Herpes; Llojet, Simptomat, Shkaqet, Trajtimi Natyral i Sigurtë

 

Herpes i referohet një klase të infeksioneve virale të një natyre seksuale dhe jo-sexuale. Aktualisht ekzistojnë mbi 70 lloje të ndryshme të herpes, të cilat janë shkaktuar nga një ose më shumë viruse herpes. Në përgjithësi, viruset herpes janë shumë të zakonshme në popullatën në përgjithësi.

Viruset Herpes, sapo të fitojnë një terren në trup, mund të qëndrojnë në gjumë për disa vite para se simptomat të bëhen të dukshme, zakonisht pas një stresi në sistemin imunitar. Përveç kësaj, simptomat mund të vijnë dhe të largohen, madje edhe kur simptomat nuk janë më të dukshme, kjo nuk do të thotë se viruset janë zhdukur.

Llojet e Herpes

Edhe pse ka më shumë se 70 viruse herpes të njohura, dy llojet më të zakonshme të herpes janë:
• Herpes Simplex 1 (HSV1) – shpesh i pranishëm në trup thjesht për shkak të një sistemi të dobësuar imunitar, jo si rezultat i kontaktit seksual.
• Herpes Simplex 2 (HSV2), ose herpes gjenitale – që është një sëmundje seksualisht e transmetueshme, ose STD.

Shënim! Herpes gjenitale mund të kalojë nga nënat e infektuara në foshnjat e tyre në kohën e lindjes. Te sapolindurit te infektuar me herpes simplex 2 mund të përjetojnë probleme zhvillimore për shkak të se si herpes ndikon në sistemet e tyre të vegjël nervor. Kjo mund të çojë në kapjen dhe / ose të vonuar mendor. Për të parandaluar këtë rrezik, gratë shtatzëna duhet të marrin parasysh lindjet çezariane seksion për të shmangur përhapjen e HSV2.

Simptomat

Simptomat e herpes simplex 1 shfaqen kryesisht si flluska të vogla në lëkurë dhe në membranat mukoze, dhe si  plagë të ftohta mbi buzë dhe / ose përgjatë anëve të hundës, të cilat njihen edhe si flluska ethesh. Flluskat dhe plagët e ftohta mund të irritohen dhe të prodhojnë ndjenja e djegie, kruarje, apo ndjesi shpimi gjilpërash. Simptomat janë zakonisht jo më shumë se thjesht shqetësime, dhe në përgjithësi  ato shërohen vetë pa trajtim brenda një jave deri në dhjetë ditë.

Herpes gjenitale, simptomat e të cilave zakonisht manifestohen për herë të parë brenda një jave ose më pak pas seksit të pambrojtur me një partner të infektuar; fillimisht manifestohet si një ndjesi djegie apo kruarje e vazhdueshme në ose rreth organeve gjenitale. Brenda 24 orëve, kjo ndiqet nga shpërthimi i puprrive të vogla  të skuqura të lëkurës në zonën gjenitale që mund të përparojnë shpejtë në lezione dhe plagë të dhimbshme dhe të shkarkojnë gjak dhe qelb. Përfundimisht (zakonisht brenda një jave të ndjenjavefillestare të djegies apo kruarjes) mbi plagë dhe lezione formohen kore të cilat fillojnë të shëruohen deri në shpërthimin e ardhshëm.

Te gratë, plagët dhe lezionet ndodhin zakonisht rreth vaginës, qafës së mitrës, dhe rreth anusit. Kurse te burrat, ndodhin zakonisht te glanet (maja bulbore e penisit), lafsha e penisit, boshti i penisit, dhe / ose rreth anusit.

Shkaqet

Herpes shkaktohen nga një prej më shumë se 70 viruseve herpes infektive. Shpërthimet e herpes shkaktohen më shpesh nga stresi fizik apo emocional që shtyp funksionin imun.

Mangësitë ushqyese mund të rrisin rrezikun e marrjes së herpes. Ankthi është parashikuesi më i madh i shpërthimit të herpes kështu që reduktimi i stresit mund të ndihmojë në parandalimin e sulmeve të herpes.

Marrja e shtesave ushqyese për të mbështetur gjëndrat e veshkave është veçanërisht e rëndësishme në kohët e stresit dhe për këtë arsye rekomandohet:
• Ekstrakt i gjëndrave mbiveshkore
• Vitamina A
• Vitamina B kompleks (B5 dhe B6)
• Vitamina C
• Zink

Udhëzime Parandalimi

Si me të gjitha sëmundjet seksualisht të transmetueshme, përgjigja më efektive është parandalimi.

– Për të shmangur herpes, thjesht largojuni marrëdhënieve intime jashtëmartesore, gjë e cila prish jetën familjare dhe shoqërore, si dhe dëmton shëndetin tuaj me sëmundje nga më të ndryshmet dhe më të rëndat, si ndëshkim nga Zoti për këtë mëkat; njerëzit që kanë vetëm një partner, shokun e tyre të jetës, nuk kanë pse të friksohen për shumë prej sëmundjeve kërcënuese shkatërruese të imunitetit siç janë sëmundjet seksualisht të transmetueshme.

– Shmangni gëlltitjen e spermës, sepse ajo vepron si një shtypës imunitar dhe në këtë mënyrë mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve ngjitëse seksuale të shkaktuara nga mikroorganizma infektive.

– Shmangni seksin anal.

– Urinoni pasi të keni marrëdhënie seksuale në mënyrë që të ndihmojë për të pastruar uretrën dhe për të parandaluar infeksionin. Kjo vlen për të dy: burrat dhe gratë.

– Nëse e dini se keni një sëmundje seksualisht të transmetueshme, duhet të jeni të përgjegjshëm. Informoni partnerin tuaj dhe insistoni që ai ose ajo të shqyrtohet dhe të trajtohet.

– Ndiqni regjim trajtimin që mjeku ju ka caktuar sa më plotë të jetë e mundur.

TRAJTIMI NATYRAL PROFESIONAL PER HERPES