Trigliceridet e Larta; Shkaqet Rrënjësore dhe Strategjitë e Mbështetjes Natyrale

Trigliceridet e Larta; Shkaqet Rrënjësore dhe Strategjitë e Mbështetjes Natyrale

 

Trigliceridet janë një formë yndyre në gjakun tonë që ruhet për përdorim të mëvonshëm të energjisë. Ndërsa trigliceridet janë absolutisht të nevojshme, ato mund të bëhen problem nëse hamë më shumë kalori sesa trupi ynë djeg, mund të përfundojmë me trigliceride të larta.

Trigliceridet e larta janë një çështje e zakonshme shëndetësore që e përjetojnë rreth 25 përqind e të rriturve. Trigliceridet e larta mund të rrisin rrezikun e problemeve të mëlçisë, pankreasit, veshkave dhe kardiovaskulare. Lajmi i mirë është se mund të ulim nivelet tona të triglicerideve dhe rrezikun e problemeve shëndetësore të lidhura me to në mënyrë natyrale.

Në këtë artikull do të mësojmë se çfarë janë trigliceridet. Do të kuptojmë problemin me trigliceridet e larta. Do të diskutojmë për raportet e duhura të kolesterolit dhe triglicerideve. Do të mësojmë për faktorët e rrezikut për trigliceridet e larta, shkaqet kryesore funksionale të triglicerideve të larta dhe strategjitë kryesore të mbështetjes natyrore për trigliceridet e larta.

Çfarë janë trigliceridet

Trigliceridet janë një formë yndyre ose lipide që gjendet në gjakun tonë. Çdo kalori e tepërt nga ushqimi që hamë që nuk përdoret konvertohet në trigliceride. Meqenëse ato nuk nevojiten menjëherë, trigliceridet ruhen brenda qelizave tona yndyrore.

Nëse trupi ka nevojë për energji ndërmjet vakteve, disa hormone çlirojnë këto trigliceride të ruajtura. Ky është një proces shumë normal dhe i nevojshëm. Megjithatë, mund të kthehet në problem nëse hamë shumë më shumë kalori sesa trupi mund të djegë dhe të kemi trigliceride të larta.

Problemi me trigliceridet e larta

Trigliceridet e larta quhen edhe hipertrigliceridemia. Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), rreth 25 përqind e të rriturve kanë trigliceride të larta mbi 150 miligramë për decilitër (mg/dL).

Nivelet e larta të triglicerideve shpesh lidhen me problemet e mëlçisë dhe pankreasit. Një studim i vitit 2012 i botuar në Gazetën Indiane të Metabolizmit Endokrin ka zbuluar se trigliceridet e larta mund të shkaktojnë pankreatitin akut. Një hulumtim i vitit 2014 i botuar në Raportet Biomedical ka gjetur se trigliceridet e larta mund të rrisin rrezikun e sëmundjes së mëlçisë yndyrore joalkoolike.

Trigliceridet e larta së bashku me kolesterolin e dobët mund të ndikojnë gjithashtu në veshkat tona. Një studim i vitit 2016 i botuar në Journal of Clinical Medicine ka gjetur se trigliceridet e ngritura dhe kolesteroli i ulët HDL mund të shkaktojnë probleme me veshkat.

Trigliceridet e larta mund të rrisin gjithashtu rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Një studim i vitit 2018 i publikuar në Nutrients ka zbuluar se trigliceridet e larta mund të rrisin rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare. Megjithatë, kërkime të tjera, duke përfshirë një përmbledhje të vitit 2011 të botuar në Atherosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, kanë zbuluar se marrëdhënia midis triglicerideve dhe çështjeve kardiovaskulare nuk është e qartë. Lidhja mund të jetë më komplekse dhe mund të na duhet të marrim parasysh edhe faktorë të tjerë.

Trigliceridet e larta shpesh ndodhin së bashku me çështje të tjera shëndetësore, duke përfshirë kolesterolin e lartë “të keq” LDL dhe kolesterolin e ulët “të mirë” HDL, presionin e lartë të gjakut, diabetin dhe obezitetin. Mund të jetë e vështirë të dihet se cilat probleme shëndetësore shkaktohen vetëm nga trigliceridet e larta dhe cilat janë rezultat i çështjeve të tjera ose kombinimi i shumë problemeve. Nuk është çudi që ne, praktikuesit e mjekësisë natyrale, na pëlqen të trajtojmë shkakun rrënjësor të të gjitha çështjeve në vend që të veçojmë vetëm një problem.

Faktorët e rrezikut për trigliceride të larta

Faktorët e rrezikut për trigliceride të larta mund të përfshijnë:

 • Obeziteti
 • Mbajtja e një stili jetese të ulur dhe mungesa e stërvitjes
 • Të hani më shumë kalori sesa të digjni
 • Ngrënia e shumë ushqimeve të përpunuara
 • Diabeti i tipit 2
 • Sëmundja e veshkave
 • Hipotiroidizmi
 • Pirja e duhanit
 • Konsumimi i tepërt i alkoolit
 • Medikamente të caktuara
 • Disa çrregullime gjenetike

Raporti i duhur i kolesterolit dhe triglicerideve

Sipas Programit Kombëtar të Edukimit për Kolesterin, nivelet normale dhe të larta të triglicerideve mund të përcaktohen: trigliceridet normale nën 150 mg/dL, trigliceridet e larta kufitare midis 150 dhe 199 mg/dL, trigliceridet e larta midis 200 dhe 499 mg/dL dhe trigliceridet shumë të larta 500. mg/dL dhe më shumë. Megjithatë, duhet të shikojmë nivelet e kolesterolit dhe raportet kolesterol-trigliceride për të kuptuar gjendjen shëndetësore dhe rrezikun shëndetësor.

Trigliceridet dhe kolesteroli janë të dyja yndyrna ose lipide në gjakun tonë. Por ata janë të ndryshëm. Siç e dimë, trigliceridet ruajnë kalori brenda qelizave tona yndyrore për t’u përdorur për energji më vonë. Kolesteroli, nga ana tjetër, është i nevojshëm për të ndërtuar qeliza dhe për të krijuar disa hormone.

Kolesteroli HDL, nga ana tjetër, quhet edhe “kolesteroli i mirë”, sepse ndihmon në kthimin e kolesterolit në mëlçi dhe parandalimin e pllakave në arteriet tona. Kolesteroli HDL është kritik për reduktimin e rrezikut të mpiksjes së gjakut, sëmundjeve të zemrës, sulmit në zemër dhe goditjes në tru.

Kolesteroli LDL shpesh quhet “kolesteroli i keq”. LDL transporton kolesterolin si dhe lëndët ushqyese të tretshme në yndyrë si vitamina A, D, E dhe K2 në arteriet tona. Disa lloje të kolesterolit LDL janë të prirur ndaj oksidimit në muret e arterieve. Kolesteroli i oksiduar mund të çojë në pllakë arteriale që kufizon rrjedhën e gjakut dhe shkakton mpiksje gjaku, duke bllokuar rrjedhën e gjakut në tru ose në zemër dhe rrezikon një goditje në tru ose një atak në zemër.

Ekzistojnë 2 lloje kryesore të grimcave LDL: grimca të vogla të dendura dhe grimca të mëdha lundruese. Grimcat e vogla të dendura janë të zakonshme me rezistencën ndaj insulinës dhe ato janë më të prirura ndaj oksidimit dhe krijimit të pllakave. Grimcat e mëdha lundruese janë më rezistente ndaj oksidimit dhe nuk konsiderohen si faktor rreziku për sëmundjet kardiovaskulare.

Të njëjtët faktorë, si rezistenca ndaj insulinës, që shkaktojnë prirjen për të zhvilluar grimca të vogla të dendura LDL, gjithashtu shkaktojnë një rritje të triglicerideve.

Thjesht ulja e niveleve të kolesterolit me një ilaç nuk trajton stresin oksidativ dhe formimin e pllakave. Sipas një studimi të vitit 2011, të botuar në Current Cardiological Reports, disa njerëz mund të kenë nivele normale të kolesterolit LDL për shkak të medikamenteve të statinave, por ende kanë trigliceride të larta dhe një rrezik në rritje të problemeve të zemrës.

Shkaqet rrënjësore funksionale të triglicerideve të larta

Ndërsa faktorët e rrezikut nuk shkaktojnë domosdoshmërisht trigliceride të larta, ato mund të rrisin rrezikun e triglicerideve të larta ose të rrisin rrezikun e problemeve shëndetësore që mund të çojnë në trigliceride të larta.

Këto shkaqe kryesore funksionale të triglicerideve të larta përfshijnë rezistencën ndaj insulinës, stresin oksidativ, inflamacionin, hipotiroidizmin, tiroiden e ulët subklinike, infeksione kronike dhe medikamente të caktuara. Le të diskutojmë secilin nga këta faktorë.

 • Rezistenca ndaj insulinës

Rezistenca ndaj insulinës do të thotë që trupi nuk është në gjendje t’i përgjigjet insulinës ashtu siç duhet dhe si rezultat, nuk është në gjendje të përballojë të gjithë glukozën në gjak. Rezistenca ndaj insulinës mund të shkaktojë probleme me sheqerin në gjak dhe të rrisë rrezikun e prediabetit dhe diabetit të tipit 2.

Rezistenca ndaj insulinës mund të rrisë gjithashtu rrezikun e triglicerideve të larta. Trigliceridet e larta gjithashtu mund të shkaktojnë rezistencë ndaj insulinës duke i bërë të dyja të ndërlidhura.

 • Stresi oksidativ dhe inflamacioni

Stresi oksidativ i referohet një shqetësimi në ekuilibrin midis radikaleve të lira, ose specieve reaktive të oksigjenit, prodhimit dhe mbrojtjes antioksiduese të trupit. Rrezatimi, ekspozimi kimik, tymrat e makinave, ndotja dhe pesticidet janë vetëm disa shembuj që mund të shkaktojnë stres oksidativ.

Këta faktorë, së bashku me zgjedhjet e tjera të dobëta të dietës dhe stilit të jetesës, mund të rrisin gjithashtu inflamacionin kronik. Disa faktorë që mund të shkaktojnë inflamacion kronik përfshijnë sheqerin e rafinuar, vajin e rafinuar, përbërësit artificialë, ushqimet pa lëndë ushqyese, ushqimet shumë të përpunuara dhe ushqime të tjera inflamatore, gjumin e dobët, stresin e lartë, mungesën e stërvitjes dhe toksinat mjedisore.

 • Hipotiroidizmi ose tiroidja subklinike e ulët

Hipotiroidizmi do të thotë të keni një tiroide joaktive që nuk është në gjendje të prodhojë mjaftueshëm hormon tiroide.

Nëse numrat tuaj janë në rangun e ulët të asaj që konsiderohet normale, ju keni tiroide të ulët subklinike që rrit rrezikun e hipotiroidizmit dhe tashmë mund të shkaktojë simptoma dhe probleme shëndetësore. Kjo është kur në mënyrë ideale dëshirojmë ta trajtojmë çështjen dhe të parandalojmë probleme të mëtejshme.

Hipotiroidizmi dhe nivelet e ulëta subklinike të tiroides mund të rrisin rrezikun e triglicerideve të larta.

 • Mungesa e vitaminës D

Vitamina D është një vitaminë e rëndësishme për shëndetin e kockave, muskujve dhe imunitetit. Trupi  e sintetizon atë nga rrezet e diellit. Gjendet gjithashtu në ushqime të caktuara, duke përfshirë mëlçinë, peshkun dhe vezët.

Mungesa e vitaminës D mund të rrisë rrezikun e triglicerideve të larta, edhe në moshë të re.

 • Mungesa e zinkut

Zinku është një mineral i rëndësishëm dhe element gjurmë thelbësor. Është kritik për shëndetin tonë imunitar dhe funksionin metabolik. Mund të gjendet në mishin e kuq, shpendët, ushqimet e detit, arrat dhe fasulet.

Përtej shëndetit të dobët imunitar, mungesa e zinkut mund të rrisë gjithashtu rrezikun e triglicerideve të larta.

 • Infeksionet kronike

Infeksionet kronike, duke përfshirë infeksionet virale dhe infeksionet orale, mund të rrisin gjithashtu rrezikun e triglicerideve të larta. Inflamacioni kronik, kushtet inflamatore dhe infeksionet mund të komprometojnë metabolizmin e lipideve. Infeksionet kronike që mund të shkaktojnë trigliceride të larta mund të përfshijnë sëmundjen periodontale dhe HIV.

Lupusi, psoriaza dhe artriti reumatoid janë ndër sëmundjet inflamatore që mund të rrisin rrezikun e triglicerideve të larta. Meqenëse infeksionet kronike, duke përfshirë virusin Epstein Barr, rritja e tepërt bakteriale e zorrëve të vogla (SIBO), kandida dhe parazitët, janë ndër shkaktarët e mundshëm dhe faktorët kryesorë të këtyre çështjeve, këto infeksione mund të kontribuojnë gjithashtu në çështje që mund të shkaktojnë trigliceride të larta.

 • Medikamente të caktuara

Së fundmi, sipas një artikulli shkencor të vitit 2018 të botuar në Endotext, medikamente të caktuara mund të rrisin gjithashtu rrezikun e triglicerideve të larta.

Këto medikamente mund të përfshijnë medikamente për presionin e gjakut, kortikosteroidet, trajtimet e HIV-it, antipsikotikët, izotretinoinën për aknet dhe trajtimin me estrogjen.

Strategjitë Natyrore të Mbështetjes për Trigliceridet e Larta

Përmirësimi i niveleve të triglicerideve në mënyrë natyrale është i thjeshtë. Strategjitë natyrore mbështetëse për trigliceridet e larta përfshijnë strategjitë dietike, strategjitë e stilit të jetesës dhe bimët shkretinore. Këtu janë strategjitë natyrore të mbështetjes që ne rekomandojmë për trigliceridet e larta:

 • Plani i të ushqyerit anti-inflamator

Ngrënia e një diete inflamatore mund të rrisë rrezikun e triglicerideve të larta. Për shembull, ngrënia shumë sheqer mund të rrisë nivelet e triglicerideve dhe ngrënia e një diete të lartë me karbohidrate mund të rrisë trigliceridet gjithashtu.

Në vend të kësaj, ne rekomandojmë një plan ushqimor anti-inflamator. Hiqni sheqerin e rafinuar, vajin e rafinuar, përbërësit artificialë, aditivët, ushqimin e padëshiruar dhe ushqimin e përpunuar. Ndiqni një dietë me pak karbohidrate me shumë yndyrna të shëndetshme dhe proteina të moderuara të pastra. Hani shumë zarzavate, perime, ushqime të fermentuara, barishte, erëza, fruta me indeks të ulët glicemik, arra, fara, mish viçi të ushqyer me bar, shpendë dhe vezë të rritura në kullota, gjalpë dhe ghee të ushqyer me bar, peshk të egër.

 • Hani më shumë hudhër

Shtimi i më shumë hudhrave në dietën tuaj mund të ndihmojë gjithashtu në uljen e triglicerideve. Një studim i botuar në Journal of Nutrition ka zbuluar se ngrënia e hudhrës mund të ndihmojë në uljen e niveleve të triglicerideve, si dhe niveleve të kolesterolit dhe sheqerit në gjak.

 • Lëvizja dhe ushtrimet e rregullta

Siç e keni mësuar më herët në këtë artikull, obeziteti dhe një mënyrë jetese sedentare janë të dy faktorë rreziku serioz për trigliceridet e larta, prandaj lëvizni trupin çdo ditë dhe ushtrohuni rregullisht të paktën 20 deri në 30 minuta 5 ditë në javë. Bëni shëtitje të rregullta dhe gjithashtu ta bëni ecjen pjesë të rutinës së përditshme.

Së bashku me ecjet, trajnimi i forcës dhe rezistencës janë gjithashtu kritike.

Mund të provoni ushtrime me peshë trupore, pesha të lira, shirita rezistence, kettlebells, pilates ose stërvitje të tjera të stërvitjes së forcës. Shumë nga këto stërvitje mund të bëhen në shtëpi, megjithatë, puna me një trajner në fillim mund të ndihmojë me formën e duhur.

 • Ulni stresin dhe përmirësoni gjumin

Inflamacioni kronik mund të shkaktojë trigliceride të larta. Stresi kronik dhe gjumi i dobët janë shkaqe të zakonshme themelore të inflamacionit kronik.

Për të reduktuar stresin, praktikoni frymëmarrjen e thellë, strategjitë e relaksimit të muskujve, mirënjohjen, shënimin e ditarit, shtrirjen, leximin e shkrimeve të shenjta dhe lutjen. Kaloni kohë në natyrë. Kërkoni mbështetje dhe aktivitete ngritëse me miqtë dhe familjen.

Për të përmirësuar gjumin, zhvilloni një rutinë relaksuese para gjumit që funksionon për ju. Fikni pajisjet elektronike dhe shmangni sheqerin, ushqimet e rënda dhe alkoolin disa orë para se të flini.

Sigurohuni që të flini 7 deri në 9 orë në natë.

 • Optimizoni nivelet e glutathione

Glutathione është një antioksidant që mund të ndihmojë me trigliceridet e larta. Ai mund të jetë një opsion efektiv trajtimi për sëmundjen e mëlçisë yndyrore joalkoolike, e cila shpesh karakterizohet nga trigliceride të larta. Ne rekomandojmë ilaçin bimor Livephora për mëlçinë yndyrore.

Ushqimet që përmbajnë glutathione përfshijnë asparagus, brokoli, avokado, spinaq, domate, hudhra, lakrat e Brukselit, domatet, kastravec, lakër, arra dhe bajame.

 • Përdorni produktet bimore Cardiagreen dhe NeuraChol

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook