Lodhja Veshkore; Shenjat, Shkaqet, Trajtimi

Published On: December 17th, 2022Categories: Urologji0 Comments on Lodhja Veshkore; Shenjat, Shkaqet, Trajtimi

Lodhja Veshkore; Shenjat, Shkaqet, Trajtimi

 

Lodhja e veshkore është një term që është përdorur nga disa për të thënë se lodhja dhe simptoma të tjera shkaktohen nga gjëndra mbiveshkore që punon dobët te njerëzit që janë nën stres mendor, emocional, apo fizik. Por kjo nuk është një kusht mjekësor i provuar plotësisht.

Gjëndra e veshkave prodhojnë hormone. Një nga këto hormone është kortizoli, i cili ndihmon në marrëveshjen e trupit tuaj me stresin. Sipas teorisë së lodhjes së veshkave, nëse jeta juaj është shumë e vështirë, gjëndrat tuaja veshkore nuk mund të pompojnë hormone të mjaftueshme, duke çuar në një shumëllojshmëri të gjerë të simptomave. Por nuk ka prova për ta mbështetur këtë teori.

Kushtet mjekësore që ndikojnë gjëndrat veshkore

Gjëndrat veshkore qëndrojnë në majë të veshkave tuaja si kapele. Kushte të caktuara mund t’i pengojnë gjendrat veshkore të punojnë mirë.

Një nga këto kushte është sëmundja Addison, e referuar nganjëherë si pamjaftueshmëri primare veshkore.

Nëse keni sëmundjen Addison, gjëndrat tuaja veshkore nuk prodhojnë hormone të mjaftueshme. Ndryshe nga lodhja e veshkave, kjo është një sëmundje që mjekët mund ta provojnë dhe ta njohin. Në shumicën e rasteve të kësaj sëmundjeje, gjëndra e veshkave janë dëmtuar nga sistemi imun.

Shkaqe të tjera të sëmundjes Addison përfshijnë:

Tuberkulozi (TB)

– Kanceri, të tilla si Limfoma

AIDS

Sëmundja Addison mund të shkaktojë lodhje. Por ajo shpesh shkakton simptoma të tjera, të tilla si:

– Lëkurë të errët mbi pëllëmbët e duarve, gjunjë, bërryla, dhe noçkë

– Dobësi të përgjithshme

– Marramendje kur ngrihesh

– Mungesë të periudhave të menstruacioneve

Sëmundja Addison është e rrallë. Nëse ju keni lodhje lidhur me hormonet tuaja, kjo ka më shumë gjasa të jetë një problem tiroid ose diabet se sa një çështje e veshkave.

Cilat janë simptomat e lodhjes veshkore

Lodhja është një nga simptomat më të zakonshme të lodhjes së veshkave. Lodhja e veshkave çon në nivele të ulëta të një numri të hormoneve, dhe këto hormone mund të prekin çdo pjesë të trupit tonë. Pra, çdo rast i lodhjes së veshkave ka tendencë për të prezantuar veten pak më ndryshe, edhe pse ka gjithmonë ankesa të përbashkëta.

Simptomat më të zakonshme janë ato që përjetohen nga shumica (nëse jo të gjithë) ata që vuajnë nga lodhja e veshkave. Në anën tjetër, simptomat më pak të zakonshme ndikojnë vetëm një grup të vogël të pacientëve.

Simptomat e zakonshme

– Vështirësi në zgjimin nga gjumi çdo mëngjes, edhe pas një gjumi të gjatë.

Një nga shkaqet kryesore të lodhjes adrenale është gjumi i pamjaftueshëm. Kur vuan nga lodhja veshkore, shumë pacientë të zgjohen jashtëzakonisht të lodhur dhe ‘të errët’ edhe pas fjetjes së një gjumi të gjatë.

– Nivele të larta të lodhjes çdo ditë

Në fazat e mëvonshme të lodhjes veshkore, veshkat bëhen të paafta për të prodhuar mjaftueshëm  hormonet që ju duhen. Kjo do të thotë se niveli juaj i kortizolit, së bashku me neurotransmitters si adrenalina dhe norepinephrine, janë më të ulëta nga se duhet të jenë.

Mungesa relative e këtyre hormoneve të rëndësishme shpjegon se si pacientët që vuajnë nga lodhja e veshkave e gjejnë të vështirë për ‘të ngritur’ veten ose të mbajnë çdo lloj niveli të arsyeshëm të energjisë gjatë gjithë ditës.

– Paaftësia për të trajtuar stresin

Kur hasim stres, ne varemi nga veshkat tona për lirimin e hormoneve të tilla si kortizol, adrenalin dhe norepinephrine. Këto hormone rregullojnë përgjigjen tone ndaj stresit dhe na lejojnë për të rritur forcën tonë, fokusin dhe vetëdijen kur ne kemi nevojë për të. Pacientët me lodhje veshkore shpesh raportojnë mungesën e entuziazmit, ndjenjat e apatisë ose mosinteresimit, nervozizëm dhe ankth.

– Dëshira për ushqime të kripura

Një pjesë e veshkave e quajtur cortex (lëvore), është përgjegjëse për prodhimin e aldosteronit, një mineralocorticoid i cili punon bashkë me veshkat për të rregulluar lëngjet dhe sekretimet tona minerale. Kur veshkat lodhen, ne prodhojmë më pak aldosteron dhe priremi të nxjerrim sasi të mëdha të mineraleve të rëndësishme bashkë me urinën. Individët me sistem të varfëruar endokrin shpesh raportojnë urinim të shpeshtë, i cili atribuohet shpesh me moshën, por në fakt mund të jetë shkaktuar nga varfërimi veshkor.

– Nivele më të larta të energjisë në mbrëmje

Nivelet më të ulëta të kortizolit mund të bëjnë kërdi me nivelet tona të energjisë gjatë gjithë ditës. Te një person i shëndoshë, kortizoli arrin nivelin më të lartë herët në mëngjes para se të ulet gradualisht gjatë ditës.

Një progresion tipik ndodh duke gjetur veten të lodhur gjatë gjithë ditës, pastaj papritmas merrni një fryrje në nivelin e energjisë vonë në mbrëmje. Kjo ka tendencë të ndodhë në fazat e hershme të lodhjes veshkore, kur veshkat janë ende të afta për të prodhuar sasi të konsiderueshme të kortizolit dhe adrenalinës.

– Një sistem i dobësuar imunitar

Kortizoli ka një efekt anti-inflamator që ndihmon për të rregulluar sistemin imunitar. Inflamacioni është shpesh thjesht një shenjë se trupi është duke luftuar një infeksion, dhe kortizoli e ndalon këtë reagim nga dalja jashtë kontrollit. Ruajtja e një niveli të balancuar të kortizolit – jo shumë të ulët dhe jo shumë të lartë – është një pjesë e rëndësishme e shëndetit tonë.

Nëse stresi është duke shkaktuar që nivelet e kortizolit të ngrihen, ky efekt anti-inflamator bëhet shumë i fortë. Kjo në mënyrë efektive ndalon sistemin imunitar të punojë si duhet, dhe kjo gjendje e dobësuar mund të zgjasë për aq kohë sat ë shkaktohet stresi. Pa një sistem imunitar që funksionon siç duhet, ju bëheni të prekshëm nga sëmundjet. Në anën tjetër, një nivel më i ulët të kortizolit lejon sistemin tuaj imunitar për të mbi-reaguar ndaj patogjenëve. Kjo mund të çojë në inflamacion kronik dhe në një numër të sëmundjeve të rrugëve të frymëmarrjes ose auto-imune.

  • Simptoma të tjera

Ka një numër të madh të ankesave të tjera që janë të lidhura me lodhjen veshkore. Shumë nga këto janë të lidhura direkt me një nga ankesat më të zakonshme të listuara më sipër. Në varësi se në cilën fazë të lodhjes veshkore keni arritur, ju mund të përjetoni disa apo një numër të madh të këtyre simptomave:

– Astmë, alergji apo ankesa të frymëmarrjes

– Qarqe të errëta nën sy

– Marramendje

– Lëkurë të thatë

– Lodhje extreme një orë pas ushtrimit

– Urinim të shpeshtë

– Dhimbje të zakonshme

– Vija në majë të gishtave

– Humbje e tonit të muskujve

– Presion të ulet gjaku

– Ulje të sheqeri në gjak

– Energji të ulët seksuale

– Dhimbje në fund të shpinës

– Mpirje në gishta / qarkullim të dobët

– Shtim në peshë

Çfarë janë gjëndrat veshkore?

Gjëndrat veshkore janë absolutisht jetike për mirëqenien e njeriut. Secili nga ne ka dy prej tyre, dhe ato luajnë një rol jashtëzakonisht të rëndësishëm në prodhimin e hormoneve që ne kemi nevojë, veçanërisht gjatë kohës së stresit. Ato qëndrojnë mbi veshka.

Edhe pse ju mund të mendoni se gjendrat veshkore do të jenë simetrike, në fakt nuk janë. Gjëndra e veshkës së djathtë është në formë trekëndëshi, ndërsa gjëndra e veshkës së majtë është më shumë në formën e një gjysmë-hëne. Ato janë rreth 6.3 cm në gjatësi dhe 2.5 cm në gjerësi, dhe kanë një ngjyrë të verdhë.

Këto gjëndra janë vendosur mbi veshka për shkak se kanë një ndikim të fortë në funksionin e veshkave (si dhe shumë gjëra të tjera), nëpërmjet sekretimit të aldosteronit.

Gjëndrat mbiveshkore kanë tri shtresa të dallueshme: Kapsula, Korteksi dhe Palca.

Korteksi dhe palca kanë role shumë të veçanta brenda gjëndrave veshkore, edhe pse ka ndërveprim mes tyre.

Rolet kryesore të korteksit janë tre:

  1. Prodhimi i DHEA dhe hormonet e tjera seksuale
  2. Prodhimi i kortikosteroideve
  3. Prodhimi i mineralocorticoids

Çfarë roli ka palca e gjëndrave veshkore?

Palca mund të formojë vetëm 20% të gjëndrës veshkore, por është po aq e rëndësishme sa korteksi i madh. Ndërsa korteksi është më shumë i shqetësuar në lidhje me rregullimin e niveleve të ndryshme të hormoneve në trupin tonë dhe me mbajtjen e trupit që të funksionojë në mënyrë efikase, palca është e gjitha në lidhje me menaxhimin e përgjigjes sonë ndaj stresit.

Palca sekreton tre catecholamines të ndryshme, duke përfshirë epinephrine (adrenalinën), norepinephrine dhe dopamine. Gjithashtu të njohur si neurotransmitters, hormonet e stresit gjenerojnë përgjigje primitive stresi që ndihmon për të na mbajtur gjallë në momentet e traumave ose rrezikut.

Kur jemi në gjendje stresi, truri ynë i dërgon sinjal gjëndrave veshkore që të reagojnë menjëherë duke liruar hormonet e stresit. Ndër të tjera, ato ngadalësojnë tretjen, rritin ndërgjegjësimin tonë dhe devijojnë rrjedhjen e gjakut drejt zonave të rëndësishme si truri dhe muskujt.

Shkaqet e lodhjes veshkore

– Gjumi i pamjaftueshëm

Kjo mund të duket e qartë, por ju mund të bëni shumë pak gjumë, gjë që mund të ndikojnë negativisht në përqëndrimin dhe shëndetin tuaj. Të rriturit duhet të flenë shtatë deri në tetë orë çdo natë.

Zgjidhja: Bëjeni gjumin një prioritet dhe për mbani një orar të rregullt të kohës kur flini. Mos përdorni laptop, telefona celularë, apo televizor para gjumit.

– Ndërprerjet e gjumit – Apnea

Disa njerëz mendojnë se janë duke fjetur mjaftueshëm, por ndërprerjet e gjumit i zënë rrugën atyre. Çdo ndërprerje ju zgjon për një moment, por ju mund të mos jeni të vetëdijshëm për këtë. Rezultati: ju nuk flini rehat, pavarësisht shpenzimeve tetë orë në shtrat.

Zgjidhja: Humbni peshë nëse jeni mbipeshë, lëreni pirjen e duhanit.

– Lëndët ushqyese të pamjaftueshme

Ushqimi i mangët shkakton lodhje, por edhe ngrënia e ushqimeve të gabuara mund të jetë një problem.

– Anemia

Anemia është një nga shkaqet kryesore të lodhjes te femrat. Humbja e gjakut menstrual mund të shkaktojë një mangësi hekuri, duke i vënë gratë në rrezik. Qelizat e kuqe të gjakut janë të nevojshme për shkak se ato bëjnë transportimin e oksigjenit në indet dhe organet tuaja.

– Depresioni

Ju mund ta mendoni depresionin si një çrregullim emocional, por ai kontribuon gjithashtu në shumë simptoma fizike si. Lodhja, dhimbjet e kokës dhe humbja e oreksit janë ndër simptomat më të zakonshme.

– Hypothyroidism

Tiroidja është një gjëndër e vogël në bazën e qafës. Ajo kontrollon metabolizmin tuaj, shpejtësinë me të cilën trupi juaj konverton ushqimin në energji. Kur kjo gjëndër është nën-aktive, funksionet e metabolizmit bëhen shumë ngadalë, dhe ju mund të ndiheni të ngadaltë dhe të vini peshë.

– Kafeina e tepërt

Kafeina mund të përmirësojë vigjilencën dhe përqendrimin në doza të moderuara. Por sasia e madhe mund të rrisë normën e zemrës, presionin e gjakut, dhe të shkaktojë dridhje.

– Infeksioni i fshehur i traktit urinar

Nëse ju keni kaluar një infeksion të traktit urinar (UTI), ndoshta jeni njohur me dhimbje djegie dhe ndjenjën e urgjencës për të urinuar. Por infeksioni jo gjithmonë e shfaq veten me simptoma të tilla të dukshme. Në disa raste, lodhja mund të jetë e vetmja shenjë. Një test urine mund të konfirmojë shpejt një UTI.

– Diabeti

Te njerëzit me diabet, nivelet e parregulla të larta të sheqerit në gjak mbeten në qarkullimin e gjakut në vend që të futen në qelizat e trupit, ku ai konvertohet në energji. Rezultati është një trup pa energji pavarësisht që ka ngrënë mjaft.

– Dehidratimi

Lodhja juaj mund të jetë një shenjë e dehidrimit. Nëse jeni duke punuar jashtë ose duke punuar një punë tavoline, trupi juaj ka nevojë për ujë për të punuar mirë dhe për të qëndruar i freskët. Nëse jeni të etur, ju jeni tashmë i dehidratuar.

– Sëmundjet e Zemrës

Kur ju godet lodhja gjatë aktiviteteve të përditshme, të tilla si pastrimi i shtëpisë apo tëharrje në oborr, kjo mund të jetë një shenjë se zemra jote nuk është më për këtë punë. Nëse vëreni se është duke u bërë gjithnjë e më vështirë për të përfunduar detyrat që dikur ishin të lehta, bisedoni me mjekun tuaj në lidhje me sëmundjet e zemrës.

– Puna me turne të ndryshueshme

Puna gjatë natës ose ndërrimet e turneve prishin orën tuaj të brendshme. Ju mund të ndjeheni të lodhur kur duhet të jeni zgjuar. Dhe ju mund të keni probleme gjumi gjatë ditës.

Zgjidhja: Kufizoni ekspozimin tuaj ndaj dritës, kur keni nevojë për të pushuar ditën. Bëjeni dhomën tuaj të errët, të qetë, dhe me temperaturë të përshtatshme.

– Alergjitë ushqimore

Disa mjekë besojnë se alergjitëushqimore të fshehura mund të bëjnë që ju të përgjumeni. Nëse lodhja juaj intensifikohet pas ngrënies, ju mund të keni një intolerancë të butë për diçka që hani – jo të mjaftueshme për të shkaktuar kruarje, por vetëm sa për t’ju bërë të lodhur.

Zgjidhja: Provoni eliminimin e ushqimeve për një kohë për të parë nëse lodhja juaj përmirësohet. Ju gjithashtu mund të pyesni mjekun tuaj në lidhje me një test për alergji ushqimore.

– CFS dhe Fibromyalgia

Nëse lodhja juaj zgjat më shumë se gjashtë muaj dhe është shumë e rëndë që ju nuk mund të menaxhoni aktivitetet tuaja të përditshme, sindromi i lodhjes kronike ose fibromyalgia jështë një mundësi. Të dy mund të kenë simptoma të ndryshme, por lodhja e pashpjegueshme dhe këmbëngulëse, është simpatoma kryesore.

Zgjidhja e shpejtë për lodhjen veshkore të lehtë

Nëse keni lodhje të lehtë që nuk është e lidhur me ndonjë kusht mjekësor, zgjidhja mund të jetë ushtrimi fizik. Hulumtimet sugjerojnë se të rriturit e shëndetshëm, por të lodhur mund të marrrin një rritje të ndjeshme të energjisë nga një program modest stërvitje.

  • Plani ushqimor për lodhjen veshkore

Ushqimi që ju hani është fronti juaj i parë i mbrojtjes kundër lodhjes veshkore. Përparësia e krijimit të një plani ushqimor veshka-mbështetës është se kjo nuk ka të bëjë me shkuarjen te mjeku, dhe nuk ka të ngjarë t’ju kushtojë më shumë se dieta juaj e rregullt, por që do të ketë një mori të përfitimeve të tjera për shëndetin tuaj.

Ka dy aspekte që ne duhet të shikojmë këtu.

Së pari, duhet të shmangni çdo ushqim që i shkakton lodhje veshkave tuaja, dhe duhet të përpiqeni në mënyrë aktive për të ngrënë ushqime që do ju ndihmojnë në shërimin tuaj.

Dhe së dyti, produkti natyral “Samegal”, që është një produkt i shkëlqyer për mbështetjen e veshkave, gjëndrave veshkore, diabetit dhe shumë problemeve që lidhen zinxhir me njëri-tjetrin në këtë aspekt.

  • Disa parime të thjeshta diete

Në qoftë se ushqimi juaj aktualisht përfshin shumë ushqime të përpunuara, sheqer të shtuar dhe pije me gaz, nuk jeni të vetmit,sepse kjo është zakonisht e referuar si dietë standarde amerikane, dhe kjo është një faktor kontribues për shumicën e rasteve të lodhjes veshkore.

Përmirësimi i dietës tuaj duhet të jetë një pjesë e rëndësishme e shërimit tuaj. Këtu janë disa udhëzime të thjeshta për t’u ndjekur.

– Hani në kohën e duhur

Shumë prej nesh ndjekin një model të ngjashëm, të pashëndetshëm; Mëngjesin e lënë, hanë një sanduiç për drekë dhe pastaj një vakt të madh në darkë. Nëse jeni në kërkim të përkeqësimit të lodhjes veshkore, ky është një plan i madh për t’u ndjekur!

Rëndësia e mëngjesit për ata që vuajnë nga lodhja veshkore nuk mund të mos kuptohet. Kur ne ulemi në tavolinat tona në mëngjes, kemi qenë në agjërim për rreth 12 orë, dhe trupat tanë kanë nevojë për karburant, dhe kanë nevojë për llojin e duhur të karburantit që do të na zgjasë deri në drekë. Në mëngjes ju duhet të hani një burim me cilësi të lartë të proteinave të kombinuar me një sasi të vogël të karbohidrateve me cilësi të lartë. Një omëletë perimesh apo dy vezë të ziera pa lëvozhgë me blueberries janë dy shembuj të mirë. Mëngjesi tipik amerikan, i mbushur plot me drithëra, sheqer, pite dhe të tjera, është pikërisht ai që ju nuk duhet të hani.

Gjithashtu,të jeni të vetëdijshëm se ata që vuajnë nga lodhja veshkore luftojnë për të mbajtur optimal nivelin e sheqerit në gjak gjatë gjithë ditës. Kjo është për shkak se kortizoli është i përfshirë ngushtë me stabilitetin e sheqerit në gjak. Si pasojë, ata duhet të përqëndrohen në ngrënien e shumë vakteve të vogla gjatë ditës.

  • Disa super-ushqime për lodhjen veshkore

Supë me kocka – sidomos të këmbëve

Para se mishi të gjendej në mënyrë të lehtë për t’u blerë në supermarket, paraardhësit tanë përdornin çdo pjesë të vetme të kafshës. Kjo përfshinte palcën e eshtrave, e cila iu ofronte atyre ushqyerje të vlefshme dhe e cila shpesh i jepej individëve të sëmurë. Sot, ne mund të bëjmë të njëjtën gjë vetëm duke bërë supë kockash. Palca e eshtrave është provuar për të redukuar inflamimin, rritjen e sistemit imunitar dhe për të inkurajuar kolesterolin e shëndetshëm. Ajo gjithashtu mund të sigurojë vitamina esenciale, minerale dhe aminoacide që janë lehtësisht të absorbueshme në zorrët tona.

Algat e detit

Algat e detit janë të pasura me minerale dhe phytonutrients që ne nuk mund t’i marrim nga pjesa tjetër e dietës sonë. Ato janë të shijshme, të përziera në një sallatë, dhe shpesh mund të japin një nxitje shumë të nevojshme ushqyese për një vakt.

– Produktet bimore për mbështetjen e veshkave, gjëndrave veshkore, luftimin e diabetit dhe shumë problemeve që lidhen zinxhir me njëri-tjetrin në këtë aspekt.

Kujdesi për Veshkat dhe Traktin Urinar


Bimët e Shkretëtirës për Veshkat – Veshkat janë mekanizmi i organeve më vitale të trupit të njeriut, që pastron gjakun prej mbeturinave dhe elementeve të tepërta. Ato sekretojnë një numër të hormoneve të nevojshme për të stimuluar palcën e kockave për të prodhuar qelizat e kuqe të gjakut, rregullojnë normën e lëngjeve në gjak, rritin përvetësimin e hekurit në zorrë, e shumë të tjera..

Disa faktorë si obeziteti, presioni i lartë i gjakut, sheqeri i lartë në gjak dhe sëmundjet patologjike të veshkave, mund të ndikojnë rëndë funksionet e veshkave.

Për të mbajtur të paprekur shëndetin e veshkave dhe për të ndihmuar veshkat e dëmtuara nga sëmundje të ndryshme, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka kombinuar bimët shkretinore më efikase për shëndetin e veshkave dhe të traktit urinar, në produktet bimore të mëposhtme. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook