Sëmundja Celiac

Published On: December 14th, 2022Categories: Autoimune, Gastrointestinale, Sëmundjet0 Comments on Sëmundja Celiac

Sëmundja Celiac; Shkaqet, Simptomat, Diagnoza dhe Strategjitë Natyrale të Trajtimit

 

Sëmundja celiac, e quajtur ndonjëherë sprue celiac ose enteropati e ndjeshme ndaj glutenit, është një reagim imunitar ndaj ngrënies së glutenit, një proteinë që gjendet në grurë, elb dhe thekër. Pra, është një sëmundje inflamatore autoimune.

Nëse keni sëmundje celiac, ngrënia e glutenit shkakton një përgjigje imune në zorrën e vogël. Me kalimin e kohës, ky reagim dëmton mukozën e zorrëve të vogla dhe e pengon atë të thithë disa lëndë ushqyese (keqabsorbim). Dëmtimi i zorrëve shpesh shkakton diarre, lodhje, humbje peshe, fryrje dhe anemi, dhe mund të çojë në komplikime serioze.

Tek fëmijët, keqabsorbimi mund të ndikojë në rritjen dhe zhvillimin, përveç shkaktimit të simptomave të vërejtura tek të rriturit.

Sëmundja celiac është një gjendje e zakonshme autoimune, që prek të paktën 1% të popullsisë së botës. Karakterizohet nga aktivizimi i papërshtatshëm i sistemit imunitar që shkakton inflamacion që dëmton organet dhe indet e trupit dhe çon në shenja dhe simptoma të shumta.

Një dietë e rreptë pa gluten është kritike për këdo që ka sëmundje celiac. Përveç shmangies së glutenit, ka edhe strategji të tjera mbështetëse. Këto strategji natyrale do të diskutohen në këtë artikull.

Simptomat e Sëmundjes Celiac

Sëmundja celiac shpesh nuk diagnostikohet sepse shumë nga shenjat dhe simptomat e saj janë jospecifike, që do të thotë se ato mund të ndodhin në çrregullime të tjera. Shumica e njerëzve që kanë një ose më shumë nga këto probleme shëndetësore jospecifike nuk kanë sëmundje celiac. Mesatarisht, një diagnozë e sëmundjes celiac nuk bëhet deri në 6 deri në 10 vjet pas fillimit të simptomave.

Shenjat dhe simptomat e sëmundjes celiac mund të ndryshojnë shumë dhe ndryshojnë tek fëmijët dhe të rriturit.

Shenjat dhe simptomat e tretjes për të rriturit përfshijnë:

– Diarre

– Lodhje

– Humbje peshe

– Fryrje dhe gazra

– Dhimbje barku

– Nauze dhe të vjella

– Kapsllëk

Sidoqoftë, më shumë se gjysma e të rriturve me sëmundje celiac kanë shenja dhe simptoma që nuk lidhen me sistemin tretës, duke përfshirë:

– Anemia, zakonisht nga mungesa e hekurit

– Humbja e densitetit të kockave (osteoporoza) ose zbutja e kockave (osteomalacia)

– Skuqje e lëkurës me kruajtje, flluska (dermatit herpetiformis)

– Ulçera në gojë

– Dhimbje koke dhe lodhje

– Lëndimi i sistemit nervor, duke përfshirë mpirje dhe ndjesi shpimi gjilpërash në këmbë dhe duar, probleme të mundshme me ekuilibrin dhe dëmtim njohës.

– Dhimbje të kyçeve

– Zvogëlimi i funksionimit të shpretkës (hiposplenizëm)

Fëmijët

Fëmijët me sëmundje celiac kanë më shumë gjasa se të rriturit të kenë probleme me tretjen, duke përfshirë:

– Nauze dhe të vjella

– Diarre kronike

– Bark i fryrë

– Kapsllëk

– Gazit

– Jashtëqitje të zbehtë, me erë të keqe

– Pamundësia për të thithur lëndë ushqyese mund të rezultojë në:

– Dëmtimi i smaltit të dhëmbëve

– Humbje peshe

– Anemi

– Nervozizëm

– Shtat i shkurtër

– Puberteti i vonuar

– Simptomat neurologjike, duke përfshirë çrregullimin e mungesës së vëmendjes/hiperaktivitetit (ADHD), aftësitë e kufizuara në të mësuar, dhimbje koke, mungesë të koordinimit të muskujve dhe konfiskime.

– Inflamacioni i lidhur me sëmundjen celiac mund të çojë në një rritje të rrezikut të zhvillimit të kancereve të caktuara gastrointestinale, siç janë kanceri i zorrëve të vogla ose ezofagut. Sëmundjet e mëlçisë dhe limfoma, një kancer i pjesës së sistemit imunitar që përfshin zorrë (sistemi limfatik) janë komplikime të rralla të sëmundjes celiac.

– Dermatiti herpetiformis; Intoleranca ndaj glutenit mund të shkaktojë këtë sëmundje të lëkurës me kruajtje. Skuqja zakonisht ndodh në bërryla, gjunjë, bust, kokë dhe vithe. Kjo gjendje shpesh shoqërohet me ndryshime në mukozën e zorrëve të vogla identike me ato të sëmundjes celiac, por gjendja e lëkurës mund të mos shkaktojë simptoma të tretjes.

Kur duhet të shihni një mjek

Konsultohuni me mjekun tuaj nëse keni diarre ose shqetësim në tretje që zgjat më shumë se dy javë. Konsultohuni me mjekun e fëmijës tuaj nëse fëmija juaj është i zbehtë, nervoz ose nuk arrin të rritet ose ka jashtëqitje të rëndë dhe me erë të keqe.

Sigurohuni që të konsultoheni me mjekun tuaj para se të provoni një dietë pa gluten. Nëse ndaloni ose madje zvogëloni sasinë e glutenit që hani para se të testoheni për sëmundjen celiac, mund të ndryshoni rezultatet e testit.

Sëmundja celiac tenton të shfaqet në familje. Nëse dikush në familjen tuaj ka këtë gjendje, pyesni mjekun nëse duhet të testoheni. Gjithashtu pyesni mjekun për testimin nëse ju ose dikush në familjen tuaj ka një faktor rreziku për sëmundjen celiac, siç është diabeti i tipit 1.

Llojet e Sëmundjes Celiac

Ekzistojnë lloje të ndryshme të sëmundjes celiac, duke përfshirë:

– Sëmundja celiac klasike: Inflamacioni në traktin GI që çon në një sërë simptomash gastrointestinale.

– Sëmundja celiac neoklasike (atipike): Një person ka sëmundje celiac me probleme të ndryshme shëndetësore, por pa simptoma gastrointestinale. Ky lloj mund të jetë më i zakonshëm se sëmundja celiac klasike.

– Sëmundja celiac e heshtur: Një person nuk ka simptoma, por ka proteina imune në gjakun e tij dhe dëmtime inflamatore në zorrën e vogël.

– Sëmundja celiac latente: Një person rezulton pozitiv për sëmundjen celiac, por nuk ka dëme në villi që mbulojnë zorrët.

– Sëmundja celiac refraktare (ose sprue refraktare): Një person ka probleme me thithjen e lëndëve ushqyese edhe kur ndjek një dietë të rreptë pa gluten sepse zorrët janë dëmtuar rëndë. Sëmundja karakterizohet nga inflamacion kronik i traktit gastrointestinal, thithje e dobët e lëndëve ushqyese dhe një rrezik në rritje për zhvillimin e një lloji të kancerit-limfoma e qelizave T (kanceri i qelizave imune).

Përveç sëmundjes celiac refraktare, ka arsye të tjera që njerëzit me celiac nuk mund t’i përgjigjen një diete pa gluten. Këto përfshijnë mbipopullimin bakterial të zorrëve të vogla (SIBO), kolitin mikroskopik, funksionimin e dobët të pankreasit, sindromën e zorrëve të irritueshme (IBS) dhe vështirësinë në tretjen e sheqernave (laktozë, sakarozë dhe fruktozë).

Shkaqet kryesore të sëmundjes celiac

Sëmundja celiac është një çrregullim kompleks. Pothuajse të gjithë njerëzit me sëmundje celiac kanë variante të caktuara të gjeneve të veçanta. Megjithatë, vetëm 3% e individëve me këto variante të gjeneve zhvillojnë celiac.

Faktorë të tjerë gjithashtu ndikojnë në zhvillimin e sëmundjes celiac. Hulumtimet në zhvillim po shikojnë se cilët faktorë mjedisorë, përveç konsumit të glutenit, shkaktojnë këtë gjendje tek njerëzit e ndjeshëm gjenetikisht.

Guri themelor i zhvillimit të sëmundjes celiac është një përgjigje e qelizave T të zorrëve, e shkaktuar nga peptidet që rrjedhin nga gluteni dhe mund të lidhen me gjene të caktuara. Ky aktivizim i qelizave T i kombinuar me faktorët gjenetikë dhe/ose mjedisorë çon në intolerancë imune ndaj glutenit, provokon përshkueshmërinë e zorrëve dhe shkakton simptoma të mëdha të sëmundjes celiac.

 1. Gjenetika

Rreziku i zhvillimit të sëmundjes celiac është rritur nga disa variante gjenetike. Gjenet e përfshira në sëmundjen celiac i përkasin një familje të gjeneve të quajtur kompleksi i antigjenit të leukociteve njerëzore (HLA). Kompleksi HLA ndihmon sistemin imunitar të dallojë proteinat e trupit nga proteinat e prodhuara nga pushtuesit e huaj si viruset dhe bakteret.

Më shumë se 90% e njerëzve me celiac janë antigjenë të leukociteve njerëzore HLA-DQ2 pozitive dhe pothuajse të gjithë të tjerët mbajnë HLA-DQ8. Këto variante gjenetike rrisin rrezikun e një përgjigje imune të papërshtatshme ndaj gliadinës. Megjithatë, këto variante gjenden gjithashtu në 30% të popullsisë së përgjithshme, dhe vetëm 3% e individëve me variantet e gjeneve zhvillojnë sëmundje celiac.

 1. Disbalancat në Mikrobiomën e zorrëve

Një mikrobiomë e shëndetshme është e nevojshme për zhvillimin normal të imunitetit në zorrë. Mikrobioma e zorrëve përbëhet nga triliona mikroorganizma. Këta mikroorganizma kontribuojnë në rregullimin metabolik dhe homeostazën imune.

Disbioza është çekuilibër i mikrobeve mbrojtëse dhe patogjene në zorrë. Disbioza e zorrëve është e lidhur me sëmundjen celiac. Fëmijët me sëmundje celiac aktive zakonisht kanë “nënshkrime mikrobiale” të ndryshme në mikrobiomet e tyre dhe dysbiozë më të madhe.

Studime të shumta kanë treguar se përdorimi i antibiotikëve në fillim të jetës shoqërohet me sëmundjen celiac. Antibiotikët ndikojnë negativisht në mikrobiomin e zorrëve dhe mund të çojnë në dysbiozë. Përveç dysbiozës, ekspozimi me antibiotikë në vitin e parë të jetës është treguar se shkakton zvogëlim të diversitetit mikrobial fekal dhe shfaqje të hershme të gjendjes.

 1. Ushqimi i përpunuar dhe aditivët

Prodhimi i autoantitrupave është një tipar i rëndësishëm i shumë sëmundjeve autoimune. Në sëmundjen celiac, ekziston një përgjigje autoantitrupash e rritur ndjeshëm ndaj enzimës së transglutaminazës 2 (TG2) (ose transglutaminazës së indeve (tTG).

mTG është një enzimë e përdorur si një zam proteine ​​në ushqimet e përpunuara. Përdoret rregullisht si një ngjitës ushqimor në mish, peshk, ushqim deti, qumësht, ushqime të ëmbla dhe produkte buke. Enzima përdoret në produktet pa gluten për të përmirësuar strukturën.

mTG rrit përshkueshmërinë e zorrëve, shtyp mukozën e zorrëve, stimulon rritjen e baktereve dhe shton marrjen e peptidit të gliadinës. Ekspozimi ndaj mTG është i lidhur me sëmundjen celiac.

 1. Përshkueshmëria e zorrëve

Trakti gastrointestinal përbëhet nga një sipërfaqe e madhe me role thelbësore në trup. Rreshtimi i zorrëve është krijuar për të absorbuar në mënyrë efikase lëndët ushqyese, ujin dhe elektrolitet nga ushqimi. Në të njëjtën kohë, ai siguron një barrierë të ngushtë kundër substancave të dëmshme siç janë patogjenët dhe mbron nga një reagim ndaj komponimeve të padëmshme. Kur kjo barrierë e zorrëve është jofunksionale ose e komprometuar, mund të luajë rol në një numër çrregullimesh të zakonshme.

Përshkueshmëria e zorrëve (ose sindroma e zorrëve të rrjedhshme) është një gjendje në të cilën nyjet e ngushta në mukozën e zorrëve bëhen shumë të mëdha dhe anormalisht të përshkueshme. Individët me sëmundje celiac kanë çrregullime anormale të ngushta dhe shtojnë përshkueshmërinë e zorrëve. Rritja e përshkueshmërisë së zorrëve mund të jetë një faktor rreziku për zhvillimin e celiakisë dhe/ose pasojë e reagimit imunitar ndaj glutenit.

 1. Infeksionet dhe Patogjenët

Si një gjendje autoimune, ose e ndërmjetësuar nga imuniteti, sëmundja celiac përfshin një përgjigje imune tepër aktive ndaj glutenit. Patogjenët dhe infeksionet shkaktojnë dhe aktivizojnë një përgjigje imune duke krijuar inflamacion si një mekanizëm mbrojtës.

Infeksionet e fëmijërisë shoqërohen me sëmundjen celiac në një numër studimesh. Kjo mund të jetë për shkak të përgjigjes inflamatore ndaj infeksioneve duke rritur rrezikun për autoimunitet ose përmes rritjes së ekspozimit me antibiotikë.

 1. Stresi kronik

Sëmundja celiac mund të bëhet aktive pas ngjarjeve stresuese siç janë kirurgjia, shtatzënia, lindja e fëmijëve ose stresi i rëndë emocional. Stresorët psikologjikë dhe fizikë ndikojnë në funksionimin e zorrëve dhe ndërveprimet zorrë-tru.

Stresi mund të dëmtojë zorrën duke modifikuar rrugët kryesore inflamatore. Kjo mund të ndryshojë mikrobiomin e zorrëve, të rrisë përshkueshmërinë e zorrëve dhe të komprometojë integritetin e barrierës mukozale të zorrëve. Këta faktorë shoqërohen me shumë gjendje të ndryshme autoimune.

 1. Intoleranca ushqimore

Kur një person ka një ndjeshmëri ose intolerancë ndaj ushqimit, konsumimi i këtyre ushqimeve mund të shkaktojë një përgjigje imune tepër aktive. Ekspozimi i përsëritur ndaj këtyre ushqimeve inflamon mukozën e zorrëve duke shkaktuar përshkueshmëri të zorrëve dhe probleme me tretjen.

Njerëzit me sëmundje celiac kanë më shumë gjasa të jenë të ndjeshëm ose intolerant ndaj ushqimeve të tjera, përfshirë qumështin e lopës. Reagimi inflamator ndaj proteinave të qumështit tek njerëzit me ekspozim ndaj sëmundjes celiac imiton efektin e glutenit. Kjo shihet me qumësht të skremuar ose me pak yndyrë të cilët kanë më shumë proteina të qumështit sesa qumështi i plotë.

Diagnoza e sëmundjes Celiac

Shumë njerëz me sëmundje celiac nuk e dinë që e kanë atë. Dy teste gjaku mund të ndihmojnë në diagnostikimin e saj:

 1. Testimi serologjik që kërkon antitrupa në gjak. Nivelet e ngritura të proteinave të caktuara të antitrupave tregojnë një reagim imunitar ndaj glutenit.
 2. Testimi gjenetik për antigjenet e leukociteve njerëzore (HLA-DQ2 dhe HLA-DQ8) mund të përdoret për të përjashtuar sëmundjen celiac.

Ëtshtë e rëndësishme të testoheni për sëmundjen celiac para se të provoni një dietë pa gluten. Eliminimi i glutenit nga dieta mund t’i bëjë rezultatet e analizave të gjakut të duken normale.

Nëse rezultatet e këtyre testeve tregojnë sëmundjen celiac, mjeku ka të ngjarë të urdhërojë një nga testet e mëposhtme:

– Endoskopia. Ky test përdor një tub të gjatë me një aparat të vogël që futet në gojë dhe kalon poshtë fytit tuaj (endoskopia e sipërme). Kamera i mundëson mjekut të shikojë zorrën e vogël dhe të marrë një mostër të indeve të vogla (biopsi) për të analizuar për dëmtimin e vileve.

Endoskopia e kapsulave. Ky test përdor një aparat të vogël pa tel për të marrë fotografi të të gjithë zorrëve të vogla. Kamera qëndron brenda një kapsule me madhësi vitamine, të cilën e gëlltisni. Ndërsa kapsula udhëton nëpër traktin tuaj tretës, kamera merr mijëra fotografi që transmetohen në një regjistrues.

– Nëse mjeku dyshon se keni dermatit herpetiformis, ai ose ajo mund të marrë një mostër të vogël të indeve të lëkurës për ta ekzaminuar nën një mikroskop (biopsi të lëkurës).

Strategji Natyrale Mbështetëse për Sëmundjen Celiac

Shmangia e glutenit është kritike për këdo me sëmundjen celiac. Përveç eliminimit të glutenit, ka strategji të tjera mbështetëse për të ndihmuar trupin, nga të cilat:

 1. Plani i të ushqyerit anti-inflamator

Sëmundja celiac është një sëmundje inflamatore. Një nga strategjitë më efektive për shërimin është ndjekja e një plani ushqimor anti-inflamator. Ju duhet të hiqni ushqimet që nxisin inflamacionin dhe t’i zëvendësoni ato me ushqime kuruese anti-inflamatore.

Ushqimet që shkaktojnë inflamacion dhe dëmtojnë zorrën përfshijnë:

– Sheqer

– Karbohidratet e rafinuara (miell i bardhë, oriz i bardhë, patate të bardha)

– Mishi dhe qumështi i rritur në mënyrë konvencionale

– Peshk i rritur në rezervuar

– Ushqimet e përpunuara, përfshirë mishin

– Yndyrnat trans (vajra pjesërisht të hidrogjenizuar)

– Monosodium Glutamate (MSG) dhe aditivë të tjerë ushqimorë dhe ruajtës

– Vajra perimesh dhe farërash të përpunuara shumë, si kanola, misër, luledielli, kikiriku, fara rrushi, pambuku dhe lulelakra

– Ëmbëlsuesit artificial

Ju duhet t’i zëvendësoni këto ushqime pro-inflamatore me ushqime të plota, të papërpunuara, përfshirë mishin dhe vezët organike të ushqyera me bar, salmonin e egër, perimet organike dhe yndyrnat e shëndetshme. Mund të përdorni oriz kafe, bizele, si dhe supë kockash nga kafshë me burim të pastër.

Yndyrnat e shëndetshme gjenden në arrën e kokosit, ullinjtë, avokadot dhe vajrat e tyre, si dhe në gjalpin e lopëve të ushqyer me bar. Farërat e kungullit, lirit, dhe chia. Yndyrnat e shëndetshme janë një burim efikas i karburantit për trupin për të luftuar inflamacionin.

 1. Dieta e Eliminimit Autoimun

Ndërsa është e diskutueshme, studimet tregojnë se sëmundja celiac është e lidhur me sëmundje të tjera sistemike autoimune. Për shembull, prevalenca e sëmundjes celiac (reagimi imunitar ndaj glutenit) është dukshëm më i lartë tek njerëzit me Sjogren. Ndjekja e një diete eliminimi autoimune mund të jetë shumë e dobishme për individët me celiac.

Për të zbatuar një dietë eliminimi autoimune, duhet të shmangni glutenin dhe ushqimet më të zakonshme alergjike/të ndjeshme të cilat mund të kontribuojnë ose shkaktojnë një reagim negativ dhe inflamacion. Këto përfshijnë qumështin, vezët, kikirikët, arrorët, sojën, peshkun dhe butakun. Shumë njerëz janë gjithashtu të ndjeshëm ndaj perimeve të errëta (domate, patate, patëllxhan, speca zile), misër, bishtajore dhe të gjitha drithërat.

Periudha e eliminimit është rreth 6 javë. Pas periudhës së eliminimit, ju ngadalë rifutni ushqimet, një nga një, duke vënë në dukje çdo reagim dhe simptomë që mund të përjetoni. Është e rëndësishme të mbani një ditar gjatë gjithë procesit për të dokumentuar se si ndiheni ndërsa eliminoni dhe rifutni ushqimet.

 1. Mbështet shëndetin e zorrëve

Sëmundja celiac përfshin inflamacion në të gjithë sistemin gastrointestinal. Reduktimi i stresit në zorrë me ushqime të tretshme lehtë dhe ushqim të lëngshëm mund të jetë shumë efektiv. Ushqimet që treten lehtë përfshijnë lëngun e kockave, supat dhe perimet e gatuara.

Konsumimi i ushqimit të lëngshëm është i shkëlqyeshëm për stimulimin e procesit të tretjes, rritjen e absorbimit të lëndëve ushqyese dhe përmirësimin e shëndetit të zorrëve. Ushqimi i lëngshëm nuk kërkon aq shumë energji për t’u tretur, kështu që trupi juaj mund të përqëndrohet në shërimin dhe riparimin.

 1. Riparoni dhe Forconi Rreshtimin e zorrëve

Mukoza e zorrëve mbulon sipërfaqen e zorrëve duke siguruar një barrierë fizike kundër patogjenëve. Plotësimi me një përzierje bimore ProbioHerb mbështet funksionin e barrierës së zorrëve, përmirëson imunitetin dhe ul inflamacionin në zorrë.

 1. Shmangni Burimet e Fshehura të Glutenit

Ka shumë ushqime që përmbajnë gluten në mënyra të fshehura dhe të papritura. Nëse një produkt nuk ka etiketën “e certifikuar pa gluten”, është e rëndësishme të lexoni përbërësit. Mbani mend se një produkt mund të thotë “pa grurë”, por prapë të përmbajë përbërës të shkruar, thekër ose elb që nuk janë pa gluten.

Ushqimet e zakonshme që përmbajnë gluten janë makaronat, buka, produktet e pjekura, tortilla mielli, birra, drithërat dhe granola. Kokrrat që përmbajnë gluten mund të përdoren gjithashtu në bare energjetike, supa, salca dhe më shumë. Kur hani në një restorant, jini të kujdesshëm ndaj brumit që përmban miell gruri ose kontakt me ushqime që përmbajnë gluten.

Disa ilaçe (me recetë dhe pa recetë) dhe shtojca përmbajnë gluten, prandaj sigurohuni që të kontrolloni etiketën ose të pyesni farmacistin. Produktet e kujdesit personal siç janë shkëlqyesit e buzëve, kozmetika, produktet e lëkurës dhe flokëve, si dhe pasta e dhëmbëve dhe shpëlarja e gojës mund të përmbajnë gluten.

 1. Reduktoni stresin dhe përmirësoni gjumin

Stresi kronik dhe mungesa e gjumit mund të kontribuojnë në zhvillimin dhe përkeqësimin e simptomave të sëmundjes celiac. Për të ndihmuar në menaxhimin e stresit dhe përmirësimin e gjumit, është thelbësore të ndiqni një dietë anti-inflamatore dhe të balanconi nivelet e sheqerit në gjak. Teknika shtesë për lehtësimin e stresit janë tokëzimi (ecja zmathur në tokë), ushtrimet e frymëmarrjes së thellë, ekspozimi në rrezet e diellit, banjot me kripë Epsom dhe larja e thatë.

Strategjitë për një gjumë më të mirë janë marrja e dritës së diellit gjatë ditës, shmangia e dritës artificiale dhe EMF-ve, nxirja e dhomës tuaj me perde të errëta ose përdorimi i një maske gjumi, dhe të qenit i zgjuar në lidhje me marrjen e kafeinës. Është gjithashtu e dobishme të fikni pajisjet elektronike, të praktikoni një higjienë të mirë, të shtriheni, të kryeni lutjet dhe faljet e rregullta ditore, të luteni para gjumit dhe të zbatoni zakone të tjera të shëndetshme të gjumit.

 1. Reduktoni Oksalatet

Hiperoksaluria ndodh kur ka shumë oksalate në urinë. Ekzistojnë dy forma të hiperoksalurisë, parësore dhe dytësore. Hiperoksaluria sekondare është e lidhur me sëmundjen celiac.

Hiperoksaluria sekondare rezulton nga thithja e shtuar e zorrëve e oksalateve në dietë. Ushqimet e pasura me oksalate përfshijnë spinaq, panxhar, çokollatë, kikirikë, patate të ëmbla, krunde gruri, çaj, manaferra dhe arra (shqeme, pekanë dhe bajame). Këto ushqime janë shumë të shëndetshme për shumicën e njerëzve, por për njerëzit me sëmundje celiac mund të jenë problematike.

Normalisht, oksalatet kombinohen me kalcium duke e bërë të vështirë absorbimin. Në njerëzit me keqabsorbim të yndyrës, yndyra lidhet me kalciumin, duke rritur sasinë e oksalatit të lirë në dispozicion për absorbim. Sëmundja celiac shkakton malabsorbim të yndyrës kështu që më shumë oksalate absorbohen tek njerëzit me këtë gjendje.

 1. Bimët e Shkretëtirës në Mbështetje të Pacientëve me Sëmundje Autoimune

Sëmundjet Autoimmune dhe fushat e tyre përkatëse janë të lidhura me strukturën e punës së sistemit imun. Sëmundjet autoimune ndodhin si rezultat i çekuilibrit në funksionimin e sistemit imunitar. Baza e sëmundjeve aotoimune është si shkak i dështimit të sistemit imun në dallimin mes trupave të huaj dhe trupave që gjenden në brendësi të tij në mënyrë të zakonshme dhe natyrshëm. Kur dështon në zbulimin e trupave të huaj, sistemi imun sulmon indet e tij, pra vetveten. Ai mund të sulmojë një qelizë të vetme, mund të sulmojë një organ ose një sistem të tërë. Ky është dështim i ushtrisë në mbrojtje të trupit nga sulmet e huaja. Por më shumë se kjo është dështimi i ushtrisë së imunitetit në identifikimin e anëtarëve të trupit të tij.

Ekipi ynë i Kërkimit dhe Zhvillimit (WAHR&D), ka identifikuar bimët e egra shkretinore më efikase, të kombinuara në lloj dhe sasi të caktuar, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacientëve me çrregullime autoimune, si Multiple Sclerosis (MS), Artriti Reumatoid, Tiroiditi Hashimoto, Lupus, Hepatiti Autoimun, Diabeti Tip 1, Anemia Hemolitike Autoimune, Epilepsia, Sindromi Sjogren, Skleroderma, Urtikaria/Hives, etj.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook