Mandarina

Published On: May 11th, 2023Categories: Fruta dhe Perime0 Comments on Mandarina

Mandarina

 

Arabisht: اليوسفي, مندرين.

Anglisht: Mandarin.

Emri shkencor: Citrus reticulate.

Familja: Rutaceae.

Mandarina është pemë e ngjashme me portokallin por me gjatësi më të vogël. Në mjekësinë e vjetër kineze lëvorja e mandarinës është përdorur për kurimin e fryrjeve të barkut, përmirësimin e tretjes dhe për të reduktuar gëlbazën.

Pjesët e bimës që përdoren: Frutat, lëvorja e frutit, gjethet dhe lulet.

Elementët aktiv të mandarinës: Energji, Saturated fat, Polyunsaturated fat, Monounsaturated fat, Protein, Sodium, Potassium, Carbohydrate, Fibra, vitamin; A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, E, Choline, Kalcium, Iron, Magnesium, Sugars, Pektinë, Acide organike, flour, Tanin, etj.

Dobitë shëndetësore të mandarinës

– Lufton qelizat kancerore dhe parandalon përhapjen e tyre.

– Pastron gjakun dhe ndihmon për kurimin e leukemisë.

– Luan rol të rëndësishëm për formimin e qelizave të kuqe të gjakut.

– Zvogëlon rrezikun e kancerit të gjirit, zorrës së trashë, ezofagut, dhe stomakut.

– Ndihmon për kurimin e Diabetit dhe zvogëlon përqindjen e kolesterolit LDL.

– Forcon zemrën.

– Mbron mëlçinë nga infeksionet dhe yndyrat e tepërta.

– Forcon lëkurën dhe ndihmon në ndërtimin e indeve.

– Ndihmon për kurimin e plagëve.

– Lufton radikalet e lira.

– Forcon sistemin imun.

– Ruan shëndetin e kockave dhe të dhëmbëve.

– Ushqyes i mrekullueshëm për fëmijët dhe gratë shtatzëna.

– Përmirëson funksionin e veshkave, nervave, muskujt dhe sistemin tretës.

– Pengon osteoporozën dhe parandalon presionin e lartë.

– Forcon kujtesën.

Shënim

Nëse nuk e tepron me konsumimin e mandarinës, ajo konsiderohet e sigurtë.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook