Puçrrat e Rinisë

 

Puçrrat janë një sëmundje inflamatore që përfshin qeskat e flokëve dhe gjendrat dhjamore të lëkurës, të karakterizuara nga kokrriza ose puçrra me qelb. Kjo gjendje e zakonshme e lëkurës (sidomos në të rriturit e rinj), dallohet nga shpërthimi i puçërrave, nganjëherë të dhimbshme, në sipërfaqe të lëkurës.
Puçrrat karakterizohen nga kokat e zeza, shpërthimet puprri, cistet apo qeskat, lungat e infektuara, dhe nganjëherë me dhëmbëza.

Vendet më të ndjeshme për puçrra rinie janë vendet me gjëndra yndyrore më të mëdha të tilla si fytyra dhe balli. Kjo gjendje inflamatore mund të ndikojë edhe në krahë, në shpinë dhe në gjoks.

Simptomat

Kokrriza të mbyllura Inflamatore që janë bërë të kuqe, të irrituara dhe të përflakura rëndë. Në disa raste mund të ndodhë ekstazë nën sipërfaqen e lëkurës duke shkaktuar dhëmbëza.
Yndyra jo-inflamatore e bllokuar nën sipërfaqen e lëkurës formon të ashtuquajturat kokat e bardha ose të zeza.
Puçrrat Rosacea janë një shumëllojshmëri që prekin gratë dhe burrat e moshës së mesme. Ato karakterizohen nga shpërthimet e kuqe dhe masat me qelb pa formim të kokave të zeza.

Shkaqet

Faktorët Bakteriale

Puçrra Propionibacterium është një bakterje normale që strehohet në sipërfaqe të lëkurës. Ajo funksionon për të mbrojtur lëkurën nga bakteret e huaja të dëmshme. Kur këto baktere rriten në brendësi të yndyrës së bllokuar në një gjëndër të flokëve, rezultati është transformimi i yndyrës nga proceset kimike të baktereve. Ky ndryshim shkakton acarim dhe inflamacion në sipërfaqe të lëkurës. Ky inflamacion është mënyra e trupit në përpjekje për të eliminuar komponimet irrituese të prodhuara nga bakteret.

Faktorët Hormonale

Androgjenet janë hormone kryesisht përgjegjëse për stimulimin e sekretimit të sebumit ose yndyrës nën sipërfaqen e lëkurës. Gjatë pubertetit ekziston një rritje e konsiderueshme e endrogjeneve të cilat mund të shkaktojnë bllokime. Ndryshimet hormonale ndikojnë te gjëndrat yndyrore nën sipërfaqen e lëkurës duke shkaktuar një rritje të jashtme yndyrore. Nëse poret bllokohen nga koleksioni i qelizave të lëkurës brenda tyre, atëherë kjo yndyrë bllokohet duke shkaktuar të gjitha simptomat e puçrrave. Hormonet preken në masë të madhe nga dieta, për të cilën do të diskutohet më poshtë.

Faktorët Emocional

Stresi mund të ketë një efekt të drejtpërdrejtë në hormone duke kontribuar kështu në prodhimin e tepërt sebum të gjëndrave yndyrore nën sipërfaqen e lëkurës. Kjo mund të ketë një rezultat ciklik, sepse ju mund ta zhvilloni stresin për shkak të puçrrave nga fakti se ndikojnë në pamjen tuaj.

Produktet e bukurisë

Ironikisht shumë produkte bukurie dhe krem​ra ​farmaceutike që pretendojnë të jenë të dobishme në trajtimin e puçrrave të rinisë jo vetëm që nuk kanë efekt, por ato në fakt i përkeqësojnë puçrrat në shumë raste. Kjo është për shkak se ato produkte janë me bazë vaji që nuk janë të gjitha natyrale; disa përmbajnë vajra të prishur dhe komponime të vajit të përzier me kimikate me bazë nafte si preservative. Kjo shkakton reaksione alergjike, masa me toksina, ngjitje poresh dhe kushte të tjera që e bëjnë fytyrën më keq.

TRAJTIMET NATYRALE

Plotësuesit ushqimorë

Në qoftë se ju nuk jeni duke marrë komponentë të mjaftueshëm nga dieta juaj e përditshme, plotësoni dietën tuaj me plotësuesit ushqimorë të mëposhtëm:
– Vitamina A – vepron për të forcuar indet mbrojtëse të lëkurës dhe parandalon formimin e akneve duke reduktuar prodhimin e sebumit.
– Vitaminat B – secili prej vitaminave B ka një rol të veçantë në promovimin e lëkurës së shëndetshme, dhe shumë prej tyre plotësojnë njëri-tjetrin. Përveç efekteve të drejtpërdrejta në rritjen e tonit të lëkurës tuaj, vitamina B-kompleks konsiderohet gjithashtu të luajë një rol në reduktimin e stresit, gjë kjo, e cila në mënyrë indirekte mund të ndihmojnë në parandalimin e akneve, që nga shumë studime tregojnë se stresi kontribuon në formimin e akneve.
– Kromi – mund të luftojë puçrrat e fytyrës dhe të reduktojë infeksionet në lëkurë.
– Selen – ndihmon elasticitetin e lëkurës dhe mund të ndihmojë në lehtësimin e puçrrave përmes zvogëlimit të inflamacionit të lëkurës.
– Zink – mund të ndihmojë për të parandaluar aknet, sepse ndihmon në rregullimin e aktivitetit të gjëndrave të yndyrës.
– Shtojcat e ushqimeve të plota e të papërpunuara  janë mënyra më e mirë për të siguruar nevojat ushqyese.

Aromaterapia

Vajrat esenciale kanë një bollëk të funksioneve terapeutike duke përfshirë edhe anti-bakterial, anti-inflamator, antiseptik, astringent, pastrimin, qetësimin dhe balancimin. Kur përdoren siç duhet, vajrat depërtojnë thellë poshtë në qelizat e lëkurës për të ushqyer, shëruar dhe harmonizuar atë.
Për të siguruar rezultate pozitive, gjithmonë kontrolloni që vaj esencial të jetë 100% bimor, i pastër dhe se vjen nga një burim i respektuar.
Vajrat mund të përdoren veçmas ose të kombinuara, por gjithmonë duhet të përziehen me një vaj organik zgare, sepse në këtë mënyrë bëhen jashtëzakonisht të fuqishëm. Për kushtet e puçrrave, vaj Jojoba është një vaj organik i madh për tu përdorur, sepse është jo-i yndyrshëm, por hidratues dhe ndihmon për të pastruar poret. Një tjetër vaj zgare që rekomandohet  është vaji i farave të rrushit.

Vajrat mund të përdoren në mënyrat e mëposhtme

– Si një trajtim i drejtpërdrejtë në vendet e prekura – të kombinuar me një vaj zgare ose xhel natyror dhe përdoren direkt në zonat e problemit. Vajrat esenciale nuk duhet të kalojnë 2% të hollimit.
– Si një trajtim me avull.
– Si një maskë fytyre kur kombinohet me baltë fytyre.
– Si një toner i lëkurës.

Vajrat esenciale që janë të dobishme për puçrrat e rinisë

– Vaj i pemës së çajit – antiseptik, anti-bakterial, shëron lëkurën dhe zvogëlon shpërthimet dhe njollat, lehtëson kruarjet dhe inflamacionin.
– Vaj i pemës Neem  – anti-inflamator dhe anti-bakterial.
– Vaj Niaouli – zbraz dhe pastron lëkurën e yndyrshme.
– Vaj Palmarosa – antiseptic, stimulon rigjenerimin e qelizave, rregullon sebumin, zbeh gjurmët.
– Vaj trumze Linalol (një shumëllojshmëri e veçantë, e trumzës së butë) – një këpurdhëvrasës natyror, pastrues dhe spastrues.
– Vaj mendre -redukton prodhimin e yndyrës, heq irritimin dhe ul inflamimin dhe skuqjen.
– Vaj trëndafili (Rose Otto oil) – ndoshta më e miri për puçrrat e fytyrës edhe pse mjaft i shtrenjtë, është një ilaç i fuqishëm dhe pastrues.
– Vaj livando – zbutës dhe qetësues, anti-bakterial, redukton skuqjet, shëron dëmet, zbut dhëmbëzat.