A mundet që koliti nervor të kthehet në kancer?

A mundet që koliti nervor të kthehet në kancer?

 

Pyetje të zakonshme për pacientët me kolit nervor ose sindrom të zorrëz nervoze (IBS).

A jeni diagnostikuar me (IBS) apo kolit nervor? A jeni i shqetësuar për ndërlikimet e sëmundjes? A është e rrezikshme kjo sëmundje? A mund të zhduket IBS? A shkakton koliti nervor kancer?

IBS ka disa ndërlikime. Ai mund të shkaktojë gjakderdhje rektale, kancer të zorrës së trashë ose sëmundje inflamatore të zorrëve duke përfshirë kolitin ulçeroz.

Diarreja dhe kapsllëku mund të përkeqësojnë hemorroidet te njerëzit që i kanë tashmë.

Nëse një person përjashton shumë ushqime nga dieta e tij dhe dieta është shumë e kufizuar, mund të jetë në gjendje të kontrollojë problemet e zorrës së trashë.

Komplikimi më i madh i kolitit nervor është ndikimi në cilësinë e jetës së një personi. Dhimbja dhe ankthi mund të rezultojnë nga sëmundja, dhe kjo mund të ndikojë në jetën e përditshme të një personi.

Meqenëse IBS është një sëmundje kronike (afatgjatë), simptomat zakonisht kthehen herë pas here. Kjo mund të ndikohet nga faktorë të tillë si stresi, dieta ose shkaqe të tjera mjedisore. Nuk ka asnjë trajtim me mjekime kimike të njohura që kuron IBS.

Faktorë të shumtë mund të luajnë një rol në përkeqësimin e IBS, kështu që është e vështirë të parashikosh se cilat shkaktarë mund ta përkeqësojnë IBS në një person specifik.

Qëndrimi larg nga shkaktarët është mënyra më e mirë për të shmangur simptomat e IBS.

Dallimi midis simptomave të kancerit të zorrës së trashë dhe sindromës së zorrës së irrituar

Dhimbja e barkut, krizat e barkut dhe ndryshimet në zakonet e zorrëve (kapsllëku, diarreja) janë simptoma të shoqëruara si me kancerin e zorrës së trashë dhe të rektumit ashtu edhe me Sindromën e Zorrës së Irritueshme (IBS).

  • Kanceri i zorrës së trashë dhe rektumit mund të ketë simptoma shtesë si gjak në jashtëqitje, humbje peshe dhe lodhje.

Zbulimi i hershëm i kancerit të zorrës së trashë përmes depistimit mund të jetë çelësi për të arritur rezultate më të mira dhe mbijetesë më të gjatë.

  • Sindroma e Zorrës së Irritueshme është një çrregullim kronik në të cilin zorra e trashë përjeton tkurrje jonormale, duke rezultuar në dhimbje barku, kriza, diarre, kapsllëk ose një kombinim i këtyre simptomave. Është një gjendje e ndryshme nga sëmundja inflamatore e zorrëve, e cila shpesh shkaktohet nga sëmundje të tilla si koliti ulçeroz ose sëmundja e Crohn.
  • Kanceri i zorrës së trashë dhe i rektumit përfshin rritjen e pakontrolluar të qelizave në një pjesë të zorrës së trashë dhe shfaq simptoma të ngjashme, prandaj është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për ndryshimet midis këtyre dy sëmundjeve.

Simptomat e hershme të kancerit të zorrës së trashë dhe rektumit

Në fazat e tij të hershme, kanceri i zorrës së trashë shpesh nuk shfaq simptoma, por ndërsa kanceri rritet dhe depërton në muret e zorrës së trashë, mund të shfaqen një sërë simptomash, duke përfshirë:

– Ndryshime në zakonet e zorrëve.

– Gjak (i ​​kuq i ndezur ose i kuq shumë i errët) në jashtëqitje.

– Të vjella, diarre, kapsllëk ose ndjenjë se zorra nuk është zbrazur plotësisht.

– Dhimbje për shkak të gazrave të shpeshta, fryrjes së barkut, plotësisë dhe ngërçeve.

– Humbje peshe për arsye të panjohura.

– Lodhje.

– Të vjella.

– Anemi (numër i ulët i qelizave të kuqe të gjakut).

Meqenëse IBS, kanceri i zorrës së trashë dhe çrregullime të tjera të tretjes, të tilla si sëmundja inflamatore e zorrëve, mund të prodhojnë simptoma të ngjashme, rekomandohet që të konsultoheni me mjekun sa më shpejt të jetë e mundur nëse i keni këto simptoma, veçanërisht nëse ato zgjasin më shumë se disa ditë.

Ndërsa kanceri kolorektal shpesh nuk prodhon simptoma derisa të rritet dhe përhapet, testet – përfshirë një test gjaku okul fekal, kolonoskopi dhe sigmoidoskopi – mund të zbulojnë sëmundjen në fazat e hershme të saj.

Rekomandohet shqyrtimi i rregullt i kancerit kolorektal duke filluar nga mosha 45 vjeç për njerëzit me rrezik mesatar. Njerëzit me një histori familjare të sëmundjes ose disa faktorë të tjerë të rrezikut këshillohen të flasin me mjekun e tyre për fillimin e shqyrtimit në një moshë më të re.

Shkalla e mbijetesës zvogëlohet kur kanceri bëhet më i avancuar përmes zorrës së trashë ose rektumit dhe nyjeve limfatike përreth, ose nëse është përhapur përtej zorrës së trashë ose rektumit.

  • Produktet me bimë shkretinore

SenecolProbioHerb dhe Total Immunity janë produktet bimore që ndihmojnë për trajtimin e Kolitit Nervor.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook