Kistet / Gjëndrat Dhjamore / Lipomat

Published On: January 9th, 2023Categories: Të ndryshme0 Comments on Kistet / Gjëndrat Dhjamore / Lipomat

Kistet / Gjëndrat Dhjamore / Lipomat

 

Kistet janë masa indore jo-kanceroze të mbyllura, që mund të jenë të mbushura me lëng, qelb, ose materiale të tjera.

Ato mund të shfaqen kudo dhe të ndjehen si bizele të vogla nën sipërfaqen e lëkurës.

Kistet mund të zhvillohen si pasojë e infeksionit, bllokimit në gjëndrat dhjamore, ose prezencës së trupave të huaj, siç janë vathët.

Kisti i nyjeve nervore është një xhungë e mbushur me lëng që zhvillohet në afërsi të kyçit ose gilcit. Kisti mund të shkojë nga madhësia e një kokrre bizele deri në madhësinë e një topi golfi.

Kistet e nyjeve zakonisht shfaqen në anën e pasme të dorës. Ato duken dhe ndjehen si një gungë e lëmuar dhe e butë nën lëkurë. Ato janë të përbërë nga një lëng i trashë si pelte, i quajtur lëngu synovial, i cili rrethon nyjet dhe gilcën duke i lyrosur dhe zbutur ato gjatë lëvizjes.

Kistet e nyjeve (ganglion) mund të ndodhin në çdo nyje të trupit, por më të zakonshme janë në kyçet e dorës, dorë dhe gishta.

Kistet e nyjeve janë të padëmshme, por mund të shkaktojnë dhimbje të buta, sidomos nëse janë pranë një nervi. Nëse ato nuk shkaktojnë ndonjë dhimbje ose siklet, mund të lihen dhe të zhduken pa trajtim.

Nuk është e qartë pse formohen kistet e nyjeve nervore, por ato mund të jenë të lidhura me pjekjen ose lëndimin e kyçit ose të gilcës. Ato ndodhin kur lëngu synovial që rrethon kyçin ose gilcën dëmtohet në një farë mënyre kështu që ajo mbledh dhe formon një ënjtje nën lëkurë.

Simptomat

Ju do ta njihni një kist për shkak të shfaqjes së tij – zakonisht i lëmuar në të prekur, kur mbështillet nën lëkurë. Kistet janë pa dhimbje dhe me rritje të ngadaltë.

Ka një numër të kushteve që shkaktojnë shfaqjen e gungave dhe xhungave në sipërfaqen e lëkurës, ose vetëm nën lëkurë dhe thjesht si një kist, ku më të zakonshmet përfshijnë:

Angioma qershi – një xhungë e butë, si qershi nën lëkurë, që zakonisht shfaqet në trungun e trupit, edhe pse mund të ndodhin pothuajse kudo. Shkaku i angiomas qershi nuk është i njohur dhe rritja zakonisht shfaqet tek njerëzit mbi moshën 40. Angiomat qershi janë të vogla, të kuqe të ndritshme, dhe të lëmuara. Në shumicën e rasteve, angiomat qershi nuk kërkojnë trajtim.

Dermatofibromat – këto janë rritje të kuqe-kafe të padëmshme, të rrumbullakëta, që janë gjetur më së shpeshti në krahë dhe në këmbë. Dermatofibromat përmbajnë inde të mprehta dhe ndjehen si gunga të forta në lëkurë. Në shumicën e rasteve, dermatofibromat nuk kanë nevojë për t’u trajtuar.

Kistet epidermoide – të quajtura edhe “kistet dhjamore”, janë kiste beninje (jo kanceroze) të lëkurës që formohen nga bllokimi i gjëndrave yndyrore në lëkurë. Më zakonisht, kistet epidermoide janë gjetur në organet gjenitale, trung dhe prapa; por mund të ndodhin edhe diku tjetër. Në përgjithësi, kistet epidermoide kanë një pamje të rrumbullakët. Një pjesë e errët e kistit është e dukshme në lëkurë. Nëse kisti infektohet, do të bëhet i kuq dhe i butë. Kur kistet shtrydhen, mund të prodhojnë një shkarkesë të bardhë.

Folliculitis – një inflamacion i gjëndrave të qimeve. Ai mund të shkaktohet nga një infeksion në gjëndrat e qimeve, nga një acarim kimik ose fizik (për shembull, nga rroja ose fërkimi nga veshjet). Zonat tipike të trupit që janë të përfshirë në folliculitis, janë: fytyra, kofshët dhe koka. Folliculitis është më i zakonshëm tek njerëzit që kanë Diabet mellitus. Ai gjithashtu është më i zakonshëm në njerëz të cilët janë të shëndoshë ose kanë sistem imunitar të komprometuar. Lezioni kryesor në folliculitis është një papulë apo puçërr me qelb me qime në qendër. Boshti i qimeve në mes të lezionit nuk mund të shihet.

Keratoakantoma – Keratoankantoma ndodh kur qelizat në gjëndër qimesh nuk rritet normalisht. Mosrritja me sa duket është shkaktuar nga dëmtimi i diellit. Ekspozimi ndaj rrezatimit ultravjollcë është faktori më i madh i rrezikut për keratoakantoma. Ato zakonisht shfaqen në lëkurën e dëmtuar nga dielli si një rritje e trashë që ka një tapë qendrore të mbuluar me lëkurë. Keratoakantomat shfaqen më shpesh te njerëzit që janë mbi moshën 60 vjeç. Keratoakantomat janë me rritje të shpejtë, të kuqe, gunga në formë kubi me kratere qendrore. Disa keratoakantoma mund të bëhen shumë të mëdha, herë pas here shtatë deri në pesëmbëdhjetë centimetra në diametër.

Keratosis pilaris – (i quajtur zakonisht PK), këto duken si “gunga të lëkurës së pulës” mbi lëkurë. Këto gunga zakonisht shfaqen në krahët e sipërme dhe kofshë. Ato gjithashtu mund të shfaqen në faqe, mbrapa dhe mollaqe. Keratosis pilaris, megjithëse të shëmtuara, janë të padëmshme. Gungat janë zakonisht të bardha ose të kuqe, por nuk kanë kruarje apo dhimbje. Keratosis pilaris janë zakonisht më të këqia gjatë muajve të dimrit apo raste të tjera kur lagështia është e ulët, dhe lëkura bëhet e thatë. Ato gjithashtu mund të përkeqësohen gjatë shtatzënisë ose pas lindjes së fëmijës.

Lipomat – Lipomat janë tumore ose gunga të indeve të buta të nënlëkurës që zakonisht rriten ngadalë dhe konsiderohen beninje (jo të dëmshme). Ato kanë një konsistencë gome të fortë. Lipomat kanë tendencë për t’u formuar në trung, supe dhe qafë, por mund të shfaqen edhe diku tjetër në trup. Lipomat mund të duken si nodule të vetmuara ose në grupe. Shumica e lipomave janë më pak se 5 cm në diametër dhe janë asimptomatike, por ato mund të shkaktojnë dhimbje kur shtypin nervat.

Neurofibromat – Neurofibromat janë rritje mishi të buta që ndodhin mbi ose nën lëkurë, ndonjëherë edhe thellë brenda trupit. Këto janë tumore beninje (të padëmshme); Megjithatë, ato mund të kthehen në malinje apo kanceroze në raste të rralla. Simptomat ndryshojnë, në varësi se ku janë të vendosura dhe sa të mëdha janë. Simptomat mund të përfshijnë: dhimbje, rritje të ngadalshme, dhimbje të rastit, goditje si ato elektriket kur preket zona e prekur. Problemet neurologjike ndodhin nëse tumori përfshin një motor të madh ose nerv ndijor, ose një ngjeshje midis tumorit dhe një strukture të fortë.

Kistet mund të shfaqen kudo në trupin e jashtëm, por ato mund të ndodhin gjithashtu brenda trupit, veçanërisht në vezore.

Shkaqet

Kistet mund të shkaktohen nga:

– tumoret

– kushtet gjenetike

– infeksionet

– një defekt në një organ të një embrioni në zhvillim

– një defekt në qeliza

– kushtet kronike inflamatore

– bllokime të kanaleve në trup të cilat shkaktojnë grumbullim lëngu

– një parazit

– plagosja që çan një venë.

TRAJTIMI NATYRAL I KISTEVE DHE GJËNDRAVE DHJAMORE

  • Ushqimi

Është e rëndësishme për të mos shtuar toksicitetit të mëtejshëm në sistemin tuaj, prandaj përpiquni t’i përmbaheni për sa më poshtë:

– Mos konsumoni asnjë ëmbëltues artificial.

– Mos konsumoni shurup misri të lartë në fruktoza ose glutamate mono-sodium.

– Mos pini pije të gazuara.

– Shmangni të gjitha ushqimet e shpejta.

– Shmangni të gjitha ushqimet e konservuara.

– Eliminoni produktet konvencionale të qumështit. Produktet më të mira të qumështit janë ato të papërpunuara, të pasterilizuar dhe qumështit të prodhuar nga lopët e ushqyer me bar.

– Shmangni viçin konvencional. Viçi më i mirë është ai që ushqehet me bar organic, dhe po ashtu mishi i qengjit, pulës dhe gjeldetit organik.

  • Për kistet ovariane

Ushqimet e tilla si: frutat e freskëta dhe perimet, bishtajoret, hudhra dhe drithërat, ndihmojnë për të lehtësuar dhimbjen dhe parehatitë e shkaktuara nga kistet ovariane.

Përveç kësaj, përmbahuni nga ushqimet që përmbajnë kafeinë, alkool, vezë, mish të kuq, yndyrna, sheqer të bardhë dhe ushqime të rafinuara, për të parandaluar përsëritjen e këtij problemi.

  • Produktet me bimë shkretinore për gjendrat dhjamore dhe lipomat

Ochranus, Autumnus dhe Zinginax janë përbërësit e kurës bimore për gjendrat dhjamore dhe lipomat.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook