të tilla si mielli i rafinuar, produktet e qumështit të pasterizuar, alkooli dhe ushqimet e skuqura. Të gjitha këto janë zgjedhje ushqimore që e bëjnë kapsllëkun më të mundshëm ose më keq.

Plotësimi me ilain bimor ProbioHerb dhe ngrënia e më shumë ushqimeve të fermentuara gjithashtu ndihmon vërtet në lehtësimin e kapsllëkut. Ushtrimi, veçanërisht rikthimi, i njohur si kërcimi në një mini-trampolinë, ndihmon në stimulimin e zorrëve dhe sistemit limfatik. Ushtrimet e lehta mund të mbështesin gjithashtu funksionin e zorrëve, duke përfshirë shtrirjen, ecjen, vrapimin, notin, etj.

 1. Qetësoni Hemorroidet me gjakderdhje

Nëse hemorroidet janë shkaku i gjakderdhjes rektale, atëherë mënyra natyrale për trajtimin e hemorroideve është rruga që duhet ndjekur. Shmangia e kapsllëkut është një mënyrë e dobishme për të shmangur dhe ndihmuar në shërimin e hemorroideve. Ju gjithashtu duhet të ndiqni një dietë të ngjashme me dietën kundër kapsllëkut. Sigurohuni që të shmangni alkoolin dhe ushqimet pikante, të cilat me të vërtetë mund të bëjnë një rast të hemorroideve shumë më të patolerueshme dhe gjakderdhje rektale edhe më të mundshme.

Ekzistojnë gjithashtu disa zakone shumë kyçe që duhen praktikuar për të trajtuar hemorroidet dhe gjakderdhjen rektale që rezulton. Sigurohuni që të mos uleni shumë gjatë në tualet duke lexuar ose duke parë celularin ndërsa jeni duke u përpjekur të shkoni në tualet. Kjo barazohet vetëm me tendosje më të madhe në kohë dhe kjo thjesht do t’i përkeqësojë hemorroidet dhe gjakderdhjen rektale.

Duhet të siguroheni që të mos lini jashtëqitje kur fshiheni në përgjithësi, dhe veçanërisht kur keni hemorroide, sepse kjo vetëm i bën hemorroidet më të irrituara. Megjithatë, mos përdorni sapunë që përmbajnë kimikate të forta, alkool ose parfume. Në vend të kësaj, përdorni ujë të thjeshtë për t’u fshirë dhe më pas thajeni pjesën e poshtme.

Një banjë sitz, e cila përfshin qëndrimin në ujë të ngrohtë për 10 minuta, dy herë në ditë, është e dobishme për pacientët me kruajtje anale, dhimbje ose djegie.

 1. Trajtoni Kolitin Ulçeroz

Nëse gjakderdhja anale rrjedh nga lufta me kolitin ulçeroz, ka disa ilaçe natyrale të mrekullueshme për këtë rast. Si fillim, është e rëndësishme të ndiqni një dietë të shëndetshme dhe të shmangni ushqimet problematike si produktet e qumështit, ushqimet pikante dhe sheqeri i rafinuar. Ushqimet e pasura me acide yndyrore omega 3 dhe probiotikë reduktojnë inflamacionin dhe ndihmojnë në përthithjen e lëndëve ushqyese.

Relaksimi është gjithashtu një aspekt kyç i marrjes nën kontroll të kolitit ulçeroz dhe çdo gjakderdhje rektale që rezulton. Kur relaksoheni, qetëson trupin dhe e lejoni atë të tresë më lehtë ushqimin. Gjeni aktivitete qetësuese që mund të bëni çdo ditë, si frymëmarrja e thellë dhe shtrirja, të cilat do të ndihmojnë në përmirësimin e qarkullimit dhe rregullimin e duhur të tretjes.

 1. Zbutni jashtëqitjet

A është jashtëqitja juaj normale? Meqenëse jashtëqitja e fortë mund të shtojë gjasat për të pasur gjakderdhje rektale, duhet të bëni atë që mundeni për t’i shmangur ato. Një jashtëqitje e fortë jo vetëm që mund të shkaktojë tendosje në tualet, e cila mund të çojë në hemorroide, por gjithashtu mund të rezultojë në një çarje në lëkurën e anusit (një çarje anale), e cila është një shkak i zakonshëm i gjakderdhjes rektale.

Këtu janë disa nga ushqimet dhe pijet më të mira që veprojnë si laksativë natyralë dhe ndihmojnë për të siguruar që jashtëqitja të mos jetë shumë e fortë:

 • Lëng kumbulle dhe produkte të tjera të kumbullave të thata
 • Uji
 • Lëvozhga e Psyllium
 • Aloe vera
 • Farat Chia
 • Fara liri dhe vaj liri
 • Perime me gjethe jeshile si lakra jeshile, zarzavate mustardë dhe spinaqi
 • Fruta me shumë fibra si fiqtë, mollët, dardhat dhe manaferrat
 • Ushqime të pasura me probiotikë si kefiri i kokosit, kombucha, lakër turshi dhe kimchi
 • Uji i kokosit (i cili gjithashtu ndihmon me dehidratimin).
 1. Reduktoni stresin

Reduktimi i stresit është me të vërtetë përmirësues universal i shëndetit. Pavarësisht nga rrënja e gjakderdhjes suaj rektale, ulja e niveleve të stresit do të ndihmojë në promovimin e shërimit dhe uljen e inflamacionit trupor. Hulumtimet shkencore kanë treguar qartë se stresi kronik është i lidhur me humbjen e trupit të njeriut në aftësinë e tij natyrore për të kontrolluar siç duhet përgjigjen inflamatore.

 • Produktet me bimë shkretinore

ColollumProbioHerb dhe Total Immunity janë produktet bimore që rekomandohen për trajtimin e gjakderdhjes anale.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook