Menopauza

Published On: November 22nd, 2022Categories: Shëndeti Seksual0 Comments on Menopauza

Menopauza; Lehtësim natyral dramatik nga të gjitha simptomat

 

Menopauza është e njohur edhe si “ndryshimi i jetës” dhe ajo është fundi i menstruacioneve. Kjo do të thotë se vezoret e një gruaje ndalojnë prodhimin e vezëve çdo katër javë. Ajo nuk do të ketë më një periudhë mujore (menstruacione), as nuk do të jetë më në gjendje të ketë fëmijë.

Mosha mesatare e gruas për të arritur në menopauzë është 52 vjeç, edhe pse gratë mund të përjetojnë menopauzë në të 30-tat apo të 40-tat e tyre.

Në qoftë se një grua përjeton menopauzë, kur ajo është nën 45 vjeç, kjo është e njohur si një menopauzë të parakohshme.

Menstruacionet (periudha mujore) nganjëherë mund të ndalojë papritur kur të keni arritur menopauzën. Megjithatë, ka shumë të ngjarë që periudhat të bëhen më pak të shpeshta, me intervale të gjata në mes njëra-tjetrës, para se të ndalojnë krejtësisht.

Grave i përshkruhen shpesh terapi zëvendësimi të hormoneve (HRT) nga mjekët e tyre, por kjo ka efekte anësore që mund të jenë serioze. Ato shkojnë deri në të rënda dhe mund të përfshijnë: sëmundjen e goditjes së fshikëzës së urinës, tumorin në mëlçi, mbajtjen e lëngjeve dhe shtimin në peshë, dhimbje koke, kancer të gjirit, kancer endometrial dhe ftumor fibroz të mitrës.

Simptomat

Menopauza mund të shkaktojë një gamë të gjerë të simptomave fizike dhe psikologjike. Shenja e parë është zakonisht një ndryshim në modelin e periudhave mujore.

Fillimi i menopauzës është i njohur si faza peri-menopausale. Gjatë kësaj kohe, ju mund të keni periudha të lehta ose të rënda.

Frekuenca e periudhave mund të preket gjithashtu. Ju mund të keni një periudhë çdo dy-tre javë, ose nuk mund të keni asnjë për disa muaj, pastaj të keni.

Simptoma të tjera menopausale përfshijnë:

 • Ndjesi nxehtësie / flakërimi dhe djersitja e natës
 • Humbje të dëshirës seksuale
 • Thatësi vaginale dhe dhimbje, kruarje apo siklet gjatë seksit
 • Rrahje zemre (ndryshime në normën rrahjeve të zemrës)
 • Dhimbje koke
 • Ndryshime humori, të tilla si depresioni, ankthi apo lodhja
 • Probleme gjumi, të tilla si pagjumësia
 • Infeksione te traktit urinar.

Disa gra mund të hyjnë në menopauzë papritmas dhe jo gradualisht, dhe kjo do të bëjë që simptomat të shfaqen më keq sepse vijnë të gjitha përnjëherë.

Simptomet tuaja zakonisht do të zgjasin dy-pesë vjet para se të zhduken, edhe pse në disa raste ato mund të zgjasin më gjatë. Simptomat vaginale, të tilla si thatësia, nganjëherë mund të vazhdojnë dhe të marrin më keq kur ju të kaloni më shumë në moshë.

– Ndjesia e nxehtësisë / flakërimit dhe djersitja e natës

Një ndjenjë të nxehti apo flakërimi është një ndjenjë e papritur e ngrohjes në trupin tuaj të sipërm, e cila mund të fillojë në fytyrë, qafë apo gjoks, para se të përhapet lart dhe poshtë.

Lëkura në fytyrën tuaj, qafë dhe gjoks mund të bëhet e kuqe dhe fragmentare dhe ju mund të filloni të djersisni. Ju gjithashtu mund të ndjeni një ndryshim në normën e zemrës tuaj. Zemra mund të rrahë shumë shpejtë, ose mund të rrahë në mënyrë të parregullt dhe më fortë se zakonisht.

Ndjenja e nxehtësisë ose flakërimi që ndodh natën quhet djersitja e natës. Shumica e këtyre zgjasin vetëm disa minuta dhe ato janë më të zakonshme në vitin e parë pas periudhës tuaj përfundimtare.

– Problemet e gjumit

Shumë gra në fazën e menopauzës kanë probleme gjumi për shkak të djersitjes së natës, por shqetësimet e gjumit mund të ndodhin edhe si rezultat i ankthit.

Ju mund të gjeni se mungesa e gjumit ju bën nervoz dhe se ju keni probleme me kujtesën tuaj afat-shkurtër dhe aftësinë për t’u përqëndruar.

– Simptomat vaginale

Gjatë kohës që çon deri në menopauzë, mund të përjetoni thatësi vaginale, kruajtje ose parehati. Kjo mund ta bëjë seksin të vështirë apo të dhimbshëm (dyspareunia). Këto simptoma të kombinuara janë të njohura si “atrofi vaginale”.

Rreth një e treta e grave përjetojnë simptoma të atrofisë vaginale menjëherë pas menopauzës, dhe pak më shumë gra i përjetojnë ato më vonë. Në disa raste, atrofia vaginale mund të vazhdojë për më shumë se 10 vjet pas periudhës tuaj përfundimtare.

Nëse keni simptoma vaginale, ka të ngjarë që ato të vazhdojnë ose të bëhen më keq me kalimin e kohës, nëse nuk trajtohen në mënyrën e duhur.

Simptomat urinare

Gjatë menopauzës, ju keni më shumë të ngjarë të përjetoni infeksione të përsëritura të pjesës së ulët të traktit urinar, si cystitis. Ju gjithashtu mund të ndjeni një nevojë urgjente dhe të shpeshtë për të urinuar.

Shkaqet

Menopauza është pjesë e procesit të plakjes natyrore dhe shkaktohet nga një ndryshim në bilancin e hormoneve seksuale të trupit.

Kur një grua arrin menopauzën, nivelet e estrogjenit bien, gjë e cila shkakton vezoret për të ndaluar prodhimin e një veze çdo muaj (ovulacionit). Estrogjeni është hormoni seksual femëror që rregullon periudhat e një gruaje.

Shumica e grave përjetojnë menopauzë kur ato janë 45-55 vjeç.

Menopauza e hershme

Është e mundur, edhe pse rrallë, që disa gra të përjetojnë menopauzë para se të arrijnë 45 vjeç. Kjo është e njohur si dështim ovarian i parakohshëm.

Dështimi i parakohshëm ovarian mund të ndodhë në çdo moshë dhe në shumë raste nuk ka asnjë shkak.

Megjithatë, jo të gjitha gratë që përjetojnë menopauzë të parakohshme i gjejnë periudhat e tyre të ndaluara krejtësisht. Një numër i vogël i grave kanë ende funksion të përhershëm ovarian, që do të thotë se vezoret e tyre herë pas here do të lëshojnë vezë dhe ato ende mund të jenë në gjendje të konceptojnë.

Shkaqet e mundshme të dështimit të parakohshëm ovarian përfshijnë:

 • Kirurgjia për të hequr vezoret apo mitrën (histerektomi).
 • Lloje të caktuara të radioterapisë ose kimioterapisë.
 • Në raste të rralla, disa infeksione, të tilla si tuberkulozi, shytat, malaria, varicela (virusi që shkakton linë e dhenve dhe herpes) dhe Shigella (një lloj i baktereve që shkakton dizenteri).
 • Disa kushte mjekësore, të tilla si mangësia e enzimave, sindroma Doën, sindroma Turner, sëmundja Addison dhe hipotiroidizmi (gjëndra nën-aktive tiroide).

TRAJTIME NATYRALE PËR PERIUDHËN E MENOPAUZËS

 • Ushqimi

– Farat e lirit. Substancat e quajtur lignins në farat e lirit janë rregullatorë të rëndësishëm të metabolizmit hormonal. Bluani fara liri çdo ditë në një mulli kafeje dhe përdorni  1 deri 2 lugë në ditë.

Është e rëndësishme që të mos shtoni toksicitetit të mëtejshëm në sistemin tuaj kështu që përpiquni të përmbahenit për sa më poshtë:

– Mos konsumoni asnjë ëmbëltues artificial.

– Mos konsumoni shurup misri të lartë në fruktozë.

– Mos pini pije të gazuara.

– Shmangni të gjitha ushqimet e shpejta.

– Shmangni të gjitha ushqimet e konservuara.

– Eliminoni produktet konvencionale të qumështit. Produktet më të mira të qumështit janë ato të papërpunuara, të pasterilizuara dhe qumështi i homogjenizuar nga lopët e ushqyera me bar.

– Shmangni viçin konvencional. Viçi më e mirë është ai që ushqehet me bar organik.

Lehtësim natyral dramatik nga simptomat e menopauzës

Deri në 80% e të gjitha grave menopauzale vuajnë nga një sërë simptomash shqetësuese fizike dhe psikologjike, duke përfshirë nxehtësi, djersitje, lëkundje të humorit, ankth dhe lodhje.

Siç e dini, mjekësia konvencionale përpiqet zakonisht të adresojë simptomat e menopauzës me “terapi” të zëvendësimit të hormonit sintetik. Ky trajtim shoqërohet me një rrezik të shtuar të kushteve potencialisht kërcënuese për jetën, siç janë kanceri i gjirit, sulmet në zemër dhe mpiksja e gjakut. Atëherë, si duhet të veprojë një grua menopauzale?

Për fat të mirë, studimet klinike kanë treguar që ekstraktet e produktit bimor Tamera mund të përmirësojë në mënyrë dramatike simptomat e menopauzës, duke ndihmuar në dëbimin e ndezjeve të nxehta, të qetësojë ankthin dhe gjendjen shpirtërore. Në një seri studimesh klinike, ky produkt i mrekullueshëm ka bërë të mundur uljen e simptomave me 93% – dhe këtë e bën në mënyrë të sigurt.

Së pari, lajmi i keq: Simptomat e menopauzës mund të vazhdojnë për një dekadë

Fatkeqësisht, shqetësimi i menopauzës mund të mos zgjidhet shpejt. Në fakt, mund të jetë mjaft jetëgjatë. Perimenopauza (kalimi në menopauzë, në të cilën prodhimi i estrogjenit nga vezoret fillon të ngadalësohet) mund të zgjasë për disa vjet.

Përveç kësaj, shumë gra zbulojnë se simptomat e menopauzës mund të vazhdojnë për disa vjet pasi menopauza të jetë e plotë. Studiuesit kanë identifikuar 11 simptoma të ndryshme të cilat mund të dëmtojnë gratë në menopauzë.

– Nxehtësia – një ndjesi e papritur dhe e forte, dhe djersitja e tepërt janë ndër ankesat më të zakonshme.

– Gjendja në depresion, ndjenjat e ankthit, shqetësimet e gjumit dhe lodhja gjithashtu raportohen shpesh – së bashku me problemet seksuale (të tilla si mungesa e dëshirës), thatësi vaginale dhe probleme të fshikëzës.

– Po kështu, shqetësimi në zonën e zemrës dhe dhimbja në nyje (dhe muskujt) rrumbullakojnë listën.

Ndërsa disa gra i perceptojnë simptomat e tyre të menopauzës si thjesht të bezdisshme, të tjera përjetojnë siklet dhe shqetësim aq të theksuar sa që simptomat ndikojnë dukshëm në cilësinë e jetës.

E vërteta shqetësuese është: për rreth 10% të grave, simptomat e menopauzës mund të vazhdojnë për dhjetë vjet – ose më shumë! Por, ka shpresë.

Lajmi i mirë: Studime të shumëfishta klinike demonstrojnë efikasitetin e Labisia For Her

Një nga përbërësit unik të këtij produkti, Ravarbonati Rhapontik i përfituar nga ekstrakti i Ravenit Siberian, përdoret në Gjermani për më shumë se një çerek shekulli për të trajtuar simptomat e menopauzës.

Në të gjitha rastet e trajtuara me këtë produkt ka pasur “përmirësime të konsiderueshme” në të gjitha  simptomat e menopauzës. Me fjalë të tjera, nuk ka asnjë simptomë që nuk i përgjigjet terapisë – me të vërtetë lajm inkurajues!

Asnjë efekt negativ nuk është raportuar, që do të thotë se ilaçi tolerohet mirë dhe është i sigurt.

Labisia çon në një ulje prej 93% të pikëve totale të simptomave, së bashku me përmirësimin e humorit dhe jo vetëm

Në një rrugë të gjatë që ka përfshirë një numër të madh pacientesh, duke filluar nga perimenopausal deri në postmenopausal – rezultatet kanë qenë të gjitha të mrekullueshme. Nxehtësia, djersitja, problemet me gjumin, nervozizmi dhe gjendja depresive ishin simptomat e raportuara më së shpeshti si të përmirësuara.

Në mënyrë të konsiderueshme, ato gra që kishin raportuar fillimisht simptomat më të rënda kanë raportuar gjithashtu lehtësimin të madh. Cilësia e jetës së tyre është përmirësuar dukshëm dhe, rezultatet afatgjata ishin edhe më mbresëlënëse.

Aftësia e Labisia për të lehtësuar simptomat e lidhura me humorin qëndron në kontrast të mprehtë me trajtimet konvencionale të hormoneve – të cilat nuk bëjnë asgjë për të adresuar simptoma si depresioni, ankthi dhe nervozizmi.

Labisia For Her imiton efektet e estrogjenit – pa rritur rrezikun e kancerit

Simptomat e menopauzës shkaktohen nga rënia e niveleve të estrogjenit. Ekstrakti që përmban Labisia ndihmon në zbutjen e simptomave sepse lidhet me receptorët e qelizave që lidhen me estrogjenin, duke shkaktuar kështu efekte të ngjashme me estrogjenin.

Dhe, ndryshe nga hormonet konvencionale, komponimet e Labisia lidhen në mënyrë selektive me receptorët e qelizave, duke i bërë ato më të sigurta për t’u përdorur. Studimet kanë treguar që përbërësit e Labisia lidhen me – dhe aktivizojnë – receptorin-beta të estrogjenit, duke shkaktuar efekte të dobishme estrogjenike në zemër, tru dhe kockë.

Hormonet konvencionale, nga ana tjetër, lidhen më fort me qelizat e estrogjenit të receptorit-alfa. Këta receptorë alfa, kur aktivizohen, mund të fillojnë dhe nxisin kancerin në indet riprodhuese.

Lehtësoni simptomat e menopauzës me teknika natyrale

Vitensis është në dispozicion në kapsula, dhe merret 3 herë në ditë nga 1 kapsulë para ngrënies.

Teknika të tjera natyrore për të lehtësuar simptomat e menopauzës përfshijnë ngrënie të ushqimeve të pasura me kalcium dhe vitaminë D (të tilla si vezët e pulave të fshatit, sardelet e konservuara me kockat e përfshira dhe produktet e qumështit organik).

Nga ana tjetër, kufizoni ose eliminoni konsumin e substancave “shkaktuese” të tilla si kafeina, alkooli dhe sheqeri i rafinuar.

Disa ekspertë të shëndetit natyror këshillojnë të hani ushqime të pasura me fitoestrogjen – të tilla si supë miso, farat e susamit dhe fasulet – së bashku me proteina me cilësi të lartë, siç janë viçi i ushqyer me bar, salmoni i egër, bishtajoret.

Stërvitja e mjaftueshme dhe mbajtja e një peshe të shëndetshme mund të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave të menopauzës.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook