Koliti Nervor / Sindromi i Zorrës Nervoze (IBS)

Koliti Nervor / Sindromi i Zorrës Nervoze (IBS); Simptomat, Shkaqet, Trajtimi Natyral

 

Sindromi i zorrës nervoze (IBS), i njohur më mirë si koliti nervor, një çrregullim që prek edhe paqëndrueshmërinë emocionale edhe zakonet e të ngrënit. Femrat janë më të prekura se meshkujt në proporcion 3 me 1.

Sindroma e zorrëve te irrituara, ose IBS, është një gjendje që ndikon zorrën e trashë.

Pasi më parë nënvlerësohej nga mjekët konvencional si një kusht psikosomatik (që do të thotë se ndodh vetëm për shkak të çështjeve psikologjike), IBS tani njihet nga të dy komunitetet: konvencionale dhe gjithëpërfshirëse (natyrale), si një nga format më të përhapura të çrregullimeve kronike gastrointestinale.

Koliti nervor shfaqet pa ndonjë dëshmi të dëmtimit strukturor në traktin gastrointestinal, si inflamacioni apo ulçera në membranën e mureve të zorrëve. Pavarësisht nga mungesa e dëmit të tillë, koliti nervor mund të prishë rëndë funksionin e shëndetshëm të traktit gastrointestinal, dhe të shkaktojë një shumëllojshmëri të simptomeve të vazhdueshme që mund të ndikojnë në cilësinë e përgjithshme të jetës së një personi.

Simptomat

Simptomat kryesore të IBS janë:

– dhimbje barku,

– kapsllëk,

– diarre,

– fryrje,

– të përziera,

– anorexia nervosa,

– ankth dhe depresion.

Simptomat priren të jenë kronike, edhe pse shkalla e tyre e ashpërsisë mund të ndryshojë, duke filluar nga të buta në të rënda.

Shkaqet

IBS mund të shkaktohet nga një sërë faktorësh, duke përfshirë: dietën e varfër dhe të ushqyerit e keq, alergjitë ushqimore, nivelet e pabalancuara të acidit klorhidrik, imunitet të dëmtuar, infeksionet, mungesën e ushtrimit, sindromin e zorrës që pikon, barnat farmaceutike, dhe stresin.

– Ushqimi dhe keq-ushqyerja: Një nga shkaqet kryesore të IBS, ashtu si dhe të çrregullimeve të tjera gastrointestinale, është një dietë që është e lartë në ushqime të përpunuara komerciale, karbohidrate të rafinuara dhe yndyrna të dëmshme, dhe që përmban një bollëk të aditivëve kimike dhe preservativëve; ndërsa i mungon shuma adekuate e fibrave. Një dietë e tillë, jo vetëm vë një barrë të madhe në traktin gastrointestinal, por ajo mund të rezultojë gjithashtu në mangësi serioze të ushqyesve. Të gjithë këta faktorë, të kombinuar, mund të çojnë në aciditet të tepërt në traktin GI, dispepsi, thithje të dobët të ushqyesve të ushqimit, sindromin e kordës që pikon, ndërtimin e toksinave, dhe reagimet autoimune.

– Alergjitë ushqimore: Alergjitë ushqimore, ndërkohë që shpesh neglizhohen ose keqdiagnoztikohen nga mjekët konvencional, janë një shkak i zakonshëm i IBS, si dhe i shumë kushteve të tjera të sëmundjes. Nëse vuani nga IBS, apo ndonjë çrregullim tjetër gastrointestinal, është shumë e rëndësishme që të testoheni për alergjitë ushqimore dhe ndjeshmëritë. Ushqimet e zakonshme që shkaktojnë alergji përfshijnë: qumështin dhe produktet e qumështit, grurin, glutenin (një komponent të produkteve të grurit), misrin, dhe çokollatën; por megjithatë, çdo ushqim ka potencial për të shkaktuar alergji ushqimore.

– Nivelet e pabalancuara të acidit klorhidrik: Acidi klorhidrik (HCl) sekretohet nga stomaku për të ndihmuar në tretjen e ushqimit. Shumë njerëz vuajnë nga mungesa e prodhimit të HCl, gjë e cila mund të çojë në tretje të dëmtuar dhe thithje të dobët të ushqyesve të ushqimit, dhe përfundimisht të ndikojë në traktin gastrointestinal. Në mënyrë të ngjashme, një rritje e prodhimit të HCl mund të rezultojë në një gjendje mbi-aciditeti, duke shkaktuar simptomat e IBS, si dhe urth dhe vanitet.

– Funksioni imun i dëmtuar: Imuniteti i dëmtuar mund të shkaktojë ose të kontribuojë në IBS, si dhe çrregullime të tjera, për shkak të lidhjes ndërmjet funksionit të dobësuar imunitar dhe absorbimit të dobët të ushqyesve nga ushqimi. Përveç kësaj, imuniteti i dobët mund të çojë në një rritje të toksinave brenda traktit gastrointestinal, si dhe të shkaktojë reagime autoimmune, që në fakt sulmojnë qelizat e membranës së zorrëve.

– Infeksionet: Infeksionet e shkaktuara nga bakteret, kërpudhat, parazitët dhe viruset, ndikojnë negativisht në shëndetin e përgjithshëm gastrointestinal. Përveç lirimit të toksinave në traktin GI, mikroorganizmat infektive mund të shkaktojnë reaksione autoimune, sindrom të kordës që pikon, keq-përvetësim të lëndëve ushqyese, si dhe disbiosi, ose rritje të jashtëzakonshme të florës së dëmtuar të zorrëve, si Candida albicans, shkaku kryesor i candiasis.

– Mungesa e ushtrimit: Dështimi për t’u ushtruar rregullisht mund të rezultojë në zvogëlim të prodhimit të enzimave që ndihmojnë tretjen e ushqimit dhe enzimave të pankreasit, si dhe të acidit klorhidrik (HCl), të cilat janë të nevojshme për funksionin e shëndetshëm gastrointestinal dhe të cilat, nëse mungojnë, mund të rezultojnë në një shumëllojshmëri të gjerë të çrregullimeve gastrointestinale.

Sindromi i kordës që pikon: Ky sindrom i referohet një gjendje të shkaktuar nga dëmtimi i membranës së stomakut dhe zorrëve, veçanërisht mukozës. Si rezultat i këtij dëmtimi, proteinat e patretura, si dhe mikroorganizma të ndryshme që zakonisht mbeten në traktin GI, kalojnë nëpër zorrë për të hyrë në gjak. Kjo, nga ana tjetër, bën sistemin imunitar që të reagojë, duke prodhuar antitrupa që sulmojnë qelizat e zorrëve. Përveç çrregullimeve të Gl, sindromi i kordës që pikon ka qenë gjithashtu i lidhur me artritin reumatoid dhe spondylitis ankylosing. Sindromi i “kordës që pikon” mund të zhvillohet sa here që trakti digjestiv është stresuar së tepërmi, por ai diagnostikohet rrallë.

– Ilaçet farmaceutike: Të gjitha medikamentet në vijim mund të shkaktojnë dhe të përkeqësojnë çrregullime të ndryshme gastrointestinale, duke përfshirë IBS: Accutane, Alka-Seltzer Antacid and Alka-Seltzer Pain Reliever, Anturane, Genuine Bayer Aspirin, Bayer Plus Aspirin, Bayer Regular Strength Enteric Aspirin, Bufferin Analgesic Tablets and Caplets, Ceptaz, Clinoril, Cuprimine, Ecotrin Enteric Coated Aspirin, Feldene, Ilosone, Lamprene, Leukine for IV Infusion, Lopid, Marplan, Meclomen, Novantrone, Paraplatin, Piroxicam, Prokine I.V. Infusion, Retrovir, Rynatuss, Supprelin Injection, Suprax, Ticlid, Tolectin, Toradol IM Injection, Trecator-SC, Trilisate, and Voltaren.

– Stresi: Stresi kronik dhe i menaxhuar keq ka një efekt të drejtpërdrejtë në sistemin gastrointestinal, dhe nivelet e larta të stresit kanë qenë prej kohësh të lidhura me kërkimet shkencore për një shumëllojshmëri të gjerë të çrregullimeve Gl, duke përfshirë IBS, për shkak të asaj se si rezultat i stresit ngrihet prodhimi i acidit, gjë që dëmton funksionin e tretjes në tërësi.

TRAJTIME NATYRALE PËR KOLITIN

  • Ushqimi

Sepse ajo që ne hamë luan një rol kyç në shërimin dhe parandalimin e kolitit, më poshtë kemi përfshirë një artikull të zgjeruar që përshkruan Planin e Ushqimor të Mjekësisë Arabe për kolitin:

– Ndryshoni dietën tuaj
Zgjedhja për të përmirësuar dietën tuaj të zakonshme në një dietë më të shëndetshme është  ndoshta një nga vendimet më të mëdha të jetës që ju mund të bëni, dhe pavarësisht moshës kjo gjë është thelbësore për të parandaluar dhe luftuar sëmundjen. Kjo do të thotë se do të duhet të zgjedhësh për të ngrënë një përzgjedhje të ushqimeve që synojnë veçanërisht shërimin dhe të shmangësh ato ushqime që mund të minojnë procesin tuaj të shërimit ose që shkaktojnë stres për sistemin tuaj të tretjes. Ushqimet Natyrore të shërimit kanë shije të shijshme, dhe kanë një nivel më të lartë të lëndëve ushqyese dhe ngazëlluese sesa vaktet tipike të një diete të trishtuar siç është dieta standarde e vendeve të industrializuara.

– Jepini kohë vetes
Gjatë muajit të parë ose të dytë, lejoni një transformim gradual në mënyrën tuaj të zakonshme të të ngrënit, drejt një plani ushqimor të gjithi organik. Të jesh i butë, por i pamëshirshëm me veten, duke kuptuar se ajo që ju hani ka një efekt të rëndësishëm në nivelin tuaj të energjisë, shëndetin tuaj të përgjithshëm, si dhe aftësinë tuaj për t’u shëruar.

– Çfarë duhet të Hani

  • Fruta dhe Perime

Hani fruta të freskëta dhe perime organike që ju gjenden: zarzavate të papërpunuara, dhe lëngun e gjetheve të tilla si lakër jeshile, sallata zviceriane (chard), Bok choy, spinaq, dhe zarzavate të tjera të rajonit. Zgjidhni  një gamë të gjerë të perimeve, duke e rrotulluar zgjedhjen dhe duke provuar një shumëllojshmëri të gjerë të produkteve të freskëta sezonale. Brokoli, kungulli, domatet dhe avokado janë prodhime të mëdha. Përdorni marule të çdo ngjyre dhe forme për të krijuar sallata të një larmie të madhe dhe të ndryshme. Hani sa më shumë perime të papërpunuara dhe të avulluara lehtë dhe sallata të freskëta që i tretni lehtë.

  • Proteinat

Shijo vetëm një sasi të vogël proteinash për vakt, e cila përkthehet në rreth 50-150 gram proteina mundësisht organike. Jo-vegjetarianët mund të zgjidhnin pulat e fushës, mundësisht gjeldeti, peshk të egër – që është i ulët në merkur, mish bizoni, mish qengji dhe lope. Varësisht nga nevojat tuaja individuale, konsiderojeni të kufizuar futjen e mishit organik të kuq jo më shpesh se një herë në çdo katër ditë. Është shumë e rëndësishme që të konsumoni vetëm mish të kuq organik, për shkak të toksikave të ruajtura në yndyrën e mishit. Peshqit e tillë si peshku blu, merluci, shojza e Greenlandës, skumbria, dhe salmoni i egër  janë burime të shkëlqyera të proteinave të shëndetshme dhe yndyrnave.

Shmangni! Salmonin e rritur në rezervuar për rritjen e peshqëve, për shkak të antibiotikëve dhe ngjyrave të ushqimit që ato përmbajnë; tonin, i cili është i lartë në merkur; dhe butak, i cili përmban një shkallë të lartë të ndotësve.
Burime të shkëlqyeshme organike të proteinave vegjetariane janë vezët e pulave të lira, bishtajoret dhe fasulet, thjerrëzat veçanërisht të kuqe, thjerrëzat e gjelbra franceze, dhe ato të zeza.

Gjatë përgatitjes së fasuleve për shije më të mirë dhe tretje të lehtë, ne rekomandojmë të lihen gjatë natës në ujë të pastër, pastaj të kullohen dhe të shpëlahen para gatimit.

Një grusht i mesëm me arra dhe fara, të tilla si kërp, kungull dhe farat e lulediellit janë veçanërisht të dobishme.

  • Karbohidratet komplekse

Për energji të qëndrueshme, kosnumoni karbohidrate komplekse në formën e bishtajoreve, patate të kuqe, kungull, zhardhok, dhe drithërat si orizi, quinoa, hikërrori ose meli.

Ne sugjerojmë kufizimin e konsumit të përgjithshëm të karbohidrateve në 30 % ose më pak e përqindjes së ushqimet që hani në çdo vakt. Kjo do të thotë të rritni sasinë e perimeve dhe të proteinave nëse është e nevojshme, për të balancuar karbohidratet komplekse.

  • Si të përgatisni dhe të sezononi ushqimin tuaj

Perime avulli në ujë të pastër. Shijo supat e shtëpisë, dhe provoni gatimin me presion për shpejtësinë dhe mbajtjen ushqyese, veçanërisht kur provoni bishtajoret dhe fasulet.
Sezoni vegjetal dhe drithërat e gatuara me bimë të freskëta dhe të thata, kripë deti, ose salcë soje organike. Kripa e detit është një shtesë e rëndësishme në dietë, dhe duhet të zëvendësojë kripën komerciale ose të rafinuar të tryezës. Shtesat sezonale përfshijnë një shumëllojshmëri të gjerë të bimëve të freskëta ose të thata. Hudhër, xhenxhefil, spec i kuq, speca djegës, dhe qepë mund të përdoren rregullisht për shijen e tyre të madhe dhe vetitë që kanë për forcimin e sistemit imunitar.
Vaj i preferuar për gatim dhe / ose pjekje është vaj organik i kokosit. Vaj ekstra i virgjër ulliri, vaj i  farave të lirit, mund të pikohen mbi perimet e avullit, drithërat e gatuar, dhe të përdoren si bazë për salcën e sallatës në shtëpi.

  • Lëngjet e perimeve

Lëngje të bëra nga perimet e freskëta shtojnë një nxitje të fuqishme ushqyese në planin tuaj të ushqimit. Lëngjet e bëra nga një shumëllojshmëri e perimeve sezonale janë të shijshme, dhe thelbësore për shërim, dhe një mjet i madh parandalues kur përdoret si një shtesë e vazhdueshme për çdo dietë.

  • Uji

Gjatë gjithë ditës, pini shumë ujë të pastër,të filtruar; pini të paktën 1 litër ujë në ditë. Shmangni pirjen dhe banjën me ujë çezme të pa filtruar, sepse uji i rubinetit përmban metale të rënda dhe mbetje të pesticideve të cilat mund të vendosen në përqëndrime të larta në organet tona.

Çfarë duhet të Shmangni

Sheqerin dhe miellin e rafinuar, ushqimet artificiale, produktet e sojës.
Eliminoni të gjitha produktet e sheqerit dhe sheqerin e rafinuar, së bashku me ushqimet pa karbohidrate, të tilla si mielli komercial i bardhë, që gjendet te buka e bardhë, gjevrekët, simitet, pasta, etj. Gruri është një ushqim shumë alergjik, dhe mund të jetë shkaku kryesor i një shumëllojshmëri të gjerë të problemeve me tretjen e ushqimit. Alternativa të tjera të parashikuara në vend të grurit është thekra,  për t’i dhënë trupit një pushim nga një jetë e tërë që ha grurin, dhe kjo mund të ofrojë një nxitje të madhe të energjisë.

Ndalohet të hahen të gjitha ushqimet e vjetra dhe ushqimet e përpunuara komerciale, si dhe të gjitha ushqimet që përmbajnë përbërës artificiale, aditivë, ngjyrosje, flavorings, dhe preservatives (të tilla si karagenan, BHA, BHT, nitrat natriumi, Sulfites, sakarinë, aspartame, dhe cyclamates).

Shmangi bulmet inorganik, kafeinën e tepërt, alkoolin, yndyrnat e hidrogjenizuara.

Për të minimizuar simptomat e kolitit, hani ushqime të vogla gjatë gjithë ditës, në vend të tradicionales tre vakte të mëdha në rutinën ditore.

Për t’u mbrojtur kundër kolitit, sigurohuni që dieta juaj të përmbajë nivele të bollshme fibra natyrale, por në qoftë se ju tashmë vuani nga koliti, shmangni ushqimet e pasura me fibra, sepse ato mund të irritojnë më tej murin e zorrëve, duke i bërë simptomet tuaja më keq.

  • Stili i jetës

Nëse pini duhan, ndaloni menjëherë, dhe gjithashtu të shmangni ekspozimin ndaj tymit të duhanit. Përveç kësaj, mësoni si të përballeni në mënyrë efektive për të menaxhuar stresin. Gjithashtu përpiquni të ushtroheni rregullisht.

  • Aspektet emocionale

Koliti, së bashku me të gjitha çrregullimet e tretjes mund të jenë shkaktuar nga ndjenjat e pashprehura, veçanërisht zemërimi që ju merrni ruhet në zorrë. Nëse nuk ndjeheni të qetë për t’u shprehur gojarisht ose nëpërmjet lëvizjes fizike, këto ndjenja mund të përkthehen në trup si acarim në zorrë. Emocionet e mbajtura  janë një shkak i zakonshëm i kolitit.

  • Produkte me bimë shkretinore

Senecol, ProbioHerb dhe Total Immunity janë produktet bimore që ju ndihmojnë për trajtimin e Kolitit Nervor.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook