Shenjat e hershme të Spektrit të Autizmit

Shenjat e hershme të Spektrit të Autizmit dhe mënyra natyrale për trajtimin e tij

 

Spektri i Autizmit është një kusht zhvillimor që ndikon në mënyrën se si një person përjeton botën dhe lidhet me të tjerët.

Shenjat e para të autizmit shfaqen në fillim të fëmijërisë.
Statistikat e fundit tregojnë se 1 në çdo 68 fëmijë tani po diagnostikohen me autizëm. Ndërsa diagnoza është në rritje, një fëmijë zakonisht nuk diagnostikohet derisa ai ose ajo të jetë mbi dy vjeç.

Shenjat dhe simptomat paraprake te autizmit mund të ndryshojnë, ashtu si dhe ashpërsia e simptomave. Është e rëndësishme të theksohet se autizmi në fëmijërinë e hershme, mund të njihet nga mungesa  e sjelljes normale, dhe prania e sjelljeve të çuditshme.

Karakteristikat kryesore të spektrit të autizmit spektrit (AUTISM SPECTRUM DISORDER – ASD) janë problemet me komunikimin shoqëror dhe ndërveprimet.

Shenjat e Autizmit (ASD) në fëmijët parashkollorë

 • Gjuha e folur

– Zhvillimi i vonuar i fjalëve (për shembull, duke folur më pak se 50 fjalë të ndryshme deri në moshën dy vjeçare), ose duke mos folur fare.

– Përsëritja e shpeshtë e fjalëve dhe frazave të ndryshme.

– Preferojnë të komunikojnë duke përdorur fjalë të vetme, pavarësisht se janë në gjendje të flasin me fjali.

Nuk përgjigjen  kur i thërret emrin, pavarësisht se kanë dëgjim normal.

– Reagim i pazakontë negativisht kur i kërkohet të bëjnë diçka nga dikush tjetër.

 • Ndërveprimi me të tjerët

– Mosnjohja e hapësirave personale të personave të tjerë, ose të qenit jashtëzakonisht intolerant ndaj njerëzve që hyjnë në hapësirën e tyre personale.

– Kanë pak interes për të bashkëvepruar me njerëzit e tjerë, duke përfshirë fëmijët e një moshe.

– Nuk i shijojnë situatat që u pëlqejnë shumicës së fëmijëve të moshës së tyre, siç janë festat e ditëlindjes.

– Preferojnë të luajnë vetëm.

– Rrallë përdorin gjeste ose shprehje të fytyrës gjatë komunikimit.

– Shmangin kontaktin me sy.

 • Sjellja

– Kanë lëvizje të përsëritura, të tilla si përplasja e duarve, lëkundja para-mbrapa, ose lëvizja e gishtërinjve.

– Preferojnë  të kenë një rutinë të njohur dhe mërziten nëse ka ndryshime në këtë rutinë.

– Kanë një dëshirë të fortë ose të pakënaqur me disa ushqime të bazuara në cilësinë ose ngjyrën e ushqimit.

Shenjat dhe simptomat e Autizmit (ASD) në fëmijët e moshës shkollore

 • Gjuha e folur

– Preferojnë të shmangin përdorimin e gjuhës së folur.

– Flasin frazat e para-mësuara, në vend që të formojnë fjali të reja.

– I marrin fjalët e të tjerëve në kuptimin e jashtëm dhe e kanë të pamundur për të kuptuar qëllimin.

– Reagim i pazakontë negativisht kur iu kërkohet të bëjnë diçka nga dikush tjetër.

 • Ndërveprimi me të tjerët

– Mosnjohje e hapësirave personale të personave të tjerë, ose të qenit jashtëzakonisht intolerant ndaj njerëzve që hyjnë në hapësirën e tyre personale.

– Kanë pak interes për të bashkëvepruar me njerëzit e tjerë, duke përfshirë fëmijët e moshës së tyre, pavarësisht nga përpjekjet për të formuar miqësi.

– Nuk kuptojnë se si njerëzit normalisht bashkëveprojnë në mënyrë shoqërore, siç është përshëndetja.

– Nuk janë në gjendje të përshtatin tonin dhe përmbajtjen e fjalës së tyre në situata të ndryshme shoqërore.

– Nuk i shijojnë situatat dhe aktivitetet që gëzojnë shumica e fëmijëve të moshës së tyre.

– Rrallë përdorin gjeste ose shprehje të fytyrës gjatë komunikimit.

– Shmangin kontaktin me sy.

 • Sjellja

– Bëjnë lëvizje të përsëritura, të tilla si përplasja e duarve, lëkundja para dhe mbrapa, ose lëvizja e gishtërinjve.

– Luajnë në mënyrë të përsëritur dhe pa imagjinatë, shpesh duke preferuar të luajnë me objekte dhe jo me njerëz.

– Zhvillimi i një interesi shumë të veçantë në një lëndë ose aktivitet të caktuar.

– Preferojnë të kenë një rutinë të njohur dhe shqetësohen nëse ka ndryshime në rutinën normale të tyre.

– Kanë një dëshirë të fortë ose kanë pakënaqësi me disa ushqime të bazuara në cilësi ose ngjyrë.

– Lëvizje të pazakonta  shqisore – për shembull, fëmijët me ASD mund të godasin me lodra, objekte apo me trup.

Gjëndje të tjera të lidhura me Autizmin (ASD)

Ekziston një rrezik më i lartë i disa kushteve që mund të ndodhin me autizmin, si për shembull:

– Fenilketonuria (PKU)

– Fragile X

– Tuberoskleroza

– Paaftësia për të mësuar.

– Çrregullimi që lidhet me mangësinë e përqendrimit dhe gjendjes hiperaktive (ADHD).

– Sindromi i Tourette (Sindromi Tourette është një çrregullim neurologjik i trashëguar me fillesë në fëmijëri, i karakterizuar nga shumë tike motorike dhe të paktën një tik zanor. Tourette konsiderohet vetëm si një pjesë e spektrit të çrregullimeve të tikeve, e cila përfshin edhe ato kronike).

Epilepsia.

– Çrregullimi i dhimbjes obsesive (OCD).

– Çrregullimi i përgjithësuar i ankthit.

Depresioni.

Çrregullimi bipolar.

– Probleme me gjumin; shumë fëmijë me autizëm kanë vështirësi të bien në gjumë dhe zgjohen shpesh gjatë natës ose zgjohen herët.

– Mosinteresimi në kërkimin e vëmendjes.

– Shfaqin  sjellje të ngurtë. Mund të jenë rezistent, jooperativ, ose tepër aktiv. Mund të jenë hiperaktiv, impulsiv ose agresiv.

– Angazhohen në dëmtimin e vetvetes, siç është goditja e vetes.

– Janë tepër të ndjeshëm ndaj llojeve të ndryshme të stimulimit.

– Mund të reagojnë ndaj disa lloje dhimbjeje dhe të mos reagojnë ndaj të tjerave.

– Mund të kenë frikë kur është e panevojshme  dhe nuk kanë frikë kur ka arsye për t’u frikësuar. Për shembull, mund të kenë frikë nga një objekt i padëmshëm, si një tullumbace, por nuk frikësohen nga lartësitë.

Si trajtohet Autizmi (ASD) në mjekësinë konvencionale

Ilaçet që përdorin për këtë sëmundje, si dhe shumë sëmundje të tjera janë:

 • Citalopram (Celexa)
 • Escitalopram (Lexapro)
 • Fluoxetine (Prozac)
 • Fluvoxamine (Luvox, Luvox CR)
 • Paroksetine (Paxil, Paxil CR)
 • Sertralina (Zoloft)

Këto ilaçe mund të shkaktojë efekte anësore të padëshiruara dhe të rënda, si:

– Disa njerëz, veçanërisht fëmijët dhe të rinjtë, mund të kenë më shumë gjasa që të kenë mendime vetëvrasëse kur marrin SSRI.

– Mund të zhvillohet një gjendje e quajtur sindromi serotonin.

– Dhimbje koke

– Pamje e paqartë

– Tharje goje

– Dëmtim dhe shtypje e funksionit të sistemit imunitar

– Ndjenja e trullosjes

– Dhimbje në nyje ose në muskuj

– Dhimbje stomaku, të vjella ose diarre

– Prerje e oreksit dhe rënie në peshë

– Reagim agresiv

– Ndjeshmëri

– Konfuzion

– Përgjumje

– Rritje e lëvizjeve të trupit

– Djersitje të tepërt

– Mungesë të energjisë

– Humbje e kontrollit të fshikëzës

– Spazma të muskujve

– Skuqje të lëkurës

– Dhimbje barku ose stomaku

– Gjak në urinë

– Dhimbje gjoksi ose parehati

– Kollë

– Vështirësi me frymëmarrje

– Tharje të lëkurës dhe flokëve

– Renie të flokeve

– Plagë, ulçera ose njolla të bardha në gojë ose në buzë

– Ënjtje të fytyrës, këmbëve ose duarve

– Lëvizje të pakontrolluara, veçanërisht të fytyrës, qafës dhe shpinës.

Mënyra natyrale për kurimin e Autizmit

 • Dieta ushqimore luan një rol të rëndësishëm në luftimin e sëmundjeve dhe çrregullimeve autoimune. Në vijim është një listë  këtyre ushqimeve.

– Vezët organike.

– Qumështi i devesë.

– Vaj ulliri; mund ta shtoni në sallatë, ose ta pini esëll (një lugë të vogël, mbi 6 muajsh).

– Frutat e pyllit; janë antioksidant i fuqishëm që luftojnë metalet e rënda në trup, të tilla si: manaferrat, luleshtrydhet, boronicat, etj.

– Perimet, si: spinaqi, marule, brokoli, speci, etj.

– Hudhrat dhe qepët, të konsumohen të freskëta, të shtuara në sallatë.

– Fasulet, bizelet janë thelbësore për plotësimin e trupit me proteina dhe zink.

– Vitamina D lufton shumë çrregullime nervore përfshi edhe autizmin. Nxirrini fëmijët në diell në mënyrë të vazhdueshme, për të plotësuar nevojat e trupit me këtë vitaminë.

Shmangni

– Ëmëblsirat artificiale, të cilat shkatërrojnë metabolizmin tek fëmijët dhe të rriturit.

– Ushqimet e përpunuara.

– Miellin e bardhë dhe produktet e tij.

– Shmangni marrjen e antibiotikëve për fëmijët dhe veten tuaj. Antibiotikët shtypin dhe shkatërrojnë sistemin imun.

– Shmangni me çdo kusht vaksinat për fëmijët dhe veten tuaj; vaksinat përmbajnë metale të rënda toksike dhe shkaktojnë autizëm tek fëmijët.

– Shmangni pijet e gazuara dhe pijet me sheqer.

 • Aktiviteti fizik

– Bëni shëtitje me fëmijën tuaj në ajër të pastër çdo ditë.

– Mësojini fëmijës notin dhe kalërimin.

– Mënyra më e mirë për kurimin e autizmit është ajo natyrale, e cila është shumë efektive dhe pa efekte anësore.

Bimët e Shkretëtirës në Mbështetje të fëmijëve me Çrregullim të Spektrit të Autizmit (ASD) dhe çrregullime Neuro-Zhvillimore


Gjatë viteve, kërkimet shkencore kanë vërtetuar përfitimet psikofarmakoterapeutike të bimëve të caktuara të shkretëtirës në mbështetje të fëmijëve me çrregullim të Spektrit të Autizmit (ASD) dhe çrregullime Neuro-Zhvillimore. Përdorimi i procedurave përkatëse për të izoluar dhe pastruar komponimet specifike nga bimët shkretinore që janë përdorur për të ndihmuar fëmijët me çrregullim të spektrit të autizmit (ASD) dhe karakteristikat e tij klinike kanë vërtetuar se kontribuojnë në përmirësimin e cilësisë së jetës dhe shërimin e pacientëve të vegjël e të rritur. Gjithashtu, trajtimet bimore përmirësojnë simptomat thelbësore të autizmit pa shkaktuar efekte anësore. Kjo alternativë e produkteve bimore është më e sigurt, duke pasur parasysh se shumë çrregullime psikiatrike dhe patologji neurodegjenerative shpesh nuk u përgjigjen medikamenteve kimike të përshkruara aktualisht ose kanë efekte anësore të konsiderueshme dhe afatgjata.

Për përkrahjen e shëndetit të pacientëve të vegjël dhe për të ardhmen e tyre, dhe për përkrahjen e prindërve të shqetësuar për të ardhmen e fëmijës së tyre, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka identifikuar bimët e egra shkretinore më efikase, të kombinuara me profesionalizëm, për të zhvilluar produktet bimore të mëposhtme.

Kohëzgjatja e trajtimit që i nevojitet fëmijës suaj për çrregullimin e spektrit të autizmit varet nga nevojat e tij individuale. Për shkak se ASD është një çrregullim i spektrit (që do të thotë se disa fëmijë kanë simptoma të lehta dhe të tjerë kanë simptoma të rënda) dhe çdo fëmijë që e ka atë është unik, ekziston një dallim i madh në kohëzgjatjen e trajtimit që i nevojitet secilit. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook