Autofagia kardiake

Published On: December 23rd, 2022Categories: Zemra dhe Gjaku0 Comments on Autofagia kardiake

Autofagia kardiake; Kurimi i qelizave të dëmtuara të Zemrës

 

A e dini se çdo 36 sekonda vdes dikush nga sëmundje kardiovaskulare? Ju nuk do të donit të ishit një prej tyre. Zemra është një organ shumë i rëndësishëm që punon gjatë gjithë kohës, duke rrahur çdo sekondë të jetës tuaj për t’ju mbajtur të shëndetshëm dhe gjallë. Sidoqoftë, zemra nuk mund të qëndrojë e shëndetshme pa një ndihmë. Ajo ka nevojë për mbështetjen tuaj për të funksionuar në mënyrë optimale dhe për të mbështetur shëndetin tuaj. Këtu hyn autofagia kardiake: një mënyrë për të riparuar shëndetin e dëmtuar të zemrës tuaj dhe për të mbështetur shëndetin tuaj të përgjithshëm.

Në këtë artikull do të diskutojmë rëndësinë e shëndetit të zemrës. Do të kuptoni se si qelizat kardiake mund të dëmtohen dhe do të mësoni se çfarë është autofagia kardiake dhe rëndësia e krijimit të mitokondrive kardiake elastike. Më pas do të flasim për strategjitë kryesore për të promovuar autofaginë kardiake për të mbështetur shëndetin dhe mirëqenien tonë.

Rëndësia e shëndetit të zemrës

Shëndeti i zemrës i referohet shëndetit kardiovaskular ose të zemrës. Zemra është një nga organet më të rëndësishme dhe qendra e sistemit të qarkullimit të gjakut. Siç shpjegon Instituti Kombëtar i Shëndetit (NIH), Instituti Kombëtar i Mushkërive, Gjakut dhe Zemrës, sistemi i qarkullimit të gjakut është i përbërë nga një rrjet i enëve të gjakut, të tilla si kapilarët, venat dhe arteriet që mbartin gjak të plotë me oksigjen dhe lëndë ushqyese në organe që të mundësojnë funksionim të shëndetshëm. Zemra punon pa ndërprerje. Është duke rrahur gjatë gjithë ditës, çdo minutë të ditës, për t’u siguruar që sasia e duhur e gjakut po rrjedh nëpër sistemin tuaj me një shpejtësi të shëndetshme për të mbajtur sistemet e trupit të shëndetshëm dhe funksional.

Shëndeti kardiak është qartë i rëndësishëm. Nëse ka ndonjë problem, zemra do ta ketë më të vështirë për të pompuar gjak. Nëse zemra përjeton vështirësi në pompimin e gjakut, kjo mund të ndikojë në të gjithë trupin. Yndyra, kolesteroli, kalciumi dhe substancat e tjera mund të krijojnë pllaka në arteriet koronare duke kufizuar rrjedhën e gjakut dhe duke rritur rrezikun e sulmeve në zemër, goditjeve në tru dhe vdekjes kardiake.

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), sëmundja e zemrës është shkaku kryesor i vdekjes në Shtetet e Bashkuara duke vrarë një person çdo 36 sekonda dhe 655,000 njerëz në vit. Është e qartë se shëndeti kardiak është i rëndësishëm dhe i panegociueshëm, nëse doni të bëni një jetë të shëndetshme dhe të gjatë.

Si dëmtohen qelizat kardiake

Dëmtimi i qelizave të zemrës dhe i zemrës, si dhe dëmtimi i sistemit të qarkullimit të gjakut ndalon një rrezik të madh shëndetësor dhe është një shkak kryesor i vdekjes dhe paaftësisë në botë. Kardiomiocitet janë qelizat e zemrës ose muskujve të zemrës.

Dëmtimi i qelizave kardiake mund të ndodhë për shkak të hipertensionit ose presionit të lartë të gjakut, sëmundjes së arterieve koronare, e cila çon në joefikasitet kronik të furnizimit me gjak, ose një sulmi në zemër, i cili është një mbyllje e papritur e një ene gjaku që dërgon oksigjenin në zemër.

Ekzistojnë një larmi faktorësh dietetikë, mënyra jetese, shëndetësore dhe mjedisore që mund të rrisin rrezikun e dëmtimit të qelizave kardiake dhe problemeve të shëndetit kardiak, duke përfshirë obezitetin, mosfunksionimin mitokondrial, nivelet e larta të stresit oksidativ, inflamacionin kronik, rezistencën ndaj insulinës, diabetin, dietën jo të shëndetshme, mënyrën e jetesës së ulur, pirjen e duhanit, historinë familjare të sëmundjes së zemrës dhe pirjen e alkoolit.

Çfarë është autofagia kardiake

Për të mësuar se si të mbroni qelizat kardiake, duhet së pari të kuptoni autofaginë kardiake. Fjala autofagia vjen nga ‘auto-phlegein’, një fjalë greke për ‘vetë-ngrënie’. Autofagia, ose vetë-ngrënia, i referohet procesit të riciklimit qelizor në trupin tonë. Gjatë këtij procesi, një qelizë vetë metabolizon përbërës të ndryshëm në mënyrë që t’i ripërdorë ato dhe të krijojë struktura qelizore të reja dhe të shëndetshme.

Qelizat tona, përfshirë qelizat kardiake, kanë një numër përbërësish të rëndësishëm të quajtur organele që veprojnë si organe në trupin tonë. Kur trupi është i ekspozuar ndaj stresuesve, siç është privimi i lëndëve ushqyese, qelizat krijojnë fagofor, i cili është një strukturë me dy membrana. Kjo është një strukturë shumë fleksibël që është në gjendje të rrethojë përbërësit qelizorë dhe t’i çojë në lizozomet, të cilat janë organele unike që mund të shkatërrojnë përbërës të veçantë duke lëshuar enzima degraduese mbi to.

Homeostaza kardiake e autofagisë

Qëllimi i trupit është gjithmonë homeostaza dhe ekuilibri, i cili është i domosdoshëm ose i shëndetshëm. Një nga forcat kryesore lëvizëse të autofagisë është stresi qelizor. Privimi i lëndëve ushqyese nga agjërimi, privimi i glukozës nga një dietë me pak karbohidrate dhe ushtrimet fizike janë shembuj të shkëlqyeshëm të këtij stresi drejtues të autofagisë.

Kur ndodh një stres i tillë, trupi përgatitet për mbijetesë. Për të mbijetuar, trupi ka nevojë për qeliza të shëndetshme. Kështu që vazhdon të shkatërrojë qelizat e dëmtuara dhe të vjetra dhe organelet qelizore për të lejuar hapësirë ​​për krijimin e qelizave të reja dhe të shëndetshme për një efikasitet më të mirë të energjisë, mbijetesë dhe shëndet.

Autofagia është shumë e rëndësishme për shëndetin tonë të përgjithshëm dhe autofagia kardiake është e dobishme për shëndetin e zemrës. Sipas një përmbledhje shkencore të vitit 2012 të botuar në Heart Failure Revieë, autofagia luan një rol të madh në shëndetin e zemrës, përfshirë këtu edhe vendosjen e kardioprotektimit, hipertrofisë dhe insuficiencës kardiake.

Sipas një studimi tjetër të vitit 2012 të botuar në Journal of Cardiovascular Pharmacology, autofagia kardiake mund të përmirësojë tolerancën e zemrës ndaj ishemisë së miokardit, e cila ndodh kur rrjedha e gjakut në zemër zvogëlohet dhe ul aftësinë e zemrës për të marrë oksigjen të mjaftueshëm. Një studim i vitit 2018, në Studimin e Qarkullimit, tregoi se ndërsa plakemi, autofagia kardiake zvogëlohet dhe kjo rrit trashjen e matricës jashtëqelizore dhe rezulton në mosfunksionim të endotelit.

Ndërsa ne e dimë që autofagia kardiake është shumë e rëndësishme për procesin e shërimit, shumë autofagi mund të jetë problematike gjithashtu.

Mitofagia kardiake

Nëse ka një gjë që të gjithë kemi mësuar në klasën e biologjisë është se mitokondritë janë fuqia e qelizave tona. Ato janë qeliza të specializuara që gjenden në secilën qelizë të trupit, përveç qelizave të kuqe të gjakut. Mitokondriet kardiake gjenden në qelizat kardiake.

Mitokondria është përgjegjëse për gjenerimin e rreth 90 përqind të energjisë qelizore në formën e adenozinës së trifosfatit (ATP). Ato gjithashtu ndihmojnë funksionet metabolike. Mitokondria ndodhet në përqendrime të ndryshme në indet e ndryshme në të gjithë trupin, duke shërbyer për qëllime të ndryshme. Mitokondria kardiake është përgjegjëse për shëndetin dhe funksionimin e zemrës.

Mitokondria Kardiake Elastike

Ekziston një lidhje midis performancës dhe funksionimit të mitokondrisë dhe rrezikut të zhvillimit të një sëmundjeje. Mitokondria dëmtohet nga stresi oksidativ i shkaktuar metabolikisht. Anomalitë mitokondriale përfshijnë aktivitetin e zinxhirit të transportit të elektroneve mitokondriale, formimin e shtuar të specieve reaktive të oksigjenit, përdorimin e substratit metabolik të zhvendosur, dinamikën aberrante të mitokondrisë dhe homeostazën e joneve të ndryshuar.

Kritiologjia e Vlerësimeve të Natyrës ka botuar një seri artikujsh se sa e rëndësishme është të synosh autofaginë mitokondriale, e cila quhet “mitofagia” si një mjet për të përmirësuar funksionimin e indeve të zemrës dhe enëve të gjakut dhe shëndetin kardiovaskular.

Stresi kronik është një faktor kryesor rreziku për çështjet shëndetësore dhe zhvillimin e sëmundjeve kronike të lidhura me stresin. Sëmundja e zemrës është një prej tyre. Sipas librit Stres Resilience botuar nga Academic Press, përmirësimi i funksionit mitokondrial mund të jetë i dobishëm për përmirësimin e rezistencës ndaj stresit. Sipas një studimi të vitit 2016 të botuar në Impact Journal on Aging, ushtrimet aerobike mund të përmirësojnë qëndrueshmërinë kardiake mitokondriale dhe shëndetin e zemrës.

Ekzistojnë një larmi mënyrash të tjera me të cilat mund të përmirësoni rezistencën kardiake mitokondriale.

Strategjitë kryesore për të promovuar autofaginë kardiake

Nëse doni të promovoni autofaginë kardiake për shëndetin e zemrës, ekzistojnë një larmi strategjish të thjeshta që mund të ndiqni.

– Konsumoni Ushqime të Dendura në Lëndë Ushqyese

Ushqimi i një diete inflamatore, jo të shëndetshme mund të rrezikojë seriozisht shëndetin tuaj kardiak dhe të përgjithshëm. Ne rekomandojmë që të hiqni të gjithë sheqerin e rafinuar, vajrat e rafinuar, ushqimet e përpunuara, ushqimet e skuqura thellë, ushqimet e shpejta dhe përbërësit artificialë nga dieta juaj, dhe të konsumoni ushqime të dendura në lëndë ushqyese.

Konsumoni një dietë të dendur në lëndë ushqyese, anti-inflamatore, me pak karbohidrate, të pasur me zarzavate, perime, fruta me indeks të glikemisë së ulët, barishte, erëza, ushqime të thartuara, yndyrna të shëndetshme, të tilla si vaj i ullirit, i kokosit, avokados, dhe gjalpi organik dhe ghee, si dhe proteina të pastra, të tilla si viçi i ushqyer me bar, shpendë dhe vezë të rritura në kullota, peshq të egër dhe gjah të egër.

– Agjërimi

Agjërimi ka një numër përfitimesh shëndetësore, duke përfshirë rritjen e autofagisë, përmirësimin e riparimit gjenetik, përmirësimin e ndjeshmërisë së insulinës, përmirësimin e rregullimit imunitar dhe një rrezik më të ulët të sëmundjes. Është gjithashtu i shkëlqyeshëm për shëndetin e zemrës.

Sipas një përmbledhjeje të vitit 2019 të botuar në Journal of American Heart Association, agjërimi me ndërprerje mund të ndihmojë për të kthyer kardiomiopatinë e përparuar. Punimi diskutoi se agjërimi me ndërprerje ka përfitime mbrojtëse të qelizave. Mund të zvogëlojë presionin e lartë të gjakut, hipertrofinë kardiake të shkaktuar nga plakja dhe gjendje të tjera kardiovaskulare, të ndihmojë kundër rezistencës ndaj insulinës dhe mund të ndihmojë kundër kardiomiopatisë gjithashtu.

– Mbani Stresin nën Kontroll

Stresi kronik është një faktor kryesor kontribues në inflamacion, dhimbje dhe sëmundje. Sipas një studimi të vitit 2008 të botuar në Revistën e Kolegjit Amerikan të Kardiologjisë, stresuesit psikologjikë, përfshirë humbjen e punës, vështirësitë e kujdesit dhe lumturisë martesore vendosin stresin kryesor të shëndetit të zemrës dhe mund të kontribuojnë në çështje të shëndetit të zemrës, dhe madje mund të shkaktojnë çështje dhe ngjarje serioze përfshirë isheminë e miokardit, infarktin e miokardit, anomalitë e lëvizjes dhe vdekjen.

Mbajtja nën kontroll e niveleve të stresit është qartë e rëndësishme për shëndetin e zemrës. Ulni ngjarjet, aktivitetet dhe situatat që ju stresojnë. Mësoni më mirë mekanizmat e përballimit për tu përballur më mirë me stresin. Praktikoni frymëmarrjen, lutjen, vëmendjen, meditimin, ditarin, tokën dhe të qeshurit për të ulur nivelet e stresit. Kaloni kohë me njerëz ngritës dhe mbështetës. Kaloni kohë në natyrë.

– I jepni përparësi Gjumit Rivendosës

Bërja e gjumit të rregullt restaurues është thelbësore për shëndetin kardiak dhe të përgjithshëm. Gjumi i dobët ose jo i mjaftueshëm mund të kontribuojë në stres, të rrisë inflamacionin dhe të rrisë rrezikun e sëmundjes. Sipas një studimi të vitit 2020 në Journal of American College of Cardiology, gjumi i parregullt mund të rrisë rrezikun për çështje kardiake.

Sigurohuni që të bëni 7 deri në 9 orë gjumë restaurues çdo natë. Mbështetni ritmet natyrore cirkadiane duke shkuar në shtrat dhe duke u zgjuar në të njëjtën kohë. Sigurohuni që shtrati dhe jastëku juaj janë të rehatshëm dhe dhoma juaj e gjumit është një vend i shenjtë paqësor. Shmangni ushqimin, kafeinën, stresin dhe elektronikën disa orë para gjumit. Zhvilloni një rutinë gjatë natës dhe angazhohuni në aktivitete relaksuese që ju shplodhin. Gëlltitja e çajit bimor, shtrirja, leximi, meditimi, frymëmarrja, lutja dhe ditari janë ide të shkëlqyera për mbrëmjen.

– Lëvizja dhe Ushtrimi i Rregullt

Lëvizja dhe ushtrimet e rregullta janë të rëndësishme për shëndetin dhe mirëqenien, përfshirë shëndetin e zemrës. Ushtrimet e rregullta shoqërohen me presion të ulët të gjakut, ndjeshmëri më të lartë të insulinës, rrezik më të ulët të çështjeve të shëndetit kardiovaskular dhe rrezik më të ulët të vdekjes kardiake.

Lëvizja e trupit rregullisht është e rëndësishme. Filloni ditën me shtrirje të lehtë ose një shëtitje të shkurtër. Merrni një shëtitje në drekë. Shtriquni rregullisht gjatë gjithë ditës. Bëni disa lëvizje të lehta në mbrëmje, të tilla si shtrirje ose ecje. Merrni shkallët, parkoni larg dyqanit ushqimor dhe ecni në këmbë, ecni ose ngisni biçikletën në vend që të vozitni me makinë distanca të shkurtra, luani me fëmijët tuaj për të shtuar lëvizje të tjera të thjeshta në ditën tuaj. Ushtrohuni të paktën dy ditë në javë dhe deri në pesë ditë në javë për 20 deri në 30 minuta çdo ditë.

– Përdorni terapinë e nxehtësisë

Terapia e nxehtësisë është një mënyrë e shkëlqyeshme për të aktivizuar autofaginë kardiake. Sipas një studimi të vitit 2018 të botuar në Journal of Molekular Sciences, goditja e nxehtësisë është e shkëlqyeshme për autofaginë. Përjetimi i nxehtësisë për një periudhë të shkurtër kohe mund të aktivizojë autofaginë duke vendosur stresues të mëdhenj në trup përmes ndryshimit ekstrem të temperaturës. Trupi do të dëshirojë të kthehet shpejt në homeostazë që mund të mbështesë autofaginë dhe të përmirësojë shëndetin.

Për të provuar përfitimet e terapisë së nxehtësisë, rekomandohet që të përdorni rregullisht një sauna infra të kuqe.

– Përdorni terapinë e të ftohtit

Ashtu si terapia e nxehtësisë, terapia e ftohjes është gjithashtu e shkëlqyeshme për autofaginë kardiake. Sipas një studimi të vitit 2017 të botuar në Neural Regeneration Research, ekspozimi ndaj të ftohtit shkakton autofagi. Përjetimi i të ftohtit për një periudhë të shkurtër kohe mund të aktivizojë autofaginë duke vendosur stresues të papritur në trup përmes ndryshimit ekstrem të temperaturës. Trupi do të dëshirojë të kthehet në ekuilibër homeostazë e cila mbështet autofaginë.

Për të provuar përfitimet e terapisë së ftohtë, rekomandojmë që të bëni dushe të ftohtë, banjot e akullit ose të hidheni në një pishinë të ftohtë.

– Përdorni bimë që përmirësojnë autofaginë

Për të mbështetur më tej autofaginë kardiake dhe rezistencën kardiake, përdorni barëra që rrisin autofaginë, ku përbërësit më të mirë do t’i gjenit në produktin bimor “Cardiagreen”

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook