Mosfunksionimi metabolik

Published On: January 10th, 2023Categories: Diabeti, Të ndryshme0 Comments on Mosfunksionimi metabolik

Mosfunksionimi Metabolik

 

Mosfunksionimi metabolik është paaftësia e trupit për të djegur dhjamin në mënyrë efikase si energji. Shumica e njerëzve janë të mbërthyer në një cikël kronik të djegies së sheqerit dhe dëshirës për sheqer dhe varen nga një fluks i vazhdueshëm i vakteve të larta të karbohidrateve, ushqimeve dhe periudhave të ngrënies për të ruajtur energjinë dhe qëndrueshmërinë e tyre gjatë gjithë ditës.

Mosfunksionimi metabolik rezulton kur trupi varet nga burimi inferior i karburantit (sheqeri dhe karbohidratet) dhe jo nga ajo që është krijuar për të djegur për energjinë e përditshme (yndyrna të shëndetshme). Në thelb, sindroma metabolike është një kombinim i kushteve të veçanta shëndetësore që janë një pararendës i fuqishëm i sëmundjeve më serioze të sotme. Simptomat përfshijnë rritje të presionit të gjakut, sheqer të lartë në gjak, yndyrë të tepërt të trupit rreth belit dhe nivele jonormale të kolesterolit ose triglicerideve. Këto çrregullime shëndetësore çojnë në një rrezik serioz të sëmundjeve të zemrës, goditjes në tru dhe diabetit.

Shenjat e mosfunksionimit metabolik

Pasojat e mosfunksionimit metabolik përfshijnë më shumë se tre sëmundje potencialisht fatale të sapo përmendura. Një mori sëmundjesh auto-imune dhe funksioni degjenerues fizik dhe mendor janë pasoja po aq serioze të këtij armiku të madh shpesh të shpërfillur. Këto efekte anësore periferike janë pasojë e funksionimit të dobët të mitokondrive, të cilat diktojnë aftësinë e çdo qelize në trup për të kryer funksionet e saj përkatëse.

Djegia e dëmtuar, joefikase e yndyrës është një faktor shkaktar në diabetin, sëmundjet e zemrës dhe nivelet e larta të kolesterolit dhe triglicerideve. Këta faktorë të kombinuar janë gjithashtu një tregues i funksionit të dobët mitokondrial. Funksioni i dobët mitokondrial shoqërohet me rezultate të dobëta shëndetësore në të gjitha kategoritë e sëmundjeve. Më poshtë janë shenjat kryesore të mosfunksionimit metabolik dhe çrregullimeve mitokondriale.

– Rritja e Normave të Obezitetit

Anketa më e fundit Kombëtare e Ekzaminimit të Shëndetit dhe të Ushqyerit, siç raportohet nga CDC, konfirmon shkallën spirale të obezitetit në Amerikë (dhe këto shifra ka të ngjarë të jenë më të larta tani):

 • Në vitet 2015–2016, prevalenca e obezitetit ishte 39.8% tek të rriturit dhe 18.5% tek të rinjtë.
 • Shkalla e obezitetit ishte më e lartë tek të rriturit e moshës së mesme sesa tek të rinjtë, dhe ishte dukshëm më e lartë në mesin e të rinjve të moshës 6-19 vjeç sesa me fëmijët e moshës 2-5 vjeç.

Mendoni për këtë: pothuajse 40% e të rriturve dhe 20% e fëmijëve të moshës 6-19 vjeç janë mbipeshë. Ndikimi i obezitetit në shëndet është i pamundur të ekzagjerohet. Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) raporton se ka pasur një rritje dhjetëfish në trashjen e fëmijëve dhe adoleshentëve në katër dekada; dhe se bota do të ketë më shumë fëmijë dhe adoleshentë obezë sesa nënpeshë deri në vitin 2022.

Më shumë për Normat e Obezitetit

Kur ne mbështetemi shumë te karbohidratet, konsumojmë yndyrna të gabuara ose konsumojmë shumë proteina – shtimi në peshë dhe mbipesha rezulton natyrshëm në këtë rast.

Si rezultat, SHBA po udhëheq rrugën në mosfunksionimin metabolik. Ndërsa ushqimet e lira të volitshme bëhen më të gatshme në të gjithë botën, pjesë të tjera të botës do të fillojnë të përjetojnë të njëjtat tendenca.

Obeziteti është serioz, i kushtueshëm … dhe i parandalueshëm! Ai shoqërohet me sëmundjet më serioze në botë, duke përfshirë:

 • Sëmundjet e zemrës dhe goditjet në tru
 • Diabetin
 • Çrregullimet muskuloskeletale (veçanërisht osteoartriti)
 • Disa kancere (përfshirë endometriumin, gjirin, vezoret, prostatën, mëlçinë, fshikëzën e tëmthit, veshkat dhe zorrën e trashë)

– Rritja e Shkallës së Sëmundjeve Degjenerative

Sëmundjet neurodegjenerative të tilla si sëmundjet Alzheimer, Huntington dhe Parkinson janë gjithashtu në rritje. Institutet Kombëtare të Shëndetit raportojnë se ekziston një lidhje midis mosfunksionimit metabolik dhe sëmundjeve neurodegjenerative.

Sëmundjet kronike, degjeneruese prekin gjithashtu kockat, enët e gjakut, zemrën dhe indet e muskujve. Sigurisht që ka një përbërës gjenetik në shumë prej këtyre gjendjeve të sëmundjes. Ajo që shumë njerëz nuk arrijnë të kuptojnë, megjithatë, është se rrugët gjenetike mund të mbështeten ose frenohen nga mjedisi. Kjo përfshin gjëra të tilla si ushqimet që hamë, kimikate ndaj të cilave ekspozohemi, ekspozimi në rrezet e diellit, nivelet e hidratimit, stërvitja dhe më shumë.

Duke u angazhuar në aktivitete që mbështesin mitokondriet, ju në thelb mund të parandaloni mosfunksionimin metabolik dhe në mënyrë të konsiderueshme të ulni shanset për t’iu nënshtruar një sëmundjeje degjenerative.

Sëmundjet kronike janë shkaku kryesor i vdekjes dhe paaftësisë në botë.

Piramida moderne e ushqimit

Sot, këshillat me pak yndyrë që përfshinë vendin pas hulumtimit të Keys (për të cilin ne tani e dimë se ishte me të meta) shihet si ndoshta një nga tendencat më të këqija në shëndetin e njerëzve. Ndërsa amerikanët filluan të konsumojnë sasi të mëdha të karbohidrateve të rafinuara dhe sheqerna të shtuar, dhe duke shmangur yndyrnat e shëndetshme që brezat e kaluar e dinin se kishin nevojë, ne kontribuuam në sindromën e mosfunksionimit metabolik të karakterizuar nga një rritje e triglicerideve dhe LDL, një ulje e HDL (ose kolesterolit të mirë) dhe shtimi në peshë i shkaktuar nga sheqeri dhe incidenca e diabetit që shqetëson kaq shumë sot.

Për shumë dekada, amerikanët u arsimuan në zgjedhjet më të mira ushqimore për shëndetin optimal, të përshkruar si Dieta Standarde Amerikane (e njohur si SAD). Ky keqinformim -guxojmë të themi propagandë mjekësore- lindi krijimin e “Piramidës Ushqimore” të sponsorizuar nga USDA.

Paqëndrueshmëria e sheqerit në gjak

Sidoqoftë, ne tani e dimë se dieta SAD është një pararendëse e mosfunksionimit metabolik. Theksi i madh në karbohidratet dhe ushqimet e përpunuara – megjithëse mashtruese të përshtatshme – është një katalizator për shumë nga sëmundjet më dobësuese në botë.

Baza e piramidës tradicionale të ushqimit përfaqëson ushqimet që duhet të hahen në sasinë më të madhe çdo ditë. Fatkeqësisht, buka, drithërat, makaronat, orizi, madje edhe drithërat, janë karbohidrate që shpërbëhen shpejt në glukozë, duke shkaktuar një rritje të sheqerit në gjak të ndjekur nga një përplasje e shpejtë, duke shkaktuar një dëshirë për më shumë karbohidrate për të siguruar karburant inferior për energji. Është një derë rrotulluese që nuk të çon askund.

Niveli tjetër përfshin fruta dhe perime të freskëta – zgjedhje të mira me një paralajmërim se jo të gjitha frutat dhe perimet janë njësoj të shëndetshme nga pikëpamja e balancës së sheqerit në gjak dhe menaxhimit të peshës.

Dhe së fundi, në krye të piramidës ushqimore tradicionale janë ushqimet që duhet të konsumojmë më pak çdo ditë: mish, qumësht dhe yndyrna.

Plani ushqimor i favorshëm nga ana metabolike

Një dietë e varur shumë nga karbohidratet dhe pa yndyrna të shëndetshme nuk duket se ofron përfitime shëndetësore. Duke siguruar një model të ri dietik, një ndryshim drastik u pa shpesh në mënyrën se si njerëzit dukeshin, ndiheshin dhe përjetonin jetën e tyre të përditshme. Ky shabllon përmbysi modelin e vjetër në kokë, duke favorizuar yndyrnat e shëndetshme si lëndë djegëse parësore për trupin e njeriut.

Trajnimi i trupit për të djegur yndyrnat si burimi kryesor i karburantit është katalizatori për shëndetin në shumë raste. Kjo fillimisht vendos një stres të vogël në trup i cili nxit hedhjen e mitokondrive jofunksionale të zëvendësohen me ato më të forta dhe më elastike.

Hapat për të ndryshuar mosfunksionimin metabolik

Zgjedhjet tona ushqimore ose do të dobësojnë sistemin tonë imunitar dhe do të na vendosin për një sërë sëmundjesh autoimune, metabolike; ose do t’i lejojë trupat tanë të arrijnë dhe mbajnë shëndet të gjallë nga niveli qelizor dhe më gjerë.

Edhe para se të përfshiheni në një mënyrë jetese të shëndetshme, fillimi me 3 hapa të thjeshtë shkon shumë. Këta 3 hapa karakterizojnë një dietë kuruese: zvogëloni marrjen e sheqerit dhe drithërave, hiqni yndyrnat e këqija dhe zëvendësoni me yndyrna të mira, dhe në fund zgjidhni mishin e kafshëve të kullotura në fusha mbi ato të rritura në fermat e pashëndetshme të fabrikës.

Përfitimet e dietës kuruese

Parimet e një diete kuruese nuk janë të vështira ose të thella.

Ja çfarë do të ndodhë kur të përmbysni Piramidën Tradicionale të Ushqimit dhe të ndiqni një dietë kuruese të Piramidës Ushqimore të shëndetshme:

 1. Ulja e inflamacionit – e përfshirë në çdo proces të sëmundjeve kronike të mëdha
 2. Stabilizoni Sheqerin në Gjak
 3. Reduktoni Ngarkesën Toksike në Trup
 4. Siguroni ushqim me spektër të plotë-duke përfshirë të gjitha makro dhe mikro-ushqyesit
 5. Mbështetni një pH të shëndetshme – Bilanci i lehtë alkalik

Mënyra e jetesës së shëndetshme

Një dietë e shëndetshme përbëhet afërsisht nga 60-80% yndyrna të shëndetshme, 20-30% proteina të pastra dhe vetëm 5-10% (ose më pak) karbohidrate. Ushqimi në këtë mënyrë mëson butësisht trupin të djegë dhjamin si një burim kryesor energjie. Yndyrnat ofrojnë një efektivitet dhe qëndrueshmëri burim energjie për qelizat tuaja që është i favorshëm në krahasim me uljet dhe ngritjet e metabolizmit të karbohidrateve.

Përfitimet e një diete të balancuar për mosfunksionim metabolik

Hulumtimet kanë treguar se zvogëlimi i marrjes së karbohidrateve është shumë më i favorshëm kundër obezitetit, diabetit dhe sëmundjeve të zemrës sesa një dietë me pak yndyrë. Në fakt, zhvendosja e trupit  në një gjendje të djegies së yndyrës duket të jetë shumë terapeutike për mosfunksionimin metabolic, duke rregulluar formimin e mitokondrive brenda qelizave. Kjo lejon prodhimin dhe shfrytëzimin më efikas të energjisë në trup.

Për përfitime maksimale, është e rëndësishme të zgjidhni burimet optimale të yndyrës.

Nga ana tjetër, truri, gjaku dhe organet tona marrin një goditje të madhe kur konsumojmë yndyrna trans toksike.

Ushqimi i balancuar dhe sheqeri në gjak

Mësimi i trupit për të djegur dhjamin në vend të karbohidrateve si burimi kryesor i karburantit ka shumë përfitime. Nga njëra anë, ndihmon në ri-stabilizimin e sheqerit në gjak, një çështje masive në shoqërinë tonë. Stabilizimi i sheqerit në gjak ka tendencë të ketë një ndikim pozitiv në diabetin, rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare, obezitetin dhe shumë më tepër. Duke i dhënë një pushim receptorëve të insulinës dhe duke kaluar në djegien e yndyrës për një periudhë kohe, qelizat kanë një shans për të rikthyer ndjeshmërinë ndaj insulinës, duke lejuar një metabolizëm më efikas të glukozës.

Këto sëmundje metabolike janë shkaqet kryesore të vdekjes sot. Studimet vazhdimisht tregojnë përfitimet e një plani ushqimor me karbohidrate të ulët dhe yndyrë të lartë në këtë drejtim.

Piramida e ushqimit të balancuar

Tani që kemi diskutuar mangësitë e këshillave të përcaktuara ushqyese,mund të parashtrojmë një piramidë ushqimore më të dobishme.

Para së gjithash, do të vini re se baza e piramidës përbëhet nga yndyrna si avokado, vaj kokosi, gjalpë i lopëve të ushqyer me bar, vezë të rritura në kullota, etj. Këto sigurojnë bazën që trupi të djegë dhjamin në mënyrë më efektive ndërsa ofron përfitime unike shëndetësore. Këto duhet të jenë burimi kryesor i kalorive në dietën tuaj.

Tjetra, ne duam të përmbytim trupin me perime, fruta dhe barëra të pasura me antioksidantë. Kjo ndihmon për të siguruar një grup të dendur mikronutrientësh për të rritur përfitimet anti-inflamatore të një diete të balancuar.

Së fundi, kemi sasi të moderuara të proteinave të pastra si mishi i kullotur, peshku i egër dhe supë kockash.

Ky themel i ri për të ngrënë është ajo që ka vënë në mënyrë të besueshme shumë njerëz përsëri në kontroll të shëndetit të tyre një herë e përgjithmonë.

Përmbledhje

Mosfunksionimi metabolik karakterizohet nga një përdorim i dobët i energjisë në nivelin mitokondrial. Pasojat përfshijnë ekuilibrin e dobët të sheqerit në gjak, inflamacionin, shtimin në peshë dhe shumë sëmundje kronike. Kjo përfshin gjëra të tilla si obeziteti, diabeti, sëmundjet e zemrës, çrregullimet neurodegjenerative dhe madje edhe kanceri.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook