Helmimi Arsenik; Shenjat, simptomat dhe burimet

Helmimi Arsenik; Shenjat, simptomat dhe burimet

 

Arseniku është një kimikat natyral gjysmë-metalik që gjendet në të gjithë botën. Megjithëse i zakonshëm në koren e Tokës, arseniku gjithashtu mund të jetë i pranishëm në ushqimin dhe burimet e ujit si një ndotës. Në mënyrë tipike pa erë dhe pa aromë, këto atribute e bëjnë të vështirë identifikimin e arsenikut, veçanërisht në ujë. Thithja, gëlltitja ose thithja e niveleve të rrezikshme të arsenikut quhet “arsenikoza” ose helmimi arsenik.

Shenjat dhe simptomat e helmimit me arsenik

Kur merret gojarisht, simptomat e para të helmimit nga arseniku shpesh fillojnë të shfaqen brenda tridhjetë minutave. Këto përfshijnë: konfuzion, diarre, përgjumje dhe dhimbje koke. Nëse arseniku është thithur ose konsumuar në një sasi më të vogël, simptomat mund të zgjasin më shumë për t’u manifestuar.

Në rastet e helmimit akut ose të menjëhershëm të arsenikut zakonisht shfaqen simptomat e mëposhtme:

 • Dhimbje barku
 • Probleme të zemrës
 • Dehidratim
 • Përçartje
 • Diarre
 • Hemolizë (shkatërrimi i qelizave të kuqe të gjakut)
 • Gjendje shoku (tronditje)
 • Marramendje
 • Të vjella

Për rastet më të rënda të helmimit arsenik, këto janë simptomat më të dukshme:

 • Gjak në urinë
 • Konvulsione
 • Prodhim i tepërt i pështymës
 • Djersitje e tepruar
 • Vështirësi në gëlltitje
 • Renie e flokeve
 • Shije metalike në gojë
 • Dhimbje e muskujve

Ekspozimi afatgjatë ndaj arsenikut në nivele më të ulëta se toksike zakonisht do të shkaktojë ndryshime në lëkurë, siç janë lezione të lëkurës, hiperkeratozë (gunga të lëkurës në pëllëmbë dhe këmbë), dhe lëkurë të errësuar ose zbehje.

Dështimi i veshkave dhe i mëlçisë, si dhe nervat motorike dhe defektet ndijore mund të zhvillohen edhe pas një ekspozimi minimal prej pesë vjetësh.

Për më tepër, sëmundjet si diabeti, sëmundjet pulmonare, sëmundjet kardiovaskulare dhe disa lloje të kancerit janë të gjitha të lidhura me ekspozimin afatgjatë të arsenikut. Arseniku njihet si fatal kur konsumohet në sasi të mëdha.

Burimet e Arsenikut

 • Ujërat nëntokësore – Vendet si Kina, India, Bangladeshi, Argjentina, Meksika dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës kanë nivele të larta të arsenikut të pranishëm në ujërat nëntokësore. Shkaqet e këtyre burimeve të ujit të kontaminuar variojnë nga mbeturinat industriale dhe të minierave që rrjedhin në rezervuaret nëntokësore deri në kullimin normal të arsenit nga toka.
 • Ushqimi – Nivelet e ndryshme të arsenit janë raportuar në oriz, mish, mish derri, pulë, drithëra, qumësht dhe produkte të tjera qumështi. Arseniku gjendet në formën e tij më pak toksike organike në ushqimet e detit, si peshku dhe midhjet (gocat e detit).
 • Punët industriale – Arseniku inorganik dhe përbërjet e tij përdoren në linja të caktuara të punës. Industrialisht, arseniku përdoret shpesh si agjent aliazh ose si pjesë e procesit të fshehjes së ngjyrosjes së lëkurës. Njerëzit që punojnë në prodhimin e qelqit, shkrirjen, trajtimin e drurit, minierat dhe prodhimin e pesticideve janë në rrezik të lartë të ekspozimit ndaj arsenikut.
 • Duhani – Arseniku në tokë mund të absorbohet nga bimët e duhanit, të cilat në anën tjetër thithen nga njerëzit që pijnë duhan.

Sipas Medical Neës Today, mostrat e gjakut, flokëve, urinës dhe të thonjve përdoren për të matur nivelet e arsenikut. Megjithëse mostrat e thonjve dhe flokëve mund të japin një pamje të saktë të niveleve të ekspozimit ndaj arsenit, ato nuk mund të tregojnë ashpërsinë që këto efekte mund të kenë në shëndetin e pacientit. Elektrocardiogramet, testet e përçimit të nervit dhe testet e toksinës mund të kryhen edhe në rastet e dyshimit për ekspozim ndaj arsenikut, pavarësisht nga ashpërsia.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook