Katastrofa e Ushqimeve të Shpejta

Published On: December 12th, 2022Categories: Ushqimi0 Comments on Katastrofa e Ushqimeve të Shpejta

Katastrofa e Ushqimeve të Shpejta – Fast Food

 

Nëse ju pëlqen ushqimi i shpejtë si gati 37% e popullsisë që e hanë atë në ditë, do të thotë që jeni duke konsumuar kimikate industriale. Kjo është pikërisht ajo që zbuloi një studim i publikuar së fundmi nga Universiteti George Ëashington.

Studimi ekzaminoi zinxhirët kryesorë të ushqimit të shpejtë duke blerë 64 artikuj të ushqimit të shpejtë nga objektet në zonën e San Antonio, Teksas, duke përfshirë Chipotle, McDonald’s, Domino’s, Burger King, Taco Bell dhe Pizza Hut.

Pas testimit të mostrave të tyre, studiuesit gjetën sasi të vogla të kimikateve të dëmshme të quajtura ftalate në shumicën e mostrave të ushqimit.

Ftalatet, ç’janë këto? Plastifikuesi toksik gjendet në një mori produktesh, madje edhe në ushqimin tuaj të shpejtë.

Ftalatet janë një grup kimikatesh që zakonisht quhen plastifikues. Ato përdoren zakonisht për ta bërë plastikën të butë ose më të qëndrueshme. Disa përdoren për të shpërndarë materiale të caktuara. Këto kimikate mund të gjenden në të gjitha llojet e produkteve, duke përfshirë:

  • Vaj lubrifikues
  • Ambalazhim plastik
  • Llak për flokët
  • Vinyl për dysheme
  • Tub mjekësor
  • Shampo
  • Tubat e kopshtit
  • Sapun

Nuk është e pazakontë që njerëzit të vijnë në kontakt me ftalate duke prekur produkte që përmbajnë kimikate ose duke ngrënë ose pirë ushqime që kanë qenë në kontakt me produkte të tjera, si paketimi, i cili përmban ftalate. Grimcat e kimikateve gjithashtu mund të thithen në trup.

Mjerisht, në ushqimet e shpejta, ato po konsumohen nga miliona njerëz – çdo ditë.

MOS injoroni rreziqet shëndetësore që lidhen me ajrin toksik të brendshëm. Këto kimikate – “shkarkimi i gazit” i bojrave, dyshekëve, qilimave dhe materialeve të tjera të ndërtimit të shtëpisë/zyrës – rrisin rrezikun e kongjestionit të hundës, lodhjes, gjumit të dobët, problemeve të lëkurës plus shumë probleme të tjera shëndetësore.

Si ndikojnë ftalatet në shëndetin e njeriut?

Ka disa probleme shëndetësore që lidhen me ftalatet tek njerëzit. Disa lloje shkaktojnë probleme me sistemin riprodhues te njerëzit dhe kafshët. Nuk ka hulumtime të mjaftueshme për të përcaktuar se si nivelet e ulëta të ekspozimit ndaj ftalatit ndikojnë te njerëzit, por disa kushte besohet se lidhen me të.

Këto kimikate kanë qenë gjithashtu të lidhura me çrregullimet e të mësuarit dhe çrregullimet e sjelljes dhe vëmendjes gjatë fëmijërisë. Është gjetur gjithashtu se prishin ato sistemin endokrin dhe janë të lidhura me probleme të tjera shëndetësore, duke përfshirë kancerin dhe çrregullimet autoimune.

Gjetjet tronditëse tregojnë kimikate industriale në mbi 80 % të mostrave të ushqimit.

Disa nga ushqimet përmbanin nivele më të larta se të tjerat, dhe disa kimikate ishin më të përhapura se të tjerat. Por, në përgjithësi, shpërbërja ishte hapëse e syve:

DnBP (DI-n-Butyl Phthalate) u gjet në 81% të mostrave, dhe DEHP Di(2-ethylhexyl) phthalate u gjet në 70% të mostrave. Këto janë të lidhura me problemet riprodhuese dhe të fertilitetit tek njerëzit dhe një rrezik në rritje të çrregullimeve të sjelljes, vëmendjes dhe të mësuarit gjatë fëmijërisë.

DEHT (Di-2-ethylhexyl-terephtalate) u gjet në 86% të mostrave. Nuk ka ende një hulumtim solid për të përcaktuar se si ndikon në shëndetin e njeriut.

Mishrat e ushqimit të shpejtë si burritot e pulës dhe hamburgerët me djathë kishin nivelet më të larta të ftalateve dhe nivelet më të larta të DEHT. Përveç kësaj, dorezat që përdoreshin për trajtimin e ushqimit në restorante përmbanin edhe DEHT.

Nga të gjitha ushqimet e testuara, pica me djathë kishte nivelet më të ulëta të shumicës së kimikateve.

Kontrolli i realitetit

Agjencitë qeveritare nuk arrijnë të mbrojnë publikun nga kimikatet e rrezikshme në furnizimin me ushqime.

Në këtë kohë, Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) nuk ka asnjë kufi ligjor që kufizon sasinë e ftalateve në ushqimin tonë. Agjencia për Mbrojtjen e Mjedisit (EPA) ka disa udhëzime në fuqi në lidhje me pragjet për nivelet e ftalateve, por ajo që u gjet në mostrat ra nën këtë pikë.

FDA ka rënë dakord të rishikojë studimin dhe ta konsiderojë atë një pjesë të trupit të provave shkencore. Kimikatet janë ndaluar nga produkte të caktuara, duke përfshirë lodrat, por ende përdoren për të bërë tuba industrialë, doreza gome dhe rripa transporti – të gjitha përdoren në fabrikat që prodhojnë ose përpunojnë ushqime për kompanitë e ushqimit të shpejtë. Ato gjenden gjithashtu në paketimin e atyre produkteve dhe ushqimeve.

Pra, çfarë mund të bëni për të mbrojtur familjen tuaj kundër këtyre kimikateve të dëmshme?

Gjëja më e mirë që mund të bëni është të hani ushqim sa më të freskët (dhe bio). Kjo do të përfshijë blerjen lokale kur është e mundur dhe përgatitjen e ushqimit tuaj në shtëpi.

Asnjëherë mos e nënvlerësoni vlerën e blerjeve në tregun lokal të fermerëve dhe të ngrënit të ushqimit të papërpunuar (organik) të rritur në vend. Është më e mira!

Nëse po kërkoni të “kënaqeni” pak: mund t’i përgatisni vetë ‘ushqimet e shpejta’ si p.sh.pica (e bërë nga miell pa glifosate dhe përbërës organikë) ose hamburgerë viçi 100% të ushqyer me bar, ngrijini ato dhe gatuajini sa herë të jeni gati. Kjo do të ishte një mënyrë për të arritur komoditetin e ushqimit të shpejtë që kursen kohë, pa rreziqet që lidhen me vaktet e ushqimit të shpejtë konvencional.

Burimet për këtë artikull përfshijnë:

MediaRelations.gwu.edu

PublicHealth.gwu.edu

CDC.gov

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook