Mosfunksionimi Erektil

Published On: November 20th, 2022Categories: Shëndeti Seksual0 Comments on Mosfunksionimi Erektil

Mosfunksionimi Erektil; Simptomat, Shkaqet dhe Strategjitë Natyrale të Trajtimit

 

Mosfunksionimi erektil do të thotë që një burrë nuk është në gjendje të arrijë ose të mbajë një ereksion. Është një çështje shumë më e zakonshme nga sa mendoni. Sipas një studimi të vitit 2012 të botuar në Opinion aktual në Nefrologji dhe Hipertension, mosfunksionimi erektil prek rreth 30 milionë meshkuj në Shtetet e Bashkuara. Kjo është rreth 30 për qind e meshkujve vetëm në SHBA. Meqenëse jo të gjitha rastet janë raportuar, ky numër mund të jetë më i lartë.

Mosfunksionimi erektil mund të jetë një çështje zhgënjyese që mund të shkaktojë probleme serioze emocionale, të vetëvlerësimit ose marrëdhënieve dhe stres të madh. Mund të jetë gjithashtu një shenjë e një problemi shëndetësor themelor. Lajmi i mirë është se sapo të kuptoni shkaqet kryesore të mosfunksionimit erektil, mund të përmirësoni shëndetin dhe jetën tuaj seksuale me disa strategji natyrale.

Në këtë artikull do të mësoni se çfarë është mosfunksionimi erektil. Do të mësoni për simptomat dhe faktorët e rrezikut të tij. Do të mësoni për shkaqet kryesore të mosfunksionimit erektil, si dhe disa strategji natyrore për mosfunksionimin erektil për të përmirësuar shëndetin tuaj.

Çfarë është Disfunksioni Erektil

Mosfunksioni erektil quhet gjithashtu impotencë, megjithëse ky term përdoret më rrallë. I referohet paaftësisë për të arritur ose mbajtur një ereksion mjaft të fortë për marrëdhënie seksuale. Shumë burra përjetojnë herë pas here mosfunksionim erektil, veçanërisht gjatë periudhave stresuese. Kjo nuk është asgjë për t’u shqetësuar.

Megjithatë, mosfunksionimi i shpeshtë erektil mund të jetë shqetësues. Mund të jetë një shenjë e disa çështjeve themelore shëndetësore që kërkojnë vëmendje. Mund të jetë gjithashtu për shkak të problemeve emocionale ose të marrëdhënieve. Mosfunksionimi i shpeshtë erektil mund të ketë një ndikim serioz në besimin, shëndetin emocional dhe marrëdhënien e një burri.

Mosfunksionimi erektil mund të zhvillohet për shkak të problemeve gjatë çdo faze të procesit të ereksionit.

Pra, çfarë është një ereksion?

Meshkujt kanë ereksion për shkak të rritjes së fluksit të gjakut në penis që mund të ndodhë për shkak të kontaktit të drejtpërdrejtë fizik me penisin ose mendimeve seksuale ose lidhjeve të tjera intime.

Eksitimi seksual çon në relaksim të muskujve të penisit. Si rezultat, fluksi i gjakut në arteriet penile rritet, duke mbushur dy dhomat e penisit me gjak dhe duke çuar në një ereksion të fortë. Kur muskujt tkurren dhe rrjedha e gjakut zvogëlohet, ereksioni do të përfundojë. Disa meshkuj nuk mund ta arrijnë fare ereksionin. Të tjerë luftojnë për ta mbajtur atë, për shkak të çështjeve të ndryshme.

Simptomat kryesore të mosfunksionimit erektil

Mosfunksionimi erektil do të thotë që një burrë nuk është në gjendje të arrijë ose të mbajë një ereksion. Megjithatë, kjo nuk do të thotë që çdo mashkull me disfunksion erektil përjeton probleme sa herë që përpiqet të bëjë seks. Simptomat mund të ndryshojnë nga personi në person.

Simptomat e mosfunksionimit erektil mund të përfshijnë:

 • Të kesh vështirësi në arritjen ose mbajtjen e ereksionit ndonjëherë, por të jesh në gjendje të kesh ereksion në raste të tjera që dëshiron të bësh seks.
 • Të jesh në gjendje të kesh një ereksion, por i paaftë për të mbajtur një ereksion aq gjatë sa të kesh ose të zgjasë përmes seksit.
 • Pamundësia totale për të pasur një ereksion.

Faktorët e rrezikut për disfunksionin erektil

Dikush mund të zhvillojë mosfunksionim erektil në çdo moshë. Ka faktorë të ndryshëm që mund të rrisin rrezikun për mosfunksionim erektil, duke përfshirë:

 • Disa kushte kronike shëndetësore, duke përfshirë diabetin e tipit 2, aterosklerozën, sëmundjet e zemrës dhe enëve të gjakut, presionin e lartë të gjakut, sklerozën e shumëfishtë (MS), sëmundjen kronike të veshkave, sëmundjen Peyronie, problemet urologjike, operacionin për kancerin e fshikëzës, dëmtimin e penisit, palcës kurrizore, legenin, fshikëzën urinare ose prostatën dhe lëndime nga rrezatimi për kancerin e prostatës ose operacionin e prostatës.
 • Efektet anësore të disa medikamenteve, duke përfshirë barnat kimike kundër depresionit, qetësuesit, barnat për presionin e gjakut, barnat për ulçerat, shtypësit e oreksit dhe antiandrogjenët për kancerin e prostatës.
 • Çështjet emocionale dhe psikologjike, duke përfshirë frikën e dështimit seksual, fajin lidhur me aktivitetet ose performancën seksuale, stresin në lidhje me seksin, stresin e përgjithshëm, ankthin, depresionin ose vetëbesim të ulët.
 • Faktorë të tjerë të lidhur me shëndetin ose mënyrën e jetesës, duke përfshirë mbipeshën ose obezitetin, duhanin, pirjen e tepërt të alkoolit, përdorimin e drogës dhe një mënyrë jetese të ulur.
 • Përveç kësaj, përdorimi i pornografisë dhe masturbimit mund të çojë gjithashtu në mosfunksionim erektil.
 • Reagimi i rrezikut të qelizave dhe libido e ulët:

Në qarqet e mjekësisë natyrale, flitet shumë për reagimin ndaj rrezikut të qelizave (CDR). Një përmbledhje e vitit 2013 e botuar në Mitochondrion e ka përshkruar CDR si një përgjigje kritike metabolike të ruajtur në mënyrë evolucionare që është pjesë e sistemit të lindur të mbrojtjes së trupit. Ai mbron qelizat individuale nga kërcënimi, rreziku dhe dëmtimi qelizor. Nuk ka rëndësi nëse kërcënimi është fizik, biologjik apo kimik. Nëse shkon përtej kapacitetit natyror të qelizës  për të siguruar homeostazë, ajo shkakton një CDR.

Trupi ynë është një sistem kompleks i qelizave individuale që punojnë së bashku për të formuar inde, organe dhe sisteme të tjera në trup. Secila nga qelizat tona ka disa komponentë, dhe komponenti më i rëndësishëm i secilës qelizë është mitokondria. Mitokondritë tona janë përgjegjëse për krijimin e energjisë nga ushqimi që hamë për të ushqyer dhe energjizuar qelizat, indet dhe organet tona.

Mitokondritë janë kritike për energjinë, funksionin dhe shëndetin. Mitokondritë veprojnë gjithashtu si sensorë energjie dhe agjentë mbrojtës qelizor me një qëllim në mendje: homeostazën ose ekuilibrin qelizor. Nëse ka një rënie të konsiderueshme në këtë energji dhe nuk ka energji të mjaftueshme për të përmbushur kërkesat minimale për homeostazë, mitokondria jonë do ta njohë këtë rënie të energjisë si një kërcënim për shëndetin dhe ekuilibrin tonë. Stresi, traumat e kaluara, infeksionet dhe çështje të tjera shëndetësore janë burime të zakonshme të kërcënimit ose kërcënimit të perceptuar që kërcënon homeostazën.

Çdo kërcënim për ekuilibrin qelizor do të detyrojë mitokondritë tona të ndryshojnë funksionin e tyre parësor. Në vend të prodhimit të energjisë dhe metabolizmit optimal të qelizave, tani do të fokusohen në mbrojtjen qelizore. Ky është një ndryshim i madh në fiziologjinë qelizore. CDR i referohet këtij kalimi nga prodhimi i energjisë dhe metabolizmi i qelizave në mbrojtjen qelizore.

Jo çuditërisht, në kohën e mbrojtjes qelizore, e cila në thelb është një luftë brenda trupit tonë, nuk ka vend për funksionin seksual. Traumat e kaluara, stresi, infeksionet dhe faktorë të tjerë mund të aktivizojnë CDR dhe të çojnë në një gjendje metabolike të ulur qelizore dhe epsh të ulët. Siç do të shqyrtojmë disa detaje më pas, reduktimi i CDR-së së panevojshme duke mbajtur të ekuilibruar shëndetin tonë fizik dhe mendor është i nevojshëm për të mbajtur epshin në një nivel të shëndetshëm.

Shkaqet rrënjësore të mosfunksionimit erektil

Ka disa faktorë shëndetësorë që mund të luajnë një rol në zhvillimin e disfunksionit erektil. Këtu janë shkaqet kryesore të mosfunksionimit erektil:

 • Rezistenca ndaj insulinës

Rezistenca ndaj insulinës do të thotë që trupi nuk është në gjendje t’i përgjigjet mirë insulinës dhe nuk është në gjendje të përdorë në mënyrë efektive sheqerin në gjak për energji. Rezistenca ndaj insulinës mund të rrisë rrezikun e prediabetit dhe diabetit të tipit 2. Mund të rrisë gjithashtu rrezikun e problemeve të tjera shëndetësore, duke përfshirë disfunksionin erektil. Një studim i vitit 2013 i publikuar në Kërkimet Klinike në Kardiologji ka zbuluar se mosfunksionimi erektil mund të jetë një nga shenjat e para të rezistencës ndaj insulinës.

Një studim i vitit 2013 ka zbuluar se rezistenca ndaj insulinës mund të rrisë rrezikun e mosfunksionimit erektil. Një studim i vitit 2016 i publikuar në International Journal of Impotence Research ka gjetur se rezistenca ndaj insulinës dhe mosfunksionimi erektil mund të rrisin rrezikun e problemeve kardiovaskulare. Një përmbledhje e vitit 2016 e botuar në Revistën Koreane të Mjekësisë së Brendshme ka gjetur se rezistenca ndaj insulinës mund të lidhet me mosfunksionimin erektil.

 • Inflamacioni kronik

Inflamacioni kronik është shkaku themelor i shumicës së çështjeve kronike shëndetësore, duke përfshirë disfunksionin erektil. Kur bëhet fjalë për mosfunksionimin erektil, është e rëndësishme të përmendet inflamacioni kardiovaskular. Meqenëse ereksioni varet nga një rrjedhje e shëndetshme e gjakut, mosfunksionimi erektil mund të jetë një shenjë e hershme e inflamacionit kardiovaskular dhe çështjeve të shëndetit kardiovaskular.

Një studim i vitit 2006 i botuar në Gazetën Evropiane të Zemrës ka zbuluar se inflamacioni është një çështje kryesore tek ata me mosfunksionim erektil. Kjo duket të jetë e vërtetë për ata me dhe pa sëmundje të arterieve koronare. Një rishikim sistematik i vitit 2013 ka gjetur gjithashtu një lidhje midis mosfunksionimit erektil, inflamacionit kardiovaskular dhe sëmundjeve kardiovaskulare. Nuk është për t’u habitur që sipas një rishikimi të vitit 2020 të botuar në Current Pharmaceutical Design, adresimi i inflamacionit themelor është një pjesë kritike e trajtimit të mosfunksionimit erektil.

 • Stresi kronik dhe gjumi i dobët

Siç mësuam më herët, stresi dhe çështje të tjera emocionale mund të kontribuojnë në mosfunksionimin erektil. Stresi dhe gjumi i dobët mund të kontribuojnë në mosfunksionimin erektil në nivel emocional. Stresi kronik mund të rrisë problemet e gjumit dhe gjumi i dobët mund të çojë në stres kronik. Ato mund të rrisin inflamacionin kronik dhe të çojnë në çështje të ndryshme shëndetësore, duke përfshirë disfunksionin erektil.

Një studim i vitit 2020 i botuar në International Journal of Impotence Research ka zbuluar se stresi dhe djegia e lidhur me punën mund të rrisin problemet seksuale, duke përfshirë disfunksionin erektil. Një studim i vitit 2018 i publikuar në PLoS One ka zbuluar se mbi 50 përqind e pjesëmarrësve me mosfunksionim erektil kishin apnea obstruktive të gjumit. Një përmbledhje e vitit 2019 e botuar në Ëorld Journal of Men’s Health ka gjetur se apnea obstruktive e gjumit mund të kontribuojë në mungesën e testosteronit, një faktor rreziku i problemeve seksuale te meshkujt.

 • Infeksionet virale kronike

Infeksionet kronike virale mund të rrisin inflamacionin kronik dhe çështjet kronike shëndetësore, duke përfshirë disfunksionin erektil. Infeksionet kronike virale që mund të kontribuojnë në mosfunksionimin erektil mund të jenë të të gjitha llojeve, duke përfshirë disa infeksione seksualisht të transmetueshme dhe ato të frymëmarrjes.

Një përmbledhje e vitit 2013 e botuar në Opinionet e Ekspertëve në Pharmacotherapy ka gjetur se hepatiti viral mund të rrisë rrezikun e eremosfunksionim klinik. Një studim i bazuar në popullatë i vitit 2013 i botuar në Andrology ka zbuluar se një infeksion i virusit herpes simplex mund të lidhet me mosfunksionimin erektil dhe ato mund të rrisin rrezikun e ngjarjeve kardiake. Një studim i vitit 2021 i botuar në Ëorld Journal of Men’s Health ka zbuluar se një infeksion COVID-19 mund të rrisë gjithashtu rrezikun e mosfunksionimit erektil.

 • Infeksionet e zorrëve dhe dysbioza

Në një trup të shëndetshëm, ekziston një ekuilibër i shëndetshëm midis baktereve të dobishme dhe të dëmshme në mikrobiomën e zorrëve. Kur ka infeksione të vazhdueshme të zorrëve dhe ka shumë baktere të dëmshme dhe shumë pak baktere të dobishme në zorrën, kjo shkakton disbiozë të zorrëve dhe çekuilibër të mikrobiomit. Kjo mund të çojë në inflamacion kronik dhe probleme të ndryshme kronike shëndetësore, duke përfshirë disfunksionin erektil.

 • Ngarkesa e lartë toksike

Toksinat mjedisore mund të rrisin ndjeshëm rrezikun e inflamacionit kronik, stresit oksidativ, çështjeve hormonale dhe problemeve kronike shëndetësore. Ato gjithashtu mund të rrisin rrezikun e mosfunksionimit erektil. Një studim i vitit 2021 i botuar në Antioxidants (Basel) ka zbuluar se toksinat mjedisore, të tilla si ndotja e ajrit, metalet e rënda, rrezatimi, pesticidet dhe përçarësit endokrine, mund të kontribuojnë në mosfunksionimin erektil.

 • Mungesa e lëndëve ushqyese

Mungesa e lëndëve ushqyese mund të rrisë gjithashtu rrezikun e mosfunksionimit erektil, duke përfshirë mungesën e vitaminës D, magnezit, acideve yndyrore omega-3, vitaminave B dhe zinkut. Një studim i vitit 2016 i botuar në Atherosclerosis ka zbuluar se mungesa e vitaminës D mund të rrisë rrezikun e mosfunksionimit erektil. Një studim i vitit 2020 i publikuar në Nutrients ka gjetur gjithashtu një lidhje midis mosfunksionimit erektil dhe niveleve të ulëta të vitaminës D.

 • Testosteroni i ulët

Testosteroni është hormoni seksual mashkullor që luan një rol kritik në funksionin seksual dhe riprodhimin mashkullor. Nuk është për t’u habitur që nivelet e ulëta të testosteronit mund të kontribuojnë në mosfunksionimin erektil. Një studim i vitit 2011 i botuar në Gazetën Kanadeze të Urologjisë ka gjetur një lidhje midis testosteronit të ulët dhe mosfunksionimit erektil.

Testet kryesore funksionale për t’u parë

Ekzistojnë një sërë të shënuesve kryesorë funksionalë laboratorikë që mund t’i shikojmë për të përcaktuar rrezikun dhe për të zbuluar shkaqet themelore të mosfunksionimit erektil.

 • Inflamacioni

Meqenëse inflamacioni kronik është një nga shkaqet kryesore të mosfunksionimit erektil,  rekomandojmë të kontrolloni për shënuesit e inflamacionit.

 • Testi i proteinës C-reaktive ose CRP mat një proteinë (CRP) të prodhuar në mëlçi që tregon nivelet e inflamacionit në trup. Gama klinike është midis 0 dhe 3 mg/L ndërsa diapazoni optimal është 0 deri në 1 mg/L. Kur shoh nivele mbi 1 mg/L, e di që individi ka një përgjigje inflamatore që mund të jetë për shkak të traumës akute ose kushteve kronike.
 • Laktat dehidrogjenaza (LDH) është një enzimë që gjendet në të gjitha qelizat e gjalla. Nivelet e ngritura mund të tregojnë inflamacion. Nivelet optimale janë midis 140-180. Nivelet mbi 180 tregojnë inflamacion.
 • Ferritina e serumit mat nivelin e ferritinës në trup për të zbuluar aneminë e mungesës së hekurit dhe çështje të tjera shëndetësore. Nivelet e ngritura të ferritinës në serum mund të tregojnë inflamacion, sëmundje të mëlçisë, sëmundje autoimune apo edhe kancer. Gama klinike është 30 deri në 400 dhe diapazoni optimal është 50 deri në 150 për meshkujt.
 • Rezistenca ndaj insulinës

Rezistenca ndaj insulinës është një tjetër faktor rreziku për mosfunksionimin erektil, kështu që rekomandojmë testimin për të.

 • Mosbalancimi i sheqerit në gjak mund të rrisë rrezikun e inflamacionit. Insulina e agjërimit mund të njohë nivelet e ngritura të sheqerit në gjak dhe mund të zbulojë inflamacionin, rezistencën ndaj insulinës, problemet e sheqerit në gjak dhe diabetin. Gama klinike për insulinën e agjërimit është 2,6 – 24,9 uIU/ml dhe diapazoni optimal është 1,0 – 5,0 uIU/ml.
 • Hemoglobina A1C (HbA1c) jep sasinë mesatare të glukozës në gjak ose sheqerin në gjak gjatë 3 muajve të fundit duke e bërë atë një nga testet kryesore për inflamacionin dhe diabetin. Gama klinike është midis 4.8 dhe 5.6 ndërsa diapazoni optimal është 4.5 – 5.2.
 • Profili i lipideve mund të jetë një tjetër tregues i inflamacionit dhe çështjeve të lidhura me të, duke përfshirë rrezikun e kancerit. Të kesh një raport të ekuilibruar të LDL me HDL dhe triglicerideve ndaj HDL është thelbësor për shëndetin tonë. Në mënyrë ideale, ne jemi duke kërkuar për një raport LDL: HDL: 3:1 ose më pak, 2:1 që është optimale. Për trigliceridet, ne kërkojmë një raport HDL: 2:1 ose më pak, 1:1 është optimale. Normat më të larta mund të tregojnë rezistencë ndaj insulinës dhe inflamacion. Nivelet optimale:

– Kolesteroli VLDL: Gama ideale është 5 deri në 30 mg/dl.

– Kolesteroli HDL: Diapazoni i idesë është nga 55 deri në 80. Nivelet mbi 100 mund të tregojnë inflamacion kronik ose infeksion aktiv në trup.

– Trigliceridet: Gama ideale është nga 40 në 80.

 • Vitamina D dhe zinku i plazmës

Mungesa e vitaminës D, nivelet e larta të zinkut, nivelet e ulëta të bakrit ose një raport i dobët zink-bakër mund të rrisin gjithashtu rrezikun e mosfunksionimit erektil, kështu që rekomandohet testimi për këta shënues.

 • Enzimat e mëlçisë
 • Nivelet e enzimave të mëlçisë mund të tregojnë gjithashtu inflamacion. Ato gjithashtu mund të tregojnë probleme të mëlçisë, fshikëzës së tëmthit, bilës ose veshkave. Fosfataza alkaline është një enzimë e mëlçisë që prodhohet nga qelizat e mukozës që rreshtojnë sistemin biliar të mëlçisë dhe ndihmon rrjedhjen normale të bilës. Nivelet e ngritura (mbi 95) mund të tregojnë inflamacion dhe probleme të mëlçisë dhe fshikëzës së tëmthit.
 • Alanine aminotransferaza (AST) është një enzimë e mëlçisë. Nivelet e ngritura mund të tregojnë inflamacion. Nivelet normale janë midis 10 dhe 26 IU/L.
 • Aspartat transaminaza (ALT) është një enzimë e pranishme në mëlçi që derdhet jashtë gjatë periudhave të stresit të shtuar të mëlçisë. Nivelet e ngritura mund të tregojnë inflamacion Nivelet normale janë midis 10 dhe 26 IU/L.
 • Gamma-Glutamyl Transpeptidase (GGT) është një enzimë në mëlçi, pankreas dhe veshka. Nivelet e ngritura mund të tregojnë inflamacion dhe sëmundje të mëlçisë, zakonisht për shkak të alkoolizmit dhe/ose pengimit të ngadaltë të fshikëzës së tëmthit ose gurëve të tëmthit. Nivelet normale janë midis 10 dhe 26 IU/L. Nivelet më të ulëta se 10 IU/L mund të jenë një tregues i mungesës së vitaminës B6.

Strategjitë Natyrore të Mbështetjes

Ekzistojnë një sërë strategjish mbështetëse natyrore për mosfunksionimin erektil dhe përmirësimin e shëndetit. Këtu janë më të rëndësishmet që ne rekomandojmë:

 • Ruani një plan të ushqyerit anti-inflamator

Një studim i vitit 2018 i botuar në Journal of Sexual Medicine ka zbuluar se ndjekja e një diete anti-inflamatore të pasur me antioksidantë mund të jetë e dobishme për mosfunksionimin erektil. Hiqni ushqimet inflamatore, të tilla si vajrat e rafinuar, sheqeri i rafinuar, përbërësit artificialë, ushqimet e skuqura thellë, ushqimet pa lëndë ushqyese dhe ushqimet shumë të përpunuara. Zgjidhni ushqim organik sa herë që është e mundur.

Ndiqni një dietë anti-inflamatore, të pasur me antioksidantë, me shumë lëndë ushqyese, me shumë zarzavate, perime, lakër, barishte, erëza, fruta me indeks të ulët glicemik, kërpudha, ushqime të fermentuara, mish viçi të ushqyer me bar, shpendë të rritur në kullota dhe vezë, peshk i egër dhe ushqim deti.

Ndiqni një dietë të pasur me proteina me shumë yndyrna të shëndetshme. Hani shumë manaferra dhe avokado për rritjen e dëshirës seksuale. Ushqimet e detit, veçanërisht gocat e detit, janë një burim i shkëlqyeshëm i zinkut, dhe salmoni i egër dhe peshq të tjerë të kapur në mënyrë të egër ndihmojnë në rritjen e niveleve të acidit yndyror omega-3. Mishi i viçit i ushqyer me bar është një burim i madh i proteinave, hekurit, vitaminës B12 dhe karnitinës. Kastravecat dhe selino janë fantastike për elektrolite dhe hidratim.

 • Ulni stresin dhe përmirësoni cilësinë e gjumit

Stresi kronik dhe gjumi i dobët mund të rrisin rrezikun e mosfunksionimit erektil. Kujdesi për trupin tuaj duke reduktuar stresin dhe duke përmirësuar cilësinë e gjumit është kritike. Zvogëloni sa më shumë situatat stresuese dhe njerëzit që sjellin stres në jetën tuaj.

Mësoni t’i përgjigjeni më mirë stresit përmes ndërrimeve të mendësisë, duke u fokusuar në pozitiven, mirënjohjen, pohimet pozitive, frymëmarrjen dhe përmirësimin e komunikimit. Ulni nivelet e stresit dhe përmirësoni relaksimin duke praktikuar frymëmarrje të thellë, vizualizim, relaksim të drejtuar, shënime në ditar, mirënjohje dhe lutje.

Synoni të bëni 7 deri në 9 orë gjumë restaurues gjatë natës. Përgatitni trupin dhe mendjen për të fjetur duke shmangur sheqerin, kafeinën, alkoolin dhe pajisjet elektronike disa orë para gjumit dhe duke zhvilluar një rutinë relaksuese në mbrëmje.

 • Trajnimi i rregullt për lëvizje dhe forcë

Lëvizja dhe stërvitja e rregullt, natyrisht, janë të rëndësishme për shëndetin e përgjithshëm. Rezulton se është kritike edhe për funksionin erektil. Një studim i vitit 2018 i publikuar në Journal of Education and Health Promotion ka gjetur se fitnesi fizik është i dobishëm për funksionimin seksual.

Qëndroni aktiv gjatë gjithë ditës duke u shtrirë rregullisht, duke bërë një shëtitje, ecje ose biçikletë në vend që të vozitni nëse është e mundur, duke marrë shkallët, duke luajtur me fëmijët etj.

Trajnimi i forcës dhe rezistencës është veçanërisht i rëndësishëm për nivele të shëndetshme të testosteronit. Duke balancuar testosteronin, mund të ndihmojë gjithashtu në uljen e rrezikut të mosfunksionimit erektil. Ju mund të përfshini ngritjen e peshave, ushtrimet e peshës trupore, trainerët e pezullimit TRX, stërvitjet me kettlebell janë opsione të shkëlqyera. Trajnimi me interval me intensitet të lartë (HIIT) kombinon përfitimet e fitnesit kardiovaskular dhe stërvitjes së forcës dhe rezistencës.

 • Përmirësoni rrugët e detoksifikimit

Infeksionet virale, infeksionet e zorrëve dhe mbingarkesa me toksina mund të kontribuojnë në mosfunksionimin erektil. Përmirësimi i rrugëve të detoksifikimit mund të ndihmojë. Ndiqni një dietë të pasur me antioksidantë, anti-inflamatore, të pasur me lëndë ushqyese për të ndihmuar aftësinë e trupit për të detoksikuar dhe pastruar veten.

Hidratoni trupin me shumë ujë të pastër, lëngje jeshile dhe smoothie, çaj bimor dhe perime hidratuese për të mbështetur detoksifikimin përmes djersitjes dhe urinës.

Mbështetni florën e zorrëve dhe eliminimin e shëndetshëm me probiotikë të cilësisë së lartë. Mbështetni dy organet tuaja kryesore detoksifikuese, veshkat dhe mëlçinë, dhe mbështesni funksionimin e tyre të shëndetshëm me produkte bimore mbështetëse të veshkave dhe mëlçisë.

 • Reduktoni ngarkesën toksike dhe patogjene dhe përmirësoni mikrobiomën

Dysbioza e zorrëve, infeksionet dhe mbingarkesa me toksina janë faktorët kryesorë të rrezikut për mosfunksionimin erektil, kështu që është kritike për të reduktuar ngarkesën e toksinave dhe patogjenëve dhe për të përmirësuar shëndetin tuaj të mikrobiomës. Shmangni ekspozimin ndaj pesticideve dhe herbicideve duke blerë produkte dhe ushqime organike. Zvogëloni ekspozimin ndaj kimikateve duke zgjedhur alternativa organike, natyrale dhe shtëpiake në vend të produkteve të zakonshme të pastrimit, higjienës, trupit dhe bukurisë.

Pini ujë të filtruar dhe të pastruar në vend të ujit të rubinetit. Shmangni duhanin dhe duhanin e dorës së dytë. Përdorni një sistem filtrimi ajri me cilësi të lartë për të reduktuar toksinat dhe alergjenët në ajrin tuaj të brendshëm. Zvogëloni përdorimin e plastikës, veçanërisht BPA, dhe zgjidhni alternativa të bëra nga qelqi, bambu, druri, inox dhe pambuku organik.

 • Optimizoni nivelet e vitaminës D

Për të optimizuar nivelet e vitaminës D, kaloni kohë në diell dhe hani peshk yndyror të pasur me vitaminë D, të verdhën e vezëve dhe mëlçinë e viçit.

 • Optimizoni nivelet e zinkut, yndyrave omega-3, magnezit dhe vitaminës B

Konsumoni shumë ushqime të pasura me zink, duke përfshirë mishin, shpendët dhe ushqimet e detit.

Për fat të mirë, ushqimet që janë të pasura me zink, si mishi, frutat e detit, arrat dhe farat e kungujve, janë gjithashtu shumë të larta në bakër, kështu që ju i merrni të dyja së bashku në dietën tuaj.

Ju mund të përmirësoni nivelet e Omega-3 duke konsumuar ushqime të pasura me acide yndyrore omega-3, të tilla si peshku i egër dhe ushqimet e detit, algat, farat chia, farat e lirit dhe arrat.

Ju mund të përfitoni nga ushqimet e pasura me vitamina B, si mishi, peshku, butakët, mëlçia, veshkat, vezët dhe zarzavatet me gjethe të errëta.

 • Konsideroni bimët e shkretëtirës që mbështesin testosteronin, funksionin erektil dhe më shumë (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook