A ia vlen të rrezikohet një Kolonoskopi?

A ia vlen të rrezikohet një Kolonoskopi?

 

Njohja e rrezikut të mundshëm për zhvillimin e kancerit mund t’ju ndihmojë të peshoni rreziqet kundrejt përfitimeve të testeve të ndryshme për situatën tuaj.

Një nga testet e shqyrtimit që zakonisht përshkruhet për të përjashtuar kancerin kolorektal është një kolonoskopi.

Kanceri kolorektal mund të fillojë në zorrën e trashë ose në rektum, por të dy llojet janë grupuar së bashku pasi kanë thuajse të njëjtat karakteristika.

Sipas Aleancës së Kancerit Kolorektal, shkalla e mbijetesës pesëvjeçare është rritur. Njohja e faktorëve tuaj të rrezikut dhe ndryshimi i stilit të jetesës për të parandaluar zhvillimin e kancerit kolorektal janë jetike.

Në shumë raste, kolonoskopitë rutinë janë të panevojshme

Udhëzimet praktike të vitit 2019 të publikuara në The BMJ rekomandojnë që mjekët të përdorin një mjet për të vlerësuar rrezikun e mundshëm të një individi për zhvillimin e kancerit kolorektal në 15 vitet e ardhshme. Ekipi rekomandon që vetëm ata që kanë një rrezik prej 3% ose më shumë duhet t’i nënshtrohen testeve të shqyrtimit.

Udhëzimet aktuale rekomandojnë ekzaminimin për të gjithë mbi moshën 50 vjeç, pa marrë parasysh rrezikun e tyre individual. Në moshën 50 vjeç, kjo është zakonisht më pak se 3%. Paneli ndërkombëtar shqyrtoi provat shkencore dhe të dhënat kërkimore për të vlerësuar rreziqet kundrejt përfitimeve të kolonoskopisë.

Ata zbuluan se rekomandimet e tyre mund të zbatoheshin me saktësi për njerëzit e shëndetshëm nga 50 deri në 79 vjeç, të cilët prisnin të jetonin edhe 15 vjet të tjera. Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve rekomandojnë ekzaminimin e kancerit kolorektal për ata mbi 50 vjeç.

Përveç pyetjes nëse kontrolli bëri një ndryshim në rezultatet shëndetësore, ekipi iniciativ i BMJ u përpoq gjithashtu të diferenconte llojin e testimit që përdoret më mirë për të kontrolluar kancerin kolorektal. Ata rekomanduan që ata me një rrezik 3% ose më shumë gjatë 15 viteve në vijim mund të zgjedhë një nga katër opsionet e shqyrtimit.

I pari ishte një test imunokimik fekal (FIT) i bërë çdo vit, ose çdo dy vjet në varësi të faktorëve të tyre të rrezikut. Pacientët mund të zgjedhin gjithashtu një sigmoidoskopi të vetme ose, rekomandimi më i dobët nga ekipi, një kolonoskopi të vetme.

Mundësia e kancerit në krahasim me rreziqet e shqyrtimit

Nga ekzaminimi i provave, ekipi besoi se një FIT, sigmoidoskopia ose kolonoskopia vjetore mund të zvogëlojë incidencën e kancerit ndërsa një FIT çdo dy vjet mund të mos ketë efekt në incidencën mbi 15 vjet. Ata shkruan:

“Bazuar në përfitimet, dëmet dhe barrën e shqyrtimit, paneli nxori përfundimin se shumica e individëve të informuar me një rrezik 15-vjeçar të kancerit kolorektal prej 3% ose më të lartë kanë të ngjarë të zgjedhin depistim, dhe shumica e individëve me një rrezik nën 3% ka të ngjarë të refuzojë ekzaminimin. Duke pasur parasysh vlerat dhe preferencat e ndryshme, kujdesi optimal do të kërkojë vendimmarrje të përbashkët.”

Ekipi përcaktoi se rreziqet që lidhen me ekzaminimin e kancerit kolorektal tejkalonin përfitimet në shumë raste. Për shembull, rreziku i vdekjes nga një kolonoskopi nga një burim ishte 1 në 16,318 procedura të vlerësuara. Në të njëjtën analizë, studiuesit zbuluan gjithashtu se 82 vuanin nga komplikime serioze.

Kolonoskopitë nuk janë pa rrezik

Megjithëse një kolonoskopi supozohet të ndihmojë në gjetjen e rritjes së hershme të tumorit, një studim raportoi një shkallë prej 17% të diagnozës së humbur. Rreziqe të tjera që lidhen me një kolonoskopi përfshijnë përkeqësimin e modeleve të jashtëqitjes dhe kontributin në rritjen e polipeve ose tumoreve kolorektal.

Perforimi i zorrës së trashë gjatë ekzaminimit ka një incidencë prej 0.2% deri në 5% dhe njihet gjerësisht si një ndërlikim serioz i shoqëruar me një shkallë të lartë të sëmundshmërisë dhe vdekshmërisë. Rreziku i perforimit rritet me moshën e pacientit dhe praninë e dy ose më shumë kushte të tjera shëndetësore. Një studim tregoi se 51 njerëz, zorra e të cilëve ishte shpuar gjatë kolonoskopisë, vdiqën brenda 14 ditëve.

Disbioza mund të ndodhë pas përdorimit të laksativëve të ashpër për t’u përgatitur për një kolonoskopi. Një studim i publikuar në Cell sugjeroi që edhe një kurs afatshkurtër i përdorimit të laksativit mund të shkaktojë një përgjigje imune. Hulumtimi në një model kafshësh zbuloi se trajtimi eliminoi një familje të baktereve të dobishme të zorrëve dhe lejoi një tjetër të lulëzonte. Edhe dy javë pas përfundimit të laksativëve, bakteret treguan diversitet të reduktuar.

Shumë ekspertë pajtohen që duhet të zgjidhni nivelin më të lehtë të qetësimit të mundshëm, ose aspak, pasi anestezia e plotë rrit rreziqet. Ata që kanë apnea të gjumit, janë obezë, kanë presion të lartë të gjakut ose diabet janë në rrezik të shtuar nga anestezia.

Studiuesit që kryen një studim gjetën një rrezik në rritje të pneumonisë së aspirimit. Një tjetër u përpoq të përcaktonte nëse procedura mund të përfundonte me sukses pa asnjë qetësues. Pacientëve iu dha mundësia për t’iu nënshtruar një kolonoskopie pa premedikacion dhe më pas u vlerësuan menjëherë pas procedurës, dy dhe pesë ditë më vonë.

Studiuesit pyetën për ashpërsinë e dhimbjes dhe gatishmërinë për të shqyrtuar përsëri procedurën pa qetësim. Kur u pyetën, vetëm 5% nuk ​​përjetuan dhimbje; 41% kishin dhimbje të lehta; 34% raportuan dhimbje të moderuar dhe 20% thanë se përjetuan dhimbje të forta. Megjithatë, pavarësisht nga niveli i dhimbjes së përjetuar, 73% ishin të gatshëm ta përsërisnin atë pa qetësim dhe vetëm 18% thanë se do të kërkonin qetësim herën tjetër.

Ndotja e pajisjeve, një tjetër rrezik i kolonoskopisë

Një rrezik real për t’iu nënshtruar një endoskopie të çdo natyre është mundësia e sterilizimit jo të duhur të fushës fleksibël. Një çështje është pamundësia për të pastruar plotësisht pjesën e brendshme të fushës.

Gjatë ekzaminimit, mjeku mund të mos jetë në gjendje të shohë objektin dhe është i pasuksesshëm në përpjekjen për ta shpëlarë atë duke përdorur kanalin e ajrit/ujit pasi është i bllokuar me inde njerëzore nga një ekzaminim i kaluar.

Meqenëse endoskopët kanë pajisje të ndjeshme të bashkangjitura, ato nuk mund të sterilizohen me nxehtësi. Fatkeqësisht, prodhuesit nuk kanë prodhuar një fushë me aftësinë për t’u sterilizuar me nxehtësi.

Këto mjete të shtrenjta nuk janë të disponueshme, por kërkojnë sterilizim ndërmjet çdo pacienti. Por, gjatë testimit, kjo e ka komplikuar procesin pasi nuk shpërndan indin në endoskop, por përkundrazi e ruan atë.

Kur mjetet e mprehta të biopsisë kalojnë nëpër tub, materiali i pacientit nga testimi i kaluar gërvishtet dhe mund të bartet në trupin e pacientit tjetër. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të gjesh një klinikë ose spital që përdor acid peracetik për të sterilizuar plotësisht pajisjet duke tretur proteinat që gjenden në endoskopët fleksibël. Përpara se të caktoni ndonjë ekzaminim endoskopik telefononi për të pyetur se si sterilizohet pajisja ndërmjet pacientëve.

Përshtatni zgjedhjet e stilit të jetesës për të zvogëluar rrezikun e kancerit të zorrës së trashë

Ashtu si shumë lloje të tjera të kancerit, kanceri kolorektal shpesh është i parandalueshëm. Hulumtimet sugjerojnë se vetëm 5% deri në 10% e të gjitha rasteve të kancerit janë për shkak të defekteve gjenetike, ndërsa pjesa tjetër janë të lidhura me faktorë mjedisorë dhe të stilit të jetesës. Një e treta e kancereve më të diagnostikuar mund të parandalohen vetëm nëpërmjet dietës dhe ushqimit, d.m.th. me shumë fruta dhe perime të freskëta.

Shkalla në të cilën dieta kontribuon në vdekjen nga kanceri ndryshon sipas llojit të kancerit, për të cilin studiuesit zbulojnë se lidhet deri në 70% në rastin e kancerit kolorektal. Për shembull, ekspozimi afatgjatë ndaj ujit të pijshëm të klorur mund të rrisë rrezikun e leucemisë, kancerit kolorektal dhe kancerit të fshikëzës.

Ka disa strategji që mund të përdorni për të ulur rrezikun e zhvillimit të kësaj sëmundjeje potencialisht vdekjeprurëse, për të cilat mund të mësoni më shumë këtu.

Bimët e Shkretëtirës në mbështetje të pacientëve me Kancer të Zorrës Trashë dhe Rektumit


Trupi i njeriut është krijuar për ta kapërcyer kancerin. Ai është i pajisur me sistem imunitar të fuqishëm dhe sistemin e mbrojtjes intracellulare anti-oxidante. Krijuesi ynë nuk ka zbritur ndonjë sëmundje në Tokë, veçse ka krijuar edhe ilaç për të.

Një nga sfidat me kancerin është se ai nuk është pushtues i jashtëm që vjen për të bërë kërdi. Në vend të kësaj, janë qelizat tona që nuk ndjekin më udhëzimin kryesor për funksionimin e duhur, rritjen e qelizave dhe ciklin e jetës / vdekjes qelizore. Është zhvillimi i qelizave mashtruese që egoistikisht vendosin të grumbullojnë lëndë të para dhe nuk dëgjojnë më rregullat dhe rregulloret e vendosura nga organet e inteligjencës së lindur, të krijuar nga Zoti.

Kontrolli master i trupit e njeh pamjen e madhe të asaj që është më e mira për mbijetesën afatshkurtër dhe potencialin afatgjatë. Ky kontroll duhet ta mbajë pjesën tjetër të trupit në mënyrë të vazhdueshme të informuar dhe në përputhje me këtë skemë të madhe. Ky proces komunikimi zhvillohet përmes sistemit neuro-endo-imun. Kjo do të thotë që trupi komunikon me veten përmes sistemit nervor, sistemit hormonal dhe sistemit imunitar.

Për të stimuluar dhe fuqizuar sistemet mbrojtëse dhe luftuese të trupit, për asgjësimin e qelizave kancerore burimore dhe metastazike, dhe për përkrahjen e shëndetit të pacientëve, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka identifikuar bimët e egra shkretinore më të fuqishme, të kombinuara në lloj dhe sasi, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacientëve me lloje të ndryshme të Kancerit të Zorrës Trashë dhe Rektumit, që i gjeni më poshtë.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook