Mënyrat më të mira për të përmirësuar nivelet e acidit të stomakut

Mënyrat më të mira për të përmirësuar nivelet e acidit të stomakut

 

Acidi i stomakut është kritik për dezinfektimin dhe vrasjen e mikrobeve të këqija, dhe për optimizimin e tretjes së proteinave në trup. Kur trupi nuk është në gjendje të prodhojë acid të mjaftueshëm të stomakut, ndodh tretje joadekuate dhe mbipopullim mikrobik. Një nga parimet më të rëndësishme dhe të pavlerësuara të shëndetit është kushtimi i vëmendjes dhe kohës së duhur për të përmirësuar nivelin e acidit në stomak.

Vëllimi normal i lëngut acid të stomakut është 20-100 mL me një rang pH nga 1.5-3.5. Për shkak të natyrës logaritmike të shkallës së pH, ekziston një ndryshim i rëndësishëm midis një pH prej 1.5 dhe asaj të 3.0 ose 3.5. Për tretjen e shëndetshme të proteinave, pH duhet të jetë në intervalin 1.5-2.2. Kjo është një lëvizshmëri e madhe dhe kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme të përmirësoni nivelet e acidit në stomak për tretje optimale.

Funksionet kryesore të Acidit të Stomakut

 1. Sterilizon Ushqimin: Sa herë që konsumojmë ushqim, bakteret dhe mikroorganizmat e tjerë vijnë me ushqimin (edhe nëse është gatuar ose pasterizuar). Acidi i stomakut ndihmon në neutralizimin e pushtuesve të këqij që nuk i duam në sistemin tonë.
 2. Tretja e proteinave: Acidi i stomakut është i nevojshëm për të filluar procesin e prishjes së proteinave. A keni marinuar ndonjëherë mish në uthull? Uthulla nuk është aq acid sa acidi i stomakut, megjithatë, me kalimin e kohës ajo e degradon mishin. Kjo është ajo që acidi i stomakut duhet të bëjë në një mënyrë shumë më të shpejtë.
 3. Aktivizimi i Pepsin: Pepsin është një enzimë proteolitike që është e nevojshme që trupi ynë të metabolizojë në mënyrë efektive proteinën. Acidi i stomakut aktivizon pepsinën nga forma e saj joaktive e quajtur pepsinogjen.
 4. Aktivizimi i faktorit Istrinsic: Acidi i stomakut ndihmon në aktivizimin e faktorit të brendshëm Istrinsik, i cili është një glikoproteinë e prodhuar në stomak që është e nevojshme për thithjen e vitaminës B12.
 5. Stimulimi i shpërndarjes së bilës dhe enzimave: Acidi i stomakut ndihmon në stimulimin e lirimit të bilës nga mëlçia dhe fshikëza e tëmthit dhe enzimat tretëse nga pankreasi.
 6. Mbyllja e Sfinktrit të Ezofagut: Acidi i stomakut është një nxitës i rëndësishëm për tkurrjen e sfinkterit ezofageal (pikërisht mbi stomak) për të mbrojtur indin e butë dhe delikat të ezofagut nga acidet e ashpra në stomak.
 7. Hapja e Sfinktrit Pylorik: Acidi i stomakut ndihmon në aktivizimin e sfinkterit pilorik i cili lejon që ushqimi të lëvizë nga stomaku në zorrën e vogël.

Problemi me acidin e ulët të stomakut

Kur trupi nuk është në gjendje të prodhojë acid të mjaftueshëm të stomakut, ai nuk është në gjendje të tretë molekulat e proteinave dhe mineralet kryesore. Këto molekula proteine ​​të tretura pjesërisht futen në zorrën e hollë dhe krijojnë stres të rëndësishëm në pankreas për të prodhuar enzima adekuate për të metabolizuar proteinën në mënyrë efektive.

Nëse kjo ndodh në mënyrë të përsëritur, me kalimin e kohës, do të dëmtojë ruajtjen e enzimës pankreatike dhe do të shkaktojë stres dhe acarim në mukozën e zorrëve. Për më tepër, nëse molekulat e proteinave nuk metabolizohen në mënyrë efikase, ne nuk jemi në gjendje të absorbojmë mjaft aminoacide të cilat janë të nevojshme për funksione të shumta vitale të trupit. Kjo mund të çojë në mangësi të aminoacideve, shërim të vonuar dhe prishje të funksioneve të ndryshme të rëndësishme trupore.

Molekulat e mëdha të proteinave dhe tretja jo e plotë irriton mukozën e zorrëve, duke çuar në sindromën e zorrëve të rrjedhshme. Ky proces mund të shkaktojë zhvillimin e aktivitetit auto-imunitar në trup. Tretja e dobët krijon gjithashtu një mjedis të përshtatshëm për zhvillimin e mbipopullimit të baktereve të zorrëve të vogla (SIBO), mbipopullimit të Candida dhe infeksioneve parazitare.

Kur e tretim dobët ushqimin që konsumojmë, kjo çon në rritjen e aktivitetit inflamator, i cili varfëron mineralet kryesore dhe antioksidantët në të gjithë trupin. Ky shterim i mineraleve çon në një paaftësi për të formuar acidin e stomakut dhe cikli vicioz i tretjes së dobët dhe i inflamacionit kronik vazhdon.

Shenja që tregojnë se keni acid të ulët të stomakut

Gjendja e HCL të ulët shkakton lëvizshmëri të dobët të tretjes dhe aktivitet të sfinkterit. Kjo lejon që mbetjet e ushqimit të zënë vend në stomak dhe të metabolizohen nga bakteret që janë në gjendje të mbijetojnë për shkak të mungesës së acidit të stomakut. Rezultati i këtij fermentimi bakterial është gazi i cili mund të shkaktojë fryrje, ngërçe, gromësima, etj.

Këtu janë shenjat dhe simptomat më të zakonshme që tregojnë se keni prodhim të ulët të acidit në stomak:

1) Gazra dhe gromësitje; kjo zakonisht ndodh menjëherë pas një vakti, brenda 60 minutave.

2) Refluksi i Acidit: Kjo më së shpeshti shkaktohet nga acidi i ulët (jo shumë acid) siç shpjegohet në këtë artikull.

3) Fryrje dhe ngërçe; Prodhimi i gazit nga fermentimi bakterial në stomak e prodhon këtë. Përsëri, zakonisht ndodh brenda një ore pas ngrënies.

4) Fryma e keqe kronike; Kjo është për shkak të metabolitëve toksikë të prodhuar përmes fermentimit bakterial në stomak.

5) Aroma e keqe e trupit; Prodhimi i dobët i acidit në stomak çon në një mbipopullim të përgjithshëm mikrobik në të gjithë trupin. Më shumë mikrobe prodhojnë më shumë toksina të qelbura.

6) Ushqimi i patretur në jashtëqitje; Kjo është e qartë, nuk jeni në gjendje të metabolizoni plotësisht ushqimin që po konsumoni.

7) Neveri ndaj mishit; Shumë njerëz me acid të ulët në stomak dëshirojnë ta shmangin mishin dhe kanë probleme me tretjen kur e hanë atë. Sidomos mishi i kuq, i cili është zakonisht më i ashpër dhe varet nga më shumë HCL se sa mishi më i bardhë për tretje.

8) Ndjesia e lodhjes pas ushqimit; Nëse procesi i tretjes duhet të punojë dy herë më shumë, do të na kushtojë shumë energji, duke na lënë të lodhur.

9) Ndiheni të ngopur por ende të uritur; Ju jeni të ngopur sepse ushqimi nuk po largohet nga stomaku, por jeni të uritur sepse nuk po thithni ushqyesit në mënyrë efektive.

10) Anemia kronike; Nuk keni gjakderdhje të tepërt, jeni duke konsumuar mjaft hekur në dietën tuaj, megjithatë ende keni një anemi jo të përgjegjshme.

11) Thonjtë e dobët të gishtave; Nëse thonjtë tuaj thyhen, copëtohen ose qërohen lehtë, është një shenjë klasike e mangësive ushqyese, veçanërisht proteinave, mineraleve dhe B12.

12) Të përziera të shpeshta; Për shkak se stomaku ngopet shpejt, shpesh mund të shkaktojë një refleks të përzier.

Përveç këtyre, mund të jeni më të prirur për helmim nga ushqimi sepse sa më pak acid në stomak që të  prodhoni, aq më pak do të jeni në gjendje të sterilizoni lëndët ushqimore në stomak.

A keni menduar ndonjëherë pse 2 persona mund të hanë të njëjtën pjatë, njëri sëmuret dhe tjetri jo. Mund të ketë të bëjë me prodhimin e acidit në stomak.

Mënyra natyrale për të përmirësuar nivelet e acidit në stomak

Këto janë këshilla për të ndihmuar përmirësimin e tretjes, nëse keni nivele më të ulëta të acidit në stomak. Duke ndjekur këto strategji, ju zvogëloni stresin në sistemin tretës dhe thithni lëndët ushqyese në mënyrë më efektive. Kjo do të ndihmojë trupin që të ketë burimet e nevojshme për të prodhuar acid adekuat të stomakut në të ardhmen. Kur përmirësoni nivelet e acidit në stomak, kjo bën një ndryshim të madh në shëndetin tuaj të përgjithshëm dhe cilësinë e jetës.

 1. Përdorni ushqim të lëngshëm gjatë gjithë ditës; Ju duhet të bëni të paktën gjysmën e vakteve tuaja në një formë të lëngshme. Kjo është shumë e rëndësishme për të përmirësuar nivelet e acidit në stomak.
 2. Përdorni Xhenxhefilin; Xhenxhefili është një nga gjërat më të mira për përmirësimin e lëngjeve tretëse. Xhenxhefili është pjesë e një grupi barishte të quajtur carminatives së bashku me mente, anise, kardamom, koriandër, etj. Mund të konsumoni gjithashtu xhenxhefil të fermentuar i cili është i zakonshëm në pjatat aziatike si kimchi.
 3. Super Hidratimi Jashtë Kohëve të Ushqimit; Hidratimi është veçanërisht i rëndësishëm nëse keni aciditet të ulët të stomakut. Hidratimi i mirë do të ndihmojë në aktivizimin e lëvizshmërisë së zorrëve dhe nxitjen e përmbajtjes përmes sistemit tretës, i cili do të zvogëlojë fermentimin mikrobik dhe toksicitetin në trup.
 4. Pini shumë pak ujë kur hani mish; Sa herë që do të keni mish ose ndonjë lloj ushqimi më të rëndë (jo një smoothie ose një sallatë vegjetale), duhet të ndërpreni ujin e pijshëm të paktën 30 minuta para vaktit, përveç ndoshta 60 ml për marrjen e një ilaçi bimor. Kjo do të zvogëlojë çdo hollim të mundshëm të lëngjeve të stomakut dhe do të lejojë tretje më të mirë.
 5. Përmbajuni Ujit Pas Ushqimit; Për të lejuar tretjen optimale, duhet të përmbaheni nga uji ose lëngjet deri të paktën 30 minuta pas ngrënies. Kjo lejon aktivitetin e duhur të acidit të stomakut, sterilizimin, metabolizmin e proteinave, etj.
 6. Përdorni uthull molle dhe limon; Shtrydhja e limonit të freskët ose përdorimi i lëngut të limonit ose uthullës së mollës në mishin dhe perimet tuaja ndihmon në para-metabolizimin e ushqimit. Kjo lejon tretje më të mirë dhe thithjen e lëndëve ushqyese. Ju ose mund të marinoni ushqimet në një bazë limoni ose ACV ose thjesht t’i shtoni ato si salcë menjëherë para se t’i konsumoni.
 7. Hani ushqime proteinike në fillim të vaktit; Stomaku do të fillojë të nxjerrë acidin e stomakut kur të filloni të hani, veçanërisht kur jeni duke konsumuar proteina. Është shumë e zakonshme që njerëzit të hanë një sallatë para pjatës së tyre të proteinave, por kjo nuk funksionon mirë për prodhimin e HCL. Është një ide shumë më e mirë për të ngrënë proteinat me sallatë ose perime.
 8. Përdorni perime të fermentuara; Ushqimet e fermentuara si lakër turshi, kimçi, turshi, xhenxhefil turshi, etj. të gjitha përmbajnë acide organike, enzima dhe probiotikë të cilët ndihmojnë në përmirësimin e sekrecioneve të lëngut tretës. Mund të përdorni njërën nga këto me të gjitha vaktet e rënda dhe veçanërisht çdo vakt me proteina.
 9. Përdorni Pije të Fermentuara; Pijet e Fermentuara si ACV, kefiri me ujë kokosi dhe uji me limon (i pa fermentuar) përmbajnë acide organike që kanë efekt anti-mikrobial. Pra, këto ndihmojnë në zvogëlimin e ngarkesës bakteriale, veçanërisht bakteret në stomak siç është H Pylori. Për mbajtjen ulët të niveleve të H. Pylori është e rëndësishme që trupi të jetë në gjendje të prodhojë acid të mjaftueshëm të stomakut.
 10. Hani vaktin më të madh kur jeni më të relaksuar; Për të prodhuar acid adekuat të stomakut, trupi duhet të aktivizojë sistemin nervor parasimpatik. Nëse jeni të zënë dhe në lëvizje, do të jeni në gjendje simpatie të sulmit ose tërheqjes. Nëse luftoni me aciditet të ulët të stomakut, kjo nuk do t’ju lejojë të prodhoni acid të mjaftueshëm. Relaksimi para vaktit është çelësi për të përmirësuar prodhimin e acidit në stomak.

Përdorni ushqim të lëngshëm dhe të papërpunuar sepse këto ushqime nuk varen nga prodhimi i shumtë i HCL. Planifikoni ushqimin që përmban mish për kohën kur mund të relaksoheni të paktën 30 minuta para vaktit dhe 1-2 orë pas vaktit.

Nëse jeni duke ngrënë mish në një periudhë më stresuese, provoni të merrni disa herë frymë thellë para se të filloni të konsumoni vaktin tuaj për të ndihmuar në relaksimin e trupit.

Marrja e kohës për të përmirësuar nivelet e acidit në stomak do të bëjë një ndryshim të madh në shëndetin dhe cilësinë e jetës suaj!

 1. Produkti bimor Gastrohag është zgjedhja më e mirë për ata që vuajnë nga problemet e acidit dhe refluksit të stomakut.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook