Egyptian Autumn Crocus – Shafrani Egjiptian i Livadheve

Egyptian Autumn Crocus – Shafrani Egjiptian i Livadheve

 

Arabisht:  اللحلاح المصري

Anglisht: Egyptian Meadoë-Saffron

Emri Shkencor:; Colchicum Ritchii L. or Egyptian Autumn Crocus L

Familja: Colchiceae

Shafrani Egjiptian i Livadheve është bimë njëvjeçare, me lartësi  2-5 cm, dhe mbulohet me një lëkurë të lirshme kafe. Gjethet, të cilat shfaqen dhe zhvillohen në të njëjtën kohë me lulet, janë kryesisht pa flokë dhe të zgjatur pas lulëzimit për të formuar një kon, i cili mbron frutat në zhvillim. Lulet që shfaqen në dhjetor, janar dhe shkurt janë të bardha ose rozë, me bimë me secilën ngjyrë që shpesh rriten përkrah njëra-tjetrës. Bima prodhon 2-10 lule, të cilat secila kanë 6 petale, 6 pistile dhe 3 fara. Pistilet janë të zeza, por mbulohen nga poleni i verdhë. Fruti është një kapsulë e gjelbër, në mënyrë të çrregullt, në të cilën përmban fara të rrumbullakëta, globulare.

Egyptian autumn crocus është një bimë që rritet në rërë dhe tokë të lirshme në shkretëtirë. Bima  është gjetur në Egjipt, Tunizi, në perëndim të Jordanisë dhe Arabinë Saudite.

Bima është e pasur me lëndën Kolchicinë. Ky është i njëjti përbërës aktiv i përdorur si ilaç. Kolchicina funksionon duke zvogëluar kimikatet që shkaktojnë ënjtje (inflamacion).

Bima  u zbulua dhe u përdor nga egjiptjanët e lashtë për të trajtuar artritin, reumatizmin, përdhesin, dobësinë e kockave, kolitin, diarrenë, ulçërat dhe fryrjet e barkut për shkak të sëmundjeve inflamatore dhe tumoret. Bima përdoret gjithashtu për sëmundje të trashëguar të quajtur ethet familjare mesdhetare. Fëmijët beduinë e gërmojnë bimën me cilësi të lartë nga shkretëtira për t’i shitur pasi i thajnë ato tek bimorët në Aleksandri dhe qytetet e tjera të Egjiptit. Gjenden afërsisht 80 lloje të shafranit, por shafrani egjiptjan i egër dhe shumë aromatik konsiderohet nga llojet më të rrallë dhe më të çmuar.

Emri i bimës: “Shafran”, vjen nga fjala arabe  ‘zafaran’ , që do të thotë “i verdhë”.

Pjesët që përdoren:  Ndryshe nga lloje të tjerë të shafranit ku përdoret vetëm pistili, shafranit egjiptjan  i përdoren si ilaç: farat, pistili dhe lulja.

Dobitë mjekësore të Shafranit Egjiptian të Livadheve

– Mbështet sistemin imun dhe lufton inflamacionin.

– Lufton sëmundjet inflamatore si: artriti, reumatizma, përdhesi.

– Forcon kockat dhe lufton infeksionin në palcën e kockës.

– Ndihmon në kurimin e kancerit të kockave.

– Lufton ënjtjet dhe inflamacionin në kyçe, stomak dhe bark.

– Ndihmon tretjen, parandalon kolitin dhe diarrenë.

– Ndihmon në trajtimin e ulçërave në stomak dhe zorrë.

– Bima përdoret gjithashtu për sëmundjen e trashëguar të quajtur “Ethe familjare mesdhetare” (FMF-Familial Mediterranean Fever).

Shënim!

– Bima është e sigurtë në përdorim dhe këshillohet të merret nga fëmijët dhe gjatë shtatzanisë për forcimin e kockave.

– Ekstrakti i bimës përdoret në disa nga formulat e produkteve tona për sëmundje të caktuara.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook