Ftohjet dhe Gripi

Published On: November 29th, 2022Categories: Mushkëritë0 Comments on Ftohjet dhe Gripi

Ftohjet dhe gripi; Mëso sekretet e funksionit tonë imunitar dhe realitetin e kurimit me antibiotikë

 

Si ftohja edhe gripi së bashku  janë ndër ankesat shëndetësore më të përhapura në botë. Çdo vit, rreth gjysma e popullsisë perëndimore përvojnë së paku një ftohje, dhe 40 % zhvillojnë grip. Të dy kushtet shëndetësore shfaqin simptoma të njëjta, me dallimin kryesor se simptomat e gripit janë zakonisht më të rënda, më të gjata, dhe mund të jenë potencialisht fatale.

Ndërsa mjekësia konvencionale me bazë ilaçet kimike vë theksin në fshehjen e simptomave të ftohjes dhe gripit me disa ilaçe me recetë apo pa recetë, praktikuesit e mjekësisë natyrale kërkojnë për të adresuar dhe korrigjuar arsyet themelore pse njerëzit bëhen të ndjeshëm ndaj ftohjes dhe gripit, veçanërisht duke u fokusuar në nxitjen e sistemit imun.

Këto qasje të kurimit natyral kanë gjithashtu avantazhin shtesë se janë pa efekte anësore të dëmshme, ndryshe nga ilaçet kimike. Përveç kësaj, përdorimi i gjerë i antibiotikëve për të trajtuar ftohjet dhe gripin nuk janë vetëm të pavlerë, pasi antibiotikët janë të efektshme vetëm kundër infeksioneve bakteriale, ndërkohë që ftohjet dhe gripi shkaktohen nga viruset, por ato gjithashtu mund të shkaktojnë infeksione sekondare dhe të pengojnë funksionin e zorrëve, duke ju bërë më të dobët dhe më të ndjeshëm ndaj sëmundjeve të tjera më serioze.

Në mënyrë tipike, çdo vit në fillim të “sezonit të gripit”, paralajmërimet e gripit shfaqen në media, së bashku me rekomandimet që njerëzit të marrin vaksinën e gripit vjetor. Vlera e vaksinave të tilla është e diskutueshme, megjithatë, shumë njerëz që e pranojnë atë, preken nga gripi gjithsesi.

Për më tepër, ka një sasi në rritje të provave shkencore që nxjerrin se përbërësit e vaksinave të gripit mund të jenë të dëmshme, dhe të afta për të shkaktuar dëme serioze në sistemin imunitar. Për këto arsye, praktikuesit e natyral dhe të metodave alternative të shërimit mbrojnë një regjim shëndetësor që mund të përmirësojë ndjeshëm aftësinë tuaj për të rezistuar ndaj ftohjeve dhe gripit, ose, në qoftë se prekeni prej tyre, të mund të shëroheni sa më shpejt.

Llojet e ftohjes dhe gripit

Ka një shumëllojshmëri të ftohjeve dhe gripit, por që të gjitha janë për shkak të viruseve respiratore, kryesisht një klasë e virusit të njohur si rinoviruset.

Ftohjet ndahen në dy kategori kryesore: ftohjet e kokës dhe ftohjet e kraharorit. Që të dyja kategoritë e ftohjes, në qoftë se nuk trajtohen, mund të çojnë në kushte më të rënda të frymëmarrjes, të tilla si bronkit dhe pneumoni.

Ekzistojnë qindra lloje të ndryshme të gripit, me kuptimin e plotë të fjalës. Ndryshe nga ftohjet, të cilat mund të godasin në çdo kohë të vitit, shpërthimet e gripit janë përgjithësisht sezonale në natyrë, dhe zakonisht ndodhin në fund të vjeshtës dhe gjatë dimrit. Për këtë arsye, koha në të cilën ndodhin epidemitë e gripit është përmendur shpesh si “sezoni i gripit”.

Gripi gjithashtu mund të rezultojnë në bronkit ose pneumoni, si dhe sëmundje të tjera të rënda, të tilla si: encefalit (inflamacion i trurit), miokardit (inflamacion i zemrës), dhe sindromi i Rejit, një sëmundje që kryesisht godet fëmijët dhe që ndikon në tru dhe mëlçi.

Simptomat

Dallimi në mes simptomave të ftohjes dhe gripit ka të bëjë vetëm gradën e tyre. Si një rregull i përgjithshëm, simptomat e gripit kanë tendencë të jenë më të rënda se ato të ftohjes, dhe gjithashtu priren për t’u zhvilluar më shpejt, në krahasim me ftohjet.

Simptomat më të zakonshme të të dyja kushteve janë:

– dhimbje të trupit,

– kollë,

– lodhje,

– dhimbje koke,

– rrufë,

– teshtitje

– dhimbje të fytit,

–  sinuse të thata dhe të pezmatuara, që mund të shkaktojnë vështirësi në frymëmarrje.

– Ethet janë një tjetër simptomë e zakonshme, dhe ka më shumë gjasa në rastet e gripit.

– Diarretë dhe të vjellat mund të ndodhin gjithashtu.

Ironikisht, edhe pse mjekësia konvencionale kimike kërkon të shtypë kollitjen, rrufën, dhe teshtitjen, këto reagime në të vërtetë janë të shëndetshme dhe një pjesë e përpjekjeve të trupit për të pastruar veten nga viruset infektive dhe toksinat që shkaktojnë zhvillimin e ftohjeve dhe gripit!

Ethet janë një përgjigje efektive imune, dhe duhet të lejohet për të drejtuar kursin e saj të natyrshëm, përveç në rastet e etheve që tejkalojnë 40 gradë Celsius (104 gradë Fahrenheit).

Shtimi i mukozës është gjithashtu pjesë e përgjigjes imune ku trupi përpiqet për të parandaluar përhapjen e viruseve pushtuese. Pasi virusi kapet nga mukuza, ai përjashtohet pastaj nga trupi në formën e gëlbazës.

Në përgjithësi, përgjigjet imune të tilla janë injoruar plotësisht apo keqkuptuar nga mjekët konvencional. Si rezultat i kësaj, medikamentet konvencionale që ata përshkruajnë ndërhyjnë me këtë proces dhe dobësojnë më tej sistemin imunitar, duke shkaktuar që ftohjet dhe gripi të zgjasin më shumë nga çdo të zgjasnin pa i marrë ato ilaçe.

Shkaqet

Si ftohjet edhe gripi shkaktohen kryesisht nga viruset. Megjithatë, duke u ekspozuar ndaj viruseve të tilla, nuk do të thotë që ju do të zhvilloni një ftohje apo grip. Përveç kësaj, ashpërsia e simptomave që zhvillon një person nëse preket nga ftohja apo gripi mund të ndryshojnë në mënyrë dramatike. Për shembull, tre vetë të ekspozuar ndaj virusit të njëjtë, në të njëjtën shkallë, mund të kenë tre reaksione plotësisht të ndryshme ndaj virusit.

Personi i parë mund të mos zhvillojë asnjë simptomë, i dyti mund të zhvillojë një ftohje të butë që zgjat vetëm për një ose dy ditë, kurse personi i tretë mund të zërë shtratin nga gripi dhe sta tejkalojë atë për të zhvilluar pneumoni. Këtu është shëndeti i sistemit imunitar, jo vetë viruset, që përcakton nëse ju do të zhvilloni një ftohje apo grip dhe, nëse po, sa të buta apo të rënda do të jenë simptomat tuaja.

Ky është një parim që është kuptuar mirë nga praktikuesit e mjekësisë alternative, por i injoruar kryesisht nga mjekët konvencional. Prandaj, duke u mbështetur në qasjet konvencionale mjekësore për të trajtuar dhe për të parandaluar ftohjet dhe gripin, me të gjitha gjasat do të përfundoje në dështim.

– Është koha për t’a hedhur poshtë nocionin se mikrobet hidhen te njerëzit dhe shkaktojnë sëmundje. Ajo që ka rëndësi nuk është virusi, por shëndeti i brendshëm i trupit tënd.

– Disa nga praktikuesit e mjekësisë natyrale theksojnë se ftohjet dhe gripi mund të jenë vërtetë një nga metodat e detoksifikimit që trupi përdor për të shpëtuar veten nga toksinat në mënyrë që të sjellë veten përsëri në gjendjen e shëndetit dhe ekuilibrit.

Bazuar në të dyja këto perspektiva, është e lehtë për të parë se vëmendja duhet të zhvendoset te faktorët e ndryshëm që mund të shkaktojnë të keni një sistem të dobët imunitar dhe për këtë arsye të keni më shumë gjasa për të zhvilluar një ftohje apo grip.

Faktorët kryesorë që dobësojnë imunitetin dhe rrisin ndjeshmërinë ndaj ftohjes dhe gripit janë alergjitë, dieta e varfër, stresi, dhe përdorimi i barnave të caktuara farmaceutike.

Alergjitë: Alergjitë kryesore që lidhen me rritjen e gjasave të zhvillimit të një ftohje apo gripi janë alergjitë ushqimore që rrisin prodhimin e mukusit në trup. Alergjenët më të zakonshëm janë: qumështi i lopës, gruri, dhe të gjitha produktet ushqimore që rrjedhin nga qumështi dhe gruri. Ushqime të tilla kanë një përmbajtje të lartë mukusi dhe shkaktojnë reagime alergjike që rritin më tej prodhimin e mukozës, dhe njëkohësisht dobësojnë sistemin tuaj imunitar, duke rritur kështu rrezikun e infeksioneve respiratore.

Alergenet ajrore të tilla si pezmatimi i kafshëve shtëpiake, pluhuri, myku, dhe poleni gjithashtu mund të rrisin rrezikun e ftohjes dhe gripit, për shkak të mënyrës se si ato ndikojnë traktin e frymëmarrjes. Si rezultat i një përgjigje alergjike ndaj substancave të tilla, hunda, sinuset dhe fyti janë më të prirur për t’u mbushur dhe përflakur, duke e bërë më të lehtë për viruset e ftohjes dhe gripit të fitojnë terren në trupin tuaj.

– Ushqimi i dobët: Përveç një diete që përmban ushqime ndaj të cilat jeni alergjik apo të ndjeshëm, konsumi i rregullt i ushqimeve të dobëta të tilla si: ushqimet komerciale të përpunuara, ushqimet e larta në sheqer dhe në karbohidrate të thjeshta, sodë, kafe, alkool, dhe ushqime të lartë në ëmbëltues artificial, ngjyrosës ushqimor, aromatizues, dhe preservative, mund të rrezikojnë rëndë funksionin imun.

Mishi komercial dhe produktet shtazore mund të dobësojnë sistemin tuaj imunitar për shkak të antibiotikëve, baktereve, hormoneve, dhe pesticideve që ato përmbajnë.

Ngrënia e tepër dhe kombinimet e pahijshme të ushqimit mund të çojnë gjithashtu në akumulimin e toksinave në trup.

– Medikamentet Farmaceutike: Sipas mjekëve, të gjitha ilaçet e mëposhtme mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të një ftohje apo gripi: Actimmune, aparati AeroBid për thithje, sistemi Aerobid-M pomp, Alferon N Injection, tabletat Asacol me çlirim të vonuar, kapsulat Chemet (succimer ), Intron A, tabletat Lopressor HCT, Nipent për injeksion, tabletat Permax, tabletat ProSom, suposti Roëasa, tabletat Videx, etj.

TRAJTIME NATYRALE PËR FTOHJEN DHE GRIPIN

Ushqimi

Për të përmirësuar aftësinë tuaj të rezistimit ndaj ftohjes dhe gripit:

  • Theksoni perimet organike të freskëta, të tilla si karrota, zarzavate me gjethe, qepë, kungull dhe portokall, duke i ngrënë të papërpunuara ose të zjera lehtë mbi avull. Ju gjithashtu mund të bëni lëngje të freskëta dhe supë perimesh, të cilat do të ndihmojnë trupin tuaj të qëndrojë në një gjendje pak alkaline, pa mbi-aciditet.
  • Pini shumë ujë të pastër gjatë ditës, dhe shmangni mukozë-formimin e ushqimeve të tilla si qumështi dhe produktet e qumështit, gruri, dhe shumica e drithërave (meli dhe orizi i zi janë përjashtime të pranueshme).
  • Eliminoni të gjitha ushqimet e përpunuara; pulat dhe mishin komercial; dhe zgjidhni ushqimet e plota organike.
  • Hudhra është e shkëlqyer për ftohjen dhe gripin.

Aromatherapy

Shtoni një prej vajrave esenciale të mëposhtme në një tenxhere me ujë të nxehtë: kamfur, eukalipt, livando, limon, mendër, pishe, rozmarinë, apo vaj i pemës së çajit. Mbuloni kokën me një peshqir, përkuluni mbi tenxhere, dhe thitheni avullin sa më thellë.

Terapia me lëngje

Këto kombinime lëngjesjmund të jenë të dobishme:

– karrota, panxhar, dhe kastravec;

– karrota, panxhar, domate, spece jeshile, dhe lakërishtë;

– karrota dhe selino;

– karrota dhe spinaq;

– limon, portokall, ananas, rrush të zi pa fara, lëng elderberry.

Për përfitim më të madh, ju mund të përfshini hudhër, xhenxhefil, dhe / ose qepë në lëngjet e perimeve.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook