Mahalebi; Thesar i panjohur

Published On: May 11th, 2023Categories: Fruta dhe Perime0 Comments on Mahalebi; Thesar i panjohur

Mahalebi; Thesar i panjohur

 

Arabisht: المحلب  ,الكرز البري

Anglisht: Mahaleb cherry

Emri shkencor: Prunus mahaleb

Familja: Rosaceae.

Mahlebi është pemë shumëvjeçare, gjetherënëse me lartësi mesatare 2 -8 m, me gjethe ovale në formë zemre me lule të bardha e aromatike. Me fara të vogla, me shije të hidhur dhe të ngjashme me farën e bajames por më të vogla dhe me aromë të këndëshme. Përdoret në gatitmin e ëmbëlsirave.

Mahlebi është përmëndur në shumë shkrime mesjetare arabe dhe latine nga:

Er Razi, i cili ka vdekur në vitin 930. Ibën el Bajtari, i cili ka vdekur në vitin 1248.

Ibën el Auam në librin e tij për bimët, në fund të shekullit të XII-të, e përshkruan Mahlebin dhe thotë: “Mahlebi është pemë që rritet lehtë dhe e fortë.”

Në vitin 1317, Matthaeus Silvaticus shkroi se Mahleb është pemë e vendeve Arabe.

Një tjetër botanist latin me emrin Carolus Clusius shkroi për  Mahlebin dhe efektet e tij kuruese.

Pjesa e bimës që përdoret: Farat.

Veçoritë e Mahlebit: Antibacterial, Antifungal, Antioxidant.

Elementët aktiv të Mahlebit: Vitaminë A, B6, B12, C, D, calcium, phosphorus, potassium, , iron, flavonoids, , tartaric, glucose, oleic acid, methyllinoleate, linoleic laidic acid, palmitic acid , α-linoleic acid , stearic acid.

Dobitë mjekësore të Mahlebit

– Forcon trupin në mënyrë të përgjithshme dhe pesë shqisat.

– Lufton qelizat kancerore në të gjithë trupin.

– Ndihmon për kurimin e astmës, ngjirjen e zërit, infeksionet e fytit, dhe ftohjet.

– Shpërbën gurët e veshkave, diuretic, pastron veshkat dhe qetëson dhimbjet e tyre.

– Parandalon kapsllëkun, forcon dhe pastron stromakun.

– Ndihmon për kurimin e ulçërës së stomakut.

– Përforcon ndjenjat seksuale dhe lufton inferlitetin.

– Ndihmon për largimin e dhimbjeve të shpinës, kyçeve, përdhesin dhe sëmundjet reumatike.

– Ndihmon për kurimin e gjysëm paralizës.

– Forcon dhe pastron mëlcinë dhe shpretkën.

– Lufton aneminë, hap oreksin dhe ndihmon për stabilizimin e peshës së trupit.

– Ndihmon për kurimin e Diabetit tipi 2.

– Pastron mitrën dhe kuron çrregullimet menstruale.

– Largon erën e keqe të trupit.

– Largon ethet dhe temperaturën.

– Pastron lëkurën dhe forcon flokët.

Shënim

– Mahleb është i sigurtë për t’u përdorur nga të gjithë.

– Për sëmundje të caktuara duhet të përdoret me rekomandim nga mjeku herbalist.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook