5 Mënyra për të zvogëluar Inflamacionin

5 Mënyra për të zvogëluar Inflamacionin në mënyrë të shpejtë

 

Inflamacioni kronik është një nga shkaqet më të fshehta të sëmundjeve në shoqërinë moderne. Disa faktorë të jetesës rrisin inflamacionin dhe si rezultat qelizat tona humbasin kapacitetin për të funksionuar në performancën maksimale. Rezultati është përkeqësimi i ngadaltë i shëndetit që shpesh çon në sëmundje të rënda si autoimuniteti dhe kanceri. Në këtë artikull, ju do të zbuloni 5 mënyra për të reduktuar inflamacionin në mënyrë të shpejtë!

Inflamacioni është një proces i domosdoshëm biologjik që sinjalizon sistemin tonë imunitar për t’i kushtuar vëmendje indeve të caktuara në trup. Kur diçka nuk shkon si duhet, sistemi imunitar do të bëjë atë që është e mundur për të hequr shkelësin. Kur inflamacioni është kronikisht i lartë për shkak të gjërave si dieta e varfër dhe stresi, sistemi imunitar bëhet shpejt i tronditur.

Kushtet e Ndikuara nga Inflamacioni

Diçka që është shumë kritike për të kuptuar rreth inflamacionit është se ai mund të ndikojë në prodhimin energjetik të mitokondrisë në qelizat tona. Mitochondria në qelizat tona është ajo që e bën pothuajse të gjithë energjinë që trupi ynë përdor për të kryer procese të përditshme. Kur inflamacioni pengon prodhimin e energjisë së mitokondritit, trupi është menjëherë në një rrezik më të lartë për çdo sëmundje.

Inflamacioni është pothuajse gjithmonë një faktor në sëmundjet kronike. Kushtet kryesore lidhur me inflamacionin kronik janë:

–  Auto-Imuniteti

– Kanceri

– Diabeti

– Artriti

– Zorra që pikon

– Sëmundja e Zemrës

– Sëmundjet e mëlçisë

– Pancreatitis

– Sëmundjet neurodegjenerative

– Ndryshimet e Sjelljes

Pse Reduktimi i Inflamacionit është kaq i rëndësishëm

Nëse mendoni për trupin tuaj si një seri radio që komunikojnë me njëri-tjetrin për të ruajtur shëndetin optimal, inflamacioni është si ndërhyrja në radio. Duke trajtuar inflamimin së pari dhe duke pastruar staticitetin, trupi ka një aftësi shumë më të mirë për të komunikuar dhe për të shëruar veten.

Për shkak se trupi mbështetet kaq shumë në proceset komplekse të komunikimit për të mbajtur shëndetin, duhet të ndërmerren të gjitha hapat për të siguruar që proceset e komunikimit të mos pengohen.

5 Mënyra për të zvogëluar inflamacionin

Tani që e dimë se inflamacioni është një kontribues parësor në (ose një faktor kryesor në) sëmundjet kronike, këtu janë 5 strategji efektive për të luftuar efektet e tij të papërmbajtshme.

  1. Hidratimi

Ekspozimi ndaj toksinave është një faktor i madh në inflamimin kronik. Këto mund të përfshijnë pesticide, metale të rënda, ndotje të ajrit, myk, etj. Në baza ditore, ne jemi të ekspozuar ndaj një liste të toksinave pa e ditur. Hidratimi në mënyrë efektive është një nga strategjitë kryesore për të siguruar që trupi është në gjendje të efektshme detoksifikimi.

Hidratimi ndihmon me të vërtetë në pastrimin e zorrëve, duke mbartur toksinat që lëvizin nëpër mëlçi dhe veshka dhe ndihmon në eliminimin e tyre përmes djersës. Përveç kësaj, qelizat kërkojnë hidratim adekuat për të kryer funksionet e duhura. Në përgjithësi, sa më shumë i hidratuar të jemi, aq më pak inflamacion do të ketë të pranishëm në trupin tonë.

Këshilla rreth hidratimit

Ka disa udhëzime që ne rekomandojë kur është fjala për hidratim adekuat:

Sigurohuni që uji që pini të jetë pa ndotës, si klori, fluori, metale të rënda etj. Instalimi i një sistemi të filtrimit të ujit me osmozë në shtëpi është një ide e mrekullueshme.

Super hidratohuni në mëngjes duke pirë 1-2 gota ujë para se të konsumoni vaktin tuaj të parë.

Super hidratimi kërkon strategji ekstra për të siguruar që elektrolitët të mbesin të balancuar dhe sistemi nervor mund të transmetojë siç duhet sinjale në të gjithë trupin.

  1. Lëvizja Ditore

Diçka që ne kemi vënë re kur mësojmë më shumë për trupin e njeriut është se duhet t’i mbajmë gjërat në lëvizje. Kjo vlen për çdo sistem të organeve duke përfshirë zorrët, traktin urinar, gjëndrat e djersës, sistemin e qarkullimit të gjakut, limfatikën dhe madje edhe muskujt. Mbajtja e këtyre sistemeve në lëvizje është ajo që i mban ato të shëndetshëm.

Mosmbajtja në lëvizje e këtyre zonave shkakton probleme dhe ne shpesh marrin inflamacion. Ushtrimi ditor është i rëndësishëm për pompimin e lëngjeve limfatike dhe nxitjen e qarkullimit. Shpërndarja e gjakut të freskët në indet tona është një strategji e rëndësishme për uljen e inflamacionit, pasi kjo ndihmon në largimin e mbeturinave metabolike dhe siguron ushqyesit në indet e inflamuara.

Disa mënyra të lëvizuri

I jepni përparësi lëvizjes së trupit në jetën e përditshme sa më shumë që të jetë e mundur. Shkoni për shëtitje, çtendosuni dhe bëni stërvitje të mjaftueshme. Bëhuni më shprehës dhe përdorni trupin për të përcjellë fjalimin tuaj, kërkoni ndonjë justifikim për të lëvizur trupin. Dhe sigurisht, mos u ulni për kohë të zgjatura.

Një strategji e fuqishme për të përmirësuar qarkullimin e gjakut dhe limfës është hedhja mbi një trampolinë të vogël për rreth 10 minuta, për të plotësuar nevojën tuaj të ushtrimit.

Disa strategji të tjera të mëdha janë dushet e ftohta, saunat, dhe madje edhe masazhi për të ndihmuar qarkullimin e gjakut.

  1. Ushqimi kurues

Një nga burimet më të spikatura të inflamacionit në shoqërinë tonë është dieta. Nëse doni ta hiqni inflamacionin nga trupi, duhet të filloni të mendoni për atë që fusni në trup.

Shumë njerëz i kalojnë ditët duke menduar se po hanë shëndetshëm, ndërkohë që ajo që po bëjnë vërtet është mbushja e trupit me sheqer që po e vendos trupin e tyre në një gjendje vazhdimisht inflamatore. Në të njëjtën kohë, shumë njerëz konsumojnë ushqime që treten me vështirësi dhe që çojnë në inflamacion në traktin e tretjes.

Inflamacioni kronik i traktit të tretjes është një nga faktorët më të zakonshëm që kanë njerëzit me sëmundje autoimune. Ndërsa inflamacioni i zorrës çon në sindromin e zorrës që pikon, grimcat e panjohura të ushqimit të patretur rrëshqasin në rrjedhën e gjakut dhe ngatërrojnë sistemin imunitar, duke shkaktuar inflamacion masiv.

Udhëzime për dietat kuruese

Para së gjithash, sheqeri dhe drithërat duhet të hiqen nga dieta. Çdo gjë tjetër që metabolizohet lehtësisht në sheqer duhet të kufizohet në mënyrë drastike për të ndihmuar në balancimin e sheqerit në gjak.

Zëvendësoni shumicën e kalorive nga karbohidratet me burime yndyrore të shëndotëshme. Ne rekomandojmë më shumë vaj ulliri, vaj kokosi, gjalpë të kafshëve të ushqyera me bar, dhe vaj avokado. Burime të tjera yndyrore përfshijnë qumështin e kokosit, avokado, arrat dhe farërat, dhe sasi e vogël e mishit të kafshëve të kullotave.

Duhet të shmangni me çdo kusht vajrat vegjetale shumë të përpunuara si canola, luledielli, dhe soja, pasi këto janë shumë inflamatore në trup.

  1. Reduktimi i stresit dhe përmirësimi i gjumit

Stresi kronik shkakton rritje të shfrenuar në biomarkuesin inflamator të quajtur citokin. Nëse ne nuk bëjmë asgjë për të kontrolluar stresin tone, atëherë ky aktivitet i citokinës mund të jetë shumë i dëmshëm me kalimin e kohës. Ngritja kronike e shënuesve (markers) pro-inflamator të citokinës është veçanërisht e keqe për sistemin imunitar, duke hapur dyert ndaj infeksioneve oportune dhe duke rritur shanset për të ardhur me një sëmundje.

Një nga mënyrat më të mira për të luftuar stresuesit e jetës së përditshme është duke bërë një gjumë sa më të mirë të jetë e mundur. Gjatë gjumit, truri çlirohet nga mbeturinat metabolike dhe trupi vendoset në një gjendje të thellë shëruese. Stresi kronik në krye të gjumit të varfër është një recetë për degjenerimin e shpejtë të shëndetit.

Optimizimi i gjumit ka të bëjë shumë me rregullimin e ritmit të qarkullimit të gjakut. Trupi ynë është projektuar të jetë i zgjuar kur dielli është lart dhe në gjumë kur dielli është poshtë. Me kaq shumë burime artificiale të dritës, trupi nuk merr sinjale të duhura për gjumë.

  1. Optimizimi i gjumit

Optimizimi i gjumit ka të bëjë shumë me rregullimin e ritmit të qarkullimit. Trupi ynë është projektuar të jetë i zgjuar kur dielli është lart dhe në gjumë kur dielli është poshtë. Me kaq shumë burime artificiale të dritës, trupi nuk merr sinjale të duhura për gjumë.

– Merrni rrezet e diellit në mëngjes

– Shmangni dritën artificiale për 1-2 orë para gjumit duke përdorur syzet e bllokimit të dritës blu.

– Shkoni në shtrat deri në 10PM nëse është e mundur; çdo orë gjumë para mesnatës është e barabartë me 3 orë pas mesnatës.

– Fikni dritat e dhomës ku fle.

– Kufizoni kafeinën në mëngjes.

– Formoni një rutinë të gjumit.

– Praktikoni leximin (sidomos të librave fetar) për të relaksuar mendjen.

Trajtimi natyral i avancuar për reduktimin e inflamacionit

Përveç strategjive të listuara më sipër, ekzistojnë trajtime natyrale bimore që kanë treguar të jenë modulatorë të fuqishëm të inflamacionit. Inflamacioni dhe dhimbja kronike mund të jenë një sfidë emocionale për t’u kapërcyer dhe nganjëherë këta njerëz kanë nevojë për ndihmë që të futen në rrugën drejt shëndetit optimal edhe një herë.

Inflamacioni është si ndërhyrja në valët e radios për proceset e komunikimit që janë përgjegjës për shërimin në trup. Duke zvogëluar inflamimin, ri-koordinoni këto sinjale dhe shërimi ndodh shumë më shpejt.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook