Hipoglicemia – Niveli i ulët i glukozës në gjak; Nga komplikacionet e Diabetit

 

Njerëzit që jetojnë me diabet mund të duhet të ballafaqohen me komplikacione afatshkurtra ose afatgjata, si pasojë e gjendjes së tyre.

  • Komplikacionet afatshkurtra përfshijnë hipoglicemi ketoacidosis diabetike (DKA), dhe gjëndje hyperosmolar hyperglycaemic (HHS).
  • Komplikacionet afatgjata përfshijnë ndikimin e diabetit në sy (retinopatia), zemër (sëmundje kardiovaskulare), veshka (nefropati), nerva dhekëmbë(nevropati).

Ndikimi në shëndetin e përgjithshëm

Komplikacionet afatgjata dhe afat-shkurtra mund të ndikojnë në një shumëllojshmëri të gjerë të pjesëve të trupit, duke përfshirë sytë, zemrën, veshkat, nervat dhe këmbët. Me të gjitha komplikacionet, mbajtja nën kontroll e niveleve të glukozës në gjak, e tensionit të gjakut dhe yndyrave në gjak do të ndihmojë për të zvogëluar rrezikun e zhvillimit të shpejtë të  komplikacioneve.

Hypos dhe hypers

Diabeti është një kusht i menaxhueshëm, por çelësi i suksesit për të jetuar me diabet është balancimi i ilaçeve dhe injeksioneve të insulinës me ushqimin dhe aktivitetin. Kur ky bilanc nuk është i drejtë, do të ndodhë një nga dy gjëra: ose glukoza në gjak do të bierë në nivele shumë të ulëta duke rezultuar në hipoglicemi (hipo), ose glukoza në gjak rritet shumë lartë duke shkaktuar hiperglicemia (hiper).

Pa marrë parasysh se sa ju dini në lidhje diabetin apo sa të kujdesshëm jeni, në qoftë se diabeti juaj është trajtuar, ju keni të ngjarë të përjetoni disa hypos ose hypers.

Hipoglicemia (hypo)

“Nivelet e ulëta të glukozës në gjak” do të thotë hipoglicemi – më pak se 4 mmol / l *. Kjo është shumë e ulët për të siguruar energji të mjaftueshme për aktivitetet e trupit.

Simptomat

Hipo mund të vijë shpejt dhe të gjithë kanë simptoma të ndryshme, por ato të zakonshmet janë: ndjenja dridhjesh, djersitje, uri, lodhje, vizion i paqartë, mungesa e përqendrimit, dhimbje koke, ndjenja i mbytur në lot, prishje humori, zbehje.

Përse ndodhin hypot?

Nuk ka asnjë rregull se pse ato ndodhin, por disa gjëra i bëjnë ato më shumë të ngjara: insulina e tepërt, vonimi ose humbja e vaktit, pamjaftueshmëria e karbohidrateve, aktiviteti fizik i paplanifikuar dhe pirja e alkoolit. Ndonjëherë nuk ka asnjë arsye të dukshme.

Si të parandalohet një Hypo?

Mos humbni asnjë vakt ushqimi.
• Hani karbohidrate të mjaftueshme.
• Hani karbohidrate ekstra nëse ju jeni më aktiv se normalja.
• Mos pini alkool.

Si mund të ndikojnë hypot në nivelet e glukozës në gjak?

Pasi keni pasur një Hypo, niveli i glukozës në gjak mund të rritet. Nëse ju jeni në insulinë, mos tentoni të rritni dozën tuaj. Rritja e glukozës mund të ndodhë për shkak se ju ndjeheni tepër të uritur gjatë hipos dhe hani për të korrigjuar këtë. Nivelet e glukozës mund të rriten gjithashtu për shkak se hypot e bëjnë trupin të mobilizojë rezervat e veta e glukozës.

Pse disa njerëz kanë hypo të rënda pa asnjë paralajmërim?

Hulumtimet tregojnë se njerëzit që e mbajnë diabetin e tyre të kontrolluar shumë ngushtë mund të kenë probleme në njohjen e paralajmërimeve të hipos, dhe në qoftë se ata kanë një Hypo të rëndë pa paralajmërim, ata kanë më shumë të ngjarë të kenë episode të përsëritura. Njerëzit të cilët kanë pasur diabet për një kohë të gjatë mund të humbasin shenjat e tyre paralajmëruese të Hypos; megjithatë, ata shpesh mund t’i rifitojnë ato duke rregulluar trajtimin e tyre të diabetit.

Trajtimi i një Hypo nga mjekësia konvencionale

Në qoftë se jeni të vetëdijshëm, trajtojeni Hypon tuaj menjëherë me 15-20g karbohidrate të shpejta duke:
• pirë një gotë të vogël me ujë të ëmbëltuar me sheqer (jo-diete)
• së paku tre tableta glukoze
• një pako të vogël me lëng frutash të pastër
• xhel Glukoze.
Shënim! Mos e trajto Hypon me ushqime që janë të larta në yndyrë të tilla si çokollata dhe biskota, sepse yndyra do të vonojë absorbimin e glukozës dhe nuk do ta trajtojë Hypon shpejt mjaftueshëm.

Nëse humbni vetëdijen për shkak të hypos

Nëse keni një Hypo të rëndaë dhe bëheni të pandërgjegjshëm, do ju duhet ndihmë nga dikush për të trajtuar Hypon. Ata do të duhet:
• t’ju vendosin në pozicionin e rigjenerimit (tju kthejnë në një anë me kokën tuaj të anuar prapa dhe njërin gju të kërrusur)
• t’ju japin një injeksion glukagon – disa njerëz me diabet insulinë vartës kanë injeksione glukagoni të përcaktuara.
• të thërrasin një ambulancë; Në qoftë se askush nuk është i trajnuar për të dhënë një injeksion glukagoni, një ambulancë duhet të thirret menjëherë.
Shënim! Sigurohuni që familja dhe miqtë tuaj janë të vetëdijshëm se nuk duhet t’ju japin asgjë nga goja, nëse jeni pa ndjenja ose të paaftë për gëlltitje. Gjithmonë i tregoni mjekut tuaj shëndetësor, nëse keni kaluar një Hypo të rëndë.

Në vijim gjeni Udhëzuesin e posaçëm të pacientëve me Diabet, për trajtimin natyral që kanë nevojë për shërimin dhe jetën sa më cilësore.

Kura Bimore Profesionale për Diabetin