Hurma / Kakia – Diospyrod Kaki

Published On: April 16th, 2023Categories: Fruta dhe Perime0 Comments on Hurma / Kakia – Diospyrod Kaki

Hurma / Kakia – Diospyrod Kaki

 

Arabisht:  الكاكا

Anglisht: Persimmon.

Emri shkencor: Diospyrod Kaki L.

Familja: Ebenaceae.

Hurma, ose sic quhet në disa zona “kakia”, është pemë gjetherënëse, me gjethe të mëdha, lule ngjyrë të bardhë dhe fruta me ngjyrë portokalli, që piqen në stinën e vjeshtës, me shije të ëmbël.

Origjina e hurmës është Azia e largët: Kina, Japonia dhe Korea. Sot  është e përhapur në shumë vende të botës. Kina zë vendin e parë në botë për prodhimin e hurmës. Në Shqipëri kryesisht gjendet në zonën e Elbasanit dhe Beratit. Fruti i hurmës përdoret i  freskët, i thatë, përgatitet reçel, marmalatë, sallatë frutash, pije, etj.

Pjesët e bimës që përdoren: Degët e njoma, gjethet dhe frutat.

Hurma është e pasur me: Energji, calcium, karbohidrate, sheqer, fibra dietike, proteina, vitamina: A, B1, B2, B3, B6, B9,C, E, dhe K. Minerale; calcium, iron, magnes, fosfor, potassium, sodium, zink.

Dobitë shëndetësore të hurmës

– Ndihmon për kurimin e dizenterisë dhe stomakut.

– Ndihmon për kurimin e gjëndrrave  tiroide.

– Ndihmon për kurimin e anemisë, hipertensionit dhe infeksionet e gjoksit.

– Ndihmon të ndihesh i shplodhur dhe largon dembelizmin.

– Forcon muskujt dhe ndalon rënien e flokëve.

– Lufton baktieret, pezmatimin e fshikëzës e shoqeruar me urinim të pavullnetshëm.

– Hurmat janë të dobishme për aparatin tretës.

– Ndalojnë diarrenë kronike.

– Rritin hormonet seksuale tek të dy gjinitë.

– Tret yndyrat e dëmshme në trup, ul kolesterolin në gjak dhe ruan shëndetin e zemrës.

– Lufton qelizat tumorale.

Kujdes!!

– Të sëmurët me diabet nuk duhet ta teprojnë me konsumimin e saj.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook