Lidhja gjenetike midis kancerit të vezoreve dhe këtij çrregullimi të zakonshëm

Lidhja gjenetike midis kancerit të vezoreve dhe këtij çrregullimi të zakonshëm

 

Shkencëtarët kanë gjetur një lidhje gjenetike dhe një lidhje potencialisht shkaktare midis endometriozës dhe disa llojeve të kancerit ovarian.

Rreziku absolut që një pacient me endometriozë të zhvillojë kancer është ende shumë i ulët, por këta shënues gjenetikë të mbivendosur mund të ndihmojnë studiuesit të kuptojnë dhe trajtojnë më mirë të dyja sëmundjet në të ardhmen.

Gratë me endometriozë nuk duhet të shqetësohen, por duhet që të jenë të vetëdijshme dhe të dinë se qëllimi i këtij studimi ishte të rriste të kuptuarit për të dyja këto sëmundje duke kuptuar lidhjen gjenetike midis tyre.

Endometrioza është një gjendje shumë e zakonshme dhe e padiagnostifikuar shumë. Ndodh kur qelizat e ngjashme me mukozën e mitrës rriten diku tjetër në trup, duke shkaktuar ndonjëherë dhimbje ose infertilitet.

Ngjashëm me gjendjet e tjera të dhimbjes së femrave, endometrioza, ose shkurt “endo”, është anashkaluar historikisht nga mjekësia, dhe falë kësaj pengese, sot, ne ende dimë shumë pak për të, duke përfshirë edhe mënyrën se si shkaktohet.

Hulumtimet e fundit sugjerojnë se endo ka një komponent të fortë gjenetik, shpesh i grumbulluar në familje. Studimet epidemiologjike kanë treguar gjithashtu se gratë me endo kanë më shumë gjasa të zhvillojnë kancer ovarian më vonë në jetë.

Për të hetuar më tej marrëdhënien midis këtyre dy kushteve, studiuesit mblodhën së bashku të dhëna nga disa studime të asociimit të gjenomit.

Në fund, ata gjetën 19 vendndodhje gjenetike në ADN-në e femrës që duket se i predispozojnë njerëzit për t’u endur, ndërsa gjithashtu i predispozojnë ata për kancer epitelial ovarian (i cili është lloji që zhvillohet në rreshtimin jashtë vezores).

Në përgjithësi, studimet kanë vlerësuar se 1 në 76 gra janë në rrezik të zhvillimit të kancerit ovarian gjatë jetës së tyre dhe të kesh endometriozë e rrit këtë pak në 1 në 55.

Ne ende nuk dimë se si të parashikojmë se cilët pacientë endo kanë më shumë gjasa të zhvillojnë kancer ovarian, por hulumtimi i fundit na jep disa të dhëna.

Studimi përdori të dhëna gjenomike nga disa meta-analiza të mëdha dhe të fundit mbi endometriozën dhe kancerin epitelial të vezoreve. Ndryshe nga studimet e mëparshme, megjithatë, autorët ishin në gjendje të lidhnin në mënyrë shkakësore komponentët gjenetikë të endometriozës me disa lloje të kancerit ovarian.

Me fjalë të thjeshta, kjo do të thotë se studiuesit zbuluan se gjenet përgjegjëse për endometriozën po nxisin zhvillimin e indeve që rrisin rrezikun e zhvillimit të kancerit ovarian, por jo anasjelltas.

Ky drejtim sugjeron që endometrioza dhe kanceri i vezores epiteliale (EOC) janë të lidhura biologjikisht dhe se “efekti i një varianti gjenetik në endometriozë ka të ngjarë të shkaktojë efektin e tij në EOC për variantet e theksuara në këtë studim”, sipas autorëve.

Rajonet gjenetike të përbashkëta nga endometrioza dhe EOC mund të ndihmojnë ekspertët të kuptojnë se cilët mekanizma po e drejtojnë këtë marrëdhënie shkakësore dhe cilat rrugë biologjike mund të kontribuojnë në rrezik.

Një hulumtim i tillë mund të sigurojë objektiva të mundshëm ilaçesh dhe opsione trajtimi për të dyja sëmundjet, duke ndaluar përparimin e tyre.

Në studimin aktual, për shembull, disa variante gjenetike të përbashkëta u gjetën në rajone të njohura për gjenet që reagojnë ndaj hormoneve.

Kjo sugjeron që rregullimi i hormoneve mund të ndihmojë në bllokimin e rrugës shkakësore midis endometriozës dhe një lloji EOC të njohur si kanceri i qelizave të qarta të vezores (CCOC), i cili shoqërohet me rritjen jonormale të indeve jashtë mitrës.

Autorët vërejnë gjithashtu se rrugët e ngjitjes qelizore ishin “pasuruar ndjeshëm” për disa variacione gjenetike të përbashkëta midis endo dhe CCOC. Kjo sugjeron se aftësia e lezioneve të endometriozës për t’u ngjitur në inde mund të jetë një pjesë e rëndësishme e zhvillimit të sëmundjes për të dyja sëmundjet.

Kanceri ovarian endometrioid (ENOC) u shoqërua gjithashtu në mënyrë të ngjashme me endometriozën dhe, në një masë më të vogël, kancerin ovarian seroz të shkallës së lartë (HGSOC), i cili është një nga kanceret më vdekjeprurëse të njeriut me pak biomarkues parashikues.

Disa nga shënuesit gjenetikë për endo dhe EOC të identifikuar në studimin aktual janë të përbashkëta edhe me sëmundje të tjera riprodhuese, si sindroma e vezores policistike dhe fibroidet e mitrës.

Prandaj, autorët dyshojnë se “perturbimi i rrugëve themelore të rëndësishme për zhvillimin dhe rregullimin e sistemeve riprodhuese dhe endokrine mund t’i predispozojë gratë ndaj një sërë sëmundjesh”, në varësi të faktorëve të tyre të rrezikut gjenetik dhe mjedisor.

Endometrioza në vetvete nuk është kancerogjene, por me kalimin e viteve, studiuesit kanë krahasuar mënyrën se si lezionet endometriale metastazojnë, përhapen, pushtojnë dhe dëmtojnë indet me atë të qelizave kancerogjene.

Disa raste studimore kanë treguar madje se në raste shumë të rralla, lezionet endometriale mund të shndërrohen në inde malinje.

Ka ende shumë rrugë për të eksploruar kur bëhet fjalë për të kuptuar endometriozën, por studimet mund të ndihmojnë në parandalimin dhe kurimin e sëmundjes në mënyrën e duhur.

Ekspertet kanë rënë dakort dhe janë të bindur se trajtimi i sëmundjes në mënyrë natyrale është drejtimi i duhur, gjithashtu ndjekja e një mënyre të shëndetshme jetese është e domosdoshme për kurimin e sëmundjeve dhe ruajten e shëndetit.

Bimët e Shkretëtirës në mbështetje të pacienteve me lloje të ndryshme të kancerve gjinekologjike


Trupi i njeriut është krijuar për ta kapërcyer kancerin. Ai është i pajisur me sistem imunitar të fuqishëm dhe sistemin e mbrojtjes intracellulare anti-oxidante. Krijuesi ynë nuk ka zbritur ndonjë sëmundje në Tokë, veçse ka krijuar edhe ilaç për të.

Një nga sfidat me kancerin është se ai nuk është pushtues i jashtëm që vjen për të bërë kërdi. Në vend të kësaj, janë qelizat tona që nuk ndjekin më udhëzimin kryesor për funksionimin e duhur, rritjen e qelizave dhe ciklin e jetës / vdekjes qelizore. Është zhvillimi i qelizave mashtruese që egoistikisht vendosin të grumbullojnë lëndë të para dhe nuk dëgjojnë më rregullat dhe rregulloret e vendosura nga organet e inteligjencës së lindur, të krijuar nga Zoti.

Kontrolli master i trupit e njeh pamjen e madhe të asaj që është më e mira për mbijetesën afatshkurtër dhe potencialin afatgjatë. Ky kontroll duhet ta mbajë pjesën tjetër të trupit në mënyrë të vazhdueshme të informuar dhe në përputhje me këtë skemë të madhe. Ky proces komunikimi zhvillohet përmes sistemit neuro-endo-imun. Kjo do të thotë që trupi komunikon me veten përmes sistemit nervor, sistemit hormonal dhe sistemit imunitar.

Për të stimuluar dhe fuqizuar sistemet mbrojtëse dhe luftuese të trupit, për asgjësimin e qelizave kancerore burimore dhe metastazike, dhe për përkrahjen e shëndetit të pacientëve, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka identifikuar bimët e egra shkretinore më të fuqishme, të kombinuara në lloj dhe sasi, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacienteve me lloje të ndryshme të kancerve gjinekologjike, që i gjeni më poshtë. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook