Një në tre persona ka këtë parazit të syve

Një në tre persona ka këtë parazit të syve

 

Toxoplasma gondii është një parazit dhe përgjegjës për infeksionin e toksoplazmozës. Një studim i publikuar në maj 2022 zbuloi se prevalenca e infeksioneve të syve të shkaktuara nga paraziti është e zakonshme tek të rriturit australianë. Paraziti dihet se shkakton infeksion globalisht në një shumëllojshmëri të gjerë të shpendëve, gjitarëve dhe njerëzve.

Një parazit është një organizëm i gjallë që kërkon një bujtës nga i cili merr ushqimin dhe lëndët ushqyese.

Ekzistojnë tre klasa parazitësh që mund të prekin njerëzit, duke përfshirë protozoarët, helmintet dhe ektoparazitët.

Protozoarët janë organizma njëqelizorë që shumohen te njerëzit dhe mund të zhvillohen në infeksione serioze.

Helmintet janë organizma shumëqelizorë që mund të shihen me sy të lirë në fazën e rritur. Këto përfshijnë krimbat e sheshtë, krimbat me kokë gjembi dhe krimbat e rrumbullakët.

Ektoparazitët janë artropodë që thithin gjak si rriqrat, morrat, marimangat dhe pleshtat.

Malaria është globalisht përgjegjëse për më shumë vdekje se çdo sëmundje tjetër parazitare.

Shumica e vdekjeve nga malaria ndodhin te fëmijët që jetojnë në Afrikën Sub-Sahariane. Megjithatë, infeksione të tjera parazitare gjenden gjithashtu në të gjithë botën.

Mjekët përdorin disa lloje të ndryshme testimi për të identifikuar sëmundjet parazitare, duke përfshirë një mostër fekale, endoskopi ose kolonoskopi, teste gjaku dhe studime imazherike për të kërkuar lezione.

Sëmundjet parazitare mund të transmetohen nga kafsha te njeriu ose nga njeriu te njeriu, ose mund të përftohen nga mjedisi. Transmetimi nga kafshët mund të ndodhë gjithashtu kur mishi infektohet dhe përdoret për ushqim, për shembull, kriptosporidiumi ose trikinela që gjenden te lopët ose derrat. Studimi i paraqitur analizoi prevalencën e Toxoplasma gondii, një parazit i zakonshëm në mbarë botën.

Dëshmi klinike të infeksionit parazitar të zakonshme në Australi

Toxoplasma gondii është një parazit mikroskopik që është karakterizuar si “paraziti më i suksesshëm në botë sot.” Ky është rezultat i aftësisë së parazitit për të infektuar pothuajse çdo gjitar, zog apo person në mbarë botën. Dhe, për shkak se asnjë trajtim i njohur nuk do ta zhdukë parazitin, pritësi do të mbajë Toxoplasma për gjithë jetën.

Aktualisht, nuk ka asnjë vaksinë të miratuar për përdorim te kafshët ose njerëzit që mund të parandalojë infeksionin. Ekspertët kanë vlerësuar se prevalenca e Toksoplazmës tek njerëzit mund të variojë nga 10% e popullsisë së botës deri në 80%, në varësi të vendit që studiohet. Seroprevalencë e ulët është demonstruar në Evropën veriore, Amerikën e Veriut, Azinë Juglindore dhe Afrikë midis shkretëtirës së Saharasë dhe Sudanit.

Zonat e botës me prevalencë më të lartë përfshijnë Evropën qendrore dhe jugore, Amerikën Latine dhe vendet tropikale afrikane.

Objektivi i studimit të paraqitur ishte të përcaktonte një vlerësim të prevalencës së retinokoroiditit Toxoplasma në Australi. Retinokoroiditi i toksoplazmës është një manifestim klinik i zakonshëm për të cilin epidemiologjia nuk është raportuar gjerësisht.

Infeksioni shkakton inflamacion dhe dhëmbëza të përhershme të retinës, të quajtur edhe toksoplazmozë okulare. Sëmundja mund të shkaktojë uveit të përsëritur të karakterizuar nga retiniti nekrotizues dhe dhëmbëza të pigmentuara, me vaskulit dhe vitrit.

Në mënyrë tipike, diagnoza bëhet lehtësisht nga një okulist ose optometrist

Studimi i paraqitur përdori testin e gjakut për antitrupa për të konfirmuar diagnozën, pavarësisht nga seroprevalenca e lartë në popullatën e përgjithshme, e cila mund ta bëjë testin përgjithësisht joproduktiv për diagnozë.

Studiuesit përdorën të dhëna nga Studimi i Plakjes së Shëndetit të Busselton-it, të bazuar në sektorin ndër-seksional, në komunitet. Në studimin mëmë, studiuesit shkruan se Toxoplasma gondii ishte identifikuar si “infeksioni parazitar më i neglizhuar”.

Objektivi ishte përcaktimi i prevalencës së infeksionit dhe përcaktimi i faktorëve të rrezikut për popullatën. Rezultatet e studimit mëmë zbuluan se 66% e subjekteve ishin seropozitive për antitrupat IgG dhe IgM. Studiuesit zbuluan gjithashtu se sa më i vjetër të ishte pjesëmarrësi, aq më i lartë ishin gjasat që ata të infektoheshin. Prevalenca u rrit nga 44.4% në moshën 18-34-vjeçare në 81% në 75-84-vjeçare.

Studiuesit në studimin e paraqitur mblodhën të dhëna nga fotografitë e retinës të marra pas zgjerimit të bebëzës për të vlerësuar praninë ose mungesën e lezioneve të njohura si të zakonshme me retinokoroiditin toksoplazmatik. Studiuesit zbuluan se rreth 1 në 149 njerëz, ose 0.67%, tregonin pamjen karakteristike të lezioneve dhe kishin nivele të dallueshme në serum që ishin në përputhje me diagnozën.

Bazuar në prevalencën e gjetur në madhësinë e kampionit, studiuesit arritën në përfundimin se përpjekjet “për të përcaktuar sasinë dhe adresimin e faktorëve të rrezikut për infeksionin njerëzor me T. gondii janë të justifikuara”.

Simptomat e toksoplazmozës okulare

Toksoplazmoza okulare është shkaku kryesor i uveitit në mbarë botën dhe një arsye e zakonshme për humbjen e shikimit pas një infeksioni intraokular. Simptomat e gjendjes zakonisht shfaqen në kohën kur një person është 20 deri në 40 vjeç.

Në mënyrë tipike, një okulist do të shohë një zonë të retinitit nekrotizues afër një mbrese të pigmentuar korioretinale. Mund të ketë edhe lezione satelitore, gjak të lartë inflamator okularpresioni ose vaskuliti i përhapur. Disa njerëz janë asimptomatikë, ndërsa të tjerë do të ankohen për shikim të turbullt, sy të skuqur, lundrues ose dhimbje. Deri në 24% e pacientëve vijnë te mjeku okular me shikim 20/200 ose më keq.

Infeksioni mund të mbetet joaktiv për periudha kohore dhe më pas të riaktivizohet në kufirin e plagëve të vjetra. Fatkeqësisht, shkalla e përsëritjes mund të jetë deri në 79%, por ndërsa asnjë trajtim i njohur nuk e zhduk parazitin, ata që i janë nënshtruar trajtimit për toksoplazmozën okulare kanë një reduktim të konsiderueshëm të përsëritjes.

Në shumë raste, infeksioni është vetëkufizues dhe mund të mos kërkojë trajtim. Megjithatë, nëse shikimi kërcënohet, mjekët mund të përshkruajnë kortikosteroide, sulfadiazine dhe pirimetaminë. Megjithatë, ka “toksicitet të konsiderueshëm” me këtë protokoll trajtimi. Një rishikim i literaturës sugjeron që trajtimi me trimetoprim-sulfametoksazol është po aq efektiv me një përmirësim të profilit të sigurisë dhe mund të ndihmojë në parandalimin e një përsëritjeje.

Si transmetohet Toxoplasma Gondii?

Toksoplazmoza mund të infektojë pothuajse të gjitha kafshët me gjak të ngrohtë. Megjithatë, Shoqata Amerikane e Mjekësisë Veterinare thekson se të gjitha llojet e maceve janë strehuesi përfundimtar për parazitin. “Kjo do të thotë se ato janë të vetmet kafshë që kalojnë oocistet, stadi ekologjikisht rezistent i parazitit, në jashtëqitjen e tyre për të infektuar specie të tjera shtazore (përfshirë njerëzit).”

Kur macet prenë kafshë të vogla të infektuara, ato infektohen vetë. Macet vetëm në ambiente të mbyllura mund të infektohen nga ngrënia e mbetjeve të mishit të papjekur ose mishit të papërpunuar. Macja zhvillon ciste brenda indeve që infektohen me Toxoplasma gondii. Fillimisht, një mace mund të derdhë miliona oociste në jashtëqitje duke ekspozuar kafshët dhe njerëzit e tjerë ndaj parazitit. Kjo është një fazë me mure të trasha në ciklin jetësor të parazitit.

Pas periudhës fillestare, shumica e maceve ndalojnë kalimin e oocisteve dhe mund të duken krejtësisht të shëndetshme. Macet e tjera mund të zhvillojnë simptoma të dëmtimit të mëlçisë, pneumonisë ose kushteve të tjera shëndetësore.

Këto oociste mund të ekzistojnë në mjedis për periudha të gjata kohore. Kur feçet e maces konsumohen nga bagëtia, parazitët mund të migrojnë në muskuj dhe të mbijetojnë pasi kafsha të jetë therur.

Njerëzit mund të infektohen duke pirë ujë të kontaminuar, duke ngrënë mish të infektuar ose duke ngrënë produkte të freskëta që përmbajnë oociste.

Shqetësimet e infeksionit gjatë shtatzënisë

Ndërsa shumica e njerëzve nuk kanë simptoma pasi janë infektuar me Toxoplasma gondii, një infeksion në muajt para se të mbeten shtatzënë ose në fillim të shtatzënisë është veçanërisht shqetësues. Sipas Marsh of Dimes, toksoplazmoza mund t’i kalojë foshnjës suaj të palindur nëse jeni infektuar brenda gjashtë muajve pas shtatzënisë. Kjo mund të shkaktojë lindje të parakohshme, lindje të vdekur ose abort.

Rreziku i kalimit te foshnja varet nga koha kur nëna është infektuar. Sa më vonë në shtatzëni që një grua të infektohet, aq më të larta janë gjasat që foshnja të ketë gjithashtu toksoplazmozë. Megjithatë, infeksionet e hershme mund të çojnë në probleme më serioze, duke përfshirë dëmtimin e trurit, mëlçisë dhe syve.

Sipas Mars of Dimes, “Deri në 1 në 2 foshnja (50%) që janë të infektuar me toksoplazmozë gjatë shtatzënisë, lindin herët (preterm).” Deri në 10% e foshnjave që janë infektuar gjatë shtatzënisë mund të kenë simptoma që përfshijnë një mëlçi dhe shpretkë të fryrë, nyje limfatike të fryra, probleme me të ushqyerit, peshë të ulët të lindjes ose konvulsione.

Foshnjat gjithashtu mund të kenë kushte neurologjike si hidrocefalus, mikrocefali ose makrocefali. Hidrocefalusi, i quajtur edhe lëngu në tru, ndodh kur ka shumë lëng cerebrospinal që bën presion në tru.

Makrocefalia është një kokë me përmasa të mëdha dhe mikrocefalia është më e vogël se madhësia normale e kokës. Të porsalindurit që njihen si bartës të toksoplazmozës mund të shfaqin simptoma më vonë në jetë, duke përfshirë paaftësi intelektuale ose zhvillimore, infeksione të syve, probleme me shikimin, konvulsione ose humbje dëgjimi.

Studimet kanë hetuar gjithashtu disa nga infeksionet më të zakonshme kongjenitale që dihet se shkaktojnë paaftësi neurozhvillimore, të tilla si paraliza cerebrale. Këto infeksione shkojnë me akronimin TORCH – toksoplazmozë, rubeolë, citomegalovirus dhe virus herpes simplex.

Hapat për të ndihmuar në parandalimin e toksoplazmozës

Pas infeksionit me toksoplazmozë, shumica e të rriturve nuk kanë asnjë simptomë. Megjithatë, disa njerëz mund të kenë simptoma të ngjashme me gripin, të tilla si dhimbje të fytit, gjëndra të fryra, dhimbje të muskujve dhe temperaturë të lartë. Njerëzit me këtë gjendje normalisht do të përmirësohen vetë brenda 6 javësh. Ju duhet të shihni mjekun tuaj nëse filloni të keni ndryshime në shikimin tuaj, jeni shtatzënë, planifikoni të mbeteni shtatzënë ose keni një sistem imunitar të dobësuar.

Ekzaminimi rutinë nuk është i nevojshëm, por kontaktoni mjekun tuaj nëse keni simptoma. Ata mund të bëjnë një test gjaku për të matur imunoglobulinën G (IgG). Nëse është e nevojshme të përcaktohet se kur jeni infektuar, mjeku mund të urdhërojë një test të imunoglobulinës M (IgM).

Ka disa hapa që mund të ndërmerrni për të parandaluar toksoplazmozën:

 • Mbuloni çdo kuti rëre të jashtme kur ato nuk janë në përdorim. Macet endacake i përdorin shpesh ato.
 • Vishni doreza kur punoni jashtë.
 • Lani duart pasi punoni në kopsht ose pasi jeni jashtë, veçanërisht para përgatitjes së ushqimit.
 • Lani duart me kujdes sa herë që keni prekur macen, tokën ose mishin e papërpunuar.
 • Shmangni prekjen e fytyrës kur punoni me mish ose produkte të papërpunuara.
 • Pastroni çdo gjë që ka qenë në kontakt me mishin e papërpunuar me ujë të nxehtë me sapun.
 • Pastroni të gjitha sipërfaqet e punës dhe enët me ujë të nxehtë me sapun, pasi ato janë përdorur me mish të papërpunuar, fruta ose perime.
 • Gatuani mishin dhe shpendët derisa të jenë gatuar deri në fund, dhe lëngjet të jenë të qarta.
 • Shmangni ngrënien e mishit të përpunuar si proshutë Parma apo sallami.
 • Shmangni pirjen e ujit të kontaminuar ose të patrajtuar.
 • Lani ose hiqni lëkurën e të gjitha frutave dhe perimeve.
 • Kontrolloni sa më shumë numrin e mizave dhe buburrecave në shtëpinë tuaj. Këto insekte mund ta përhapin parazitin në ushqim.
 • Mos hani butak të papërpunuar ose të kontaminuar.

Nëse jeni në rrezik, duhet të merrni masa paraprake shtesë për të shmangur një infeksion. Këto mund të përfshijnë:

 • Mbajeni macen tuaj brenda në mënyrë që të mos infektohet
 • Ushqeni macen tuaj me ushqime të thata ose të konservuara dhe shmangni dietën me mish të papërpunuar pasi, ashtu si njerëzit, macet mund ta marrin infeksionin nga mishi i papërpunuar
 • Shmangni macet endacake
 • Gjatë shtatzënisë, lërini dikë tjetër të pastrojë kutinë e mbeturinave
 • Nëse duhet të pastroni kutinë e mbeturinave, vishni doreza për të pastruar kutinë çdo ditë, dezinfektojeni me ujë të valë për pesë minuta dhe lani duart me kujdes me ujë të ngrohtë me sapun.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook