Desert Campion; Kampioni i shkretëtirës

 

Arabisht: السيلينة الزغبية

Anglisht: Silene

Emri shkencor: Desert Campion, ose Silene Villosa L.

Familja: Caryophyllales.

Silene villosa, ose Desert Campion, është bimë barishtore një vjeçare, me lartësi 50 cm. Bima lulëzon nga janari deri në maj dhe lulet e saj janë të bardha, me pesë petale dhe të vetmuara.

Origjina e Desert Campion është Gadishulli Arabik, Levanti, Egjipti dhe Maroku.  Është e përhapur në Emiratet veriore dhe në Jug të Abu Dhabit. Familja Caryophyllaceae përfshin më shumë se 700 lloje. Disa prej specieve Silene janë përdorur tradicionalisht për trajtimin e të ftohtit, bronkitit, inflamacionit, plagëve, infeksionit dhe si diuretik.

Rrënjët janë të pasura me saponin dhe janë përdorur tradicionalisht si sapun zëvendësues për larjen e rrobave. Desert Campion rritet në Arabinë Saudite dhe është e njohur si Terba. Një nga studimet Egjiptiane ka zbuluar se Desert Campion ka veti të larta anti-oksidante  dhe anti-inflamatore.

Veçoritë e bimës: Anti-cancer, anti-bacterial, anti-fungal, anti-viral, anti-oksidues dhe anti-inflamator.

Dobitë mjekësore të Desert Campion

– Rindërton muskujt dhe qelizat e shëndetëshme në trup.

– Mbështet sistemin imun në luftimin e infeksioneve.

– Parandalon zhvillimin e qelizave të dëmshme dhe të pakontrolluara.

– Ndihmon trupin në luftimin e qelizave kancerore.

– Bima ka veti antivirale kundër herpes simplex virus-1 (HSV-1) dhe virusi i hepatitit A.

– Rigjeneron indet e dëmtuara të mëlçisë, lufton infeksionet, toksinat dhe kancerin e mëlçisë.

– Mbështet mëlçinë në funksionet e saj.

– Lehtëson tretjen dhë lufton viruset në sistemin tretës.

– Ndihmon në kurimin e bronkitit dhe Astmës.

– Ndihmon në kurimin e edemës.

– Ndihmon në pastrimin e veshkave dhe traktit urinar.

– Ndihmon në kurimin e plagëve dhe sëmundjeve inflamatore të lëkurës.

Shënim!

Bima është e sigurtë në përdorim nëse përdoret në mënyrën e duhur.