IVF me rrezik në rritje të Kancerit të Gjirit

Studiuesit e lidhin përdorimin e IVF me një rrezik në rritje të Kancerit të Gjirit

 

Fekondimi in vitro (IVF) është bërë një nga metodat kryesore të teknologjisë riprodhuese të asistuar për individët që kanë të bëjnë me infertilitetin. Lidhja mes medikamenteve të përdorura gjatë procesit IVF dhe kancerit të gjirit ka qenë objekt i shumë studimeve, me rezultate ndonjëherë të ndryshme.

Kanceri i gjirit është një nga kanceret më të zakonshme tek femrat. Megjithëse një rritje e rrezikut të kancerit të gjirit është lidhur me hormone si estrogjeni, duket se ka rezultate kontradiktore nga studimet specifike midis IVF dhe sëmundjes.

Dëshmi kontradiktore: A e rrisin rrezikun e kancerit të gjirit medikamentet e fertilitetit?

Shumica e grave që i nënshtrohen IVF-së u kërkohet të marrin medikamente si Gonadotropina dhe Citrat Klomifen që stimulojnë sistemin riprodhues të femrës për të rritur ovulacionin dhe për të përgatitur trupin për fekondimin e një veze.

Shqetësimi është se nëse këto medikamente merren për një periudhë të gjatë, a do të shkaktojë një rritje dramatike të rrezikut të kancerit të gjirit për këto gra? Duket se për çdo studim që thotë se ka rritje, një studim tjetër thotë se nuk ka. Pra, ku ju lë kjo? A duhet të shqetësoheni?

A po mendoni për IVF? Njihuni me rrezikun e kancerit përpara se të filloni

Ka prova të mjaftueshme që sugjerojnë se rreziku i kancerit të gjirit tek gratë që i janë nënshtruar IVF është real. Është vërtetuar se duke marrë medikamente të bazuara në hormone si kontrolli i lindjes, dhe tani medikamente IVF, ekziston një mundësi e veçantë që mund të çojë në një rritje të kancerit të gjirit ose kancereve të tjera të sistemit riprodhues.

Çështja e vërtetë pse studimet kanë rezultate kaq kontradiktore mund të mos qëndrojë në përdorimin e hormoneve aq shumë sa në predispozicionin e gruas ndaj kancerit. Çdo grua mbart një shkallë rreziku për kancer të sistemit riprodhues femëror. Historia familjare dhe ekspozimi ndaj toksinave mjedisore gjithashtu luajnë një rol.

Ky hormon seksual ka një ndikim të thellë në zhvillimin e kancerit

Çelësi për të kuptuar shumë prej studimeve shkon në lidhjen që estrogjeni dhe hormonet e tjera kanë në rrezikun e një gruaje për të zhvilluar kancer. Një grua që ka marrë pilula kontraceptive për disa vite mund të ketë një rrezik në rritje të kancerit të gjirit, vezoreve ose mitrës, njësoj si një grua që ka marrë medikamente IVF për një periudhë të gjatë.

Për shumë gra që mbështeten te fertilizimi in vitro për mundësinë për t’u bërë nënë, rreziku merr një perspektivë të re. Ndërsa është e rëndësishme të shikohet çdo studim sa më objektivisht të jetë e mundur, shumë gra do ta lënë mënjanë rrezikun nëse do t’i lejojë ato të krijojnë dhe të mbajnë një fëmijë.

Këtu është se si të llogaritni rreziqet tuaja individuale të kancerit

Në përgjithësi, përdorimi i medikamenteve IVF për çdo kohë ka një lidhje me një rritje të rrezikut të kancerit të gjirit. Por, sa i rëndësishëm është ky rrezik për ju? Fatkeqësisht, nuk ka asnjë mënyrë për të parashikuar se kush do t’i nënshtrohet sëmundjes.

Kjo është arsyeja pse është më mirë të peshoni GJITHMONË rreziqet dhe përfitimet e çdo ndërhyrjeje mjekësore. Studimet kanë treguar se medikamentet IVF mund të rrisin densitetin e indeve të gjirit dhe të bëjnë më shumë gjasa për zhvillimin e kancerit të gjirit. Megjithatë, kjo nuk do të thotë se çdo grua që i përdor ato do të përfundojë me një diagnozë të kancerit të gjirit.

Përfundimi: Stili i jetës, dieta, niveli i aktivitetit dhe stresi i përditshëm duhet të merren parasysh kur llogaritni rrezikun tuaj. Ju gjithashtu duhet të përfshini historinë tuaj të kaluar mjekësore si dhe atë të familjes suaj. Kur shikoni pamjen e madhe, mund të zbuloni se keni një rrezik më të lartë se mesatarja e kancerit të gjirit pasi të shtoni përdorimin e medikamenteve IVF. Duhet të mbani mend, rezultatet tuaja janë unike për ju dhe shëndetin tuaj.

Zëvendësuesi natyral dhe i sigurt i IVF – Produkte me bimë të shkretëtirës (Kliko mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook