Ushqimet kryesore që duhen shmangur nëse keni presion të lartë të gjakut

Ushqimet kryesore që duhen shmangur nëse keni presion të lartë të gjakut

 

Pothuajse një në tre të rritur jetojnë me presion të lartë të gjakut, kjo është arsyeja pse tema e rekomandimeve dietike për presionin e lartë të gjakut po bëhet gjithnjë e më popullore këto ditë. Çfarë e shkakton tensionin e lartë? Normalisht mos konsumimi i mjaftueshëm i perimeve dhe frutave mund të rezultojë në marrje të lartë të natriumit dhe konsum të ulët të kaliumit, i cili mund të kontribuojë në zhvillimin e presionit të lartë të gjakut. Pra, me presion të lartë të gjakut, rekomandohet të keni një dietë të ulët në natrium dhe yndyrë, prandaj shmangni këto ushqime:

  • Turshitë

Turshitë janë shumë të ulëta në kalori dhe yndyrë, dhe janë gjithashtu të pasura me vitaminë K, e cila ndihmon mpiksjen e gjakut pas plagosjes, por ato janë të ngarkuara me natrium, një turshi e mesme siguron më shumë se 570mg natrium, që është më shumë se 1/3 e nevojave të rekomanduara ditore. Pra, nëse jeni me presion të lartë të gjakut, kufizoni marrjen e turshive.

  • Proshuta

Proshutat janë shumë të larta në natrium, tre feta përmbajnë rreth 270 mg natrium dhe 4,5 gram yndyrë, kështu që është e mençur të provoni proshutën e gjelit të detit për konsum më të ulët të natriumit në vend të proshutës së kripur dhe të yndyrnave.

  • Qumështi i paskremuar

Nëse po përpiqeni të ndërtoni muskuj, qumështi i plotë është zgjidhja më e mirë, ai siguron më shumë yndyrë sesa ju duhet, një pjesë e një gote me qumësht të plotë përmban 8 gram yndyrë. Ndërsa nëse jetoni me presion të lartë të gjakut, provoni përdorni qumësht 2% yndyrë, ose edhe më të ulët, pasi qumështi  i plotë është me yndyra të ngopura të cilat janë të dëmshme dhe mund të çojnë në sëmundje të zemrës.

  • Ëmbëlsirat

Njerëzit i pëlqejnë ëmbëlsirat për shijen e ëmbël, por ato nuk janë të mira për shëndetin tuaj. Një copë e vetme ëmbëlsire mund të sigurojë më shumë se 300 kalori dhe 12 gram yndyrë, që do të thotë se po merrni shumë yndyra të ngopura dhe trans, gjë që mund të rrisë rrezikun për sëmundje të zemrës.

  • Alkooli

Pirja e alkoolit mund të rrisë presionin e gjakut në nivele jo të shëndetshme, dhe alkooli mund të dëmtojë muret e enëve të gjakut. Njerëzit me presion të lartë të gjakut, duhet të shmangin alkoolin tërësisht.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook