Gastriti / Ulçera e Stomakut; Simptomat, Shkaqet, Trajtimi Natyral

 

Gastriti është një gjendje që karakterizohet nga inflamacioni kronik i stomakut dhe / ose i zorrëve. Ai mund të referohet gjithashtu si gastroenterit ose si ulçerë (peptike) e stomakut dhe / ose zorrëve, dhe është një nga llojet më të zakonshme të çrregullimeve gastrointestinale.

Simptomat

Ka dy forma kryesore të gastritit: bakterial dhe viral.

Gastriti bakterial, si nënkuptohet nga emri i tij, shkaktohet nga infeksione bakteriale në stomak dhe / ose zorrë. Bakteria që lidhet më së shpeshti me rastet e gastritit bakteriale është Helicobacter pylori (H. pylori), e cila është përgjegjëse për rreth 93% të të gjitha rasteve të gastritit bakterial.

Gastriti bakterial ka tendencë të jetë kronik në natyrë, me simptoma që ndizen, pastaj zvogëlohen përkohësisht ose largohem, para se te shperthejnë serish.

Gastriti viral, i njohur edhe si “gripi i stomakut” shkaktohet nga infeksionet virale. Ndryshe nga gastriti bakterial, rastet e gastritit viral kanë tendencë të jenë akute, me simptoma që janë më të theksuara por të prirura të ulen shumë më shpejt se ato të gastritit bakterial.

Një lloj i tretë i gastrit, i njohur si gastriti jatrogjenik, shkaktohet nga medikamente të ndryshme, në veçanti aspirina dhe ilaçe të tjera anti-inflamatore jo-steroidale (NSAIDs), si dhe steroidet.

Simptoma kryesore e të gjitha formave të gastritit është një ndjesi djegie në pjesën e sipërme të barkut që është më i theksuar me stomak bosh, ose rreth një orë pasi të hahet, dhe gjithashtu mund të ndizet gjatë natës.

Simptoma të tjera përfshijnë përzierje dhe të vjella, si dhe luhatje në oreks.

Shkaqet

Përveç infeksioneve bakteriale dhe virale, gastriti mund të shkaktohet gjithashtu nga dieta e varfër, alergjitë ushqimore, mangësitë ushqyese, alkooli, pirja e duhanit, dhe stresi kronik.

Siç u përmend më lart, medikamente të ndryshme të përdorura zakonisht mund të shkaktojnë gastrit, sidomos NSAIDs. Përveç aspirinës, NSAIDs, ilaçe të tjera që janë të lidhura me gastritin përfshijnë Advil, Clinoril, Feldene, ibuprofen, Nalfon, Nuprin, Orudis, Oruvail, Relafen dhe Tolectin.

Në raste të rënda të gastritit, mund të ndodhin gjakderdhje të brendshme për shkak të hedhjes së lëngjeve të stomakut dhe / ose të zorrëve.
Kujdes: Nëse përjetoni gjakderdhje të brendshme dhe / ose vëreni gjak në jashtëqitjen tuaj, kërkoni menjëherë kujdes profesional mjekësor.

Trajtimi Natural Profesional per Gastritin