A mundet që një “zorrë e rrjedhshme” të shkatërrojë shëndetin tonë?

A mundet që një “zorrë e rrjedhshme” të shkatërrojë shëndetin tonë?

 

Miliona njerëz jetojnë me probleme shëndetësore kronike si, çrregullime autoimune, kancer, lodhje, sëmundje të zemrës dhe të tjera. Megjithatë, me të gjitha paratë e investuara në kërkime dhe njohuri, shumica e njerëzve mbeten të paqartë pse vuajnë kaq shumë. Sot, ne do të përqendrojmë vëmendjen  në sindromën e zorrës së rrjedhshme dhe se si kjo gjendje ndikon shumë në shëndetin tonë të përgjithshëm.

Në përgjithësi, pa informacionin e duhur, problemet shëndetësore kronike kanë tendencë të përkeqësohen – me kalimin e kohës – ndërsa shkaku i vërtetë i sëmundjes shpesh shpërfillet (ose, për fat të keq, injorohet) nga shumica e mjekëve të trajnuar në mënyrë konvencionale.

Për shembull, rreth 50% e sëmundjeve kronike dhe gjendjeve inflamatore në të vërtetë janë të lidhura me një burim të vetëm – sindromën e zorrës që pikon. Njerëzit me zorrë rrjedhëse kanë membrana të irrituara të zorrëve që lejojnë toksinat, bakteret dhe grimcat ushqimore të depërtojnë nga zorrët në rrjedhën e gjakut.

Si rezultat, mekanizmat kryesorë mbrojtës të trupit, përfshirë sistemin imunitar, mëlçinë dhe limfatikët, kompromentohen me kalimin e kohës. Gradualisht, trupi fillon të kthehet në vetvete, duke sulmuar indet e veta dhe në fund duke shkaktuar shfaqjen ose përkeqësimin e kushteve si fibromyalgia, artriti, migrena dhe madje edhe astma.

Cilat janë shenjat dhe simptomat e sindromës së zorrës së rrjedhshme?

Simptomat e zorrës së rrjedhshme mund të jenë të vështira për zbulimin e një personi normal, kryesisht sepse ato shpesh ngjajnë me kaq shumë gjendje të tjera shëndetësore. Shpesh, kushtet janë në dukje jo të lidhura me njëra-tjetrën, duke e bërë më të vështirë diagnostikimin. Sigurisht, nuk ndihmon që shumë doktorë mjekësorë “kryesorë” të jenë skeptikë ndaj kësaj gjendje – pavarësisht viteve të studimeve që vërtetojnë ekzistencën e saj.

Fillimisht, njerëzit me sindromën e zorrës së rrjedhshme mund të pësojnë lodhje kronike ose çështje tretjeje, të tilla si fryrje, dhimbje barku dhe kapsllëk. Simptoma të tjera mund të përfshijnë ndryshime të humorit, pabarazi hormonale dhe madje edhe simptoma të ngritura të PMS.

Ndërsa gjendja përparon, trupi mund të fillojë të paraqitet me përgjigje auto-imune, të tilla si urtikarie dhe ndjeshmëri të ushqimit. Dhe, përfundimisht, simptomat mund të përparojnë për të përfshirë sëmundje më serioze, të tilla si sëmundja celiac, sëmundja e Crohn ose psoriasis.

Trajtimi i zorrëve me rrjedhje me një proces eleminimi

Kushdo që përjeton simptomat e zorrës së rrjedhshme nuk duhet të përpiqet të “menaxhojë simptomat”, por përkundrazi të trajtojë shkakun e gjendjes. Jo vetëm që është e mundur shërimi i zorrëve me rrjedhje – por është absolutisht thelbësore për të parandaluar komplikime shtesë shëndetësore në të ardhmen.

Hapi i parë për shërimin e zorrës së rrjedhshme është duke njohur shkakun kryesor të inflamacionit të zorrëve. Antibiotikët dhe ilaçet anti-inflamatore jo-steroide janë deri tani shkaku më i madh i irritimit të membranës së zorrëve. Dhe, natyrisht, nuk duhet të harrojmë praninë gjithnjë në rritje të glifozatit në furnizimin tonë me ushqim – që shkakton një masë të madhe të inflamacionit dhe dëmtim të zorrëve.

Faktorë të tjerë të jashtëm mund të kontribuojnë gjithashtu në zhvillimin e zorrës së rrjedhshme, duke përfshirë stresin emocional, një ekuilibër anormal të florës së zorrëve, glutenin dhe alergjitë ekzistuese ndaj ushqimit. Në disa raste, një ngacmues i mundshëm çon në një tjetër, siç janë antibiotikët që kontribuojnë në një çekuilibër të baktereve të shëndetshëm të zorrëve.

Kushdo që është i interesuar në shërimin e zorrës së rrjedhshme duhet së pari të eleminojë substancat dhe ilaçet që shkaktojnë inflamacion, si dhe të vlerësojë zakonet dietike që mund të kontribuojnë në zorrë që rrjedh. Kjo mund të nënkuptojë eliminimin e glutenit, helmarinës ose ushqimeve të tjera inflamatore.

Disa mund të përfitojnë gjithashtu nga ngrënia e ushqimeve të pasura me probiotikë si kefiri ose lakra e papërpunuar – të cilat janë të pasura me enzima që ndihmojnë tretjen e ushqimit dhe sjellin ekuilibër të shëndetshëm në florën e zorrëve.

Shtimi i lëndëve ushqyese të tjera, të tilla si acidet yndyrore omega-3 dhe L-glutamine, mund të ndihmojë në uljen e inflamacionit ekzistues, forcimin e astarit të zorrëve dhe kthimin e efekteve të zorrës së rrjedhshme. Shumica e njerëzve që adoptojnë një dietë anti-inflamatore do të vërejnë rezultate brenda disa javësh, megjithëse një zorrë jashtëzakonisht e dëmtuar mund të zgjasë disa muaj ose vite për t’u rikuperuar plotësisht.

Jini të durueshëm dhe kurrë mos hiqni dorë nga vetja.

  • Produktet me bimë shkretinore

SenecolProbioHerb dhe Total Immunity janë produktet bimore që ndihmojnë në trajtimin e Sindromit të Zorrës që Pikon.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook