Shëndeti Mitokondrial

Published On: December 24th, 2022Categories: Gjenetike0 Comments on Shëndeti Mitokondrial

Shëndeti Mitokondrial; Mënyrat Natyrale për të përmirësuar Energjinë Qelizore

 

Shëndeti mitokondrial është një nga faktorët më të rëndësishëm dhe më rrallë të diskutuar në shëndetin dhe energjinë tonë. Mitokondritë janë qendra e energjisë së qelizave që kryejnë një sërë funksionesh dhe që ndihmojnë në krijimin e shëndetit në trupin tonë.

Megjithatë, mitokondritë janë shumë të ndjeshme ndaj dëmtimit. Kur ato komprometohen dhe nuk funksionojnë siç duhet, mund të kemi një problem shëndetësor. Mitokondria që funksionon keq mund të rezultojë në lodhje, dhimbje dhe dhimbje muskulore, probleme me tretjen, probleme të frymëmarrjes dhe një sërë simptomash të tjera, si dhe një rrezik në rritje të sëmundjeve.

Në këtë artikull, duam të ndajmë me ju se çfarë janë mitokondritë, funksionet e tyre kryesore, simptomat e problemeve mitokondriale dhe shkaqet e mundshme të këtyre problemeve. Më e rëndësishmja, do të mësoni disa strategji efektive për të përmirësuar shëndetin tuaj mitokondrial dhe energjinë qelizore.

Çfarë janë mitokondritë

Mitokondritë janë struktura të specializuara që gjenden në çdo qelizë të trupit të njeriut me përjashtim të qelizave të kuqe të gjakut. Mitokondritë përmbajnë ADN-në e tyre.

Mitokondritë janë në thelb qendra e energjisë e qelizave tona që shërbejnë si bateri për të fuqizuar një sërë funksionesh në trupin tonë. Ato janë përgjegjëse për gjenerimin e 90% të energjisë qelizore në formën e adenozinës trifosfatit (ATP) dhe për të ndihmuar funksionet metabolike.

Mitokondritë janë të vendosura në përqendrime të ndryshme në inde të ndryshme në të gjithë trupin dhe janë krijuar për t’i shërbyer qëllimit të atyre indeve specifike. Për shembull, mitokondritë e mëlçisë ndihmojnë në shndërrimin e amoniakut në një lëndë mbetjesh më pak toksike.

Funksionet kryesore të mitokondrisë

Dy funksionet kryesore të mitokondrisë përfshijnë frymëmarrjen qelizore dhe prodhimin e energjisë. Këto dy funksione janë arsyeja kryesore pse duhet të merrni frymë dhe të hani. Mitokondritë kërkojnë oksigjen nga ajri dhe glukozë dhe yndyrë nga ushqimi në mënyrë që të gjenerojnë energji në formën e ATP.

Përveç prodhimit të energjisë dhe frymëmarrjes qelizore, mitokondritë luajnë një rol në funksione të tjera, duke përfshirë homeostazën e kalciumit, rritjen e qelizave dhe vdekjen e qelizave. Le të shohim funksionet kryesore të mitokondrive një nga një.

– Frymëmarrja qelizore

Mitokondritë janë përgjegjëse për frymëmarrjen qelizore. Kur thithim ajër, oksigjeni transferohet nga mushkëritë në qeliza përmes gjakut. Sapo mitokondritë e qelizave të përdorin oksigjenin, dioksidi i karbonit lirohet nga qelizat. Ky dioksid karboni gjen rrugën e tij përsëri në mushkëri për t’u lëshuar në ajër përmes nxjerrjes.

– Prodhimi i Energjisë Qelizore

Qelizat tuaja kanë nevojë për energji për një sërë qëllimesh, duke përfshirë ADN-në, ARN-në, ndarjen e qelizave dhe sintezën e proteinave. Shumica e këtyre proceseve ndodhin përmes formimit të lidhjeve dhe me përfshirjen e enzimave dhe fosfateve që kërkojnë energji qelizore të furnizuar nga mitokondria.

Mitokondritë prodhojnë energji si ATP nga fosforilimi oksidativ përmes zbërthimit të substrateve të karbohidrateve. Ushqimi që hani tretet dhe përthithet në gjak si glukozë duke furnizuar energji për qelizat tona. Më vonë, kjo glukozë zbërthehet për të çliruar energji.

ATP është një kimikat organik kompleks që fuqizon proceset metabolike në trupin tonë. Është monedha molekulare e transferimit të energjisë ndërqelizore. ATP prodhohet në mitokondri duke kaluar nëpër ciklin e Krebsit.

Cikli i Krebsit quhet edhe cikli i acidit citrik ose cikli i acidit trikarboksilik (TCA). Është një pjesë thelbësore e frymëmarrjes qelizore. Cikli i Krebsit është një proces biologjik që është përgjegjës për prodhimin e energjisë përmes një sërë reaksionesh kimike. Ai prodhon një kimikat të quajtur nikotinamid adeninë dinukleotid (NADH), i cili është i nevojshëm për enzimat e ngulitura në cristae, e cila është një palosje në membranën e brendshme të mitokondrive që prodhon ATP. Energjia ruhet si lidhje kimike në molekulat ATP dhe mund të përdoret kur këto lidhje prishen.

– Homeostaza e kalciumit

Mitokondritë luajnë një rol të rëndësishëm në homeostazën e kalciumit brenda qelizave. Qelizat marrin kalcium përmes membranës qelizore dhe i ruajnë ato në vezikulat e kalciumit. Me ndihmën e mitokondrive, kalciumi lirohet dhe ruhet kur kërkohet. Kalciumi është thelbësor për rregullimin e metabolizmit qelizor, funksionin e hormoneve, fekondimin, funksionin e muskujve, koagulimin e gjakut dhe më shumë.

– Promovojnë rritjen dhe shumëzimin e qelizave

Mitokondritë janë thelbësore për rritjen dhe shumëzimin e qelizave. Ato ndihmojnë në rritjen e sintezës së proteinave. Ciklina është një proteinë specifike që vepron si një proteinë pikë kontrolli për të siguruar që ndarja e qelizave të ndodhë në kohën e duhur.

– Përgjegjëse për vdekjen e qelizave

Qelizat tona nuk jetojnë përgjithmonë. Mitokondritë luajnë një rol të rëndësishëm në vdekjen apoptotike ose të programuar të qelizave kur ndodhin lëndime ose dëmtime të pakthyeshme në një qelizë. Një ndërprerje e funksionimit të mitokondrive mund të çojë gjithashtu në përfundimin e furnizimit me energji dhe vdekjen e qelizave.

– Gjenerimi i radikaleve oksidative

Mitokondritë krijojnë radikale oksidative gjatë prodhimit të energjisë, të cilat janë përgjegjëse për rolin e plakjes dhe një sërë reaksionesh të tjera në trup.

– Mbështetin funksionin e sistemit nervor

Ka disa mitokondri që gjenden rreth sinapseve dhe pjesëve të tjera të mbaresave nervore që mbështesin lirimin e neurotransmetuesve, prodhimin e energjisë dhe lirimin e kalciumit në citoplazmë.

– Prodhimi i nxehtësisë

Një nga mënyrat se si trupi gjeneron nxehtësi për të na mbajtur ngrohtë është duke përdorur një ind të quajtur yndyrë kafe. Mitokondritë gjenerojnë nxehtësi përmes termogjenezës pa dridhje gjatë një procesi të quajtur rrjedhje protoni duke përdorur yndyrë kafe. Foshnjat kanë nivelin më të lartë të yndyrës kafe pasi janë më të prekshmit ndaj të ftohtit.

– Organet e Metabolizmit

Mitokondritë luajnë një rol të rëndësishëm në funksionet metabolike, në ciklin e Krebsit dhe në cikle të tjera të frymëmarrjes.

– Sintetizojnë biomolekulat

Cikli i Krebsit ka disa nënprodukte, duke përfshirë glutaratin dhe acidin glikol-oksalik. Ato përfundojnë duke formuar glutaminë dhe glicinë, të cilat janë aminoacide të nevojshme për shëndetin tonë.

Simptomat e problemeve mitokondriale

Mund të ketë simptoma të ndryshme të problemeve shëndetësore mitokondriale në varësi të personit dhe organeve që prekin problemet mitokondriale. Simptomat bëhen më të dukshme kur ka shumë qeliza të dëmtuara që vuajnë nga dëmtimi mitokondrial në një organ.

Në disa raste, problemet mitokondriale prekin vetëm një organ të vetëm ose një grup indesh. Në raste të tjera, ato mund të prekin organe të shumta dhe sisteme të tëra. Ata që kanë një mutacion të ADN-së mitokondriale (mtDNA) mund të përjetojnë një grup simptomash që lidhen me një sindromë specifike.

Megjithëse ato mund të shfaqen në lindje, problemet dhe sëmundjet mitokondriale mund të zhvillohen në çdo moshë. Sëmundjet mitokondriale mund të prekin çdo qelizë dhe çdo pjesë të trupit, duke përfshirë qelizat e zemrës, veshkave, mëlçisë, pankreasit, muskujve, trurit, nervave, syve ose veshëve. Një sërë kushtesh, duke përfshirë sëmundjen e Alzheimerit, diabetin, kancerin, distrofinë muskulare dhe sëmundjen e Lou Gehrig, mund të çojnë në mosfunksionim sekondar mitokondrial pa ekzistimin e sëmundjes primare mitokondriale dhe simptomave të lidhura me to.

Simptomat e problemeve mitokondriale mund të përfshijnë:

 • Lodhje
 • Humbje e kontrollit motorik, koordinimit ose ekuilibrit
 • Probleme me të folurin
 • Probleme me ecjen
 • Probleme me tretjen, të tilla si të vjella, diarre, kapsllëk dhe zbaticë acidi
 • Dhimbje muskulore, dhimbje dhe dobësi
 • Problemet kardiovaskulare dhe sëmundjet e zemrës
 • Sëmundje ose mosfunksionim të mëlçisë
 • Sëmundjet e veshkave
 • Probleme neurologjike
 • Probleme me ngrënien dhe gëlltitjen
 • Rritja dhe zhvillimi i ngecur
 • Probleme me frymëmarrjen
 • Migrenë
 • Acidoza laktike
 • Humbja e shikimit dhe çështje të tjera vizuale
 • Probleme me dëgjimin
 • Çrregullime hormonale, si mungesa e estrogjenit apo testosteronit
 • Ndjeshmëri më e lartë ndaj infeksioneve dhe sëmundjeve
 • Autizmi dhe probleme të ngjashme me autizmin

Shkaqet kryesore të problemeve mitokondriale

Problemet mitokondriale mund të zhvillohen për një sërë arsyesh, duke përfshirë çështjet gjenetike, ekspozimin ndaj toksinave, infeksionet kronike dhe zakonet e këqija të jetesës. Le të shohim një nga një shkaqet kryesore të problemeve të shëndetit mitokondrial.

– Çështjet gjenetike

Në shumicën e njerëzve, shkaku kryesor i problemeve shëndetësore mitokondriale dhe sëmundjes primare mitokondriale është një gjendje gjenetike e trashëguar. Mund të trashëgohet në mënyra të ndryshme nga prindërit te fëmijët.

Gjenet janë substanca që na japin tiparet tona, për shembull, ngjyrën e syve dhe formën e trupit. Gjenet tona përmbajnë ADN-në tonë. ADN-ja është në thelb një plan i përbërjes sonë unike.

Në rrethana normale, fëmijët trashëgojnë një gjen nga babai dhe një gjen nga nëna e tyre. Megjithatë, kur një fëmijë ka një sëmundje mitokondriale, ai nuk merr një palë gjenesh normale, por një ose të dy gjenet janë të mutuara në një farë mënyre.

Llojet e trashëgimisë së gjeneve përfshijnë:

 • Trashëgimia autosomale recesive: Kjo do të thotë që fëmija merr një kopje të mutuar të një gjeni nga secili prind. Kjo do të thotë gjithashtu se ka një shans 25% që çdo fëmijë në familje të trashëgojë një sëmundje mitokondriale.
 • Trashëgimia autosomale dominante: Në këtë rast, fëmija merr një kopje të mutuar nga secili prind. Kjo rezulton në një shans 50% që çdo fëmijë të përfundojë me një sëmundje të trashëguar mitokondriale.
 • Trashëgimia mitokondriale: Çdo mitokondri përmban ADN-në e vet. Disa çrregullime mitokondriale shkaktohen nga mutacioni i trashëguar ekskluzivisht nga nënat, që do të thotë gjithashtu se të gjithë fëmijët në familje do të trashëgojnë një sëmundje mitokondriale me 100 % siguri.
 • Mutacione të rastësishme: Mutacionet e rastësishme mund të zhvillohen në gjene pa u trashëguar nga një prind.

– Ekspozimi ndaj toksinave

Toksinat mjedisore janë një shkaktar gjithnjë e më i njohur i një sërë çështjesh shëndetësore, duke përfshirë inflamacionin, kushtet autoimune dhe kancerin. Ekspozimi ndaj toksinave mjedisore mund të kontribuojë në stresin kronik oksidativ dhe të rrisë rrezikun e problemeve shëndetësore mitokondriale.

Fatkeqësisht, bota jonë, përfshirë shtëpitë tona janë plot me toksina. Mund të gjeni kimikate toksike në pastrimin konvencional, dhe produkte bukurie. Ekspozimi ndaj mykut në shtëpinë tonë mund të çojë në probleme serioze shëndetësore. Pirja e duhanit, qirinjtë toksikë dhe ndotja e ajrit rrisin gjithashtu rrezikun e sëmundjes.

Konsumimi i ushqimit jo organik mund të rrisë rrezikun e ekspozimit ndaj kimikateve, ashtu si pesticidet, përbërësit artificialë, aditivët dhe OMGJ-të. Ju mund të ekspozoheni ndaj metaleve të rënda toksike nga pesticidet dhe mbushjet dentare me amalgamë me merkur.

Për më tepër, komoditetet teknologjike të jetës moderne, duke përfshirë telefonat celularë, kompjuterët, reuterat ËI-FI dhe pajisje të ndryshme dërgojnë një rrjedhë valësh të padukshme që mund të përbëjnë rrezik për shëndetin tuaj. Fushat elektromagnetike (EMF) mund të jenë kancerogjene dhe përndryshe të rrezikshme për shëndetin tonë. Ato mund të rezultojnë në probleme mitokondriale dhe çështje shëndetësore.

– Infeksionet kronike

Infeksionet janë pushtime nga patogjenët, si viruset, bakteret, kërpudhat dhe parazitët që çojnë në dëmtime në trup. Infeksionet akute zakonisht luftohen nga sistemi ynë imunitar dhe zgjidhen brenda një periudhe relativisht të shkurtër kohe. Për shembull, me trajtimin e duhur mund të shëroheni nga një infeksion i veshit, infeksioni i frymëmarrjes ose plaga e infektuar brenda një jave ose disa javësh. Megjithatë, infeksionet kronike nuk zgjidhen nga sistemi imunitar dhe qëndrojnë për disa muaj, madje edhe vite, duke shkaktuar një sërë problemesh shëndetësore.

Infeksionet virale kronike më të zakonshme përfshijnë virusin Epstein-Barr, Hepatitin dhe Herpesin. Infeksionet bakteriale më të zakonshme përfshijnë infeksionet e fshikëzës dhe traktit urinar. Në të kaluarën, disa infeksione kronike bakteriale çuan në epidemi të rrezikshme, duke përfshirë murtajën. Forma më e zakonshme e infeksioneve kërpudhore kronike përfshin rritjen e tepërt të Candida.

Infeksionet kronike mund të çojnë në stres oksidativ, infeksione kronike dhe një sistem imunitar të komprometuar. Ato janë lidhur me problemet mitokondriale, çështjet kronike të shëndetit dhe sëmundjet, duke përfshirë problemet e tretjes dhe çrregullimet autoimune.

– Zakonet e dobëta të jetesës

Kur trupi ynë metabolizon ushqimin në mitokondri, ai përdor oksigjen. Gjatë këtij procesi, trupi prodhon gjithashtu mbeturina në formën e radikaleve të lira që rezulton në oksidim. Për të shmangur dëmtimin oksidativ dhe mitokondrial, duhet të hani shumë antioksidantë. Nëse dieta juaj është e mbushur me ushqime inflamatore dhe kalori të zbrazëta të marra nga sheqeri i rafinuar ose ushqime të përpunuara dhe/ose me pak zarzavate, perime dhe fruta të pasura me antioksidantë, atëherë prodhohen shumë radikale të lira, që nga ana tjetër rezulton në inflamacion, dëmtim qelizor dhe indoor, dhe probleme mitokondriale.

Përveç një diete të varfër, zgjedhje të tjera të dobëta të jetesës, të tilla si zakonet e këqija të gjumit, mungesa e stërvitjes dhe stresi kronik mund të rrisin rrezikun e inflamacionit, dëmtimit oksidativ dhe problemet mitokondriale. Mitokondria jonë është fuqia e qelizave tona dhe forca jonë e jetës. Kur zakonet e këqija të jetesës çojnë në dëmtime brenda kësaj force jete, mund të rezultojë në simptoma të pakëndshme dhe probleme serioze shëndetësore.

Strategjitë natyrale për të përmirësuar shëndetin Mitokondrial

Duke përdorur disa strategji të thjeshta dhe natyrale, ju mund të përmirësoni shëndetin tuaj mitokondrial dhe të zvogëloni rrezikun e problemeve dhe simptomave mitokondriale. Këtu janë  strategjitë më të mira të mbështetjes mitokondriale:

 1. Plani i të ushqyerit me lëndët ushqyese të duhura

Siç e keni mësuar më herët, një dietë e lartë në sheqerna të rafinuar, ushqimet e përpunuara dhe të tjera ushqime inflamatore mund të çojnë në inflamacion, stres oksidativ, probleme mitokondriale dhe sëmundje. Kalimi në një plan ushqimor të pasur me lëndë ushqyese mund të përmirësojë funksionin tuaj mitokondrial, të ulë inflamacionin, të ulë dëmtimin oksidativ dhe të zvogëlojë rrezikun e problemeve shëndetësore.

Eliminoni ushqimet inflamatore, të tilla si sheqeri i rafinuar dhe karbohidratet, yndyrnat e këqija, gluteni, kazeina dhe përbërësit artificialë nga dieta juaj. Hani shumë zarzavate, perime, barishte dhe fruta që janë të pasura me antioksidantë, vitamina dhe minerale. Mbushuni me yndyrna të shëndetshme, të tilla si avokado, vaj kokosi, gjalpë kokosi, gjalpë dhe ghee të ushqyer me bar, vajra MCT dhe vezë organike të pulave të rritura në kullota. Përqendrohuni te proteinat e pastra, si mishi i viçit të ushqyer me bar, salmoni i egër, shpendët e rritur në kullota dhe gjahu i egër.

Mishi i organeve, duke përfshirë mëlçinë, zemrën, gjuhën, veshkat, trurin, zorrët, kockat dhe tendinat mund të jenë veçanërisht të dobishme kur bëhet fjalë për shëndetin mitokondrial. Për shembull, zemra është e pasur me enzima CoQ10 të cilat janë jashtëzakonisht të dobishme për mitokondritë tona, duke reduktuar stresin oksidativ dhe duke përmirësuar prodhimin e energjisë.

Mishi i organeve, si mëlçia dhe veshkat, janë të pasura me vitaminë B12 që është e nevojshme për funksionin e shëndetshëm të nervave, kujtesën, humorin dhe energjinë. Mëlçia dhe mëlçia e merlucit janë të pasura me vitaminë D, e cila është thelbësore për sistemin imunitar. Mishi i organeve është i pasur me acide yndyrore omega-3 që mund të luftojnë inflamacionin në mënyrë efektive. Ato janë gjithashtu të pasura me proteina të shëndetshme, hekur, vitamina B dhe vitamina të tjera të tretshme në ujë, si A, D, E dhe K.

 1. Ushtrimi i rregullt

Si qenie njerëzore, ne duhet të lëvizim trupin tonë për shëndet dhe mirëqenie optimale. Duke marrë parasysh që kohëzgjatja e rekomanduar e gjumit është 7 deri në 8 orë, kjo do të thotë se personi mesatar kalon 20 deri në 21 orë në një pozicion të shtrirë ose ulur.

Ushtrimet e rregullta mund të përmirësojnë shëndetin mitokondrial, të ruajnë tonin e muskujve, të përmirësojnë gjumin, të forcojnë sistemin imunitar, të përmirësojnë aftësitë njohëse dhe të promovojnë shëndet të gjatë. Ushtrimet aerobike, në veçanti, mund të ndihmojnë në ndryshimin e formës mitokondriale, të ndihmojnë në riparimin e mitokondrialeve dhe të promovojnë ekuilibrin e qelizave mitokondriale.

Një studim zbuloi se trajnimi me interval rezultoi në një rritje prej 49% të kapacitetit mitokondrial te vullnetarët më të rinj dhe një përmirësim me 69% te të moshuarit. Kjo është veçanërisht e rëndësishme pasi procesi i plakjes mund të zvogëlojë aftësinë e trupit për të krijuar mitokondri. Prandaj, duket se stërvitja mund të ngadalësojë këtë proces dhe të përmirësojë funksionin mitokondrial edhe më vonë në jetë.

 1. Ulni stresin dhe përmirësoni zakonet e gjumit

Njerëzit me probleme mitokondriale shpesh përjetojnë lodhje, e cila gjithashtu mund të çojë në simptoma të mëtejshme dhe probleme shëndetësore. Reduktimi i stresit dhe përmirësimi i zakoneve të gjumit bëhet veçanërisht i rëndësishëm nëse jeni duke përjetuar simptoma që lidhen me çështjet mitokondriale.

Stresi kronik mund të rrisë inflamacionin, të zvogëlojë funksionin imunitar dhe të rrisë lodhjen. E gjithë kjo mund të rrisë rrezikun e problemeve mitokondriale dhe simptomave të lidhura me to. Lutja e rregullt, ushtrimet e frymëmarrjes, strategjitë e të menduarit dhe terapia bimore mund t’ju ndihmojnë t’i përgjigjeni më mirë stresit.

Sipas hulumtimeve, më pak se shtatë orë gjumë në natë mund të rezultojë në reduktimin e ADN-së mitokondriale në gjak, si dhe në funksion të dobët qelizor. Edhe privimi afatshkurtër i gjumit mund të rezultojë në mosfunksionim mitokondrial dhe stres oksidativ.

Për të përmirësuar funksionin mitokondrial, sigurohuni që të flini rregullisht 7 deri në 8 orë në natë. Zhvillimi i një orari të rregullt gjumi/zgjimi dhe një rutinë relaksuese gjatë natës mund t’ju ndihmojë të bini në gjumë shpejt dhe të merrni gjumë cilësor gjatë gjithë natës.

 1. Agjërimi

Agjërimi i një muaji në vit dhe i dy ditëve në javë është tepër i dobishëm për të përmirësuar shëndetin mitokondrial. Kur jeni duke agjëruar, mitokondritë e dëmtuara pastrohen përmes një procesi të quajtur autofagji ose konkretisht mitofagji.

Autofagjia luan një rol të rëndësishëm në ruajtjen e mitokondrive. Ky proces lejon mitokondritë të heqin mbeturinat e dëmtuara dhe të padëshiruara, oksigjenin reaktiv të akumuluar dhe speciet e azotit dhe proteinat e shpalosura të cilat çojnë në probleme të ngjashme me virusin.

Hulumtimet kanë lidhur gjithashtu kufizimin e kalorive dhe agjërimin për të përmirësuar funksionin mitokondrial, shëndetin më të mirë dhe rritjen e jetëgjatësisë fiziologjike. Agjërimi mund të zvogëlojë nënproduktet e stresit oksidativ dhe të rrisë efikasitetin e oksigjenit duke ruajtur prodhimin kritik të ATP.

 1. Produkte me bimë shkretinore për mbështetjen mitokondriale

Një nga mënyrat më të mira për të siguruar shëndetin mitokondrial është përdorimi i produkteve me bimë shkretinore që përmbajnë lëndë kyçe të dobishme të mbështetjes mitokondriale. Më poshtë gjeni produktet bimore më efektive dhe më të mira për mbështjetjen mitokondriale dhe të gjitha problemet që lidhen me të prej sëmundjeve gjenetike apo autoimune. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook