Infeksionet Virale Kronike

Published On: January 8th, 2023Categories: Të ndryshme0 Comments on Infeksionet Virale Kronike

Infeksionet Virale Kronike; Simptomat dhe zgjidhjet natyrale

 

Infeksionet virale kronike mund të jenë një nga çështjet kryesore në zhvillimin e autoimunitetit  dhe kushteve të tjera inflamatore kronike. Të gjithë kanë infeksione virale në një kohë ose në një tjetër gjatë jetës së tyre. Sistemi ynë imunitar është mekanizmi ynë natyror i mbrojtjes për të hequr viruset nga trupi ynë.

Shumë infeksione virale mbeten në trupin tonë dhe bëhen kronike. Në fakt, vlerësohet se njerëzit mbajnë vazhdimisht midis 8 dhe 12 infeksioneve virale të vazhdueshme! Kjo ndodh kur përgjigja imune nuk është e mjaftueshme për të eliminuar virusin përgjithmonë.

Infeksionet virale kronike mund të kenë një ndikim të madh në shëndetin tuaj. Ato janë të lidhura me një numër problemesh shëndetësore përfshirë kushtet autoimune dhe madje edhe kancerin. Ky artikull do të diskutojë simptomat e infeksioneve virale kronike dhe zgjidhjet natyrore për të asgjësuar këto infeksione.

Çfarë janë infeksionet virale?

Një virus është një agjent i vogël infektues me material gjenetik, ARN ose ADN, i rrethuar nga një shtresë e proteinave, lipideve (yndyrës) ose glikoproteinës. Ato mund të përsëriten vetëm brenda qelizave të një organizmi tjetër, kështu që janë parazitare. Viruset mund të infektojnë njerëzit, kafshët, bimët dhe mikroorganizmat.

Ka më shumë se 400 viruse që mund të shkaktojnë infeksione në trupin tonë. Kur trupat tanë hasin një virus, përgjigjja jonë imunitare adaptive vepron për të pastruar infeksionin parësor. Me disa viruse, reagimi imunitar nuk është i mjaftueshëm për të zhdukur virusin dhe ai bëhet kronik.

Infeksionet virale kronike mund të vijnë nga një shumëllojshmëri e viruseve. Ato shpëtojnë nga sistemi ynë imunitar duke moduluar ose rregulluar reagimin tonë imunitar. Këto viruse shkaktojnë infeksione të vazhdueshme që mund të zgjasin për tërë jetën.

Si përhapen viruset?

Një virus ekziston vetëm për t’u riprodhuar. Kur riprodhohet, pasardhësit e tij përhapen në qeliza të reja dhe pritës të rinj. Viruset përhapen nga një person në tjetrin, dhe nga nëna tek fëmija gjatë shtatëzanisë ose lindjes.

Viruset transmetohen përmes:

 • Kontaktit të drejtpërdrejtë me lëngje trupore si pështyma, kollitja ose teshtitja
 • Kontakti seksual
 • Ushqimi ose ujë i kontaminuar
 • Insektet që i transportojnë ato nga një person tek tjetri.

Pas infeksionit fillestar, disa viruse mbesin të fjetura në trup. Disa shkaktues mund të japin lëndë djegëse për këto viruse dhe virusi i përgjumur riaktivizohet. Viruse të tilla si HIV dhe virusi herpes simplex (HSV) janë veçanërisht të dëmshëm sepse janë në gjendje të fshihen në trupin tonë, duke vazhduar vetëm në formën e ADN-së.

Si ndikojnë infeksionet virale në shëndetin tonë

Infeksionet kronike virale janë sistemike dhe mund të zgjasin me muaj ose vite. Ato mund të shkaktojnë sëmundje duke kompromentuar sistemin tonë imunitar dhe duke ndryshuar materialin gjenetik brenda qelizave që kanë rrëmbyer.

Infeksionet kronike virale janë një nxitës kryesor për inflamacionin dhe mund të shkaktojnë shumë simptoma të padëshiruara dhe gjendje shëndetësore. Një nga simptomat kryesore të infeksioneve virale kronike është lodhja. Në fakt, një studim tregoi se 78% e njerëzve me sindromën e lodhjes kronike kishin shënues të EBV të riaktivizuar dhe pothuajse 50% kishin rritur tituj antitrupash në HHV.

Viruset mund të ndikojnë në sistemin tonë nervor qendror dhe periferik. Viruset e herpesit njerëzor (HHV) janë të zakonshëm në trurin e të moshuarve. Zakonisht janë të fjetur, por mund të bëhen aktivë në përgjigje të stresit ose një sistemi imunitar të kompromentuar.

Virusi i herpes Simplex është i njohur për dëmtimin e sistemit nervor qendror dhe sistemit limbik në tru. Ekzistojnë dëshmi të forta që lidhen me zhvillimin e sëmundjes së Alzheimerit. Kjo mund të ndodhë vite ose dekada pas infeksionit fillestar.

Sëmundje të shumta autoimune janë të lidhura me infeksione kronike virale, duke përfshirë kushtet autoimune të tiroides dhe sklerozën e shumëfishtë (MS). Me sëmundje autoimune, sistemi imunitar i trupit shkakton një përgjigje inflamatore në indet e veta. Trupi përgjigjet sikur indet normale janë të infektuar dhe sulmojnë këto inde. Kushtet autoimune zhvillohen si rezultat i kësaj.

Studimet kanë lidhur gjithashtu infeksionet virale kronike me kancerin. Në fakt, vlerësohet se një nga çdo dhjetë kancere lind nga infeksione virale.

Viruse të zakonshëm

Ekzistojnë 8 lloje të viruseve të herpesit që prekin njerëzit. Pas infeksionit fillestar, të gjitha viruset e herpesit mbeten të fshehtë brenda qelizave tona dhe mund të riaktivizohen në një kohë të mëvonshme. Viruset më të zakonshëm janë EBV, CMV, HSV dhe VZV.

 1. Epstein Barr Virus

Virusi Epstein Barr (EBV) është një nga viruset më të zakonshëm njerëzorë në botë.

EBV njihet si herpesvirus njerëzor 4 dhe është anëtar i familjes së virusit herpes. Ai transmetohet nga njeriu te njeriu përmes kontaktit të drejtpërdrejtë me lëngjet trupore si pështyma, gjaku dhe lëngu seminal.

EBV është shkaku kryesor i mononukleozës (e quajtur edhe mono ose sëmundja e puthjes). Është i lidhur gjithashtu me komplikimet neurologjike, kushtet autoimune, kancerin dhe sëmundje të tjera. EBV mund të rritë rrezikun për lupus, sklerozë të shumëfishtë, artrit reumatoid, sëmundje celiac, sëmundje inflamatore të zorrëve dhe diabet të tipit 1.

Për më shumë informacion në lidhje me EBV dhe mjetet natyrore për trajtimin e tij, shikoni këtë artikull.

 1. Citomegalovirus

Cytomegalovirus (CMV) është një herpesvirus beta që është i zakonshëm dhe që mund të prek pothuajse të gjithë. Ky infeksion nuk pastrohet kurrë, dhe virusi infekton vazhdimisht gjëndrat e pështymës dhe të qumështit, si dhe veshkat. Shumica e njerëzve nuk janë të vetëdijshëm se kanë CMV sepse rrallë shkakton probleme te njerëzit e shëndetshëm.

Për njerëzit me një sistem imuniteti të kompromentuar ose gratë që janë shtatzënë, CMV është një shkak për shqetësim. Nëse një grua shtatzënë zhvillon një infeksion aktiv CMV gjatë shtatëzanisë, ajo mund ta kalojë virusin tek fëmija i saj. Mund të përhapet edhe përmes qumështit të gjirit.

Kur infektoheni fillimisht me CMV, simptomat mund të jenë të ngjashme me ato të EBV, përfshirë lodhjen, ethet, dhimbjen e fytit dhe dhimbjet e muskujve. Njerëzit me sistem imunitar të dobësuar mund të shfaqin shenja dhe simptoma më serioze që prekin sytë, mushkëritë, mëlçinë, ezofagun, stomakun, zorrët dhe trurin. Bebet me CMV mund të kenë shenja dhe simptoma domethënëse.

 1. Virusi Herpes Simplex

Viruset e herpesit të thjeshtë, të cilat zakonisht quhen herpes, kategorizohen në dy lloje:

 • Herpes tip 1 (HSV-1) – herpes oral
 • Herpes tip 2 (HSV-2) – herpes gjenital

HSV-1 transmetohet përmes sekrecioneve orale ose plagëve në lëkurë. Është shumë ngjitës dhe përhapet përmes puthjes ose ndarjes së furçave të dhëmbëve, balsamit të buzëve, veglave, shisheve të ujit dhe objekteve të ngjashme. Vlerësohet se 67% e njerëzve nën moshën 50 vjeç në të gjithë botën kanë HSV-1.

HSV-2 përhapet përmes kontaktit seksual dhe personi i infektuar mund të ketë plagë rreth organeve gjenitale ose rektumit. Rreth 11% e njerëzve midis 15 dhe 49 vjeç kanë HSV-2.

Të dy infeksionet janë gjatë gjithë jetës dhe asimptomatike. Herpesi kalon në periudha të të qenit i fjetur, por faktorë të caktuar mund të shkaktojnë riaktivizim. Këta faktorë përfshijnë stresin, lodhjen, sëmundjen dhe periudhat menstruale.

 1. Virusi i varicelës-Zoster

Virusi i varicelës-zoster shkakton lëpushka dhe zallxhi. Pasi të keni pasur linë e dhenve, virusi varicella-zoster qëndron joaktiv në indet nervore pranë palcës kurrizore dhe trurit. Vite më vonë, virusi mund të riaktivizohet dhe të udhëtojë përgjatë shtigjeve nervore në lëkurë si herpes.

Herpes zoster është një infeksion viral që shoqërohet zakonisht nga një skuqje e dhimbshme.

Dhimbja, nganjëherë intensive, është shpesh simptoma e parë e herpesit zoster. Disa njerëz pësojnë dhimbje në herpes pa zhvilluar skuqje. Simptoma të tjera të herpesit përfshijnë djegien, mpirjen, ndjesi shpimi gjilpërash, ndjeshmërinë ndaj prekjes dhe kruajtjen.

 1. Retrovirusët

Një retrovirus është një virus që është i përbërë më shumë nga ARN se sa ADN. Një retrovirus ka transkriptazë të kundërt, një enzimë që i jep virusit mundësinë për të futur një kopje të gjenomit të tij në ADN-në e një qelize pritëse që pushton. Kjo ndryshon gjenomin e qelizës pritëse.

Virusi i imunitetit të njeriut (HIV), është retrovirusi më i njohur. Retoviruset e tjera njerëzore përfshijnë virusin limfotropik të qelizave T të njeriut 1 (HTLV-1). HTLV-1 shoqërohet me leukemi të caktuara të qelizave T dhe limfoma.

Mënyrat për të zvogëluar ngarkesën virale

Kur bëhet fjalë për viruse, në shumë raste ne nuk do t’i eliminojmë ato plotësisht, por mund të zvogëlojmë ndjeshëm ngarkesën virale dhe kjo do të ketë një ndikim pozitiv në energjinë dhe cilësinë e jetës. Konsumimi i një diete antivirale dhe marrja e produkteve bimore të shënjestrura do të ndihmojë në uljen e ngarkesës virale dhe përmirësimin e infeksioneve kronike virale.

Është gjithashtu e rëndësishme për të ulur stresin, për të përmirësuar cilësinë e gjumit dhe për të zvogëluar ekspozimin ndaj toksinave.

3 strategjitë e mëposhtme do ju ndihmojnë të zvogëloni ndjeshëm ngarkesën tuaj virale.

 1. Dieta antivirale

Një dietë e shëndetshme është një nga mënyrat më të mira për të rritur aftësinë e trupit për t’u shëruar nga një infeksion viral. Ushqimet që jeni duke ngrënë mund të ndihmojnë në shtypjen e rritjes virale. Për të mbrojtur trupin nga ndjeshmëria ndaj infeksioneve virale, duhet të hani një dietë të lartë në lizinë dhe të ulët në argininë.

Lysina është një aminoacid thelbësor që luan një rol aktiv në rritjen dhe zhvillimin, formimin e kolagjenit, thithjen e kalciumit dhe rregullimin e kolesterolit. Ai mbështet sistemin imunitar dhe mund të ndihmojë në shtypjen e rritjes së viruseve.

Arginina është një aminoacid që konkurron me lizinë për thithjen. Dihet se stimulon rritjen e virusit. Konsumimi i ushqimeve që janë të pasura me lizinë dhe relativisht të ulët në argininë është e rëndësishme kur keni një infeksion viral.

Ushqime që duhet t’i përfshini në dietë

Ushqimet me raportin më të lartë të lisinës dhe argininës përfshijnë:

 • Salmon – Coho, i egër
 • Bulmet – djathra dhe kos të lopëve të ushqyer me bar
 • Shpendët – të kullotura, organike; rekomandohen gjelat dhe pulat e detit, sepse kanë raportin më të lartë të lisinës / argininës
 • Mish viçi – biftek nga lopët e ushqyer me bar.

Frutat që duhet të përfshihen në një dietë antivirale janë limonët, avokadot dhe boronicat. Ju gjithashtu mund të përfshini shumicën e perimeve.

Një dietë antivirale përfshin ushqime të plota, të papërpunuara. Duhet të konsumoni proteina të pastra, perime dhe fruta organike, dhe yndyrna të shëndetshme. Burimet e proteinave të pastra janë mishi i ushqyer me bar në kullota, pulët dhe vezët organike dhe peshqit e egër. Yndyrnat e shëndetshme përfshijnë avokadon, ullinjtë, arrën e kokosit dhe vajrat e tyre së bashku me gjalpin e kafshëve të ushqyer me bar.

Ushqime që duhen shmangur

Ushqimet që duhen shmangur nga një dietë antivirale përfshijnë arrat, shumicën e farave (duke përfshirë lulediellin, susamin, kungullin), kokrrat (grurë, oriz, tërshërë), kafeinën, çokollatën, qumështin e pasterizuar dhe sheqerin. Perimet që duhen shmangur janë: lakra e Brukselit, qepa dhe misri. Këto ushqime janë të pasura me argininë.

Është gjithashtu e rëndësishme të shmangni ushqimet inflamatore që mund të dobësojnë sistemin imunitar si sheqeri dhe ushqimet e përpunuara. Konsumimi i sheqernave të rafinuara mund të shtypë përgjigjet imune të trupit.

Ushqime të tjera për t’u shmangur janë ushqimet e përpunuara dhe vajrat vegjetale, si dhe mishi dhe produktet e qumështit nga kafshët e rritura në mënyrë konvencionale dhe peshqit e fermave. Këto ushqime shpesh përmbajnë organizma të modifikuar gjenetikisht (OMGJ), yndyrna trans, pesticide, herbicide, dhe përbërës të tjerë toksikë. Konsumimi i këtyre ushqimeve krijon inflamacion në trup, aciditet shtesë në inde dhe ndryshon sistemin imunitar.

 1. Agjërimi

Agjërimi është një strategji fantastike për përmirësimin e infeksioneve kronike virale. Agjërimi është një nga strategjitë më të vjetra dhe më të fuqishme shëruese. Ju mund të filloni duke zbatuar agjërimin me ndërprerje.

Agjërimi i ndërprerë është kur konsumoni kaloritë tuaja brenda një dritare kohe çdo ditë dhe agjëroni pjesën e mbetur të ditës. Kjo strategji e agjërimit është e shkëlqyeshme për uljen e inflamacionit dhe forcimin e sistemit imunitar. Për më tepër, agjërimi i ndërprerë stimulon autofaginë qelizore, mbështet procesin e shërimit të tretjes, përmirëson mekanizmat gjenetikë të riparimit, përmirëson ndjeshmërinë ndaj insulinës dhe zvogëlon rrezikun e sëmundjeve kronike.

Për strategjitë më të mira të agjërimit me ndërprerje dhe informacionin se si të agjëroni, shikoni këtë artikull: Agjërimi periodik stimulon me shpejtësi një mori procesesh shëruese

 1. Ilaçet bimore për luftimin e infeksioneve virale

Ekzistojnë një numër ilaçesh bimore që janë të dobishme për parandalimin dhe trajtimin e infeksioneve kronike virale.

– Total Immunity Herbs

Sistemi limfatik është një pjesë thelbësore e sistemit imunitar. Është një rrjet i nyjeve limfatike të lidhura me anije limfatike që transportojnë limfë në të gjithë trupin. Limfat përmbajnë oksigjen, proteina dhe lëndë ushqyese të tjera që ushqejnë indet.

Transporton substanca të huaja, qeliza kanceroze dhe qeliza të vdekura ose të dëmtuara që mund të jenë të pranishme në inde në enët limfatike dhe organet limfatike për asgjësim. Mikroorganizmat e dëmshëm filtrohen dhe shkatërrohen në nyjet limfatike.

Total Immunity Herbs është një produkt unik bioaktiv që ndihmon të përmirësojë funksionin limfatik. Ai përqendrohet në kullimin dhe mbështetjen e imunitetit në të gjithë sistemin limfatik.

Produkti ka gjithashtu efekte të fuqishme antibakteriale, antifungale dhe antivirale. Ai pengon riprodhimin e viruseve dhe mbështet sistemin imunitar në luftimin e viruseve.

– Papillex, Campion dhe Total Immunity Herbs

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook