Libido e ulët

Published On: November 12th, 2022Categories: Shëndeti Seksual0 Comments on Libido e ulët

Libido e ulët; Simptomat, shkaqet dhe strategjitë mbështetëse

 

Libido është epshi dhe dëshira seksuale. Mund të ndikohet nga një sërë faktorësh duke përfshirë shëndetin hormonal, funksionin e trurit, nivelet e stresit, gjendjen mendore dhe medikamentet që mund të merrni. Libido e ulët mund të jetë shenjë e një çekuilibri ose disa çështjeve fizike ose emocionale. Libido e ulët mund të çojë në marrëdhënie dhe zhgënjime personale dhe të ndërhyjë në cilësinë e jetës tonë. Lajmi i mirë është se me ndihmën e disa strategjive mbështetëse natyrore, ne mund ta mbajmë libidon të shëndetshme dhe të lumtur.

Në këtë artikull do të mësojmë se çfarë është libido. Do të mësojë rreth neurokimisë së libidos së shëndetshme. Do të kuptojmë marrëdhënien midis reagimit të rrezikut të qelizave (CDR) dhe dëshirës seksuale. Do të shohim simptomat e libidos së ulët, pastaj faktorët e rrezikut dhe shkaqet kryesore që qëndrojnë pas dëshirës seksuale të ulët. Në përfundim do të ofrojmë strategjitë më të mira natyrore të mbështetjes për libidon e ulët.

Çfarë është libido?

Shanset janë që ju e keni dëgjuar më parë termin libido. Libido i referohet dëshirës seksuale, epshit seksual ose oreksit seksual. Libidoja përcaktohet nga një sërë faktorësh të brendshëm dhe të jashtëm. Ajo ndikohet nga shëndeti i trurit dhe funksioni i trurit, shëndeti hormonal dhe madje edhe sjelljet tona të mësuara. Mund të luhatet për shkak të ndryshimeve hormonale, ndryshimeve në gjendjen mendore, niveleve të stresit dhe medikamenteve të caktuara.

Sipas një studimi të vitit 2019 të botuar në Brain ad Behavior, rrugët nervore të libidos janë të ngjashme si tek meshkujt ashtu edhe tek femrat. Ato ndikohen nga komponentët cerebral, kurrizor dhe periferik. Libido nuk ndikon vetëm në dëshirën emocionale për të bërë seks, por mbështet dëshirën tonë fizike gjithashtu. Te burrat, lejon rrjedhjen e gjakut në penis, gjë që çon në ereksion. Tek femrat mundëson zmadhimin dhe lubrifikimin e buzëve, gjë që ndihmon në marrëdhënie më të këndshme.

Luhatjet natyrore në epsh janë normale. Për gratë, cikli i tyre menstrual mund të luajë një rol në këto luhatje. Për shembull, ditët që i afrohen ovulacionit janë ditët kur shumica e grave përjetojnë libidon më të lartë. Kjo ka kuptim pasi kjo është rreth ditëve pjellore të një gruaje.

Megjithatë, ndërsa luhatjet janë normale, të gjithë dëshirojnë që libidoja e tyre të jetë në nivele të shëndetshme dhe normale. Libido e ulët nënkupton uljen ose mungesën e interesit për seksin, gjë që jo vetëm mund të rëndojë marrëdhënien tuaj intime me partnerin, por gjithashtu mund të ndikojë në mirëqenien tuaj mendore, emocionale dhe fizike.

Mos harroni, nuk ka të bëjë vetëm me seksin. Libido e ulët është një shenjë se diçka mund të jetë fizikisht jashtë funksionit.

Nga ana tjetër, libidoja tepër e lartë mund të bëhet gjithashtu një problem. Mund të jetë një shenjë e një çekuilibri hormonal ose probleme shëndetësore neurologjike. Gjithashtu mund të rëndojë marrëdhënien, mirëqenien dhe cilësinë e jetës.

Neurokimia e një libidoje të shëndetshme

Nëse doni të kuptoni epshin, duhet të kuptoni neurokiminë e shëndetshme të epshit. Kur dëgjoni fjalët dopaminë dhe oksitocinë, ndoshta mendoni për disponimin tonë. Sipas një rishikimi të vitit 2009 të botuar në Journal of Sexual Medicine, ato gjithashtu ndikojnë në epshin tonë.

Dopamina krijohet nga hipotalamusi në trurin tonë. Ai luan një rol në rrugët e shpërblimit të trurit. Kur tërhiqeni nga dikush, çlirohen nivele të larta dopamine. Dopamina mund t’ju bëjë të ndiheni energjikë, të lumtur dhe madje euforikë. Ato gjithashtu ulin pagjumësinë dhe oreksin. Këto janë kimikatet që janë përgjegjëse për ‘të ndjerit në dashuri dhe për fazën emocionuese të muajit të mjaltit të një marrëdhënieje të re. Kjo rrit libidon dhe mbështet lidhjen seksuale.

Oksitocina është një tjetër kimikat, hormon dhe neurotransmetues që quhet edhe “hormoni i dashurisë” për arsye të mira. Oksitocina është e lidhur me ndërtimin e marrëdhënieve, besimin, ndjeshmërinë, dashurinë dhe aktivitetin seksual. Lëshohet gjatë përqafimit dhe lidhjes fizike, si dhe orgazmave për të rritur kënaqësinë. Lëshohet gjithashtu gjatë lindjes dhe ushqyerjes me gji për të mbështetur lidhjen midis nënës dhe fëmijës.

Përveç dopaminës dhe oksitocinës, dy hormone seksuale gjithashtu luajnë një rol në libido: Estrogjeni është një hormon seksual femëror i prodhuar nga trupi mashkull dhe femër. Ai luan një rol kritik në ciklin menstrual të femrave. Ndihmon në rritjen e dëshirës seksuale dhe në përmirësimin e lubrifikimit vaginal.

Testosteroni është një hormon që prodhohet nga trupi i meshkujve dhe femrave; megjithatë, është i spikatur te meshkujt. Ai krijohet në testikuj dhe ndikon në zhvillimin seksual, pamjen, forcën e muskujve dhe masën kockore të një mashkulli. Ai është përgjegjës për prodhimin e spermës dhe një libido të shëndetshme. Testosteroni i ulët mund të çojë në epsh të ulët dhe mosfunksionim erektil.

Prolaktina është një hormon i prodhuar nga gjëndrra e hipofizës si te meshkujt ashtu edhe te femrat. Ajo është përgjegjëse për rritjen e gjirit dhe prodhimin e qumështit gjatë shtatzënisë dhe pas lindjes gjatë periudhës së ushqyerjes me gji. Te burrat dhe gratë jo shtatzëna, që nuk ushqejnë me gji, nivelet e prolaktinës janë normalisht të ulëta. Shumë prolaktinë mund të ulë nivelet e testosteronit dhe estrogjenit, të cilat mund të zvogëlojnë epshin dhe të rezultojnë në mosfunksionim seksual.

Përgjigja ndaj rrezikut të qelizave dhe libido e ulët

Në qarqet e mjekësisë funksionale, flitet shumë për reagimin ndaj rrezikut të qelizave (CDR). Një përmbledhje e vitit 2013 e botuar në Mitochondrion e ka përshkruar CDR-në si një përgjigje kritike metabolike e ruajtur në mënyrë evolucionare që është pjesë e sistemit të lindur të mbrojtjes së trupit tonë. Ajo mbron qelizat tona individuale nga kërcënimi, rreziku dhe dëmtimi qelizor. Nuk ka rëndësi nëse kërcënimi është fizik, biologjik apo kimik. Nëse shkon përtej kapacitetit natyror të qelizës sonë për të siguruar homeostazë, ajo shkakton një CDR.

Trupi ynë është një sistem kompleks i qelizave individuale që punojnë së bashku për të formuar inde, organe dhe sisteme të tjera në trup. Secila nga qelizat tona ka disa komponentë, dhe komponenti më i rëndësishëm i secilës qelizë është mitokondria. Mitokondritë janë përgjegjëse për krijimin e energjisë nga ushqimi që hamë për të ushqyer dhe energjizuar qelizat, indet dhe organet tona.

Mitokondritë tona janë kritike për energjinë, funksionin dhe shëndetin. Mitokondritë veprojnë gjithashtu si sensorë energjie dhe agjentë mbrojtës qelizor me një qëllim në mendje: homeostazën ose ekuilibrin qelizor. Nëse ka një rënie të konsiderueshme në këtë energji dhe nuk ka energji të mjaftueshme për të përmbushur kërkesat minimale për homeostazë, mitokondria do ta njohë këtë rënie të energjisë si një kërcënim për shëndetin dhe ekuilibrin tonë. Stresi, traumat e kaluara, infeksionet dhe çështje të tjera shëndetësore janë burime të zakonshme të kërcënimit ose kërcënimit të perceptuar që kërcënon homeostazën.

Çdo kërcënim për ekuilibrin qelizor do të detyrojë mitokondritë tona të ndryshojnë funksionin e tyre parësor. Në vend të prodhimit të energjisë dhe metabolizmit optimal të qelizave, tani do të fokusohet në mbrojtjen qelizore. Ky është një ndryshim i madh në fiziologjinë qelizore. CDR i referohet këtij kalimi nga prodhimi i energjisë dhe metabolizmi i qelizave në mbrojtjen qelizore.

Jo çuditërisht, në kohën e mbrojtjes qelizore, e cila në thelb është një luftë brenda trupit tuaj, nuk ka vend për funksionin seksual. Traumat e kaluara, stresi, infeksionet dhe faktorë të tjerë mund të aktivizojnë CDR dhe të çojnë në një gjendje metabolike të ulur qelizore dhe epsh të ulët. Siç do të shqyrtojmë disa detaje më poshtë, reduktimi i CDR-së së panevojshme duke mbajtur të ekuilibruar shëndetin fizik dhe mendor është i nevojshëm për të mbajtur libidon në një nivel të shëndetshëm.

Simptomat e libidos së ulët

Simptomat e libidos së ulët mund të përfshijnë:

 • Ulje ose humbje e dëshirës seksuale për një partner
 • Interes i ulët ose aspak për aktivitetet seksuale
 • Të kesh pak ose aspak mendime apo fantazi seksuale
 • Ndjeheni të shqetësuar ose të stresuar për mungesën e interesit për seksin ose mungesën e aktivitetit ose mendimeve seksuale

Faktorët e rrezikut për libidon e ulët

Ka faktorë të ndryshëm që mund të rrisin rrezikun për epsh të ulët, duke përfshirë:

 • Lodhja
 • Dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale
 • Probleme me imazhin e trupit
 • Çështje të vetëbesimit
 • Shtatzënia
 • Probleme në marrëdhënie
 • Testosteron i ulët
 • Depresioni
 • Probleme me gjumin
 • Plakja
 • Stresi
 • Sindroma e këmbëve të shqetësuara
 • Presioni i lartë i gjakut
 • Diabeti
 • Dhimbje kronike ose sëmundje kronike
 • Disa medikamente, veçanërisht antidepresantë të caktuar, kimioterapia, rrezatimi, opioidet, terapia hormonale, medikamentet për presionin e gjakut dhe kortikosteroidet
 • Pirja e duhanit
 • Konsumimi i tepërt i alkoolit
 • Përdorimi i drogës
 • Ushtrimi i tepërt
 • Të qëndruarit gjatë ulur

Shkaqet rrënjësore pas libidos së ulët

Tani që i kuptoni faktorët e rrezikut për libidon e ulët, le të mësojmë për shkaqet kryesore që qëndrojnë pas kësaj:

 • Rezistenca ndaj insulinës

Rezistenca ndaj insulinës do të thotë që trupi nuk mund t’i përgjigjet insulinës siç duhet dhe nuk është në gjendje të përdorë glukozën në gjak siç duhet për energji. Kjo do të thotë që pankreasi duhet të fillojë të prodhojë gjithnjë e më shumë insulinë për të vazhduar. Me kalimin e kohës, kjo do të bëjë që nivelet e glukozës në gjak të rriten, duke çuar në të gjitha llojet e problemeve. Rezistenca ndaj insulinës mund të çojë në çekuilibër të sheqerit në gjak, prediabet, diabet dhe të gjitha llojet e çështjeve kronike shëndetësore. Mund të çojë gjithashtu në libido të ulët.

Rezistenca ndaj insulinës dhe ngrënia e tepërt e sheqerit mund të çojë në uljen e niveleve të testosteronit. Nivelet e ulëta të testosteronit mund të shkaktojnë epsh të ulët dhe mosfunksionim erektil te meshkujt.

Rezistenca ndaj insulinës mund të rrisë gjithashtu rrezikun e rezistencës ndaj leptinës. Leptina jo vetëm që kontrollon oreksin dhe urinë, por gjithashtu monitoron funksionet tona seksuale. Sipas një studimi të vitit 1997 të botuar në Clinical Endocrinology, rezistenca e leptinës mund të çojë në nivele të ulëta të testosteronit, të cilat mund të lidhen gjithashtu me libidon e ulët. Për më tepër, rezistenca ndaj insulinës dhe shumë sheqer mund të rrisin gjithashtu lodhjen, pagjumësinë, stresin dhe ankthin, të cilat mund të kontribuojnë gjithashtu në uljen e dëshirës seksuale.

 • Trauma seksuale, stresi kronik dhe gjumi i dobët

Nuk është vetëm shëndeti ynë fizik, por mirëqenia jonë emocionale dhe mendore mund të ndikojë gjithashtu në libidon tonë. Trauma seksuale, stresi kronik dhe gjumi i dobët mund të ulin libidon tonë. Trauma seksuale, duke përfshirë ngacmimin, sulmin dhe përdhunimin, mund të ketë pasoja të rënda për libidon.

Një studim i vitit 2015 i botuar në Gazetën Egjiptiane të Shkencave Ligjore ka zbuluar se nga 150 pjesëmarrës me një histori të përvojës së dhunës seksuale, vetëm 46 ishin seksualisht aktivë. Nga këta 46, 33 përjetuan libido të ulët, vështirësi për të pasur orgazmë dhe mosfunksionime tjera seksuale.

Sidoqoftë, nuk keni nevojë për trauma të mëdha seksuale për të përjetuar libido të ulët. Mjafton thjesht të përjetoni stres kronik dhe gjumë të dobët. Një studim i vitit 2013 i botuar në Journal of Sexual Medicine ka zbuluar se stresi kronik mund të ulë zgjimin seksual tek gratë.

Sipas një studimi të vitit 2018 të publikuar në Arkivat e Sjelljes Seksuale, stresi ka më shumë gjasa të ulë epshin e grave sesa burrave. Megjithatë, edhe nëse ka më pak gjasa të ndikojë në libido, stresi dhe ankthi mund të shkaktojnë shqetësim për performancën seksuale, mosfunksionim erektil ose mosfunksionim tjetër seksual te meshkujt gjithashtu.

Për më tepër, sipas një studimi të vitit 2019 të botuar në Ëorld Journal of Men’s Health, gjumi i dobët, pagjumësia, sindroma e këmbëve të shqetësuara, apnea e gjumit dhe çrregullimi i ndërrimit të punës mund të rrisin rrezikun e epshit të ulët, mosfunksionimin erektil dhe mosfunksionimin seksual. Një studim i vitit 2015 i botuar në Gazetën e Mjekësisë Seksuale ka zbuluar se gjumi i dobët gjithashtu mund të ndikojë negativisht në sjelljen seksuale, dëshirën seksuale, përgjigjen gjenitale dhe aktivitetin seksual të partnerit të grave.

 • Nivelet e ulëta të testosteronit

Siç e kemi mësuar më herët, testosteroni është një hormon seksual mashkullor që prodhohet nga trupi mashkull dhe femër. Është më i theksuar tek meshkujt dhe krijohet kryesisht nga testikujt. Është kritik për forcën e muskujve, masën kockore, zhvillimin seksual, prodhimin e spermës dhe funksionin seksual. Nivelet e ulëta të testosteronit jo vetëm që mund të ndikojnë tek burrat, por edhe tek gratë, dhe të çojnë në libido të ulët.

Ulja e testosteronit me plakjen mund të rrisë rrezikun e mosfunksionimit erektil.

Ndërsa gratë kanë nivele të natyrshme më të ulëta të testosteronit, testosteroni shumë i ulët mund të ndikojë gjithashtu në epshin e tyre.

 • Endometrioza, PCOS dhe niveli i ulët tiroid

Libidoja ndikohet shumë nga shëndeti ynë hormonal. Endometrioza, sindroma e vezores policistike (PCOS) dhe nivelet e ulëta të tiroides mund të ulin epshin tuaj.

Endometrioza është një gjendje e dhimbshme që prek shumë gra. Indet që normalisht rriten brenda mitrës, rriten jashtë saj, duke ndikuar në vezoret, tubat fallopiane dhe rreshtimin e indeve të legenit.

Mund të ndikojë në ciklin menstrual dhe të shkaktojë shumë dhimbje. Kuptohet, endometrioza mund të ndikojë në epshin dhe funksionin seksual. Sipas një rishikimi të vitit 2020 të botuar në Fakte, Shikime dhe Vizion në ObGyn, endometrioza mund të çojë në probleme me funksionin seksual dhe vështirësi në marrëdhënie.

PCOS është një gjendje e shkaktuar nga çekuilibri hormonal dhe problemet metabolike. Mund të shkaktojë parregullsi menstruale, dhimbje, puçrra fytyre, rritje të tepërt të flokëve dhe obezitet. Mund të çojë gjithashtu në epsh të ulët. Një studim i vitit 2019 i botuar në Journal of Psychosexual Health ka zbuluar se gratë me PCOS kishin një dëshirë seksuale më të ulët dhe më shumë vështirësi me zgjimin seksual.

Tiroidja është një gjëndër në formë fluture që gjendet në fund të qafës që prodhon hormonet e tiroides. Problemet me prodhimin e hormoneve tiroide mund të ndikojnë në nivelet e energjisë, tretjen, peshën, lëkurën, flokët dhe më shumë. Mund të ndikojë gjithashtu në funksionin seksual.

Hipotiroidizmi (tiroidja e ulët) dhe hipertiroidizmi (tiroidja e lartë) mund të çojnë në epsh të ulët dhe probleme me zgjimin, lubrifikimin, orgazmat dhe kënaqësinë seksuale te femrat.

Rishikimi ka gjetur se problemet e tiroides mund të ndikojnë gjithashtu në epshin e meshkujve. Hipertiroidizmi mund të lidhet me mosfunksionimin erektil dhe derdhjen e parakohshme dhe hipotiroidizmi mund të shkaktojë mosfunksionim erektil dhe ejakulim të vonuar. Provat që hipotiroidizmi mund të ulë epshin tek meshkujt janë të përziera; megjithatë, disa prova sugjerojnë se hipotiroidizmi dhe hipertiroidizmi mund të shkaktojnë epsh të ulët edhe te meshkujt.

 • Tranzicioni i menopauzës

Menopauza shënon fundin e ciklit menstrual te femrat. Menopauza diagnostikohet zyrtarisht pasi një grua ka kaluar pa perioda për 12 muaj. Ndodh mesatarisht në moshën 51 vjeçare. Periudha kalimtare para menopauzës quhet perimenopauzë, e cila mund të zgjasë për disa vite ose një dekadë, është zakonisht të 40-at.

Kjo është një kohë e tranzicionit hormonal që gjithashtu mund të ulë libidon dhe të ndikojë në funksionin seksual.

Një studim i vitit 2000 i botuar në The Permanente Journal ka gjetur se libido e ulët, vështirësia me orgazma dhe frekuenca më e ulët e seksit janë të lidhura me një sërë faktorësh. Këta faktorë mund të përfshijnë faktorë biologjikë, të tillë si testosteroni i ulët dhe ndryshimet hormonale, çështje mendore dhe emocionale, të tilla si depresioni dhe sëmundje të tjera psikiatrike, çështje kulturore, të tilla si qëndrimet shoqërore ndaj plakjes dhe grave të moshuara, dhe probleme ndërpersonale, siç janë çështjet e marrëdhënieve.

 • Mungesa e vitaminës D

A e dini se edhe rrezet e diellit mund të ndikojnë në libidon tuaj? Rrezet e diellit, ose më saktë rrezet ultravjollcë që godasin lëkurën, nxisin sintezën e vitaminës D. Ju gjithashtu mund të merrni vitaminë D nga disa ushqime dhe suplemente. Vitamina D nuk është vetëm kritike për shëndetin e kockave, imunitetit, shëndetin mendor dhe kardiovaskular, por edhe për shëndetin seksual. Mungesa e vitaminës D mund të shkaktojë libido të ulët.

Një studim i vitit 2016 i botuar në Gazetën Evropiane të Obstetrikës, Gjinekologjisë dhe Biologjisë Riprodhuese ka zbuluar se mungesa e vitaminës D mund të çojë në depresion, libido të ulët, shanse më të ulëta për orgazmë dhe kënaqësi më të ulët seksuale tek gratë e reja.

Një studim i vitit 2018 i botuar në International Journal of Impotence Research ka zbuluar se mungesa e vitaminës D mund të shkaktojë funksion më të ulët seksual dhe simptoma depresive edhe te meshkujt. Një përmbledhje sistematike dhe meta-analiza e vitit 2020 ka gjetur se mungesa e vitaminës D mund të shkaktojë gjithashtu mosfunksionim erektil te meshkujt.

 • Infeksionet kronike

Ne kemi diskutuar më herët në këtë artikull se si një CDR mund të shkaktojë libido të ulët. Një nga shkaqet kryesore të CDR përfshijnë stresorët fizikë, duke përfshirë lëndimet, operacionet dhe infeksionet e mëdha. Kur trupi ynë ndeshet me një infeksion, ai do të shkaktojë një CDR. Kjo është një pjesë normale e mekanizmit mbrojtës natyror të trupit kundër kërcënimeve. Në kushte normale, megjithatë, kjo është afatshkurtër. Brenda disa ditësh ose javësh, trupi ynë duhet të shërohet nga një infeksion.

Megjithatë, kur një infeksion është kronik, ai mund të bëhet një problem serioz që çon në një CDR kronike, inflamacion kronik, simptoma kronike dhe sëmundje kronike. Një studim i vitit 2019 i publikuar në Current Sexual Health and Reproduction ka gjetur një lidhje midis inflamacionit, dëshirës seksuale të ulët dhe zgjimit seksual te gratë.

Një përmbledhje e vitit 2003 e publikuar në American Family Physician ka gjetur se sëmundja kronike, duke përfshirë infeksionin HIV, mund të ndikojë në funksionin seksual. Një studim i vitit 2020 i botuar në Journal of Medicine and Life ka zbuluar se infeksionet e shpeshta vaginale, të tilla si Candida dhe Gardnerella, janë një shkaktar i zakonshëm i funksionit të ulët seksual. Këto infeksione nuk mund të kurohen plotësisht dhe në mënyrë adekuate veçse me anë të ilaçeve bimore si Comyrrha Candida, Labisia for Her, Tamera for Her, që i gjeni në fund të artikullit.

 • Ngarkesa e lartë toksike

Një tjetër fajtor i zakonshëm pas CDR dhe çekuilibrit hormonal është ekspozimi kronik ndaj toksinave, mykut, metaleve të rënda dhe ksenoestrogjeneve. Sipas një rishikimi të vitit 2020 të publikuar në Mitochondrion, ndotësit kimikë dhe toksinat mund të ulin pragun e aktivizimit të CDR.

Një studim i vitit 2019 i publikuar në JBRA Assisted Reproduction ka gjetur se toksinat mjedisore dhe kimikatet që prishin endokrinën mund të ndikojnë negativisht në shëndetin riprodhues të femrave. Një studim te kafshët, i vitit 2017, i publikuar në Gazetën Ndërkombëtare të Kërkimeve Mjedisore dhe Shëndetit Publik ka zbuluar se ekspozimi ndaj metilmerkurit mund të shkaktojë mosfunksionim seksual.

Sipas një studimi të vitit 2014 në Universitetin e Miçiganit, ekspozimi ndaj niveleve të larta të ftalateve, një kimikat që gjendet në plastikë dhe disa produkte të kujdesit personal, mund të çojë në nivele më të ulëta të testosteronit. Siç e dini, testosteroni i ulët mund të shkaktojë epsh të ulët. Një përmbledhje e vitit 1998 e botuar në “The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology” ka gjetur se kimikatet endokrine-shqetësuese dhe ksenoestrogjenet mund të çojnë në epsh të ulët dhe numër më të ulët të spermës.

Strategjitë Natyrore të Mbështetjes për Libido të Shëndetshme

Një libido e shëndetshme është e rëndësishme për mirëqenien tonë fizike, mendore, emocionale dhe sociale. Këtu janë strategjitë kryesore të mbështetjes natyrore për një libido të shëndetshme.

 • Plani i të ushqyerit anti-inflamator

Një dietë anti-inflamatore mund të ndihmojë në përmirësimin e dëshirës dhe zgjimit seksual. Hiqni ushqimet inflamatore, duke përfshirë sheqerin e rafinuar, vajrat e rafinuar, përbërësit artificialë, aditivët, ushqimet pa lëndë ushqyese dhe ushqimet shumë të përpunuara.

Zgjidhni ushqime organike sa herë që është e mundur. Hani një dietë anti-inflamatore të pasur me zarzavate, perime, lakër, barishte, erëza, arra, fara, fruta me indeks të ulët glicemik, mish viçi dhe gjalpë të ushqyer me bar, shpendë dhe vezë të rritura në kullota, peshk dhe ushqim deti të egër.

Hani një dietë me proteina më të larta për të përmirësuar testosteronin. Hani shumë yndyrna të shëndetshme, duke përfshirë avokado, vaj kokosi, gjalpë dhe ghee të ushqyer me bar, vaj MCT, arra dhe fara. Për vetitë e tyre për rritjen e libidoses, rekomandohen avokado, manaferra, qershi, kakao dhe disa çokollata organike, tepër të errët.

Për rritjen e dopaminës, rekomandohet kakao dhe çokollatë e zezë, bajame, arra, peshk dhe vezë. Rekomandohet salmon i egër për acide yndyrore omega-3 anti-inflamatore dhe goca deti për zink, mish viçi të ushqyer me bar për proteina, hekur, karnitinë dhe vitaminë B12, dhe selino dhe tranguj për elektrolite dhe hidratim.

 • Ulni stresin dhe optimizoni gjumin

Siç e keni mësuar më herët në këtë artikull, stresi kronik dhe gjumi i dobët mund të shkaktojnë libido të ulët dhe funksion të dobët seksual. Reduktimi i stresit dhe optimizimi i gjumit është kritik për shëndetin seksual.

Shmangni sa më shumë situatat stresuese dhe njerëzit që ju demoralizojnë. Ndaloni të lëvizni në mediat sociale dhe të kontrolloni lajmet gjatë gjithë ditës. Praktikoni vëmendjen, lutjen, frymëmarrjen, vizualizimin dhe mirënjohjen. Provoni të shkruani ditar për të çliruar ndjenjat negative dhe për të dalluar proceset e mendimit që nuk ju shërbejnë mirë.

Praktikoni ndërrime të mendimit pozitiv, pohime pozitive dhe biseda pozitive me veten. Kaloni kohë në natyrë. Rrethojeni veten me njerëz ngritës dhe mbështetës. Ndani një kohë të caktuar për veten dhe për kujdesin ndaj vetes.

Zhvilloni një rutinë relaksuese në mbrëmje që ju qetëson dhe ju bën gati për gjumë. Shmangni pajisjet elektronike, sheqerin, ushqimin e rëndë dhe alkoolin. Provoni aktivitete relaksuese, duke përfshirë marrjen e banjës, leximin e librave, poezisë ose Shkrimeve të Shenjta, shkrimin e ditarit, ngjyrosjen, vizatimin, enigmat dhe meditimin. Krijoni një vend të shenjtë dhe relaksues në dhomën tuaj të gjumit me një dyshek mbështetës, shtrat të rehatshëm dhe jastëkë, vajra esencialë relaksues, drita të zbehta dhe perde të errëta.

 • Lëvizja dhe ushtrimet e rregullta

Të udhëheqësh një mënyrë jetese të ulur mund të ndikojë në libido. Një studim i vitit 2018 i publikuar në Journal of Education and Health Promotion ka gjetur se fitnesi fizik mund të përmirësojë funksionimin seksual. Ushtrimi gjithashtu mund të zvogëlojë stresin dhe të përmirësojë disponimin, gjë që mund të përfitojë gjithashtu libidon.

Për të përmirësuar libidon, lëvizni trupin çdo ditë dhe ushtroheni rregullisht. Trajnimi i forcës dhe rezistencës është veçanërisht i rëndësishëm për optimizimin e testosteronit për burrat dhe gratë. Ushtrimet e peshës trupore, pesha e lirë, makineritë e peshave, shiritat e rezistencës, trajnimi me kettlebell, trajnerët e pezullimit TRX dhe CrossFit janë të gjitha ide të shkëlqyera.

Stërvitja me intervale me intensitet të lartë (HIIT) është një mënyrë e shkëlqyer për të kombinuar stërvitjen e forcës dhe rezistencës dhe kardio në një stërvitje të shkurtër.

Ndërsa stërvitja e rregullt është e rëndësishme, ushtrimi i tepërt mund të shkaktojë gjithashtu libido të ulët. Një studim i vitit 2017 i botuar në Mjekësi dhe Shkencë në Sport dhe Ushtrime ka zbuluar se trajnimi intensiv i qëndrueshmërisë mund të zvogëlojë libidon te meshkujt.

 • Përmirësoni nivelet e oksitocinës

Siç e kemi mësuar më herët, oksitocina mund të përmirësojë libidon. Por rritja e oksitocinës nuk është vetëm e mirë për libidon tuaj, por edhe për partnerin tuaj. Një studim interesant i vitit 2017 i botuar në Fertility and Sterility ka gjetur se dhënia e oksitocinës intranazale të femrave ka përfituar edhe dëshirën seksuale dhe përgjigjen e partnerit të tyre mashkull, duke përfshirë funksionin e tyre erektil.

Mënyrat e shkëlqyera për të përmirësuar oksitocinën përfshijnë lutjen, marrjen e një masazhi, veprimet e rastësishme të mirësisë, lojën me qentë ose kafshët shtëpiake, lidhjen me miqtë dhe të dashurit, dëgjimin e theksuar, bisedat e thella, vullnetarizmin, gatimin dhe seksin. Ngrënia e peshkut yndyror, arrave, farave, avokadove, spinaqit, kërpudhave, specave dhe domateve mund të ndihmojë gjithashtu në rritjen e oksitocinës.

 • Bimët shkretinore me efekt të fortë që mbështesin libidon

Ka shumë bimë shkretinore që mbështetin shëndetin hormonal dhe dëshirën seksuale tek të dy gjinitë, por ne do të rekomandonim:

 1. Desertus për Meshkujt

Desertus përmirëson performancën seksuale tek meshkujt me mosfunksionim erektil, ofron mbështetje të sigurt për prodhimin normal të testosteronit, rrit libidon dhe përkrah shëndetin e prostatës tek meshkujt.

 1. Vitensis për Femrat

Për femrat, rekomandojmë Vintensis për një libido të shëndetshme. Vitensis është një përzierje komplekse e përbërësve bimorë për rritjen e dëshirës dhe kënaqësisë seksuale femërore. Ky kombinim unik dhe i synuar ofron përmirësim të sigurt për prodhimin natyral të testosteronit, optimizimin e metabolizmit të testosteronit dhe estrogjenit, një rritje të gjakut, rrjedhjen dhe mbështetjen e veshkave.

Falë pranisë së një përbërësi steroidal saponin dhe metabolitit dytësor, protodioscin, Vitensis ndihmon në përmirësimin e shëndetit të vezoreve, simptomave të PCOS, shëndetit të gjirit dhe dëshirës seksuale tek gratë edhe pas menopauzës.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook