Efektet anësore të Imunoterapisë

Efektet anësore të Imunoterapisë

 

Çfarë është imunoterapia?

Imunoterapia është një trajtim konvencional i kancerit që përdor barna të caktuara kimike për të rimodeluar sistemin imunitar të trupit për të njohur dhe luftuar qelizat e kancerit.

Ky lloj trajtimi i kancerit përdoret zakonisht në kombinim me trajtimet e tjera konvencionale, si kirurgjia, kimioterapia dhe terapia me rrezatim.

Barnat kimike të imunoterapisë janë miratuar për të trajtuar disa lloje të kancerit. Megjithatë, imunoterapia nuk përdoret ende aq gjerësisht sa kirurgjia, kimioterapia ose terapia me rrezatim, dhe kjo mund të jetë për shkak të kohës së gjatë që i duhet këtij lloj trajtimi për të filluar të japë efekt, ndërkohë që qelizat kancerore vazhdojnë të shumohen e të ndahen me shpejtësi si një makinë kopjimi jashtë kontrollit që nuk do të ndalojë së krijuari imazhe.

Megjithëse trajtimi me imunoterapi nuk mund ta “shërojë” kancerin, studiuesit po kryejnë prova klinike për të gjetur se si imunoterapia mund të trajtojë apo të përdoret në fazat e hershme të trajtimit të kancerit për të parandaluar rikthimin e kancerit në vend të fazave të mëvonshme të trajtimit në të cilat ato përdoret aktualisht.

Në fakt, imunoterapia është thjesht një termë që kumbon ëmbël në mendjen e të sëmurëve dhe të afërmve të tyre, por që realisht nuk ka asnjë funksion real në luftën kundër kancerit, përveç efekteve anësore që kanë të gjitha barnat kimike në varësi të toksicitetit që mbart secili.

Pse imunoterapia shkakton efekte anësore?

Çdo formë trajtimi konvencional – duke përfshirë imunoterapinë – ka anët negative. Megjithëse imunoterapia është supozuar për të ndihmuar sistemin imunitar të sulmojë qelizat e kancerit, qelizat imune mund të sulmojnë gabimisht indet e shëndetshme. Ky quhet një efekt negativ i lidhur me imunitetin, ose irAE.

Si rezultat, imunoterapia mund të shkaktojë inflamacion në indet e shëndetshme që mund të përjetohen si një ose më shumë efekte anësore.

Cilat janë efektet anësore më të zakonshme të imunoterapisë?

Efektet anësore më të zakonshme të imunoterapisë përfshijnë:

– Lodhje

– Skuqje me kruarje

– Diarre

– Nauze dhe të vjella

– Ulje të niveleve të hormoneve tiroide

Si ndikon imunoterapia në organe dhe sisteme të ndryshme të trupit?

Sistemi imunitar mbron të gjithë trupin tonë. Kjo do të thotë që një sistem imunitar i mbingarkuar (në sajë të imunoterapisë) mund të prekë organe dhe sisteme të shumta të trupit. Shumica e shenjave dhe simptomave të imunoterapisë janë të vogla. Të tjerët janë seriozë dhe kërkojnë kujdes të menjëhershëm mjekësor. Tregojini ofruesit tuaj për çdo simptomë që po përjetoni për të qenë të sigurt.

 • Lëkura

Imunoterapia mund të shkaktojë një reaksion alergjik që prek lëkurën. Simptomat përfshijnë:

– Skuqje

– Kruajtje

– Flluska

– Plasaritje

– Plagë ose ulçera të dhimbshme

– Lëkurë më të ndjeshme ndaj dritës së diellit.

 • Mëlçia dhe sistemi gastrointestinal

Imunoterapia mund të shkaktojë rritjen e niveleve të enzimave në mëlçi. Më shpesh, njerëzit nuk vërejnë simptoma të lidhura kur kjo ndodh. Komplikimet më të rënda të imunoterapisë përfshijnë:

– Hepatit, një gjendje e mëlçisë që mund të shkaktojë verdhëz, urinë me ngjyrë të errët, dhimbje stomaku në anën e djathtë, të vjella, një ndjenjë të sëmurë në stomak dhe rritje të gjasave për gjakderdhje ose mavijosje.

– Kolit, një gjendje gastrointestinale që shkakton diarre. Mund të shkaktojë gjithashtu jashtëqitje të përgjakshme, të errëta, të vonuara dhe/ose të lëmuara dhe dhimbje stomaku.

 • Mushkëritë dhe sistemi i frymëmarrjes

Në disa raste imunoterapia mund të shkaktojë inflamacion në mushkëri ose pneumoni. Simptomat përfshijnë:

– Kollitje

– Dhimbje gjoksi

– Frymëmarrje e shkurtër

 • Gjëndra tiroide dhe sistemi endokrin

Imunoterapia mund të shkaktojë probleme me gjëndrat që prodhojnë hormone, veçanërisht tiroiden. Tiroidja mund të prodhojë shumë pak hormone (hipotiroidizëm). Më rrallë, tiroidja mund të prodhojë shumë hormone (hipertiroidizëm). Simptomat përfshijnë:

– Renie e flokeve

– Marramendje.

– Dhimbje koke

– Kapsllëk

– Lodhje e rëndë

– Ndryshimet në peshë

– Djersitje e tepërt

– Rrahje më të shpejta të zemrës

– Ndjenja si të fikët

– Uri ose etje e shtuar.

 • Truri dhe sistemi nervor

Edhe pse është e rrallë, imunoterapia mund të shkaktojë sëmundje të sistemit nervor. Më të zakonshmet përfshijnë:

– Një gjendje e trurit e quajtur encefalit, e cila mund të shkaktojë ethe, sjellje të pazakonta, prishje humori, ngurtësim të qafës, konvulsione dhe sy të ndjeshëm ndaj dritës.

– Një gjendje e sistemit nervor të quajtur neuropati, e cila shkakton ndjesi shpimi gjilpërash, mpirje ose dobësi në duar, këmbë ose fytyrë.

 • Zemra dhe sistemi kardiovaskular

Edhe pse është e pazakontë, imunoterapia mund të ndikojë në sistemin kardiovaskular. Imunoterapia mund të shkaktojë një rrahje të parregullt të zemrës (aritmi). Gjithashtu mund të çojë në:

– Gjendjet që shkaktojnë inflamacion në zemër, duke përfshirë miokarditin dhe perikarditin.

– Një gjendje që shkakton inflamacion në enët e gjakut, e quajtur vaskulit.

 • Nyje

Imunoterapia mund të shkaktojë inflamacion në kyçe (artrit). Simptomat përfshijnë:

– Ënjtje e kyçeve

– Dhimbje kyçesh

Cilat efekte anësore lidhen me llojet e ndryshme të imunoterapisë?

Efektet anësore të mundshme varen nga lloji i imunoterapisë që merrni. Shumica e hulumtimeve mbi efektet anësore janë përqendruar në një lloj të veçantë imunoterapie të quajtur frenuesit e pikave të kontrollit imunitar (ICI). Por ka disa lloje imunoterapie dhe efekte anësore të mundshme.

 • Frenuesit e pikave të kontrollit imunitar (ICI)

Qelizat e kancerit mund të parandalojnë qelizat imune që luftojnë kancerin, të quajtura qelizat T, që ta njohin kancerin si të rrezikshëm. Qelizat e kancerit mund të fshihen në pamje të qartë. Si rezultat, qelizat T të trupit nuk e sulmojnë kancerin. ICI-të ndihmojnë qelizat T të njohin qelizat e kancerit si të dëmshme në mënyrë që t’i shkatërrojnë ato.

ICI-të mund të shkaktojnë simptoma si lodhje, diarre dhe skuqje. Efektet anësore më të rënda përfshijnë gjendjet që shkaktojnë inflamacion në organet tuaja.

 • Terapia e qelizave adoptuese (terapia e transferimit të qelizave T)

Me terapinë adoptuese të qelizave, mjeku heq qelizat T që luftojnë kancerin dhe i ndryshon ato në një laborator, kështu që ato janë më të mira në gjetjen dhe shkatërrimin e qelizave kancerogjene. Më pas, mjeku i vendos qelizat T përsëri në trupin tuaj.

Efektet anësore do të varen nga lloji i terapisë adoptuese të qelizave që merr dikush:

– Terapia e limfociteve infiltruese tumorale (TIL) mund të shkaktojë një gjendje të rrallë të quajtur sindroma e rrjedhjes së kapilarëve. Rrjedhjet e lëngjeve nga enët e vogla të gjakut të quajtura kapilarë, duke shkaktuar presion të ulët të gjakut ose simptoma më serioze.

– Terapia me qeliza T CAR mund të shkaktojë sindromën e çlirimit të citokinës (CRS). Me CRS, sistemi imunitar lëshon proteina të quajtura citokina që rrisin sistemin imunitar. Mund të përjetohen simptoma të ndryshme, duke përfshirë ethe, dhimbje koke, rrahje të shpejta të zemrës dhe gulçim. Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund t’ju ndihmojë të menaxhoni simptomat e sindromës së çlirimit të citokinës.

Terapia e qelizave T CAR gjithashtu mund të shkaktojë efekte anësore që ndikojnë në sistemin imunitar, duke përfshirë:

– Dhimbje koke

– Konfuzion

– Konvulsione

 • Antitrupat monoklonalë

Antitrupat monoklonalë janë proteina të prodhuara në laborator për të synuar dobësitë specifike në lloje të ndryshme të qelizave të kancerit. Efektet anësore të mundshme përfshijnë:

– Simptoma të ngjashme me gripin (lodhje, ethe, të dridhura, dhimbje të muskujve ose kyçeve, dhimbje të fytit, gulçim).

– Presion jonormal i gjakut (shumë i ulët ose shumë i lartë).

– Gjakderdhje ose mpiksje gjaku.

– Plagë që shërohen ngadalë.

– Skuqje.

 • Vaksinat e trajtimit

Vaksinat e mësojnë sistemin imunitar të njohë shenjat e qelizave kancerogjene, në mënyrë që qelizat imune që luftojnë kancerin t’i gjejnë dhe shkatërrojnë ato.

Efektet anësore mund të përfshijnë:

– Simptoma të ngjashme me gripin.

– Presion të lartë të gjakut.

 • Moduluesit e sistemit imunitar (imunomoduluesit)

Imunomodulatorët ndryshojnë sistemin imunitar në mënyrë që të ndihmojnë trupin të luftojë kancerin. Imunomoduluesit mund të rrisin qelizat imune, të stimulojnë qelizat për të luftuar kancerin në mënyrë më agresive, etj.

Talidomidi, lenalidomidi dhe pomalidomidi janë imunomodulues që mund të shkaktojnë efektet anësore të mëposhtme:

– Lodhje dhe përgjumje.

– Dëmtim të nervit (neuropatia).

– Mpiksje të gjakut.

Imiquimod është një imunomodulator që aplikohet si krem. Disa njerëz që e përdorin atë kanë reaksione të lëkurës.

Kur fillojnë efektet anësore të imunoterapisë?

Nuk ka një kohë të caktuar kur fillojnë efektet anësore. Zakonisht, duhet kohë që imunoterapia të fillojë të funksionojë. Mund të duhen muaj apo edhe vite që ajo të fillojë të funksionojë dhe që të shfaqen efektet anësore. Disa efekte anësore shfaqen më shumë se një vit pas fillimit të terapisë.

Kur përfundojnë efektet anësore të imunoterapisë?

Shumica e efekteve anësore janë të përkohshme. Në raste të tjera, ato shkaktojnë efekte afatgjata. Nëse keni efekte anësore, mund të zgjasin për ca kohë, edhe pasi ilaçi të jetë jashtë sistemit tuaj. Efektet e imunoterapisë zgjasin sepse nuk është një ilaç që funksionon ndërsa është në sistemin tuaj dhe ndalon së punuari pasi të dalë. Në vend të kësaj, ajo ka efekte të qëndrueshme në sistemin imunitar.

Si mund të menaxhoj efektet anësore të imunoterapisë?

Është thelbësore që të flisni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor për çdo simptomë që po përjetoni gjatë (ose pas) trajtimeve të imunoterapisë, pavarësisht sa të vogla ose të parëndësishme mund të duken. Shpesh, mjeku juaj mund të rregullojë trajtimin ose të përshkruajë medikamente shtesë për të lehtësuar simptomat duke parandaluar komplikimet.

Cilat janë përfitimet e imunoterapisë?

Kuptimi i rreziqeve dhe efekteve anësore të imunoterapisë natyrisht parashtron pyetjen: A ia vlen? Ndërsa nuk ka garanci që çdo trajtim i kancerit do të funksionojë për të gjithë, imunoterapia ka disa përfitime të mundshme dhe shkakton efekte anësore që janë (mesatarisht) më pak të rënda se ato që lidhen me trajtimet më tradicionale të kancerit, si kimioterapia.

Diskutoni të mirat dhe të këqijat e imunoterapisë me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor për të përcaktuar nëse imunoterapia është alternativa e duhur e trajtimit për ju.

Bimët e Shkretëtirës në mbështetje të pacientëve me Kancer


Trupi i njeriut është krijuar për ta kapërcyer kancerin. Ai është i pajisur me sistem imunitar të fuqishëm dhe sistemin e mbrojtjes intracellulare anti-oxidante. Krijuesi ynë nuk ka zbritur ndonjë sëmundje në Tokë, veçse ka krijuar edhe ilaç për të.

Një nga sfidat me kancerin është se ai nuk është pushtues i jashtëm që vjen për të bërë kërdi. Në vend të kësaj, janë qelizat tona që nuk ndjekin më udhëzimin kryesor për funksionimin e duhur, rritjen e qelizave dhe ciklin e jetës / vdekjes qelizore. Është zhvillimi i qelizave mashtruese që egoistikisht vendosin të grumbullojnë lëndë të para dhe nuk dëgjojnë më rregullat dhe rregulloret e vendosura nga organet e inteligjencës së lindur, të krijuar nga Zoti.

Kontrolli master i trupit e njeh pamjen e madhe të asaj që është më e mira për mbijetesën afatshkurtër dhe potencialin afatgjatë. Ky kontroll duhet ta mbajë pjesën tjetër të trupit në mënyrë të vazhdueshme të informuar dhe në përputhje me këtë skemë të madhe. Ky proces komunikimi zhvillohet përmes sistemit neuro-endo-imun. Kjo do të thotë që trupi komunikon me veten përmes sistemit nervor, sistemit hormonal dhe sistemit imunitar.

Për të stimuluar dhe fuqizuar sistemet mbrojtëse dhe luftuese të trupit, për luftimin e qelizave kancerore burimore dhe metastazike, dhe për përkrahjen e shëndetit të pacientëve, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka identifikuar bimët e egra shkretinore më të fuqishme, të kombinuara në lloj dhe sasi, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacientëve me lloje të ndryshme të kancerit, që i gjeni në kategoritë përkatëse.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook