Shkaqet dhe simptomat e dëmtimit të Nervave

Shkaqet dhe simptomat e dëmtimit të Nervave

 

Sistemi nervor ndikon në punën e gjithçkaje në trup, nga rregullimi i procesit të frymëmarrjes në lëvizjen e muskujve, por çka ndodh nëse dëmtohen nervat? Cilat janë arsyet për këtë?

Shkaqet dhe simptomat e dëmtimit të nervave

Për shkak të rëndësisë së nervave në trup, dëmi do të ndikojë në rrugën e jetës dhe rutinës tuaj të përditshme, dhe për të mësuar gjërat më të rëndësishme që lidhen me të, ne duhet të dimë së pari se cilat janë nervat?

Përcaktimi i llojeve të Nervave

Nervat janë definuar si një grup i neuroneve, të cilat luajnë një rol themelor në trup dhe përcjellin mesazhe të ndryshme.

Nervat ndahen në tri lloje kryesore:

  • Nervat Autonome: Kontrollojnë aktivitetet e pavullnetshme të trupit, të tilla si rrahjet e zemrës, presionin e gjakut, tretjen dhe rregullimin e temperaturës.
  • Nervat Motorike: Kontrollojnë lëvizjet duke kaluar informacion nga truri dhe palca kurrizore tek muskujt në të gjithë trupin.
  • Nervat Shqisore: Këto lloj nervash janë përgjegjëse për organizimin e informacionit që vjen nga lëkura dhe muskujt në palcën kurrizore dhe tru, me qëllim përkthimin e mëvonshëm në ndjenja të ndryshme si dhimbja.

Simptomat e dëmtimit të nervit

Dëmtimi nervor shoqërohet me shumë simptoma, varësisht nga lloji dhe vendndodhja e nervit të prekur, të cilat përfshijnë:

  1. Dëmtimi i nervave Autonome

Dëmtimi i këtij lloji të nervit çon në simptomat e mëposhtme:

– Pamundësia për të ndjerë dhimbje në gjoks si sulmi në zemër.

– Djersitje e tepruar, ose mungesë e djersitjes.

– Marramendje.

– Goja dhe sytë e thatë.

– Kapsllëk.

– Dëmtimi i fshikëzës.

– Çrregullime seksuale.

  1. Dëmtimi i nervave motorikë

Këto përfshijnë:

– Dobësi e përgjithshme

– Atrofi muskulare

– Ndjesi shpimi gjilpërash

– Paralizë.

  1. Dëmtime të nervave shqisore

Dëmtimi i këtij lloji të nervit çon në simptomat e mëposhtme:

– Dhimbje në pjesë të ndryshme të trupit

– Ndjeshmëri

– Mpirje

– Ndjenja e djegies në zona të ndryshme të trupit

– Probleme në ndërgjegjësimin e situatës për të plagosurit.

Shkaqet e dëmtimit të nervave

Duke identifikuar simptomat që lidhen me dëmtimin e nervit, është e rëndësishme të njihni arsyet për këtë:

Sëmundjet Autoimune dhe Gjenetike: Shumë nga këto sëmundje mund të shkaktojnë dëme në nervat e ndryshëm të trupit, të tilla si MSLupusALS, PC, DM, etj.

– Kanceri: Incidenca e disa kancereve do të ndikojë në punën e nervave, dhe jo vetëm, por edhe trajtime të ndryshme, të tilla si kimioterapia dhe rrezatimi mund të dëmtojnë të tre llojet kryesore të nervave.

– Goditja: Çdo goditje apo tronditje që ndodh në afërsi të nervave mund të shkaktojë dëme në to, të tilla si një aksident me makinë ose presion mbi nervat në zonën e qafës.

– Diabeti: Më shumë se 70% e pacientëve me diabet vuajnë nga dëmtime të nervave, një ndërlikim serioz i lidhur me sëmundjen.

– Disa ilaçe kimike: Disa substanca që hyjnë në trup nëpërmjet ilaçeve kimike kontribuojnë në dëmtimin e nervave, veçanërisht ato që kanë për qëllim trajtimin e AIDS, HIV, Kancer, etj.

– Mungesa e disa vitaminave: të tilla si vitamina B6 dhe B12.

– Imuniteti i dobët.

– Duhanpirja dhe alkooli.

– Sëmundjet e mëlçisë dhe veshkave.

– Tensioni i lartë i gjakut dhe sëmundje të sistemit nervor.

– Gjenetika.

Si të trajtoni dëmtimin e nervave

– Aktivizohuni.

– Flini në kohën e aktivizimit të gjendrrës pineale.

– Flini mjaftueshëm; Shumica e njerëzve kanë nevojë për 6 – 8 orë gjumë çdo natë për të qenë aktiv dhe të shplodhur gjatë ditës.

– Kujdesuni që në pjatën tuaj të mos mungojnë drithërat e plotë, frutat dhe perimet, peshku dhe arrat.

– Përmbajuni një diete të pasur me kompleksin e vitaminës B.

– Në disa raste është e vështirë të trajtohet plotësisht dëmtimi nervor, por ka barna me përbërje bimore që punojnë për t’i kuruar ato në mënyrë totale.

– Mënyra e parë për të trajtuar dëmin nervor është zbulimi i shkakut.

– Mënyra më e mirë e trajtimit nervor është trajtimi në mënyrë natyrale dhe duke jetuar një mënyrë jetese të shëndetëshme.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook