Përfitimet mendore dhe emocionale të ushqimit të shëndetshëm

Përfitimet mendore dhe emocionale të ushqimit të shëndetshëm; Studimi zbulon se fëmijët që hanë mirë janë më të lumtur, kanë vetëbesim më të mirë, kanë më pak të ngjarë të marrin ngacmime se bashkëmoshatarët e tyre

 

Konsumi i shëndetshëm i ushqimit lidhet shumë me shëndetin e mirë. Kjo është vërtetuar me literaturë të ndryshme shkencore: Shtimi i frutave dhe perimeve në ushqimet tona rezulton në organe më të shëndetshme dhe një mjet për të parandaluar sëmundjet, kurse ngrënia e shumë ushqimeve të pashëndetshm dhe ushqimeve të shpejta shkakton obezitet, diabet dhe sëmundje kardiovaskulare. Një studim i botuar në BMC Public Health zbuloi se ushqimi jo vetëm që manipulon shëndetin, por është gjithashtu një faktor në mirëqenien psikologjike – dhe anasjelltas.

Studimet e mëparshme kanë provuar vazhdimisht lidhjen midis cilësisë së dietave të njerëzve dhe shëndetit të tyre mendor. Studimi më tej përkrah evidencën në rritje që shoqëron ushqimin me psikikën njerëzore. Dr Louise Arvidsson, bashkëautor i studimit dhe një dietist i regjistruar në Akademinë Sahlgrenska në Universitetin e Gothenburgut në Suedi, deklaron se një dietë e shëndetshme dhe e ekuilibruar përmirëson mirëqenien mendore të fëmijëve.

Ushqimi dhe truri

Pjesëmarrësit e studimit përfshinë 7,675 fëmijë të moshës 2-9 vjeç nga tetë vende evropiane. Këta fëmijë morën pjesë në “Identifikimin dhe Parandalimin e Efekteve të Ushqimit –dhe stilit të jetesës- në Shëndetin e Fëmijëve dhe Foshnjat (IDEFICS)”.

Studimi zbuloi se cilësia e dietës dhe mirëqenia psikologjike kanë një lidhje bidirectionale (dy rrugëshe) tek fëmijët e vegjël: Fëmijët që hanë ushqim të shëndetshëm u gjetën të jenë më të qëndrueshëm shoqërisht, emocionalisht dhe psikologjikisht, përkundrejt atyre që nuk hanë ushqim të shëndetshëm. Përveç kësaj, fëmijët që janë mentalisht të qëndrueshëm kanë tendencë për të ngrënë ushqim më të shëndetshëm sesa fëmijët që kanë çështje sociale si vetëbesimi i ulët dhe përvojat e dhunës. Prindërit raportuan se sa shpesh fëmijët e tyre kanë konsumuar 43 lloje të ushqimeve në vrojtim dhe duke përdorur këtë informacion, hulumtuesit kanë tabelën e vlerësimit të shëndetit të shëndetshëm (HDAS) të secilit fëmijë. Sistemi i pikave HDAS bazohet në udhëzime të shëndetshme dietike duke përfshirë kufizimin e marrjes së ëmbëlsirave, yndyrave dhe përfshirjes së frutave dhe perimeve në dietën e përditshme të fëmijëve. Një HDAS e lartë nënkupton një dietë më të shëndetshme.

Përveç matjes së cilësisë së dietave të fëmijëve, hulumtuesit matën gjithashtu detaje të tjera si pesha, lartësia, mirëqenia mendore (përfshirë vetëbesimin, marrëdhëniet me familjen etj.) nëpërmjet një pyetësori drejtuar prindërve të fëmijëve. Dy vjet pas vlerësimit bazë, të gjitha matjet dhe procedurat e mbledhjes së të dhënave u përsëritën.

Rezultatet e studimit treguan se HDAS më e lartë në bazë u shoqërua me vetëbesim më të mirë, më pak probleme emocionale dhe më pak probleme pas dy vjetësh. Asnjë faktor socioekonomik nuk u përfshi në vlerësim, i cili tregon vetëm se objektet mendore (sociale, emocionale, psikologjike) janë prekur vetëm nga zakonet dietike të fëmijëve. Ende nuk është nxjerrë asnjë konkluzion pasi që është shumë përtej qëllimit të studimit, por kërkuesit supozojnë rëndësinë e acideve yndyrore omega-3 dhe ushqyesve të tjerë të një diete të shëndetshme që ndikojnë pozitivisht në shëndetin mendor tek fëmijët.

Çfarë duhet të hanë fëmijët tuaj atëherë?

Pa marrë parasysh moshën, fëmija duhet të ketë një menu ushqyese të dendur përfshirëse të proteinave dietike, frutave, perimeve, kokrrave dhe qumështit. Gjithmonë përfshini fruta dhe perime në dietat e përditshme të fëmijëve tuaj, pasi këto lloje të ushqimeve kanë të gjitha vitaminat dhe mineralet që do të kenë nevojë në baza ditore. Kokrrat dhe fibrat e pastra pastrojnë sistemin e tyre gastrointestinal nga mikrobet dhe bakteret e padëshiruara që i shkaktojnë atyre sëmundje. Nga ana tjetër, prindërit duhet të synojnë të kontrollojnë marrjen e ushqimeve me sheqer të shtuar, si dhe ushqimet me yndyrna të ngopura dhe trans. Në vend që t’i jepni fëmijës një lëng frutash të përpunuar ose të paketuar, bëni vetë një lëng të freskët. Shmangni dhënies fëmijëve pije me gaz, ëmbëlsira, dhe ushqim të shpejtë, pasi këto nuk kanë ndonjë vlerë ushqyese.

Dieta e shëndetshme rezulton në fëmijë më të lumtur dhe në sigurinë që fëmijët e tu do të jenë të sigurt nga sëmundjet e papritura dhe aspekte të tjera negative të shëndetit.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook