Sëmundja e Parkinsonit

Published On: December 7th, 2022Categories: Autoimune, Të ndryshme0 Comments on Sëmundja e Parkinsonit

Sëmundja e Parkinsonit; Simptomat, Shkaqet, Trajtimi Natyral

 

Sëmundja e Parkinsonit është një gjendje në të cilën një pjesë e trurit bëhet progresivisht më e dëmtuar gjatë viteve (një gjendje progresive neurologjike).

Rreth shtatë deri në 10 milionë njerëz në mbarë botën jetojnë me sëmundjen e Parkinsonit. Incidenca e Parkinsonit rritet me moshën, dhe vetëm katër për qind e njerëzve me parkinson janë diagnostikuar para moshës 50 vjeç. Burrat kanë një herë e gjysmë më shumë të ngjarë që të preken nga Parkinsoni sesa femrat.

Mosha mesatare për fillimin e simptomave është rreth 60 vjeç; edhe pse rreth 1 në 20 raste zhvillohen për herë të parë te njerëzit e moshës nën 50 vjeç.

Grupi etnik me më shumë gjasa për të zhvilluar sëmundjen e parkinsonit janë njerëzit e bardhë.  Numri i të prekurve me parkinson te njerëzit me ngjyrë dhe aziatikët është dukshëm më i ulët se te njerëzit e bardhë.

Sëmundja e Parkinson-it nuk është fatale por kushti mund të shkaktojë tendosje të madhe në trup. Disa njerëz i përgjigjen trajtimeve dhe vetëm sa përjetojnë përvojë të lehtë deri në të moderuar të aftësisë së kufizuar, ndërsa të tjerët përjetojnë paaftësi të rënda.

Simptomat

Sëmundja e Parkinsonit i prek njerëzit në mënyra të ndryshme, me një shumëllojshmëri të simptomave. Simptomat e sëmundjes së Parkinsonit zakonisht fillojnë ngadalë dhe zhvillohen gradualisht, shpesh jo në ndonjë mënyrë të veçantë. Ashpërsia e simptomave gjithashtu ndryshon në mes të njerëzve.
Ndodh rrallë që një person të përjetojë të gjitha ose shumicën e simptomave të listuara në këtë seksion.
Simptomat e mundshme mund të ndryshojnë shumë, por janë brenda tre kategorive të gjera:
• simptoma që ndikojnë në lëvizjen fizike – të njohura si simptoma motorike
• simptoma që ndikojnë në disponimin, të menduarit dhe sjelljen – të njohura si simptoma neuropsikiatrike
• simptoma që ndikojnë në sistemin nervor autonom (sistemin nervor që kontrollon funksionet autonome të tilla si frymëmarrja dhe urinimi), i njohur si mosfunksionim autonom.

  • Simptomat motorike të zakonshme

Këto janë tri simptomat më të zakonshme motorike:
– Dridhje – simptoma më e zakonshme fillestare është lëkundja e pakontrollueshme, e njohur si dridhje. Dridhja zakonisht fillon në dorë apo krah. Këto ka më shumë gjasa të ndodhin kur gjymtyra është në pushim dhe mund të jenë më të dukshme kur pacienti është i shqetësuar, i stresuar apo i lodhur. Dridhjet zakonisht zvogëlohen kur gjymtyra është duke u përdorur. Prania e një dridhje nuk do të thotë që ju keni sëmundjen e parkinsonit, sepse dridhjet janë gjithashtu një simptomë e kushteve të tjera klinike dhe ndodhin zakonisht për shkak të një gjendje të padëmshme të quajtur dridhje thelbësore.

– Ngadalësia e lëvizjes (bradykinesia) – sëmundja e Parkinsonit mund t’i bëjë lëvizjet tuaja fizike shumë më të ngadalshme se normalja, sidomos kur përpiqeni të filloni të lëvizni. Termi mjekësor për ngadalësinë e lëvizjes është bradykinesia. Shpesh shenja e parë e bradykinesia është moslëkundja e njërës dorë gjatë ecjes. Detyrat e përditshme, të tilla si mbërthimi i rrobave, shkruajtja me stilolaps dhe hapja e kavanozave, mund të bëhet e vështirë dhe që kërkon kohë të gjatë. Bradykinesia mund të ndikojë te këmbët duke rezultuar në një lloj të veçantë të ngadalshmërisë dhe ecjen me hapa shumë të vegjël. Dhe herë pas here, në rastet më të avancuara, një person mund të humbasë përkohësisht aftësinë për të ecur dhe këmbët t’i bëhen “të ngrira në dysheme”. Bradykinesia gjithashtu mund të ndikojnë në fytyrë dhe në zë, duke çuar në humbje të shprehjeve normale të fytyrës.

– Ngurtësia e muskujve – ngurtësia dhe tensioni mund të ndeshen në muskujt e krahëve dhe të këmbëve. Kjo është e njohur si ngurtësi.

  • Simptoma të tjera motorike

Dystonia: Disa njerëz me sëmundjen e Parkinsonit mund të përjetojnë dhimbje të pavullnetshme të muskujve, spazma dhe kontraktime. Këto mund të ndodhin në mënyrë të pavarur, por gjithashtu mund të jenë si një përgjigje ndaj ilaçeve dopaminergjike. Në rastet e dystoni-së, sëmundja e Parkinsonit zakonisht prek muskujt në pulpa dhe në këmbë, edhe pse herë pas here pjesë të tjera të trupit mund të ndikohen, të tilla si duart, koka, qafa dhe qepallat.

Paqëndrueshmëria posturale: Në disa raste më të avancuara të sëmundjes së Parkinsonit personi humb shumë nga sensi natyror i bilancit. Kjo njihet si paqëndrueshmëria posturale dhe mund të jetë një shkak kryesor i rrëzimit dhe lëndimeve.

  • Simptomat neuropsikiatrike

– Depresioni

Depresioni mendohet të ndikojë gjysmën e njerëzve me sëmundjen Parkinson dhe mendohet të lind nga një numër faktorësh të ndërlikuar dhe të ndërlidhur, të tilla si:
• ulja e dopaminës dhe kimikateve të tjera në brendësi të trurit (dopamina mund të ketë një ndikim të fuqishëm në humor)
• stresi i jetesës me sëmundjen e Parkinsonit
• ndikimi që sëmundja e Parkinsonit mund të ketë në marrëdhëniet me të tjerët

– Ankthi
Kthimi i papritur i simptomave mund të bëjnë që njerëzit të ndjehen të shqetësuar, dhe në rastet më të rënda, të shkaktohet një sulm paniku.

– Dëmtimi i butë konjitiv dhe dementia – çmenduria:
Nëse jeni në fazat e hershme të sëmundjes së Parkinsonit, mund të përjetoni atë që njihet si dëmtim i butë njohës. Kjo do të thotë që mënyra juaj e të menduarit mund të bëhet e ndërprerë dhe ju të keni probleme me veprimtaritë që kërkojnë planifikim dhe organizim.
Rreth 40% e njerëzve me sëmundje të avancuar Parkinsoni mund të zhvillojnë një formë më të rëndë të dëmtimit njohës të njohur si Dementia – çmenduri.

Simptomat e çmendurisë te njerëzit me sëmundjen e Parkinsonit përfshijnë:
• probleme të theksuara me kujtesën, me mësuarjen e informacioneve të reja dhe me të kuptuarit qoftë me shkrim apo me gjuhën e folur
• shpërthim i papritur i emocioneve të tilla si zemërimi, eksitimi dhe mërzitja
• Vështirësi në njohjen e njerëzve të njohur më parë dhe të vendeve të njohura
• përqendrim të dobët dhe hapësirë ​​të ulët vëmendje
• hallucinacione vizuale (duke parë gjëra që nuk janë reale)
• iluzione (të besuarit në gjëra që nuk janë të vërteta)
Nëse i ke të dyja së bashku: haluçinacionet dhe iluzionet dhe je i paaftë për të treguar dallimin në mes imagjinatës tuaj dhe realitetit, kjo gjendje njohet si psikozë.

– Probleme me gjumin

Insomnia (problemet me gjumin) mendohet të ndikojë në rreth gjysmën e atyre që kanë sëmundjen e Parkinsonit. Periudhat e pagjumësisë shpesh vijnë dhe shkojnë gjatë rrjedhës së sëmundjes.
Shkaqet e pagjumësi janë shpesh të ndërlikuara. Ato mund të përfshijnë ndryshime në tru, efekte anësore të disa prej barnave të përdorura për të trajtuar sëmundjen e parkinsonit, vështirësi në frymëmarrje gjatë gjumit, lëvizjet anormale gjatë gjumit dhe efektet natyrore të plakjes.
Kjo nga ana tjetër mund të shkaktojë përgjumje të tepruar gjatë ditës dhe sorollatje të papritur gjatë ditës. Disa medikamente që përdoren për të trajtuar sëmundjen e parkinsonit mund të bëjnë që ju të ndiheni të përgjumur gjatë ditës.

– Mosfunksionimi automatik

Sistemi juaj automatik nervor është pjesa e trurit dhe e sistemit nervor që rregullon funksionet e trupit për të cilat ju nuk keni pse të mendoni, të tilla si: frymëmarrja, gëlltitja, tretja e ushqimit dhe urinimi. Ndryshimet në kiminë e trurit që ndodhin në sëmundjen e Parkinsonit mund të prishin shumë prej këtyre funksioneve dhe të shkaktojnë sa më poshtë:
• probleme me urinimin – të tilla si urinimi i shpeshtë gjatë natës dhe, ose mosmbajtja urinare (urinimi i pavullnetshëm)
• kapsllëk
• te meshkujt – impotencë
• te gratë – vështirësi për t’u ngjallur seksualisht dhe për arritjen e një orgazme
• rënie e papritur e tensionit të gjakut kur lëviz nga një pozicion ulur ose shtrirë në këmbë (hipotension orthostatic) – kjo mund të shkaktojë marramendje, vizion të paqartë dhe në disa raste dobësi
• djersitje të tepruar (hyperhidrosis)
• vështirësi gjatë gëlltitjes (semundja disfagia) – të cilat nga ana tjetër mund të çojnë në kequshqyerje (mungesë e ushqyesve të mjaftueshëm në dietën tuaj) dhe dehidrim (lëngje të pamjaftueshme)
• Prodhimi i tepërt i pështymës.

Shkaqet

Sëmundja e Parkinsonit shkaktohet nga një humbje e qelizave nervore në pjesën e trurit të quajtur nigra substantia. Qelizat nervore në këtë pjesë të trurit janë përgjegjëse për prodhimin e një lënde kimike të quajtur dopamine. Dopamine vepron si një i dërguar në mes të trurit dhe sistemit nervor, dhe ndihmon në kontrollin dhe bashkërendon lëvizjet e trupit.
Nëse këto qeliza nervore dëmtohen ose vdesin, sasia e dopaminës në tru zvogëlohet. Kjo do të thotë se pjesa e trurit që kontrollon lëvizjen nuk punon aq mirë, dhe kjo shkakton që lëvizja të bëhet e ngadalshme dhe e parregullt.

Humbja e qelizave nervore është një proces i ngadalshëm. Niveli i dopaminës në tru bie me kalimin e kohës. Vetëm kur 80% e qelizave nervore në nigra substantia kanë humbur, simptomat e sëmundjes së Parkinsonit paraqiten dhe gradualisht bëhen më të rënda.

Nuk është e njohur pse humbja e qelizave nervore shoqërohet me sëmundjen e Parkinsonit.
Hulumtimet janë në vazhdim e sipër për të identifikuar shkaqet e mundshme.

  • Gjenetika

Në raste të rralla sëmundja Parkinsonit mund të kandidojë në familje; në këtë situatë jonormale gjenet janë përgjegjës, por roli i vërtetë që luan gjenetika në shkaktimin e sëmundjes (sporadike) të Parkinsonit është i paqartë.
Deri më tani të paktën janë identifikuar nëntë mutacione gjenetike si  rritës të rrezikut për zhvillimin e sëmundjes Parkinson të një personi (një mutacion gjenetik është kur udhëzimet e kryera në të gjitha qelizat e gjalla bëhen të fërguara në një farë mënyre, do të thotë që një ose më shumë funksione të trupit nuk funksionon si duhet).
Megjithatë mendohet se në shumicën e rasteve, gjenetika e vetme nuk është përgjegjëse për sëmundjen e Parkinsonit, por ka nevojë për një faktor tjetër mjedisor për ta shkaktuar atë te njerëzit gjenetikisht të prekshëm.

  • Faktorët e mjedisit

Hulumtimet tregojnë se ekspozimi ndaj toksinave (kimikateve të dëmshme) mund të jetë shkas mjedisor. Toksinat e mundshme mund të përfshijnë:
• pesticidet dhe herbicidet e përdorura në bujqësi
• toksinat e lëshuara nga impiantet industriale
• ndotja e ajrit në lidhje me trafikun rrugor
Ndoshta prova më bindëse se toksinat luajnë rol është se përdoruesit e drogës të cilët injektojnë veten me një zëvendës të heroinës të quajtur MPTP shkojnë shpejt drejt zhvillimit të simptomave të ngjashme me ato të parkinsonit. Është gjetur se kur MPTP kalon nëpër tru, fillon të vrasë qelizat e trurit. Është e mundur që toksina të tjera mund të kenë një efekt të ngjashëm.

Semundja e Parkinsonit ka qenë gjithashtu e lidhur me ngritjen e toksikeve të metaleve të rënda në trup, veçanërisht të merkurit nga amalgamat dentare. Për të ngadalësuar përparimin e Parkinsonit, mbushja amalgame duhet të zëvendësohet dhe të ndiqet nga një program detoksifikimi.

TRAJTIMI NATYRAL I PARKINSONIT

  • Ushqimi

Është parësore shmangia e të gjitha ushqimeve që shkaktojnë toksicitet. Ushqimet e mëposhtme duhet të shmangen me çdo kusht:
• Mos konsumoni asnjë ëmbëltues artificial.
• Mos pini asnjë pije të gazuar.
• Shmangni të gjitha ushqimet e shpejta dhe të gjitha ushqimet e përpunuara.
• Shmangni të gjitha ushqimet e konservuara.
• Hani kryesisht perime organike dhe fruta të freskëta.

Theksi duhet të jetë në ushqime të plota me shumë lëngje, ushqime të papërpunuara (50 -75% e dietës) dhe lakër. Perimet me gjethe janë të rekomanduara, së bashku me rrepën, farat e susamit dhe gjalpë susami. Nëse jeni duke marrë ilaçin levodopa, është e rekomanduar të ulni ushqimet që janë të pasura me vitaminë B6 – drithërat (sidomos tërshërën), arrat e papërpunuara (sidomos kikirikë), bananet, patate, mëlçitë dhe peshkun, pasi këto mund ta bëjnë Levodopa-n të paefektshme . Pacientët që marrin ilaçin Sinemet nuk kanë nevojë për të shmangur ushqimet e pasura me B6 apo shtesat B6.

Është e rekomanduar që të rrisni konsumin e ushqimeve të pasura me antioksidantë (kimike që gravitojnë dhe hanë të ashtuquajturat “radikalet e lira” – molekulat e vogla që qarkullojnë në indet tuaja dhe i dëmtojnë ato). Radikalet e lira kanë një prirje të veçantë për qelizat që prodhojnë dopamine. Pra, sa më i madh të jetë numri i antioksidantëve në sistemin tuaj, aq më pak do të jetë numri i radikaleve të lira që qarkullojnë. Teorikisht kjo duhet të reduktojë normën e humbjes së qelizave dopamine me kalimin e kohës.

Ushqimet që janë të pasura me antioksidantë përfshijnë: spinaq, brokoli, domate, karrota, hudhër, fasule të kuqe të veshkave, fasule Pinto, blueberries, luleshtrydhe, kumbulla dhe mollë. Çaj, veçanërisht çaj i jeshil dhe çaj i zi, përmbajnë shumë antioksidantë.

Lëngjet e kuqe të errëta, të tilla si shega dhe boronica janë gjithashtu të pasura me antioksidantë.

Acidet Omega-3 yndyrore janë një lëndë ushqyese thelbësore për shumicën e indeve në trupin tuaj, kështu që sigurohuni të konsumoni sasi të mjaftueshme. Peshqit yndyror si skumbri, troftë liqeni, harengë, sardele, ton Albacore dhe salmon, janë të larta në të dy llojet e acideve yndyrore të omega-3: acidi eicosapentaenoic (EPA) dhe acidi docosahexaenoic (DHA).

  • Terapia me lëngje

– Karrota + spinaq + panxhar + rrepë + hudhër dhe lëng kastraveci mund të merret çdo ditë.

– Lëngjet e bëra nga frutat sezonale dhe perimet e papërpunuara janë gjithashtu të dobishme.

  • Zinginax  dhe Bonewellia për Parkinson

Bimët e egra të shkretëtirë për Shëndetin e Kockave dhe Kyçeve


Një mënyrë jetese e ngarkuar, ushqimet e dëmshme dhe të pashëndetshme në dietë, e cila detyrimisht është e ulët në kalcium, kontribuon në zvogëlimin e densitetit të kockave, humbjen e hershme të kockave dhe rritjen e rrezikut për fraktura dhe sëmundje të ndryshme tëkockave. Aktiviteti i ulët fizik gjithashtu shton degjenerimin e kockave. Dhimbja e kyçeve, në anën tjetër, vjen me rritjen e moshës, lëndimin, mbajtjen e peshës së tepërt dhe konsumimin e kërcit.

Kështu, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit (WAHR&D) ka bërë kërkime të jashtëzakonshme dhe ka prodhuar produktet më të mira bimore për dhimbjet e kyçeve dhe muskujve dhe për trajtimin e problemeve të ndryshme të kockave, kyçeve dhe muskujve. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook