Paraliza Cerebrale; Çfarë është dhe si trajtohet

Paraliza Cerebrale; Çfarë është dhe si trajtohet

 

Paraliza cerebrale është një grup çrregullimesh që prekin lëvizjen dhe tonin ose qëndrimin e muskujve. Shkaktohet nga dëmtimi që ndodh në trurin e papjekur, në zhvillim, më shpesh para lindjes.

Shenjat dhe simptomat shfaqen gjatë foshnjërisë ose viteve parashkollore. Në përgjithësi, paraliza cerebrale shkakton lëvizje të dëmtuara të shoqëruara me reflekse të ekzagjeruara, lëshim ose spasticitet të gjymtyrëve dhe trungut, qëndrim të pazakontë, lëvizje të pavullnetshme, ecje të paqëndrueshme ose ndonjë kombinim të këtyre.

Njerëzit me paralizë cerebrale mund të kenë probleme me gëlltitjen dhe zakonisht kanë çekuilibër të muskujve të syrit, në të cilin sytë nuk përqendrohen në të njëjtin objekt. Ata gjithashtu mund të kenë një gamë të reduktuar të lëvizjes në nyje të ndryshme të trupit të tyre për shkak të ngurtësimit të muskujve.

Shkaku i paralizës cerebrale dhe efekti i saj në funksion ndryshojnë shumë. Disa njerëz me paralizë cerebrale mund të ecin; të tjerët kanë nevojë për ndihmë. Disa njerëz kanë aftësi të kufizuara intelektuale, por të tjerët jo. Mund të jenë gjithashtu të pranishme epilepsia, verbëria ose shurdhimi. Paraliza cerebrale është një çrregullim i përjetshëm, por trajtimet mund të ndihmojnë në përmirësimin e funksionit.

Simptomat

Shenjat dhe simptomat e paralizës cerebrale mund të ndryshojnë shumë nga personi në person. Paraliza cerebrale mund të prekë të gjithë trupin, ose mund të kufizohet kryesisht në një ose dy gjymtyrë, ose në njërën anë të trupit. Në përgjithësi, shenjat dhe simptomat përfshijnë probleme me lëvizjen dhe koordinimin, të folurit dhe të ngrënit, zhvillimin dhe probleme të tjera.

 • Lëvizja dhe koordinimi
 • Muskujt e ngurtësuar dhe reflekset e ekzagjeruara (spasticiteti), çrregullimi më i zakonshëm i lëvizjes
 • Ndryshime në tonin e muskujve, si p.sh. të qenit shumë i ngurtë ose shumë i flokuar
 • Muskujt e ngurtësuar me reflekse normale (ngurtësi)
 • Mungesa e ekuilibrit dhe koordinimit të muskujve (ataksi)
 • Dridhje ose lëvizje të pavullnetshme
 • Lëvizje të ngadalta, shtrënguese
 • Favorizimi i njërës anë të trupit
 • Vështirësi në ecje, si p.sh. ecja me gishta, një ecje e kërrusur, një ecje si gërshërë me gjunjë të kryqëzuar, një ecje e gjerë ose një ecje asimetrike
 • Të folurit dhe të ngrënit
 • Vonesa në zhvillimin e të folurit
 • Vështirësi në të folur
 • Vështirësi me thithjen, përtypjen ose ngrënien
 • Derdhje e tepërt ose probleme me gëlltitjen
 • Zhvillimi
 • Vonesa në arritjen e piketave të aftësive motorike, të tilla si ulja në këmbë ose zvarritja
 • Vështirësitë në të nxënë
 • Aftësi të kufizuara intelektuale
 • Rritja e vonuar, duke rezultuar në madhësi më të vogël se sa pritej
 • Probleme të tjera

Dëmtimi i trurit mund të kontribuojë në probleme të tjera neurologjike, të tilla si:

 • Konvulsione (epilepsi)
 • Vështirësi në dëgjim
 • Probleme me shikimin dhe lëvizje jonormale të syve
 • Prekje jonormale ose ndjesi dhimbjeje
 • Problemet e fshikëzës dhe zorrëve, duke përfshirë kapsllëkun dhe mosmbajtjen e urinës
 • Kushtet e shëndetit mendor, të tilla si çrregullimet emocionale dhe problemet e sjelljes.

Çrregullimi i trurit që shkakton paralizën cerebrale nuk ndryshon me kalimin e kohës, kështu që simptomat zakonisht nuk përkeqësohen me moshën. Megjithatë, ndërsa fëmija rritet, disa simptoma mund të bëhen pak a shumë të dukshme. Dhe shkurtimi i muskujve dhe ngurtësia e muskujve mund të përkeqësohen nëse nuk trajtohen në mënyrën e duhur.

Kur duhet të shihni një mjek

Është e rëndësishme të merrni një diagnozë të shpejtë për një çrregullim lëvizjeje ose vonesa në zhvillimin e fëmijës suaj. Shihni mjekun e fëmijës tuaj nëse keni shqetësime për episodet e humbjes së vetëdijes për rrethinën ose për lëvizjet e pazakonta trupore ose tonin e muskujve, koordinimin e dëmtuar, vështirësitë në gëlltitje, çekuilibrin e muskujve të syrit ose probleme të tjera zhvillimore.

Shkaqet e Paralizës Cerebrale

Paraliza cerebrale shkaktohet nga zhvillimi jonormal i trurit ose dëmtimi i trurit në zhvillim. Kjo zakonisht ndodh para lindjes së një fëmije, por mund të ndodhë në lindje ose në foshnjërinë e hershme. Në shumë raste, shkaku nuk dihet. Shumë faktorë mund të çojnë në probleme me zhvillimin e trurit. Disa përfshijnë:

 • Mutacionet e gjeneve që rezultojnë në çrregullime gjenetike ose ndryshime në zhvillimin e trurit
 • Infeksionet e nënës që prekin fetusin në zhvillim
 • Goditja e fetusit, një ndërprerje e furnizimit me gjak në trurin në zhvillim
 • Gjakderdhje në tru në mitër ose si të porsalindur
 • Infeksionet e foshnjave që shkaktojnë inflamacion brenda ose rreth trurit
 • Lëndimi traumatik i kokës tek një foshnjë, si nga një aksident me automjet, rënia ose abuzimi fizik
 • Mungesa e oksigjenit në tru lidhet me lindjen ose lindjen e vështirë, megjithëse asfiksia e lidhur me lindjen është një shkak shumë më pak i zakonshëm sesa mendohej historikisht.

Faktorët e rrezikut

Një sërë faktorësh lidhen me një rrezik të shtuar të paralizës cerebrale.

 • Shëndeti i nënës

Disa infeksione ose ekspozime toksike gjatë shtatzënisë mund të rrisin ndjeshëm rrezikun e paralizës cerebrale për foshnjën. Inflamacioni i shkaktuar nga infeksioni ose temperatura mund të dëmtojë trurin në zhvillim të foshnjës së palindur.

 • Ky virus i zakonshëm shkakton simptoma të ngjashme me gripin dhe mund të çojë në defekte të lindjes nëse një nënë ka infeksionin e saj të parë aktiv gjatë shtatzënisë.
 • Fruthi gjerman (rubeola); një infeksion viral.
 • Ky infeksion mund të transmetohet nga nëna tek fëmija gjatë shtatzënisë, duke prekur barkun dhe placentën.
 • Ky është një infeksion bakterial i transmetueshëm seksualisht.
 • Ky infeksion shkaktohet nga një parazit që gjendet në ushqimin e kontaminuar, tokën dhe feçet e maceve të infektuara.
 • Infeksioni nga virusi Zika. Ky infeksion përhapet përmes pickimit të mushkonjave dhe mund të ndikojë në zhvillimin e trurit të fetusit.
 • Infeksionet intrauterine. Këtu përfshihen infeksionet e placentës ose të membranave të fetusit.
 • Ekspozimi ndaj toksinave. Një shembull është ekspozimi ndaj merkurit metil.
 • Kushte të tjera. Gjendje të tjera që prekin nënën që mund të rrisin paksa rrezikun e paralizës cerebrale përfshijnë problemet e tiroides, preeklampsinë ose krizat.
 • Sëmundja e foshnjave

Sëmundjet në një foshnjë të porsalindur që mund të rrisin shumë rrezikun e paralizës cerebrale përfshijnë:

 • Meningjiti bakterial. Ky infeksion bakterial shkakton inflamacion në membranat që rrethojnë trurin dhe palcën kurrizore.
 • Encefaliti viral. Ky infeksion viral në mënyrë të ngjashme shkakton inflamacion në membranat që rrethojnë trurin dhe palcën kurrizore.
 • Verdhëza e rëndë ose e patrajtuar. Verdhëza shfaqet si një zverdhje e lëkurës. Gjendja ndodh kur nënprodukte të caktuara të qelizave të “përdorura” të gjakut nuk filtrohen nga qarkullimi i gjakut.
 • Gjakderdhje në tru. Kjo gjendje zakonisht shkaktohet nga një goditje në tru në mitër ose në foshnjërinë e hershme të foshnjës.
 • Faktorët e shtatzënisë dhe lindjes

Ndërsa kontributi i mundshëm nga secili është i kufizuar, faktorë shtesë të shtatzënisë ose lindjes që lidhen me rrezikun e rritur të paralizës cerebrale përfshijnë:

 • Pesha e ulët në lindje. Foshnjat që peshojnë më pak se 2,5 kilogramë janë në rrezik më të lartë të zhvillimit të paralizës cerebrale. Ky rrezik rritet me rënien e peshës së lindjes.
 • Foshnjat e shumta. Rreziku i paralizës cerebrale rritet me numrin e foshnjave që ndajnë mitrën. Rreziku gjithashtu mund të lidhet me gjasat e lindjes së parakohshme dhe peshës së ulët të lindjes. Nëse një ose më shumë nga foshnjat vdesin, rreziku i të mbijetuarve për paralizë cerebrale rritet.
 • Lindja e parakohshme. Fëmijët e lindur para kohe janë më të rrezikuar nga paraliza cerebrale. Sa më herët të lindë një fëmijë, aq më i madh është rreziku i paralizës cerebrale.
 • Komplikimet e lindjes. Problemet gjatë lindjes mund të rrisin rrezikun e paralizës cerebrale.

Komplikimet

Dobësia e muskujve, spasticiteti i muskujve dhe problemet e koordinimit mund të kontribuojnë në një sërë komplikimesh si gjatë fëmijërisë ashtu edhe në moshë madhore, duke përfshirë:

 • Kontraktura është shkurtimi i indit muskulor për shkak të shtrëngimit të rëndë të muskujve që mund të jetë rezultat i spasticitetit. Kontraktura mund të pengojë rritjen e kockave, të bëjë që kockat të përkulen dhe të rezultojë në deformime dhe dislokime të pjesshme të kyçeve. Këto mund të përfshijnë dislokimin e ijeve, lakimin e shtyllës kurrizore (skoliozë) dhe deformime të tjera ortopedike.
 • Problemet e gëlltitjes ose të ushqyerit mund ta bëjnë të vështirë për dikë që ka paralizë cerebrale, veçanërisht një foshnjë, të marrë ushqim të mjaftueshëm. Kjo mund të dëmtojë rritjen dhe të dobësojë kockat. Disa fëmijë ose të rritur kanë nevojë për një tub ushqimor për të marrë ushqim të mjaftueshëm.
 • Kushtet e shëndetit mendor. Njerëzit me paralizë cerebrale mund të kenë probleme të shëndetit mendor, si depresioni. Izolimi social dhe sfidat e përballjes me aftësitë e kufizuara mund të kontribuojnë në depresion. Mund të shfaqen edhe probleme të sjelljes.
 • Sëmundjet e zemrës dhe mushkërive. Njerëzit me paralizë cerebrale mund të zhvillojnë sëmundje të zemrës, sëmundje të mushkërive dhe çrregullime të frymëmarrjes. Problemet me gëlltitjen mund të rezultojnë në probleme të frymëmarrjes, të tilla si pneumonia e aspirimit.
 • Presioni në nyje ose shtrirja jonormale e kyçeve nga spasticiteti i muskujve mund të çojë në fillimin e hershëm të kësaj sëmundje të dhimbshme degjenerative të kockave.
 • Frakturat për shkak të densitetit të ulët të kockave mund të rezultojnë nga disa faktorë të tillë si mungesa e lëvizshmërisë, ushqimi joadekuat dhe përdorimi i barnave anti-epileptike.
 • Komplikime të tjera. Këto mund të përfshijnë çrregullime të gjumit, dhimbje kronike, prishje të lëkurës, probleme të zorrëve dhe probleme me shëndetin oral.

Parandalimi

Shumica e rasteve të paralizës cerebrale nuk mund të parandalohen, por ju mund të reduktoni rreziqet. Nëse jeni shtatzënë ose planifikoni të mbeteni shtatzënë, mund të merrni këto hapa për të mbajtur të shëndetshëm dhe për të minimizuar komplikimet e shtatzënisë:

 • Kujdesu për veten. Sa më e shëndetshme të jeni duke shkuar drejt një shtatzënie, aq më pak gjasa do të keni për të zhvilluar një infeksion që rezulton në paralizë cerebrale.
 • Kërkoni kujdes të hershëm dhe të vazhdueshëm para lindjes. Vizitat e rregullta te mjeku gjatë shtatzënisë janë një mënyrë e mirë për të reduktuar rreziqet shëndetësore për ju dhe fëmijën tuaj të palindur. Shikimi i rregullt i mjekut mund të ndihmojë në parandalimin e lindjes së parakohshme, peshës së ulët të lindjes dhe infeksioneve.
 • Shmangni alkoolin, duhanin dhe drogat ilegale. Këto janë të lidhura me rrezikun e paralizës cerebrale.
 • Rrallëherë, paraliza cerebrale mund të shkaktohet nga dëmtimi i trurit që ndodh në fëmijëri. Praktikoni mirë sigurinë e përgjithshme. Parandaloni lëndimet e kokës duke i siguruar fëmijës tuaj një ndenjëse makine, helmetë biçiklete, shina sigurie në shtrat dhe mbikëqyrje të përshtatshme.

Diagnoza

Shenjat dhe simptomat e paralizës cerebrale mund të bëhen më të dukshme me kalimin e kohës, kështu që një diagnozë mund të bëhet vetëm disa muaj deri në një vit pas lindjes. Në disa raste kur shenjat dhe simptomat janë të lehta, diagnoza mund të vonohet më gjatë.

Nëse mjeku juaj i familjes ose pediatri dyshon se fëmija juaj ka paralizë cerebrale, ai ose ajo do të vlerësojë shenjat dhe simptomat e fëmijës suaj, do të monitorojë rritjen dhe zhvillimin, do të rishikojë historinë mjekësore të fëmijës dhe do të kryejë një ekzaminim fizik. Mjeku mund t’ju referojë te specialistë të trajnuar për trajtimin e fëmijëve me sëmundje të trurit dhe sistemit nervor, si p.sh. një neurolog pediatrik, specialist i mjekësisë fizike dhe rehabilitimit pediatrik dhe specialist i zhvillimit të fëmijëve.

Mjeku mund të urdhërojë gjithashtu një sërë testesh për të bërë një diagnozë dhe për të përjashtuar shkaqe të tjera të mundshme.

Lloji i paralizës cerebrale përcaktohet nga çrregullimi kryesor i lëvizjes i përjetuar, por disa çrregullime të lëvizjes mund të ndodhin së bashku.

Lloji më i zakonshëm i paralizës cerebrale është paraliza cerebrale spastike, e cila përfshin muskuj të ngurtësuar dhe reflekse të ekzagjeruara.

Llojet e tjera të paralizës cerebrale përfshijnë çrregullimet e lëvizjes që përfshijnë ekuilibrin dhe koordinimin e dobët (ataksik) dhe vështirësinë në kontrollin e muskujve të vullnetshëm (diskinetikë).

Pas vendosjes së diagnozës së paralizës cerebrale, mjeku mund të përdorë një mjet të shkallës së vlerësimit, siç është Sistemi i Klasifikimit të Funksionit Motorik Bruto, për të përcaktuar funksionin dhe ashpërsinë e lëvizshmërisë, qëndrimit dhe ekuilibrit. Ky informacion mund të ndihmojë në zgjedhjen e trajtimeve.

Mjekimi

Fëmijët dhe të rriturit me paralizë cerebrale mund të kërkojnë kujdes gjatë gjithë jetës me një ekip të kujdesit mjekësor.

Nuk ka kurë për shërimin e plotë të paralizës cerebrale. Megjithatë, ka shumë opsione trajtimi që mund të ndihmojnë në përmirësimin e funksionimit të përditshëm të fëmijës. Zgjedhja e kujdesit do të varet nga simptomat dhe nevojat e tij/saj specifike dhe nevojat mund të ndryshojnë me kalimin e kohës. Ndërhyrja e hershme mund të përmirësojë rezultatet.

Opsionet e trajtimit mund të përfshijnë medikamente, terapi, procedura kirurgjikale dhe trajtime të tjera sipas nevojës.

Të rriturit me paralizë cerebrale

Ndërsa fëmija me paralizë cerebrale rritet, nevojat e tij për kujdesin shëndetësor mund të ndryshojnë. Përveç ekzaminimeve të përgjithshme shëndetësore të rekomanduara për të gjithë të rriturit, kujdesi i vazhdueshëm shëndetësor përfshin vlerësimin dhe trajtimin e kushteve që janë më të zakonshme tek të rriturit me paralizë cerebrale. Këto mund të përfshijnë:

 • Probleme me shikimin dhe dëgjimin
 • Ruajtja e tonit të muskujve
 • Menaxhimi i konfiskimeve
 • Probleme me dhimbje dhe lodhje
 • Çështjet dentare
 • Probleme ortopedike, si kontrakturat, artriti dhe osteoporoza
 • Sëmundjet e zemrës dhe mushkërive
 • Çështjet e shëndetit mendor, si depresioni.

Trajtimi natyral me anë të kurës me bimë shkretinore

Ndonëse paraliza cerebrale nuk ka shërim të plotë por mundësitë ekzistojnë dhe parandalimi i avancimit të sëmundjes, mbikëqyrja mjekësore për të kapur komplikimet herët dhe përmirësimi i cilësisë së jetës është i mundur nëpërmjet kurës me bimë shkretinore që e gjeni më poshtë.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook